Revolverové dotazy

Diskuse

Dobrý den,


Dovolím si pronést dva začátečnické dotazy z oblasti revolverové střelby a používání. Ačkoliv se střelbou z pistolí (Sig, Walther, ČZ)jakési zkušenosti mám, přesto bych rád pořídil revolver (jaksi se mi to začalo líbit víc, než pistole Embarassed ) a rád bych se zeptal:


1. Jakou revolverovou ráži vhodnou ke kondičnímu zastřílení a pro případou sebeobranu by jste doporučovali? .38 Super (všiml jsem si, že je levnější), nebo .357 Magnum? Nebo něco výkonnějšího? Prosím mějte na zřeteli fakt, že zbraň budu občas nosit Laughing a že nejsem bohatý podnikatel (přebíjení zatím řešit nechci).


2. Jaké máte zkušenosti s domácí revolverovou produkcí. Rád bych případnou koupí podpořil domácí průmysl a tak bych rád věděl jaké jsou zkušenosti třeba s revolvery vyrběnými fimami Alfa-Proj, nebo Koroko (Kora)?


Děkuju za odpovědi.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#39103 Verze : 0
V případě revolverů je opět třeba si přesně ujasnit k jakému účelu bude zbraň používána. Má li být občas nošena za účelem sebeobrany a většinou má její použití směřovat k občasné rekreační střelbě, pak bych volil ráži .38 Special. Střelba touto ráží je opravdu příjemná.


Náboj .357 Magnum je nejen dražší, ale i podstatně výkonnější – většina lidí už á potíže se zvládnutím jeho zpětného rázu, který je skutečně mohutný. Jeho zvládnutí chce zkušenost – sám jsem měl zpočátku co držet a to moje Cobra váží 1,2 kg a já sám vážím metrák.


Tento náboj na druhou stranu představuje optimum pro sebeobranu, je však třeba počítat s vyšší cenou střeliva i zbraně a také s tím, že revolver v této ráži musí mít určité rozměry a hmotnost. Firma Smith and Wesson nedávno vrhla na trh novou řadu obranných zbraní označovaných jako PD (Personal Defence). Jedná se o krátkohlavňové ( 2 palce) revolvery se scandiovým rámem, díky čemuž se podařilo hmotnost srazit na zhruba 450 g.


Osobně si takovou zbraň nikdy nepořídil (ale rád bych si z ní vystřelil, abych si potvrdil svá podezření). Jak říkám i jedenačtvrtkilový celoocelový revolver má mohutný zpětný ráz, u zbraně s třetinovou hmotností to musí opravdu řádný kopanec. Navíc krátká hlaveň u .357 nemá smysl, tenhle náboj potřebuje rozjezd, jinak je to jen mohutná rána s malým účinkem.


Ohledně těch Alfa-proj. Tyhle zbraně mají dva moji kamarádi a jsou s nimi spokojeni (jeden má čtyřpalcovou osmatřicítku, druhý dvoupalec téže ráže). Sám jsem z nich střílel a taky se mi celkem zamlouvaly. Jinak řečeno za málo peněz , hodně muziky, výš se o nich celkem dost mluvilo. Piti jim vyčítá malou životnost, což je dáno zinkovým rámem, který výrazně snižuje hmotnost (kolem 700 g). To ale není nijak na závadu u obranných zbraní, u kterých se s velkým střílením nepočítá. Vyšší cena „lepších“ značek je dána jednak samotnou značkou a také lepším materiálem, jenž zvyšuje životnost. To ale skutečně ocení jen málokterý uživatel. Přímo v Alfě pracuje můj příbuzný, který mi nahlásil, že z každé nové série je namátkově vybraná zbraň podrobena životnostní zkoušce 10 000 ran. To podle mne stačí. Výhodou je také dostupný servis.


