Ozbrojené sily Indie [1947- ]

Indian Armed Forces / Bharatiya Shashastra Senaen

Ozbrojené sily Indie / Indian Armed Forces



Indické ozbrojené sily sú ozbrojené sily Indickej republiky (do roku 1950 Indická Unie). Hlavnými zložkami Indických ozbrojených síl sú pozemné sily (Indická armáda), vzdušné sily (Indické vzdušné sily) a námorníctvo (Indické námorníctvo). Okrem týchto troch zložiek sú v štruktúre Ozbrojených síl Indie zaradené polovojenské zložky - Assámski strelci v podriadenosti Ministerstva vnútra, Špeciálne pohraničné sily v zodpovednosti spravodajských služieb a Indická pobrežná stráž spadajúca pod velenie Námorníctva. Špecifickú úlohu v rámci Indických ozbrojených síl plní Veliteľstvo Strategických síl (vytvorené v roku 2003), zodpovedné najmä za jadrovú výzbroj.
Ozbrojené sily Indie vznikli v roku 1947 transformáciou Indických súčastí vtedajšej Britskej indickej armády a Kráľovského indického námorníctva.
Vrchným veliteľom Indických ozbrojených síl je prezident republiky a politicky sú riadené prostredníctvom Ministerstva obrany. Jednotlivé sily (pozemné sily, letectvo a námorníctvo) sú riadené príslušnými štábmi (Štáb pozemných síl, Štáb vzdušných síl a Štáb námorníctva). Náčelníci štábov síl tvoria Zbor náčelníkov štábov. Okrem týchto troch štábov existujú ešte 2 spoločné veliteľstvá, ktoré zabezpečujú velenie vybraným útvarom a zväzkom síl – Veliteľstvo strategických síl a Veliteľstvo Andamanských a Nikobarských ostrovov.

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Armed_Forces
http://www.bharat-rakshak.com/
URL : https://www.valka.cz/Ozbrojene-sily-Indie-1947-t167128#502534 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více