FliK 8

Fliegerkompanie 8


2.AK, neskôr na východnom fronte ako Divisions Kompanie
Umiestnenie: Radymno


11.AK
Umiestnenie: Feltre
URL : https://www.valka.cz/FliK-8-t17418#63795 Verze : 0
Fliegerkompanie 8


veliteľom jednotky bol v čase vyhlásenia vojny Rusku (6.8.1914) Fp. Oblt. Eugen Czapary, čoskoro ho však vystriedal Fp. Oblt. Ing. Rudolf Stanger. Členom jednotky bol tiež český letec Fp.Hptm. Rudolf Holeka. Jednotka sa sfformovala počas júla a mala za úlohu udržiavať prieskumom vizuálny kontakt s prednou líniou ruskej armády. V polovici augusta bola Flik 8 v Przemysli vystriedaná jednotkou Flik 11 a premiestnila sa do Radymna, kde bola pridelená k armáde gen. Auffenberga. Neskôr sa jednotka zúčastnila bojov na ruskej a italskej fronte.
URL : https://www.valka.cz/FliK-8-t17418#90860 Verze : 0
Flik 8


Flik 8 byla zformována na polním letišti Žurawica (1 v pevnosti Přemyšl v červenci 1914, pod velením Oberleutnant Eugen Czapary (maďarsky Czapáry Jenő). Ve funkci velitele ho však brzo vystřídal Oberleutnant Ing. Rudolf Stanger, který byl převelen z Flik 1. Z tohoto letiště operovala do poloviny srpna 1914. Poté došlo k přesunu do Radymna na sever od Přemyšlu a na jejich místo poslána nově zformovaná Flik 11.
Poté operovala z dalších polních letišť v Haliči. Po ústupu před Ruskou armádou na konci podzimu 1914 se dostala Flik 8 do Krakova na letiště Rakowice. Odtud podnikali další průzkumné, bombardovací a jiné lety. Následovalo polní letiště v Bochnia, Brzesko a na začátku ledna 1915 letiště v Okocim nacházející se v oblouku řeky Uszwicy.


Při obléhání pevnosti Přemyšl Ruskou carskou armádou vykonávali piloti Flik 8 poštovní a zásobovací lety do obležené pevnosti. Přistávali nejprve na polním letišti Žurawica a později, když bylo pod palbou ruských děl na nově zřízených polních letištích Hurko a Buszkowice.
Poslední let vykonala jednotka brzo ráno 22. března 1915 v den pádu pevnosti. Letoun pilotoval velitel Flik 8 Oberleutnant Ing. Rudolf Stanger a na místě pozorovatele seděl velitel Flik 11 Rittmeister Georg Edler von Lehmann.
Ten samý den jen hodinu předtím z pevnosti odletěl stroj pilotovaný Feldwebel Robertem Melčem a Korporal Ferdinandem Junkerem. Ti padli do ruského zajetí.


Na konci března 1915 byla přesuta na letiště Jasieni u města Brest, kde zůstala až do května 1915. Poté je přesunuta do Poly na Jadranu. Odkud se zapojuje do války s Itálii. V srpnu 1915 je Flik 8 přesunuta blíž k frontě k řece Isonzo. V březnu 1916 je poslána do Jižního Tyrolska. V srpnu 1916 je nasazena opět na ruské frontě a to až do ledna 1918. V polovině roku 1917 je název jednotky Flik 8 změněn na Flik 8D spolu s přidělenou specializací.
Po podepsání Brest–litevského míru je poslána opět na italskou frontu na polní letiště u města Bassano del Grappa. Kde ji na letišti Feltre zastihl v listopadu 1918 konec války. Letecká rota Flik 8 byla rozpuštěna ve městě Spittal an der Drau na jihu Rakouska na konci listopadu 1918.


Dalšími veliteli Flik 8 po Oberleutnant Ing. Rudolf Stanger byli Rittmeister Georg Edler von Lehmann, Hauptmann Gustav Studený.



Poznámky:
1) Polní letiště Žurawica (jméno je podle vesnice u něhož se rozkládalo) se čtyřmi dřevěnými hangáry a skladištěm pohonných hmot. Letiště založil a vyměřil tehdejší Oberleutnant Rudolf Holeka. Jeho hlášení veliteli letectva začínalo slovy „Plocha se hodí za letiště, hřbitov je hned vedle...“


Zdroje:
Vlastní archiv
Historie a Vojenství 1/2010 – Jiří Rajlich, Vzduchem 1. světovou válkou
Rudolf Holeka Kronika prvního vojenského letce národnosti české, Jan Zahalka, Corona 1997
URL : https://www.valka.cz/FliK-8-t17418#419363 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více