Kdybych si měl vybrat osmatřicítku já, volil bych buď titanový Taurus 85 multialloy nebo taktéž titanový SaW 337, oba kvůli malé hmotnosti umožňující nošení třena v kase saka, aniž by „táhlo“.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#39222 Verze : 0
nejdříve ad 2) to by mě tak zajímalo Very Happy osobně neznám nikoho, kdo by měl revolver české provenience.


ad1) no, řekl bych, že nejlepší pro tvůj případ by byly nábole .38 Special, pro obranu by byla asi výhodnější laborace +P (o 20% větší rychlost a energie). v únorové Střelecké revue byl zajímavej revolver pro obranu S&W 638 Airweight právě pro náboj .38Special+P. má krytý kohout, 5 komor a váhu jenom 425g (!). pro stálé nošení ideální revolver. stojí asi 21000. je to dost, ale zase je supr.

a byla tam napsána bezvadná věc: jak zjistit, zda má střelec ruku revolverovou nebo pistolovou, což je pro obranou zbraň velice důležité. cituji: "uvolněně se postavte, zavřete oči a bez uvažování volně předpažte střílející ruku. nyní oči otevřete a podívejte se, kam směrují vaše prsty. Když míří rovně, kolmo dopředu, bude pro vás vhodnější pistole. míří-li prsty střelce praváka šikmo vpravo do strany, jde o člověka s rukou revolverovou."
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#39250 Verze : 0
No když se k tomu ještě vrátím, tak takhle. První můj kamarád si pořídil chromovanou čtyřpalcovou osmatřicítku s vyleštěným spoušťovým mechanismem. Střílí se z toho fakt pěkně. Má to asi dva roky, měl na tom jednu závadu, pořád se mu tam povoloval nějaký šroubek, což mu na počkání odstranili.


Druhý můj kamarádd má černěný dvoupalec. Spoušť nebyla zaleštěná, takže když jsem střílel prvně, byl jsem dost rozčarován. Nedávno jsme byli znovu spolu střílet a spoušť měla o poznání hladší a plynulejší chod (bavíme se o DA, SA je bez problémů). Na mou otázku, jestli si to nechal zaleštit odpověděl záporně, mechanismus se sám ohladil po několika krabičkách nábojů. Tahle zbraň neměla žádnou závadu, ale na 25 m táhne dost výrazně doleva nahoru. Vzhledem k tomu, že muška je pevná a hledí je tvořeno drážkou ve hřbetu rámu lze to řešit pouze přenášením záměrného bodu. U sebeobranné zbraně (jak je také výhradně nošena) je to ale podružný problém, protože tam se střílí na nejkratší vzdálenost.


Náboje .38 Spec. + P (případně +P+) jsou skutečně na sebeobranu vhodnější, revolver však musí být schopen takovou munici používat. Protože zinkový rám Alfa takové tlaky nesnese, není to bohužel případ těchto revolverů. Výkonnější náboj však také zvýší zpětný ráz, což sníží rychlost a přesnost opakovaných výstřelů, u tak lehkých zbraní jako jsou titanové smithy a taurusy to bude obzvláště znatelné.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#39269 Verze : 0
ad1
Ja si myslim, ze na sebaobranu uple staci kaliber .38. Ved aj 9mm Luger je uz dost silny a vie sa, ze ma tendenciu prejst skrz cloveka. A Ty predsa chces aby ten naboj ostal v tom, komu je urceny. Myslim, ze nepotrebujes ani +P. Je to zbytocne. Zastavovaci ucinok je dostatocny. Su vynimky, ako clovek pod vplyvom amfetaminov, alebo dakych inych stimulantov ci drog a tam by Ti (v zlom pripade) nemuselo pomoct ani niekolko vystrelov z .44Mag alebo .50AE. A spravne pises, ze aj cena je argument. Na to aby Ti zbran dobre posluzila, az ju budes naozaj potrebovat (nezelam Ti to) potrebujes aj pravidelne strielat (A TU JE CENA STRELIVA DOLAZITA) a trochu doma cvicit na sucho. Hlavne tasenie a spustanie.


