Daimler

přehled verzí
Daimler Armoured Car


Prvý prototyp bol vyrobený v apríli r.1939, prvé sériové vozidlá v r. 1941. K jednotkám na africkom bojisku začali prichádzať až od r.1942. Okrem britskej armády boli vo výzbroji Kanady a Austrálie. Vo výzbroji vydržali do 60. rokov 20. storočia.


Verzie:
Daimler AC Mk.I
Daimler AC Mk.II - od verzie Mk.I sa odlišoval iným štítom zbraní vo veži, iným tvarom pancierovania chladiča motora
Daimler AC CS - vyzbrojený 76,2 mm húfnicou
Daimler AC/Littlejohn - kanón s adaptérom Littlejohn
Daimler AC Command - veliteľské vozidlo bez veže


Výrobca: The Daimler Co., Ltd.



Zdroje:
Janusz Magnuski: Wozy bojowe Polskich sil zbrojnych 1940 - 1946, Lampart, Varšava, 1998, ISBN 83-86776-39-0
http://pl.wikipedia.org/wiki/AC_Daimler
URL : https://www.valka.cz/Daimler-t11664#186901 Verze : 0
vlastní foto Brusel, Koblenz, Bovington 05
Daimler -


Daimler -


Daimler -


URL : https://www.valka.cz/Daimler-t11664#380395 Verze : 0
Na dalších přiložených snímcích jsou zachycena vozidla Daimler Armoured Car společně s (Daimler) Dingo Scout Car (pro porovnání velikosti vozidel), detaily konstrukce podvozku vozidla a pohled na radiostanici Wireless Set No 19, instalované v zadním výběžku věže Daimleru Armoured Car.
Na boční stěně věže (vpravo a vlevo od radiostanice) je přitom na posledním (3.) snímku vidět "střílnu" (Pistol Port), která sloužila nejen pro střelbu z ručních zbraní ručních zbraní, ale také pro případné vyhození ručního granátu (v případě nutnosti "odehnat" dotírající vojáky protivníka, kteří se dostali příliš blízko k vozidlu) a zvláště pro vyhazování vystřílených nábojnic hlavní výzbroje (2 pdr kanónu) vozidla.
Je otázkou, zda skrze tento otvor mohly být obsluhovány čtyřpalcové vrhače zadýmovacích granátů, vhledem k poloze obou "střílen", jejich průměru, blízkosti radiostanice a hlavně průměru věnce věže je možno o tom (snad úspěšně) pochybovat.
Ale, "nikdy neříkej nikdy"...
Daimler -


Daimler -


Daimler -


URL : https://www.valka.cz/Daimler-t11664#170907 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více