Bridge on the River Kwai, The (Most cez řeku Kwai)

Diskuse




Poručík Crawford je zajat domorodci v oblasti mostu přes řeku Kwai a je předán do zajateckého tábora. Brzy poté Japonci rozhodnou o náhlém přesunu zajatců do džungle. Velitel jednoho z pracovních táborů je drsný poručík Tanaka, jehož tábor má být zrušen a zajatci dopraveni lodí do Japonska. Poté, co dorazí transport do Saigonu, se podaří Crawfordovi uprchnout a uloupit japonskou stihačku. Nad mořem je však sestřelen a musí nouzově přistát. Ostatní zajatci vyplouvají na moře, které brázdí americké ponorky.


Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#223193 Verze : 0
Sledoval som na CT2 film "Most cez rieku Kwai".


Aka je skutocnost?
Pretoze to, co som tam videl, bolo aj napriek mojej bujnej fantazii, opat len hollywoodskym snom ci predstavou WW2.


Mimochodom.
No najlepsiu "filmovu perlu", co som doteraz videl, bola v jednom vojnovom filme.
Nazov uz napamatam, ale pamatam, ze Nemci sa chystali okupovat Juhoslaviu s T34. Iba cierno-biely kriz na boku tanku mi pomahal orientovat sa v deji.


Franik
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#46023 Verze : 0
v tom filme hral aj Harry Ford a mal za úlohu zničiť nejakú priehradu, nie?
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#48463 Verze : 0
Hej hral tam Ford.
Akosi som nepochopil, preco Nemci cakali pred tou priehradou, kym ju Anglicania znicia.
Proste niektore americke filmy, to su teda perly.


Aj minule som videl nejaky vojnovy film o zlych Srboch.
Chyba bola vsak v tom, ze dej sa odohraval v Budapesti a vsetci Srbi hovorili madarsky.
A TO UZ BOLA SILA!
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#48520 Verze : 0
O mostu přes řeku Kwai jsem viděl před nějakou dobou dokument, který uváděl film na pravou miru. Shoda s filmem je pouze ve jmenech pluk. Nicholsona a Saitoa. Pluk. Nicholson s Japonci nespolupracoval, a protoze dustojnici taky makali pomahal stavbu sabotovat. Cituji: "...při káceni dřeva jsme našli velke bile mravence, dali jsme je na pilire dreveneho mostu a oni odvedli svou praci. ..." Pres reku Kwai se stavely na jednom miste mosty dva-betonovy a dreveny. Oba byli pokud si dobre vzpominam zniceny naletem letectva.



P.S. K tomu filmu-jmenoval se Oddíl 10 z Navaronne a krome tech T 34 tam v uloze polopasovych transporteru meli americke M 3. Z nemecke techniky tam byly jen pechotni zbrane a ten PaK jehoz osadka utikala pred vodou.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#48522 Verze : 0
Most přes řeku Kwai není žádný holywoodský paskvil, je totiž podle kvalitní předlohy. On totiž tenhle film není moc o válce, je to o psychologii japonského velitele, anglického velitele, toho Američana, co utekl a pak byl armádou donucen se tam vrátit, prostě skutečný příběh je jen kostra pro pro autora mnohem důležitější věci, než je nějaký most. To už jsem ostatně psal ve fóru o filmech. Navaronne je něco jiného, to je opravdu splácanina, ovšem na neněmeckou techniku moc nehleďte, prostědnešní filmaři mají jiné podmínky a opatřit si pěknou maketu nebo i zrestaurovaný originál dnes není takový problém jako v těch šedesátých sedmdesátých letech, tehdy sice válka byla poměrně nedávno, ale zase se o tu techniku nikdo nestaral. Když si přečtete třeba osudy některých letadel, se kterými dnes vystupují na show, zjistíte, že obvykle tak tdo osmdesátých let jen někde rezivěly a nějaká ta údržba začala až později. Navíc hodně zmůže počítač. A to jste si ani nevšimli, že v Navarone i Němci měli Stenguny?
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#48554 Verze : 0
To sem si nevšiml Embarassed , ti na přehradě ale měli Mausery 98. co sem si ale všiml-jeden partyzansky kulometcik mel M60.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#48738 Verze : 0
Tak si klidně kritizujte, ale podle mě je most přes řeku Kwai jedním z nejlepších amerických filmů, teda po Memfiský krásce.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#52566 Verze : 0

Citace - DanMaster :

Tak si klidně kritizujte, ale podle mě je most přes řeku Kwai jedním z nejlepších amerických filmů, teda po Memfiský krásce.



