1993 - 1996 Válka v Bosně a Hercegovině

Malý dodatek a příklad týkající se českých obyvatel v Bosně :
Mezi Dobojí a Derventou byla malá vesnice Vranduk založená českými zemědělci v roce 1892.Tito lidé přišli z ukrajinské Volyně,kde byli nuceni přestoupit na pravoslaví.Většina tomuto tlaku podlehla,ale část,asi 20 000 lidí,raději využila nabídky Rakouska-Uherska a usadili se na území Bosny,které v té době spravovalo R-U na základě Berlínské smlouvy.
Tito Češi zde založili vesnici na "zelené louce",ve skutečnosti si museli nejdříve vykácet les a teprve potom stavět domy a zakládat pole.Kruté trauma zažili již v WWII,potom asi polovina z nich využila nabídky vlády a přestěhovali se do ČSR.
V roce 1991 měl Vranduk 199 obyvatel.191 z nich se hlásilo k chorvatské národnosti.V 1992 začala v tomto území zvaném Posávina srbská operace Koridor s cílem obsadit Posávinu.Poté Vranduk byl zcela vylidněn a zbourán,dodnes je tam pouze opravená kaple (za peníze EU) a pouze 1 obydlený dům.Z Čechů-Vrandučanů se podařilo najít pouze 5 osob,o ostatních se můžeme dohadovat.že se jim podařilo uniknout do Chorvatska nebo do zahraničí.Tolik štěstí neměl např.mladík z Vranduku jménem Ačkar,padl v Derventě a asi nebyl jediný.
Více štěstí měli 2 bratří s českým příjmením,žijí v nedalekém Maklenovaci,ale mají strach pouze odpovědět na dopis z ČR, jejich zaměstnavatel nemá rád Chorvaty a také Čechy,kteří jemu nic špatného asi neudělali,ale jsou katolíci stejně jako Chorvaté. Fotografie bratrů jsem našel v fotogalerii pražské ADRY,která dodávala humanitární pomoc jejich dcerce.
Bosenská válka začala jako obyčejná agrese skvěle vybavené armády doplněné o srbské nacionalisty proti normálním obyvatelům a výsledky této agrese dodnes v Posávině trvají.
Rád bych se seznámil s fotografiemi dnešní Derventy.
Islanďan
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#236747 Verze : 0
tu by som sa chcel opýtať na zapojenie obyvateľov krajín býv. Juhoslávie slovenskej národnosti do vojny. Vo Vojvodine žije početná slovenská komunita a určite sa niekto z nej (ne)dobrovoľne zapojil do bojov...vďaka
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#241372 Verze : 0
Pro splinterX :


O lidech slovenské národnosti bohužel nic nevím,ale předpokládám,že jejich osud v Bosně byl shodný s Chorvaty.Spojovalo je katolické náboženství a to bylo rozhodující v příípadech Čechů.Heslem srbských bojůvek ( a patrně také JNA) bylo zlikvidovat vše spojené s jim cizím náboženstvím.Proto vyhazovali v mně známé lokalitě (Doboj,Derventa) vyhodili do povětří nebo vypálili všechny kostely a kaple stejně jako muslimské mešity.Dnes se některé obnovují za peníze z EU,např.v českém Vranduku byla obnoveny kaple,ale ve vsi je dnes obnoven jen 1 dům,vše bylo zničeno,tento 1 dům byl obnoven.


Lidé katolického náboženství prostě měli smůlu,pokud byli v dnešní Republice Srbské,byli vyhnáni ať šlo o Chorvaty nebo původem Čechy,řada z nich je v Chorvatsku a také jsem je našel v Rakousku,Švýcarsku a v USA.Dnes se někteří vrací,ale je jich stále zlomek původního obyvatelstva.Mnoho informací mi poskytly "Župni uredy",které jsou něco jako farní úřady v městech Bosny.


Doporučuji upřesnit lokalitu,o kterou Vám jde,já neznám místa v Bosně,kde žili Slováci.Vím,že např.v Slavonii byli Češi stabilizujícím faktorem a účastnili se bojů na straně místních Chorvatů ani ne tak že by se cítili Chorvaty,ale protože jejich sídla byla napadena Srby (viz Daruvar,Prekopakra, Ivanovo selo atd.).


Islanďan
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#241567 Verze : 0
vďaka


niečo o Slovákoch v Chorvátsku som našiel na wikipédii (po chorvátsky..dá sa dačo z toho rozumieť)



http://hr.wikipedia.org/wiki/Slovaci_u_Hrvatskoj


podľa toho je väčšina chorvátskych Slovákov v Slavónii a tak sa ich voja mohla dotknúť
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#241568 Verze : 0
čo sa týka slovákov žijúcich v srbsku, možno to znie prekvapujúco, je väčšina evanjelikov, čo viem tak minimálne v obci Padina kde má moja rodina priateľov. Takže nejaké náboženské pohnútky ich zrejmä do vojny nehnali. Viem dokonca aj o jednom miestnom Slovákovi, ktorý bol myslím dôstojníkom JNA ale z toho čo som počul sa zrejme priamo bojových akcií nezúčastnil.


info o padine:
http://www.padina.eu/html/o_padine.html
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#289892 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více