2012-11-21, středa

STŘEDA, 21.11.2012, osmý den Operace Pilíř obrany



22:40
Politici ze stran nalevo i napravo od Benjamina Netanjahua kritizují jeho přistoupení na příměří. Souhlasí jen levice. Zástupce Kadimy Šaul Mofaz, jinak též bývalý náčelník generálního štábu z doby průběhu operace Obranný štít, uvedl, že nedošlo ke splnění cílů operace a další pokračování je otázkou času. Izrael se neměl zastavit v této fázi, neboť Hamás není oslaben, spíše naopak. Vzhledem ke své zkušenosti uvedl, že teroristy je možno porazit.


22:35
Hamás tvrdí, že součástí příměří je i otevření všech hranic.


21:50
Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišál uvedl, že Izrael prohrál své dobrodružství.


21:45
Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun vyzval v souvislosti s uzavřeným příměřím obě strany k maximální zdrženlivosti.


21:15
Izraelské obranné síly dostaly rozkaz k zastavení operací. Reagovat mají pouze na provokace z Gazy. Dodal, že v průběhu operace zasadily IDF hamásu tvrdou ránu - zlikvidovali jeho vojenského velitele a zničili velkou část raket delšího doletu.


21:00
Příměří mezi Izraelem a Hamásem vstoupilo v platnost.


20:55
Ministr obrany Ehud Barak uvedl, že cíle operace Pilíř obrany byly naplněny.


20:35
IDF provedly údery na pašerácké tunely a podzemní stanoviště pro odpalování raket.


20:10
Na Beerševu bylo vypáleno 5 raket, jedna z nich zasáhla dům ve městě.


19:50
Americký prezident Barack Obama přislíbil, že bdue hledat prostředky na společný protiraketový program a potvrdil zainteresovanost USA na izraelské bezpečnosti.


19:45
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že dává Egyptem zprostředkovanému příměří šanci, ale současně varoval, že pokud nebude uzavřené příměří Hamásem dodržováno, dojde k použití ještě větší síly.


19:25
Egyptský ministr zahraničních věcí Kámil Amr uvedl, že příměří mezi Izraelem a Hamásem vstoupí v platnost ve 21:00 místního času.


18:45
Velitel Íránských revolučních gard genmjr. Mohammed Alí Džafarí uvedl, že Írán nedodal Hamásu raketu, ale jen technologii. Rakety si prý Palestinci vyrobili sami.


17:45
Na Eškol dopadla raketa, která zranila čtyři lidi - dva lehce, dva těžce. Od rána bylo na Izrael vypáleno 80 raket.


14:25
Policie zvýšila údaj o počtu zraněných při útoku na telavivský autobus na 23. Jedna osoba je těžce zraněná, další středně těžce, zbytek utrpěl lehká zranění.


14:20
Izraelské letectvo odpoledne zaútočilo na skupinu odpalující rakety.


15:20
Jeden z lékařů uvedl, že bomba v telavivském autobuse byla menší, než bývalo u palestinských teroristických útoků zvykem.


14:05
K útoku na telavivský autobus se přihlásila Brigáda mučedníků Al-Aksá.


14:00
Systém Iron Dome zneškodnil tři rakety vypálené na Beerševu.


13:15
V oblasti Eškolu dopadlo šest raket a dva minometné granáty.


12:00
V Tel Avivu byl proveden teroristický útok pomocí nástražného výbušného systému na autobus městské hromadné dopravy. Autobus před útokem opustil. Policie pátrá po pachateli/ce (podle některých informací ho/jí již zatkla). Zraněno bylo šestnáct osob, jedna těžce.


11:55
Střepina z rakety, která zasáhla dvůr domu v Beer Tuviji, zranila lehce jednu ženu. Další rakety směřovaly na Aškelon a Sderot. Systém Iron Dome nad Aškelonem zachytil čtyři rakety. Jedna raketa dopadla do otevřené krajiny poblíž Sderotu.


11:50
Izraelské letectvo zaútočilo na čtyři desítky cílů, především pašeráckých tunelů a podzemních stanovišť pro odpalování raket. Do akce se zapojilo i námořnictvo. IDF zlikvidovaly od počátku operace 108 teroristů. Zasaženy byly stovky cílů, jen během poslední noci přibyla další stovka.


11:40
Raketa zasáhla Kirjat Malachi.


09:50
Systém Iron Dome zneškodnil dvě rakety nad Aškelonem a dvě další nad Beerševou.


09:25
Systém Iron Dome zneškodnil dvě rakety nad Beer Tuvií, další rakety směřovaly na Eškol.


08:55
Více jak 10 raket bylo vypáleno na Aškelon, Šaar Hanegev a Hof Aškelon.


08:00
Jedna raketa byla zachycena nad Aškelonem, dvě další smšřovaly na Šaar Hanegev.


02:10
Dvě rakety byly nad Ašdodem zlikvidovány systémem Iron Dome.
URL : https://www.valka.cz/2012-11-21-streda-t142633#461347 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více