Chrodechilda

manželka Chlodvíka I.
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Chrodechilda Clotilde
Jméno v originále:
Original Name:
Clotilde, Chrodichild, Chrodechilde, Chrodigildis
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
královna Queen (Consort)
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.475 Lyon
DD.MM.475 Lyon
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.544 Tours
DD.MM.545 Tours
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
královna sálských Franků (493-509)
franská královna (509-511)
(manželka Chlodvíka I.)
Queen of the Salian Franks (493-509)
Queen of the Franks (509-511)
(Wife of Clovis I)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Chrodechilda byla svatořečena. Clotilde was canonized.
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.mittelalter-genealogie.de
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chrodechilda
fr.wikipedia.org
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Chrodechilda-t117848#406258 Verze : 0
Chrodechilda se narodila burgundskému králi Chilperichovi II. v Lyonu v roce 475. Ten vládl po smrti svého otce Gundiocha v lyonské oblasti, zatímco jeho tři bratři (Gundobad, Gundomar a Godegisel) si rozdělili zbylé území burgundského království. V roce 493 Gundobad Chilpericha zavraždil a jeho manželka se utopila s kamenem kolem krku.


Chrodechilda tak přišla o oba rodiče a navíc byla se sestrou Chronou vyhnána z Lyonu. Útočiště našly u strýce Godegisela v Ženevě. Zatímco Chrona vstoupila do kláštera, o Chrodechildinu ruku jejího strýce požádal král sálských Franků Chlodvík I. Z tohoto manželství vzešlo pět dětí. Dcera Chrodechilda a synové Ingomer, Chlodomer, Childebert a Chlothar. Ingomer zemřel mlád. Zbývající tři bratři se společně s nevlastním bratrem z Chlodvíkova prvního manželství Theuderichem po jeho smrti rozdělili říši a vládli v jednotlivých částech. Dcera Chrodechilda se provdala za vizigótského krále Amalaricha. Podle tradice měla křesťanka Chrodechilda zásluhu na Chlodvíkově příklonu ke křesťanské víře. To se podle kronikáře Řehoře z Tours mělo nakonec stát v roce 496 během bitvy u Tolbiacu ve válce proti Alemanům.


Po Chlodvíkově smrti v roce 511 se Chrodechilda uchýlila do opatství svatého Martina v Tours. Udržovala si ovšem vliv na politiku svých synů. V roce 523 se dočkala odplaty, neboť během jedné z burgundských válek byl zajat, uvězněn a v následujícím roce zavražděn burgundský král Zikmund, syn krále Gundobada, vraha jejího otce. Na druhou stranu přišel v roce 524 v Burgundsku během bitvy u Vézeronce o život její syn Chlodomer. Jeho bratři se podělili o jeho území. Chrodechilda se snažila hájit práva jeho tří synů, jejích vnuků. Avšak její syn Chlothar je nehodlal respektovat a dokonce dva z nich (Theudoalda a Gunthara) zavraždil. Jen nejmladší Chlodoald dokázal s pomocí některých velmožů uprchnout a vstoupit do řad duchovenstva.


Chrodechilda zemřela v roce 544 v Tours. Za své zásluhy o Chlodvíkovu konverzi byla svatořečena.




Zdroje:
www.mittelalter-genealogie.de
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chrodechilda
fr.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Chrodechilda-t117848#406273 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více