ad2
O tych ceskych revolveroch viem len z casopisov. Asi su neni zle. A navyse ta cena je dobra. Stotoznujem sa z nazorom Rad-a. Ved s tym asi nebudes strielat tolko, aby ta trapila zivotnost zbrane


Vela zdaru a az daco kupis, tak napis skusenosti.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#49163 Verze : 0
To já zase koukám kromně jiného i na životnost zbraně .
Nejsem zrovna žádnej pracháč , ale když hodlám utratit cca 18 000 až 25 000 Kč za revolver tak zcela určitě bych si nekoupil hliníkový nebo zinkový revolver . Ale určitě bych si koupil ocelový nebo titanový .
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#49169 Verze : 0
To je jasne, ze sa treba pozerat aj na zivotnast zbrane. Ale to je zavisle predovsetkym od toho aky mas k zbrani vstah a zaklad je, ze kolko chces do zbrane investovat. Aj ja by som preferoval cosi kvalitne a drahsie. Ale naco to budem radit (vnucovat) kazdemu??? Ak chce dakto len zaloznu zbran a zbran na obcasnu strelbu, tak staci aj lacnejsie riesenie (ako Cora, alebo Alfa-proj, alebo starsie Taurusy).


Ty hodlas utratit 18 000-25 000. Za to uz v Cechach kupis velmi slusny revolver. Aj ja osobne by som siel touto cestou a kupil si nieco hodnotne a na trvalo. Ale co ak niekdo chce investovat 6000-8000? Vtedy sa dostavaju k slovu vyrobcovia lacnejsich zbrani.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#49188 Verze : 0

Citace - elephantus :

Dobrý den,


Dovolím si pronést dva začátečnické dotazy z oblasti revolverové střelby a používání. Ačkoliv se střelbou z pistolí (Sig, Walther, ČZ)jakési zkušenosti mám, přesto bych rád pořídil revolver (jaksi se mi to začalo líbit víc, než pistole Embarassed ) a rád bych se zeptal:


1. Jakou revolverovou ráži vhodnou ke kondičnímu zastřílení a pro případou sebeobranu by jste doporučovali? .38 Super (všiml jsem si, že je levnější), nebo .357 Magnum? Nebo něco výkonnějšího? Prosím mějte na zřeteli fakt, že zbraň budu občas nosit Laughing a že nejsem bohatý podnikatel (přebíjení zatím řešit nechci).


2. Jaké máte zkušenosti s domácí revolverovou produkcí. Rád bych případnou koupí podpořil domácí průmysl a tak bych rád věděl jaké jsou zkušenosti třeba s revolvery vyrběnými fimami Alfa-Proj, nebo Koroko (Kora)?


Děkuju za odpovědi.



1. ku kondičnému strieľaniu plne vyhovuje ráž .22 LR, u ktorej je výhoda lacného streliva (cca 1 Kč / ks). Na prípadnú obranu postačuje revolver ráže .38 Special ale aj menšia ráž .22 WMR (ide v podstate o predĺženú .22 LR). Preto myslím, že je najlepšie si kúpiť revolver ráže .22 WMR s výmenným valcom .22 LR. Keď si potrebuješ zastrieľať kondične, tak tam budeš mať válec .22 LR a streľba ťa výjde za pár faciek a v prípade, že budeš revolver nosiť na sebeobranu, tak si jednoducho prehodíš valec na .22 WMR a máš revolver na pomerne výkonný náboj. Navyše streľba s ráží .22 LR a WMR je veľmi priemná (odpadnú "kopance" ako u .38 SP a vyšších) a revolver má obvykle vyššiu kapacitu (8-9 rán).


