Topeka

Topeka, Kansas
     
Název:
Name:
Topeka Topeka
Originální název:
Original Name:
Topeka
Další názvy:
Other Names:
-
Nižší územní celek:
Lower Administrative Area:
okres Shawnee Shawnee county
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
39°03'21.00"N 95°41'22.00"W
Místní části:
Local Municipalities:
-
První písemná zmínka:
First Written Reference:
184R
Vojenské objekty:
Military Objects:
Památky:
Historical Sights, Places of Interest:
-
Muzea:
Museums:
- -
Osobnosti:
Personalities:
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:
Průmyslové podniky:
Industry:
Vlajka:
Banner:
Znak:
Coat of Arms:
Poznámka:
Note:
Hlavní město státu Kansas Capital of Kansas
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Topeka,_Kansas
URL : https://www.valka.cz/Topeka-t124298#423443 Verze : 0
Kapitol v Topece je sídlem výkoné a zákonodárné moci státu Kansas. S výškou kopule 93m je vyšší než kopule Kapitolu v hlavním městě Washington D.C., ačkoliv průměr kopule je oproti té washingtonské jen zhruba poloviční (15m vs. 29m). Jako jeden z mála nabízí kansaský kapitol návštěvníkům možnost vyjít po 296 schodech na vrchol kopule. Budova je v historii druhou budovou této role v Kansasu.

V roce 1862 byly pozemky pro stavbu Kapitolu věnovány Cyrusem K. Hollidayem. Výstavba východního křídla započala v roce 1866 za použití pískovce z kansaského okresu Geary. Výstavbou západního křídla pokračovala stavba v roce 1879, tentokrát byl použit pískovec z Cottonwood Falls. V roce 1881 byly schváleny prostředky pro stavbu centrální budovy a napojení na obě křídla. Stavba byla zahájena v roce 1886 a smlouva na stavbu kopule byla schválena v květnu 1889.

Po 37 letech, v roce 1903, byla budova prohlášena za dokončenou.

Až v roce 1988 byla schválena podoba sochy, která se měla umístit na vrch kopule. Ad Astra, 6,76m vysoká bronzová socha o váze 2 tun, byla instalována 10. října 2002. Socha představuje kansaského indiána s lukem a šípem, který směřuje k Severce a byla zvolena z 27 návrhů. Ad Astra je zkrácenou částí latinského motta státu Kansas - Ad Astra Per Aspera - Obtížemi ke hvězdám.

V prosinci 2001 byl schválen rozpočet 120 milionů dolarů na modernizaci budovy, obnovu prvního až pátého patra, rozšíření a renovace přízemí obnova externího obložení a měděné střechy a kopule. Náklady se nakonec (do jara 2014) vyšplhaly na 332 milionů dolarů a zahrnovaly i nový systém vytápění a klimatizace, větší zabezpečení, přístupnost, parkovací garáže, návštěvnické centrum, podzemní kancelářské prostory a novou střechu kopule.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Kansas_State_Capitol


Vlastni foto, 2019



Kapitol Kansasu

















URL : https://www.valka.cz/Topeka-t124298#621252 Verze : 5
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více