GBR - Bovington - Tankové muzeum

Bovington Tank Museum
Tankove muzeum v Bovingtonu patri do zlateho fondu mych muzeji, kam se rad vracim. Je to jedno z nejvetsich tankovych muzeji sveta, spolu s Kubinkou, Saumurem a Aberdeenem. Najdete jej na jihu Anglie kousek od pobrezi a pristavu Southampton. V pohode se tam dostanete vlakem (napriklad prave ze Southamptonu a Portsmouthu), ktery stavi primo ve vsi vedle Bovingtonu, odsud jezdi pravidelne autobus stavici primo u bran muzea. Muzeum je umisteno v lokalite pro tanky primo posvatne, zde vznikaly a testovaly se prvni tanky a tankove jednotky behem prvni svetove valky, oblast je i v soucasnosti zkusebnou a zakladnou tankistu, nedaleko je vojensky prostor.


Blizkost armady je citit na kvalite a osetrovani exponatu, ktere patri mezi nejlepe udrzovane kousky, co jsem v muzeu videl. Vstup do muzea je relativne drahy, pohybuje se kolem osmi liber za osobu, ale clovek za sve penize dostane opravdu hodne. V muzeu jsou vystaveny desitky tanku, obrnenych vozidel, samohybnych del, aut, motocyklu, zbrani, odznaku, samozrejme fotek, a to od prvni valky a prvnich pokusu o tank az po dobu nedavno minulou. Vzhledem k umisteni muzea nelze pochybovat o tom, ze zde naleznete zajimave modely z britske historie, stejne jako treba koristni tanky z valky v Perskem zalivu a dalsi. Muzeum napriklad jako jedine na svete hosti kompletni Sherman Duplex Drive tank, obojzivelny to kus krasavce.


Muzeum je otevreno kazdy den od 10:00 do 17:00, a verte mi, ze nejmene ctyri hodiny zde stravite !! Pokud chcete fotit, muzeum Vam v tom branit nebude, existuje ale urcite omezeni pro komercni vyuziti fotografii, ktere byste meli prodiskutovat s personalem muzea. Stejne tak neni bez predchozi dohody mozne fotit ze stativu.


Galerii z tohoto muzea, mou navstevu z lonskeho roku najdete zde :


www.valka.cz


a mou letosni navstevu najdete v galerii v nejblizsich dnech ...


Oficialni stranky muzea s dalsimi informacemi naleznete na adrese


http://www.tankmuseum.co.uk



Vrele doporucuji !


PS. Pokud vas muzeum unavi, nedaleko je misto, kde zil muz, mezi nami znamy jako Lawrence z Arabie, jehoz zvlastni vystavu prave letos muzeum v Bovingtonu hosti, vcetne jeho uzasneho motocyklu, na kterem smrtelne havaroval. Muzete se zajit podivat k jeho domu i jeho hrobu. Vzdalenost bych odhadoval na 2-5km.
URL : https://www.valka.cz/GBR-Bovington-Tankove-muzeum-t13496#48605 Verze : 0
Jen bych doplnil že městečko kde vystoupíte z vlaku se jmenuje WOOL, je asi 2-3 km od Bovington Camp jak se nazývá lokalita kde je muzeum, a dostanete se tam vlakem i z Londýna z Victoria station (asi za 2-2,5 hodiny. muzeum je opravdu příjemné, součástí areálu je i jednoduchá restaurace (zde bych varoval před anglickým párkem - vlastní zkušenost - je hrozný) a v jeden den v týdnu jsou zde v letním období na ploše před muzeem jízdní ukázky. Muzeum je zajímavé i tím že za určitý obnos (v řádu desítek liber) se mužete stát " přítelem muzea" a pak máte volný přístup jak do muzea tak do dečpozitu a můžete se účastnit i některých akcí muzea včetně řízení pásové techniky (pokud na ni máte britské oprávnění) . Zajímavostí je opravdu hodně včetně průchodu rozříznutým tankem kde slyšíte komunikaci posádky a před vámi běží film z pohledu velitele. Raritou je třeba Matilda I, obrovitý Jagdtiger nebo výsadkový tank Tetrarch
URL : https://www.valka.cz/GBR-Bovington-Tankove-muzeum-t13496#48622 Verze : 0
přidám sem i pár fotek (už několik let starých), a radu že i když je muzeum dobře osvětleno je použití blesku vhodné a žádoucí.
Muzeum leží na okraji tankového cvičiště britské armády, kterým vedou veřejné silnice takže při cestě můžete narazit i na projíždějící techniku. Nepříliš daleko je i známé Stonehenge (směrem na Salisbury.
GBR - Bovington - Tankové muzeum - Archer

Archer
GBR - Bovington - Tankové muzeum - Jagdtiger

Jagdtiger
GBR - Bovington - Tankové muzeum - hala WWI (George Forty hall)

hala WWI (George Forty hall)
URL : https://www.valka.cz/GBR-Bovington-Tankove-muzeum-t13496#48623 Verze : 0
GPS na Bovington Camp: 50°42'20.10"N,2°14'34.28"W
URL : https://www.valka.cz/GBR-Bovington-Tankove-muzeum-t13496#163535 Verze : 0

Diskuse

pro vsechny budouci navstevniky tohoto muzea musim s litosti konstatovat, ze muzeum prave prochazi generalni prestavbou, je sice otevrene (a vstupne je uctovano v plne palbe, tedy 11 liber), ale spousta tanku je "narovnana" stranou, cele je to ted namackane na sobe, takze na foceni to tam rozhodne par mesicu nevypada Sad Sice jsem tam nacvakal pres 400 fotek, protoze paradoxne presuny techniky odkryly nektere drive zastrcene exponaty, ale obecne je to tam ted dost zoufale, takze pokud se tam chystate, vyckejte, az bude rekonstrukce kompletni ... pak nas vsechny ceka jedno z nejlepsich muzeji, jake tato planeta, co se bojove techniky tyce, vubec ma.


Ps. Az skoncite v muzeu, projdete se kolem ... hned naproti je totiz opravarenska a restauratorska dilna, kde se davaji dohromady dalsi tanky jak do muzea, tak bojova technika soucasne britske armady, kolem muzea je jeste roztrouseno nekolik velmi zajimavych exponatu na venkovni expozici, a obcas mate sanci spatrit i nejaky ten podval s tankem, ci obrneny transporter ala autoskola, ve kterem se rocne vice jak 3000 britskych vojaku, kteri projdou bovingtonem aby se z nich stali plnohodnotne posadky obrnenych vozidel, uci ridit pasove vozidlo Very Happy
URL : https://www.valka.cz/GBR-Bovington-Tankove-muzeum-t13496#254920 Verze : 0
Krom přestavby a rekonstrukce dosud využívaných výstavních objektů probíhají i práce na úpravách nových objektů, které dosud využívali vojáci. Takže muzeum bude větší (plochou) i počtem vystavených exponátů (sice probíhala jakási "obměna" či "rotace" vozidel mezi veřejně přístupným prostorem a depozity, ale nebyla nijak intenzivní...) a jediné, čeho se obávám je možnost, že vystavené exponáty sice budou dále od sebe, ale budou zasazeny v diorámách (jako to dosud bylo u vstupní scény z 1.sv.války - a tudíž focení bude (z modelářského hlediska) horší...


V podstatě stačilo jediné - zeptat se...
URL : https://www.valka.cz/GBR-Bovington-Tankove-muzeum-t13496#254921 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více