2. s domácou produkciou mám pomerne značné skúsenosti (ako zamestnanec KROKO a.s.). Je pravda, že revolvery sa vyrábajú zo zinkovej zliatiny, ktorá je dostatočne pevná aj pre ráž .38 SP (v minulosti boli problémy s pevnosťou rámu vyriešené dodatočným pridaním materálu na namáhaných miestach). Inak v jednom z testou bola porovnávaná pevnosť zinkovej zliatiny z pevnosťou ocele u revolveru SW. Napodiv z tohto testu vyšla pevnosť zinkovej zliatiny lepšie.


Ako písali niekto vyššie, tak ten chod spúšte si musí "sadnúť", v SA je úplne super v DA ide o niečo ťahšie (ako u každého revolveru).


cena revolveru ráže .22 WMR s výmenným valcom .22 LR je u modelu s dĺžkou hlavne 4" a staviteľnými mieridlami cca 7800 Kč s DPH (čierne prevedenie).
revolver ráže .38 Special s 4" hlavňou a staviteľnými mieridlami vás vyjde na cca 6000 Kč.


Ak teda zarátame podstatne vyššiu cenu streliva ráže .38 SP tak v "dlhodobej" prevádke sa viac oplatí revolver .22 WMR + valec .22 LR. Wink
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#68949 Verze : 0
Tyhle ráže jsou na mně moc malé ( jsem kapku adrenalinovej střelec ) chci si v dohledné době pořídit SW ráže 44 magnum . U nás už stojí cca 8,60 což už je akceptovatelné ( i když jsem dělnická profese ) . Když uvážím že taková 45 acp ( kterou mám taky ) stojí rána cca 8,30 kč tak není co řešit Laughing


P.S. 357 magnum je u nás za cca 6,50 kč
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#68977 Verze : 0

Citace - pistolnik :

Tyhle ráže jsou na mně moc malé ( jsem kapku adrenalinovej střelec ) chci si v dohledné době pořídit SW ráže 44 magnum . U nás už stojí cca 8,60 což už je akceptovatelné ( i když jsem dělnická profese ) . Když uvážím že taková 45 acp ( kterou mám taky ) stojí rána cca 8,30 kč tak není co řešit Laughing


P.S. 357 magnum je u nás za cca 6,50 kč



Sú to síce menšie ráže ale s prípadným protivníkom si .22 WMR poradí. Keď to tak zoberieš tak cena za bubienok ťa pri 6 nábojoch u .44 výjde na cca 52 Kč a porovnáš to z cca 8 Kč u 8 rán v bubienku .22 LR...Na 5000 ranách ušetríš cca 38.000 a to už je celkom pekná pálka... Wink
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#68985 Verze : 0
Měl jsem chvíli 3" .357Magnum. Ale to byla na mne opravdu příliš síla. Jelikož nepřebíjím a tudíž nemohu dělat slabší laborace, tak jsem ji střelil (kupodivu za víc, než jsem jí koupil).
Teď jsem si říkal, že asi půjdu do nějakého malorážkového typu. Asi do Alf. Je pravda, že na zastřílení si pro radost je náboj á 1 kč ideální. Za 100 Kč je radosti - ažaž!
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#69001 Verze : 0
Už som to tu písal v téme o zbraniach na sebeobranu, ale prsty mi neodpadnú, keď to zopakujem.
Som relatívne čerstvým majiteľom Taurusu 85 UL (Ultralight) v ráži .38 Spec. (dvojpalcová hlaveň) a musím povedať, že po piatich rôznych pištoliach, ktoré som doposiaľ mal, resp. nosil, nie je čo riešiť. Tento revolver je úžasne ľahký, šírka je takmer identická napr. s Glockom, resp. ČZ 75. Jediné, čo mi vadí je tých päť nábojov v zásobníku. Strieľal som donedávna combat ligu a tam štrnásť nábojov z mojej ČZty Compact vyletelo za pár sekúnd, nieto päť z bubna Taurusu, hoci aj v DA režime, ktorý trénujem. Do istej miery to rieši buď rýchlonabíjač, alebo ako u mňa opaskové púzdro (alebo ako to nazvať) na ďalších päť nábojov. Utešujem sa ale stále tým, že podľa amerických štatistík pri väčšine ozbrojených stretov padne 5-8 výstrelov. A že sa tam strieľa o "čosi" viac než u nás Laughing
Takže môj názor-na nosenie a sebeobranu - Taurus 85 UL, cal. .38 Sp. Ľahký, malý, spoľahlivý, účinný a relatívne lacný. A navyše môj subjektívny pocit - pekný. Smile A len malá drobnosť - "papá" aj +P, mám ich plný bubon.
BTW:titanové verzie - podľa slov môjho kamaráta, ktorý sa živí predajom zbraní - "nemám ich v ponuke, pretože na nich bolo kopec reklamácií" no comment
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#69040 Verze : 0

