Osvobození Prahy

Diskuse

Dvoudílný film Otakara Vávry zachycuje jednu z nejdůležitějších kapitol naší historie. Líčí událostiod mnichovské zrady, přes odboj českého a slovenského lidu, hrdinný boj československých a sovětských vojsk proti nacismu až po osvobození Československa především pak májové dny roku 1945.


hrají: V. Šmeral, F. Vicena, J. Větrovec, O. Sklenička, J. Somr, D. Frańko, S. Poležajev, G. Möller, G. Naumann, W. Koch-Hooge, J. Rozsíval, J. Tichá, J. Krampol, R. Doležalová, V. Jandák, L. Chudík, J. Holý, B. Pastorek a další


námět a scénář: M. Fábera, O. Vávra
režie: O. Vávra
kamera: A. Barla
architekti: K. Lier, M. Hrachovec
hudba: Z. Liška


ČSSR, 1976, 2 díly-75 min., barevný
URL : https://www.valka.cz/Osvobozeni-Prahy-t17400#63690 Verze : 0
Film velice poplatný době jeho vzniku. S historickými fakty si volně manipuluje podle potřeby a prakticky úplně pomíjí některé důležité momenty povstání, jako je např. pomoc Vlasovců, průjezd Prahou americké mise mířící do Velichovek a další. V rozporu se skutečností líčí Pražské povstání jako akci pouze komunistického odboje. Myslím, že nemusíme litovat, že tohle dílko zatím nebylo v televizi reprízováno.
URL : https://www.valka.cz/Osvobozeni-Prahy-t17400#63981 Verze : 0
Chci pripodotknout, ze O. Sklenicka se ve skutecnosti jmenoval Ota Sklencka (c je s hackem). Paklize tam nehral nekdo jiny s prvne uvedenym jmenem
URL : https://www.valka.cz/Osvobozeni-Prahy-t17400#64009 Verze : 0
Jedním je však tento film výjimečný. Je to jediný válečný film, který jsem viděl, kde účinkuje originální německý tank - Pz.Kpfw.IV Ausf. J, který dneska stojí v Lešanech.
URL : https://www.valka.cz/Osvobozeni-Prahy-t17400#64176 Verze : 0
Tango nechci nějak polemizovat, ale v Němé barikádě je myslím dokonce dvojka PzIV J dokonce v dobové kamufláži. A i v dalších českých -/ československých filmech jezdí dobové originální stroje. Kolega mě slíbil hraný film kde je dokonce StuG IV a kingtiger!! (Název momentálně nevím)
URL : https://www.valka.cz/Osvobozeni-Prahy-t17400#214517 Verze : 0

Citace - Dolin404 :

Tango nechci nějak polemizovat, ale v Němé barikádě je myslím dokonce dvojka PzIV J dokonce v dobové kamufláži. A i v dalších českých -/ československých filmech jezdí dobové originální stroje. Kolega mě slíbil hraný film kde je dokonce StuG IV a kingtiger!! (Název momentálně nevím)

Ve filmu Tanková brigáda je vidět Panther, StuG 40 Ausf. G, 20mm čtyřče flak, vojáci mají Sturmgewehry 44 ......
URL : https://www.valka.cz/Osvobozeni-Prahy-t17400#219219 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více