Peking, letecké muzeum

Beijing China Aviation Museum
     
Název:
Name:
Muzeum čínského letectví China Aviation Museum
Originální název:
Original Name:
中国航空博物馆, Zhongguo Hangkong Bowuguan
Druh:
Type:
letecké muzeum aviation museum
Obec:
Municipality:
Peking Beijing
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
http://www.chn-am.com/
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
40°10'50.35"N 116°21'20.90"E
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
05.07.2011
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
osobní návštěva
URL : https://www.valka.cz/Peking-letecke-muzeum-t117298#405003 Verze : 0
Velkoryse pojaté muzeum zaměřené na čínské letectvo a místní leteckou produkci. Exponátů je opravdu mnoho, ostatně i proto, že některé typy jsou zastoupeny i v desítkách kusů (zejm. MiG-15, J-5, J-6). To mu však nic neubírá na zajímavosti, v Číně se zrodila spousta zajímavých letadel, dále mnoho variant známých typů, které jsou pronašince poměrně exotické (spárky JJ-5 a JJ-6, vycházející z MiGů-17 a 19, dále Q-5 Fantan aj.). Obecně jsou letadla ve velmi dobrém stavu, je vidět, že peníze nechybí. Někdy se zdá, že kvalita restaurování nedosahuje standardu "západního světa", nicméně je vidět snaha a výsledek je více než dobrý.


Cesta do muzea je poněkud složitější, zejména pro návštěvníky, kteří neovládají čínštinu. Z centra vyjedeme metrem liknou "Chongping" a vystoupíme ve stanici Nanshao. Dále autobusem č. 945 do stanice Hangkong Bowuguan (což v překladu znamená letecké muzeum). Odtud je to ještě asi 1 km pěšky nebo rikšou do samotného muzea. Je nutné se poptat spolucestujících, kde z autobusu vystoupit, protože stanice Hangkong Bowuguan je křižovatka v polích a absolutně nic nenasvědčuje tomu, že je v blízkosti muzeum.


Vstup do areálu je zdarma, venku se nachází většina velkých letadel, tzn. bombardovací a průzkumné (Tu-2, HD-5, KJ-1, Tu-4, H-6 aj.), dopravní (An-12, An-24, Il-12, Il-14, Il-18, Il-62, Tu-124, Convair 240, Li-2, DC-8, C-46, C-47, Trident aj.), hydroplány (Běrjev Bě-6, SH-5), vrtulníky (Z-5, Z-6, Mi-8 aj.), dále desítky stíhacích a bitevních letadel sloužících běžně v čínském letectvu od 50. let. Krytá expozice je v hlavní hale a v hangáru, který je vlastně tunelem v kopci. Do těch už se platí vstupné, na jaře 2011 to bylo po 20 yuanech. Vedle hlavní haly je ještě třetí objekt, který byl v době mé návštěvy zavřený, nicméně podle internetu tam je také nějaká expozice.
Peking, letecké muzeum - vchod do muzea

vchod do muzea
Peking, letecké muzeum - FT-6

FT-6
Peking, letecké muzeum - F-8

F-8
Peking, letecké muzeum - Il-12

Il-12
Peking, letecké muzeum - SH-5

SH-5
URL : https://www.valka.cz/Peking-letecke-muzeum-t117298#405006 Verze : 0
vlastní foto
Peking, letecké muzeum - hangár-tunel

hangár-tunel
Peking, letecké muzeum - Jak-17UTI

Jak-17UTI
Peking, letecké muzeum - maketa JF-17 Thunder

maketa JF-17 Thunder
Peking, letecké muzeum - MiG-17

MiG-17
Peking, letecké muzeum - vize budoucnosti

vize budoucnosti
URL : https://www.valka.cz/Peking-letecke-muzeum-t117298#405009 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více