Citace - SK :


Navyše streľba s ráží .22 LR a WMR je veľmi priemná (odpadnú "kopance" ako u .38 SP a vyšších)...



Souhlasit se mnou nikdo nemusí, ale správný verk kopat musí a bez pořádných ran si střelbu neužiju. Běžně používám ČZ-75 Compact v 9 Luger, ale když si chci střelbu pořádně užít, vezmu si vz.52 nebo TT-33. Když někdy protáhnu lauf u čtvrtpalcovky (vz.45 nebo DUO), mám prostě takový divný pocit... Confused Hrozně rád bych někdy zkusil Desert Eagle v ráži .50AE Wink
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#69053 Verze : 0
Měl jsem JEDNOU tu čest. Myslel jsem, že to bude podstatně horší. Myslím, že to je ekvivalentní .45ACP. Ona ta zbraň je hodně těžká a vratná pružina je tuhá, takže sežere hodně energie. Navíc zamykání rotací závorníku funguje velmi dobře.
Nicméně minulý týden jsem viděl Charlieho Andílky II, kde Demi Moorová vesele střílí ze dvou Desert Eaglů zároveň. Kdyby to bylo v reále zasukovaly by se jí ručičky až někde u pr...e
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#69063 Verze : 0
Pro všechny "adrenalinové střelce", kteří potřebují "pořádnou ránu" aby si to užili jedno malé upozornění.
Každý výstřel sestává z toho, že kupředu letí kule, která nese nějaký výkon. Podle zákona akce a reakce stejný výkon působí i vzad. Něco "sežere" váha zbraně, něco se ztratí ve zdvihu zbraně, ale všechno ostatní se přenáší po dlouhých kostech (těm to tolik nevadí) a kloubech střílející ruky.
Od r.1966 do 1983 jsem vystřílel desetitisíce ran, převážně (podle některých názorů) "dětskou" ráží 7,65 mm Br., ale taky 0,38Spl a 0,22 LR.
Výsledek se dostavil při závodě z revolveru, který jsem začal ve špičce, ale jen tak tak dokončil "na chvostu" s hroznými bolestmi v lokti.
Přihlásil se "tenisový loket". Mnohonásobné obstřiky, které ze mne málem udělaly holku (jsou to hormony) + zasádrování pravačky vždy min. na 3 týdny v sakra nepohodlné pozici a zákaz pistolové střelby nejdřív na rok, pak celkem na 5 let nepomohlo. Musel jsem se podrobit ozáření lokte kobaltovým zářičem - nemoc to sice neodstranilo, ale spálilo to nervy, takže bolest jsem už necítil. Bohužel ty nervy koordinují držení a spouštěním, takže s někdejší přesností střelby je definitivně konec.
Takže poučení, které bych rád předal:
Každý výstřel z "dospělé" - ale vlastně každé - ráže malým dílem přispívá ke zničení lokte střílející ruky. Čím citelnější kopnutí, tím víc!
Jako nejvýhodnější střelbu "pro zábavu" lze proto doporučit buď plynovku - např. velice přesnou pistoli TAU, nebo obstojnou LOV2 - obě na bombičky CO2. Je to taky cenově druhé nejvýhodnější střílení.
Má-li to bezpodmínečně dělat "bum", pak lze výhodně koupit ruské rychlopalné pistole na náboj 0,22 Short (nedá se to použít závodně, výkonnostně už nestačí, proto jsou levné). Dál je dobrá volba pistole Margolina 0,22 LR (opakovací pistole proto, že pohyb závěru snižuje zpětný ráz). Jednoranné pistole (DRULOV, CHAMPION) v téže ráži - stejně jako revolvery - přenášejí celý zpětný ráz náboje vzad, jsou tedy méně vhodné, než samonabíjecí pistole.
Neznám případ, kdy by ruské pistole 0,22" utrpěly závadu, která by je vyřadila.
No a kdo je manuálně šikovný, může si udělat prakovou pistoli "GUMI GUN", na 7 m absolutně přesnou, ideální i na střelbu doma - náklady mizivé, ohrožení nulové.
Zájemcům mohu mailem poslat oskenované materiály.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#69103 Verze : 0
To by mě teda vážně zajímalo jak může taková praková pistole vypadat. Já jsem spíš přes letadla a technologie, tak že o ručních zbraních takřka nic nevim. Jestli budeš mít volnou chvilku, tak mě můžeš považovat za toho zájemce a poslat mi to.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#73201 Verze : 0
Není problém obrázky poslat. Protože jsem se ale mezitím naučil fungovat s galérií, vytvořil jsem si svou fotogalerii s názvem GUMI GUN, kam jsem všechny obrázky vrazil (každý má přes 100 kB a zmenšit se to už dál nedá, aby to neztratilo na čitelnosti). Zkoušel jsem to a fakt tohle už je nezbytné minimum.