Lidi proč si všichni myslíte, že všechny filmy natočili američané. Twisted Evil
Třeba tento je zrovna britský.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#52726 Verze : 0
btw, vcera dopoledne ten dokument o mostu pres reku kwai opakovali na Nove ... opravdu, dokument vypovida o tom, ze realita je trochu odlisna od filmu = stavbu mostu se rozhodne snazili sabotovat, ale meli take velmi prisne strazce, takze pokud vyhnali muzstvo na cely den na namesti na slunce, muselo se delat to, co jim japonci naridili, protoze jinak by to stalo zivoty muzu a zcela zbytecne. Most byl dostaven a slouzil dva roky k presunu vojsk k indii, kde ale byli japonci brity odrazeni a pote zahnani zpet, kdy pouzivali tento most k evakuaci svych jednotek, dokud jej snad Liberatory americke armady neznicili. Z vojaku podilejicich se na stavbe trate neprezilo 12 tisic !!! Zajimavosti je, ze britsky velitel po sobe zanechal 48 hodin vzpominek na magnetofonovem pasku, ktere maji objasnit, JAK se to tam tehdy odehravalo, oproti tomu co lici film. Tim ovsem nijak nesnizuji jeho kvality, jen je treba si uvedomit, ze neni historicky presny. Krom toho je dalsi zajimavosti fakt, ze britsky velitel zachranil nekolik japoncu pred popravci cetou a dokonce nechal nektere i propustit na dukaz uznani za jejich chovani behem jeho zajeti, na coz velmi emotivne reagoval prave japonsky velitel, ktery prezil zajeti (myslim ze byl odsouzen na 11 let) a kdyz se nestihl dostat do Anglie za zivota britskeho plukovnika, kontaktoval jej alespon dopisy a navstivil pak jeho syna a spolecne jeho hrob, aby uctil jeho pamatku ! Kdyz pak v devadesatem roce japonec umira, vysla na svetla zajimava informace, a to, ze tento japonec byl KRESTAN.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#60665 Verze : 0
taky sem na to koukal a den predtim byl dokument o Omaze,kdyz vypraveli z toho ty zazitky ze videli tela bez hlav atd. tak to vazne muselo bejt strasny
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#60692 Verze : 0
Takže pánové ten fil jak v něm měl Harrison Ford zničit přehradu se jmenoval tuším hrdinové od Navaronne,možná se pletu.Zítr se ne něj podívám a napíšu,ale co vím jistě,že tenhle film je pokračováním filmu Děla z Navaronne.Na ten jsem se díval dnes.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#60789 Verze : 0
A poč to píšeš do fora o tomto filmu ?
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#60792 Verze : 0
Knížku "Most přes řeku Kwai" napsal francouzský spisovatel tehdy žijící v Malajsii, poměrně známý Pierre Boulle (také tím že napsal knižní předlohu k Planetě opic). Četl jsem ji naposledy někdy v osmdesátých letech. To že byl japonec křesťan, není až zase taková rarita, protože v zemi Nippon byla velká katolická komunita už od dob prvních kontaktů se španěly, portugalci a holanďany. Sice byla v některých dobách perzekuována, ale přežívala. Ke křesťanství se myslím hlásil i admirál Jamamoto.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#133805 Verze : 0
"Most cez rieku Kwai" čo by sme čakali na tú dobu, je to film ktorý má chyby ako každý inýmna len nahnevalo na konci ako chcel odpáliť most a stále cestou k detonátoru padol, alebo po nom strielali moc to naťahovali- klasická scéna z amerických filmov.
URL : https://www.valka.cz/Bridge-on-the-River-Kwai-The-Most-cez-reku-Kwai-t13062#161472 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více