22.07.2011 - Teroristické útoky v Norsku

Dnes došlo v Oslu k bombovému útoku. Cílem měl být pravděpodobně premiér. Jedna vybuchla u ministerstva, kde měl být na návštěvě a druhá na srazu jeho příznivců.


***
EDIT Jožka7:
Díky za příspěvek, příště prosíme doplnit i zdroj (odkaz na příslušný článek) Smile
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#406980 Verze : 0
No na tom zraze priaznivcom pravdepodobne žiadna bomba nevybuchla - správy hovoria že na ostrove Utöja neďaleko Osla spustil streľbu do zhromaždenia mladých prívržencom vládnucej strany muž oblečený ako policajt. Streľba do davu si vyžiadala minimálne 4 obete (svedkovia udávajú dokonca až 25 obetí) a viacerých zranených. Muža údajne bezpečnostné zložky zadržali.


spravy.pravda.sk
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#406984 Verze : 0
Jak psal Buko, střelecký útok na mládežnický tábor si podle prvních odhadů vyžádal až 20-30 mrtvých, oficiálně jich je potvrzeno zatím devět (stav k 21:45, zdroj: BBC). Některé děti se mohly utopit při pokusu uniknout z ostrova plaváním. Někteří účastníci campu psali o pomoc přes sociální síť Twitter. Střelce zadržela norská policejní jednotka SWAT. Jedná se o muže evropského původu. Norská policie případ spojuje s explozí v Oslu.

Zdroje:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14254705
www.novinky.cz
zpravy.idnes.cz
aktualne.centrum.cz


K útoku na Norsko se podle listu New York Times přihlásila teroristická organizace Ansar al-džihád al-alámí (Pomocníci světového džihádu). Dle vyjádření nejmenovaného experta pro BBC však tato skupina za útokem nestojí.

Zdroj:
www.novinky.cz
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14254705
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#407007 Verze : 0
Streľba na ostrove si vyžiadala podstatne viac obetí ako sa pôvodne udávalo - "Podľa nových poznatkov, ktoré máme teraz, je obetí najmenej 87," povedal policajný šéf Oystein Maeland. "Nemôžeme zaručiť, že ich počet ešte nevzrastie," uviedol a dodal, že veľa ľudí má ťažké zranenia.


Útočník je v rukách polície. Počet obetí na ostrove mohol byť ešte vyšší, ak by vybuchli nastražené nálože, ktoré našla polícia na ostrove.


Aj napriek tomu, že sa k bombovému útoku prihlásila muslimská treroristická organizácia, polícia operuje aj s inou možnosťou. Páchateľ streľby na ostrove má údajne pravicové a protimuslimské názory a môže stáť aj za bombovým útokom. Podľa neoficiálnch informácii polície dokonca nemusí ísť ani o čin organizovanej skupiny, ale jednotlivca.


K obom útokom sa zatiaľ oficiálne podľa amerického denníka The New York Times prihlásila islamistická organizácia Ansar džihád Alam (Pomocníci svetového džihádu).


Ak sú obe verzie pravdivé, tak islamisti sa naučili využívať na vykonávanie svojich cieľov svojich ideových nepriateľov....


Polícia a bezpečnostní analytici ale predpokladajú, že ide o čin pravicového extrémizmu a nie moslimského. Argumentujú aj tým, že moslimský extrémisti by skôr bombu odpálili v neďalekom nákupnom centre, miesto pri politických objektoch.




Zdroj: spravy.pravda.sk
www.sme.sk
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#407016 Verze : 0
Norské záchranné složky ošetřují raněné po masakru na ostrově Utoeya, kde vrah převlečený za policistu zastřelil nejméně 84 mladých lidí ve věku 14-19 let.

"Požádal lidi, aby se shromáždili kolem něj, a pak zahájil palbu. Mladí lidé prchali do křovin, mezi stromy, někteří naskákali do vody a snažili se odplavat z ostrova do bezpečí..."

Zdroj:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14259356

*
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#407019 Verze : 0
Podezřelým ze spáchání útoků v Norsku je Anders Behring Breivik, 32 let, z Osla. Podle sdělení policejního velitele Sveinunga Sponheima naznačují internetové projevy zadrženého pravicové smýšlení a protimuslimské postoje. Na Facebooku popisuje sám sebe jako křesťana a konzervativce se zájmy o kulturistiku a svobodné zednářství. Nemá vojenské pozadí mimo základní vojenské služby. Jeho motivy jsou zatím nejasné. Podle policie byl vyzbrojen samopalem.