Takže každý, kdo má zájem, se může nezávazně podívat a bude-li mít zájem, může si to stáhnout a případně během dlouhých zimních večerů udělat - pro šikovné ruce, vycvičené na kitech a modelech je to sranda.
Další srandu pak zažijete, až se s tím budete bavit.


Bylo to publikováno ve Střelecké revui 1975 - myslím v číslech 5-8, autor Drahoň Gottwald (nevím, zda ještě žije - spíš ne, už tehdy to byl starý pán) to výslovně uvolnil bez jakýchkoli autorských práv.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#73263 Verze : 0
Dobrý, dík. Podívam se na to.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#73265 Verze : 0
Ten balistr vypadá pěkně....přemýšlím o něm taky už pár let....dokonce jsem ho i viděl na jedné sběratelské burze....ale chce to dobře vybavenou dílnu..soustruh, frézka adt..doma na koleně to asi neuděláš...
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#83127 Verze : 0
Ještě jsem se na to nekouk Smile
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#83420 Verze : 0
Pred časom som na http://www.e-zbrane.sk/taurus607.htm publikoval článok o mojom revolvery.


A ku hmotnosti: nosil som ho každý deň (1 300 g + 357 náboje), mám do 60 kg a úplne v pohode.


Strelivo: 357 je super, veľa možností laborácii, ale zase 38 má kratšiu nábojnicu, čo je niekedy trošku výhoda (rýchlejšie vyhodenie z valca)


Cena: rozdiel medzi 357 a 38 až taký nie je, môj Taurus 357 MAG, 7 komôr a kompenzátor - 5700 Sk - nebolo čo riešiť (teda vymýšľať či 38 alebo 357). Mám ho a som spokojný - taký proste skoro nikto nemá. Kúpil som pryžové rukoväte stáli 1200 Sk, hrozná cena, ale lepšie sa drží.
Trošku mám obitý cieľnik, ale ináč presnosť je vynikajúca, a to aj vďaka bodovej spúšti. Vzhľad impozantný (rám je "veľký" taký ako u 44 MAG).


Okrem toho uvažujem ešte o kúpe nejakej pištole a Sa 58, ale to až keď trochu pošetrím.
URL : https://www.valka.cz/Revolverove-dotazy-t12117#106182 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více