Jiří V.

George V
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Jiří V. George V
Jméno v originále:
Original Name:
George Frederick Ernest Albert
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
král King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.06.1865 Marlborough House, Londýn /
03.06.1865 Marlborough House, London /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
20.01.1936 Sandringham House, Norfolk
20.01.1936 Sandringham House, Norfolk
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
král Spojeného království a britských dominií
císař Indie
King of the United Kingdom and the British Dominions
Emperor of India
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/George_V
URL : https://www.valka.cz/Jiri-V-t11689#509452 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Jiří V. George V
Jméno v originále:
Original Name:
George Frederick Ernest Albert
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1910 Admiral of the Fleet, Royal Navy
DD.MM.1910 Field Marshal, British Army
DD.MM.1910 Chief of the Royal Air Force
DD.MM.1910 Admiral of the Fleet, Royal Navy
DD.MM.1910 Field Marshal, British Army
DD.MM.1910 Chief of the Royal Air Force
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/George_V
URL : https://www.valka.cz/Jiri-V-t11689#736851 Verze : 0
Král Jiří V.


(celym jmenem George Frederick Ernest Albert Windsor & Wettin) se narodil 3.6.1865 a zemrel 20. ledna 1936, byl kralem Spojeneho Kralovstvi velke Britanie a Irska, od roku 1927 pak Spojeneho Kralovstvi Velke Britanie a Severniho Irska a panovnikem Indie od 6.5.1910 do jeho smrti. Byl prvnim britskym monarchou rodu Windsoru.


Narodil se v Marlborough House v Londyne jako druhy syn Alberta Edwarda, Prince z Walesu a jeho zeny, danske princezny Alexandry. Jako mladsi syn nebylo pravdepodobne, ze nastoupi na trun. Jeho starsi bratr princ Albert Victor, pozdejsi vevoda z Clarence a Avondale, v rodine znamy jako Eddy, byl druhy v poradi na trun hned po svem otci. Jako deti meli k sobe oba bratri velmi blizko, oba byli poslani na namorni akademii k zavrseni jejich vzdelani, ale jejich charaktery byly zcela odlisne. Eddy byl nestabilni, dost mozna mentalne postizeny, zatimco Jiri zdedil klid a cit pro povinnost po sve babicce, kralovne Victorii


Kratce po svem zasnoubeni s princeznou Viktorii Mary Jiriho bratr, vevoda z Clarence, nahle umira a princ Jiri se tak stava naslednikem trunu. 24. kvetna 1892 jej kralovna Viktorie jmenovala princem Jirim, vevodou z Yorku, hrabetem z Invernessu a baronem Killarney. Jiri se ozenil s "princeznou Mary" (princeznou Viktorii Mary, byvalou snoubenkou sveho bratra) 6. cervna 1893 v Chapel Royal v St. James's Palace. Vevoda a vevodkyne z Yorku zili prevazne na svem sidle Sandrim House v Yorku, relativne malem dome, kde zili temer jako obycejna rodina. Ale svym detem, kterych meli celkem sest, pet chlapcu a jedno devce, od malicka vstepovali velmi vysoke standardy. Tyto deti byly :


pozdejsi kral Edward VIII (23.6.1894-28.5.1972), jmenovany vevodou z Windsoru po jeho abdikaci,
pozdejsi kral Jiri VI (14.12.1895 - 6.2.1952)
princezna Mary (25.4.1897 - 28.3.1965)
princ Jindrich, vevoda z Gloucesteru (31.3.1900 - 10.6.1974)
princ Jiri, vevoda z Kentu (20.12.1902 - 25.8.1942)
princ John (12.7.???? - 18.1.1919)


Vevoda a vevodkyne z Yorku se meli velice radi a byt jeden den odlouceni pro ne byl velmi tezky, pokud se tak stalo, psali si dopisy mnohdy vicekrat denne.


Po nastupu sveho otce na trun 22.1.1901 se Jiri stava vevodou z Cornwallu a Rothesay a Yorku. Byl take jmenovan princem z Walesu a hrabetem z Chesteru 9.11.1901, a toto jmenovani mu zustalo az do otcovi smrti 6.5.1910, kdy nastoupil na trun.


Kral Jiri V a kralovna Mary byli korunovani ve Westminsterskem opatstvi 22.6.1911 a 11.12.1911 byli dosazeni na trun Indie a Noveho Dilli.


Jako kral a kralovna, Jiri a Mary zazili Velkou Britanii v dobe prvni svetove valky, tezkeho casu pro kralovskou rodinu, protoze mela mnoho nemeckych pribuznych a kralovy deti nesly tituly prince a princezny ze Sasko-Coburgska a Gothy a vevody a vevodkyne ze Saska.


Nemecky cisar Vilem II, hluboce opovrhovany britskou spolecnosti, byl kralovym bratrancem. Kraluv svagr a bratranci, sic Britove, nosili take nemecke tituly.


20.7.1917 vydal Jiri V vyhlaseni, ve kterem zmenil jmeno britske kralovske rodiny z rodu Sasko-Coburg-Gotha na rod Windsoru, aby podporil britske narodni citeni. Prijal jmeno Windsor pro vsechny potomky kralovny Victorie tehdy zijici ve Velke Britanii, krome zen, ktere se vdaly do jinych rodin a jejich potomku. (Tim zaroven vyresil otazku, zdali ma kralovska rodina mit prijmeni a jake by to melo byt). Na zaver se take zrekl jmenem svych pribuznych vsech nemeckych titulu a prijal britsky znejici jmena. Nektere z jeho muzskych pribuznych jmenoval do rad britske slechty jako kompenzaci za zreknuti se nemeckych titulu. A tak se pres noc jeho bratranec, Princ Luis of Batenberg, stal Louisem Mountbattenem, prvnim markyzem z Milford-Havenu, zatimco jeho svagr vevoda z Tecku se stal Adolphem Cambridgem, prvnim markyzem z Cambridge. Ostatni, jako princezna Maria Luisa ze Slesvicka-Holstynska a princezna Helena Viktorie ze Slesvicka-Holstynska, proste prestali sve tituly pouzivat.


Zaroven vynosem zbavil veskere pribuzne bojujici na nemecke strane vazby na Velkou Britanii.


Po skonceni prvni svetove valky se zdravi krale Jiriho zacalo zhorsovat. Vzdy mel problemy s dychanim, ktere jeste zhorsoval castym kourenim. Navzdory tomu jeste oslavil stribrne jubileum sve vlady v roce 1935 jako velmi oblibeny panovnik. Zemrel 20.1.1936 v Sandrihgham House a je pohrben v St.George's Chapel ve Windsoru. Na trun nastoupil jeho nejstarsi syn, ktery se stal kralem Edwardem VIII.


Kral Jiri byl velkym sberatelem znamek, a jeho obliba v teto zabave pomohla k popularizaci filatelistiky. Hral zaroven vyznamnou roli v zalozeni Kralovske filatelisticke sbirky, nejvetsi sbirky britskych a Commonwealth znamek na svete s unikatnimi kousky nevidane hodnoty.
URL : https://www.valka.cz/Jiri-V-t11689#37703 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více