Zdroje:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14259989
zpravy.idnes.cz
zpravy.idnes.cz
aktualne.centrum.cz


*
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#407042 Verze : 0
Nenápadný dvaatřicetiletý blonďák Anders Behring Breivik se doznal k pátečnímu krvavému útoku na tábor na norském ostrově Utoeya. Muž, jenž je podle všeho zodpovědný i za výbuch v centru Oslo, nemá rád muslimy a jeho názory mají blízko k extremní pravici. Vše pečlivě plánoval rok a půl.

Breivik je autorem práce "2038 - Evropská deklarace svobody", v níž píše o tom, jak je možné bojovat proti multikulturalismu. Kniha je zřejmě určena i jako historický přehled o situaci v Evropě. Počítal s tím, že jeho plán bude trvat až do roku 2038.

Ve svém manifestu se Breivik zmínil i o návštěvě Prahy v pasáži, v níž vyjevil přání opatřit si další střelné zbraně. "Vlastně bych chtěl navázat kontakt s (motorkářským gangem) Hell's Angels v Praze, Berlíně nebo Kodani. Ale ztratil jsem motivaci během prvních dnů v Praze."

Zdroje:
www.novinky.cz
zpravy.idnes.cz
aktualne.centrum.cz

*
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#407139 Verze : 0

Diskuse

Chronológia udalostí v Oslu podľa www.sme.sk





15:48 Vychádzajú prvé správy o silnom výbuchu v nórskom hlavnom meste Oslo.


15:52 Podľa prvých informácií je desať ľudí zranených.


15:50 Výbuch nastal v 17-poschodovej budove premiéra Jensa Stoltenberga.


15:55 Očití svedkovia na BBC a CNN opisujú výbuch ako veľmi silný. "Je tu úplný chaos, okná na všetkých budovách v okolí boli vyrazené," povedal pre AP ďalší novinár NRK Ingunn Andersen.


15:56 Explózia poškodila podľa BBC kancelárie premiéra v 17-poschodovej budove aj ďalšie úradné budovy. Ministerstvo pre ropu a energetiku podľa Reuters horí. Denník Dagbladet píše, že podľa polície bolo cieľom útoku práve toto ministerstvo. Boli poškodené celé fasády budov a na uliciach je sklo. Podľa reportéra Aftenposten sú na mieste ľudia s krvavými rukami a tvárami.


16:00 Nórsky premiér Jens Stoltenberg je podľa miestnych médií v poriadku.


16:10 Podľa nórskej verejnoprávnej televízie a Reuters je minimálne osem zranených. Veľa ľudí podľa miestnych médií krváca na ulici po zásahu sklom.


16:20 Poškodené bolo podľa novinára televízie NRK aj sídlo bulvárneho denníka VG. Všetky ulice v centre boli podľa NRK uzavreté. Televízne zábery ukazujú neporiadok v uliciach a dym valiaci z niektorých budov, píše BBC.


16:25 Podľa CNN boli výbuchy dva. Novinár, ktorý priamo z Osla telefonoval pre CNN, povedal, že výbuch zrejme nastal buď v hale na prízemí alebo ešte pred vchodom 17-poschodovej budovy, kde je aj sídlo premiéra. Druhý výbuch však nepočul. Ani ďalší svedkovia druhý výbuch nepočuli.



atď.
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#406986 Verze : 0
Jenom pro ty, kteří neměli představu o tom, co za tábor to bylo tak přikládám velmi zajímavý článek o tomto "táboře SSM". Zejména bojkot Izraele a provolávání slávy Palestincům apod.


www.sott.net
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#407369 Verze : 0
Předem upozorňuji, že takové jednání neschvaluji, ale na druhou stranu se mu nedivím.


Je to důsledek trvalého přehlížení problémů s přistěhovalci a nepřizpůsobivými menšinami, a politiky multi-kulti, která protěžuje menšiny na úkor původních obyvatel kterékoli země.
V řadě případů jim umožňuje porušovat platný právní řád v rozsahu, o jakém se ostatním lidem ani nesní.


Situace v celé Evropě se bohužel vyvíjí tak, že zopakování něčeho podobné nelze v budoucnu vyloučit. Sad
URL : https://www.valka.cz/22-07-2011-Teroristicke-utoky-v-Norsku-t118183#407404 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více