03.05.2011 - V Rumunsku budou rozmístěny americké rakety SM-3

Spojené státy postaví na jihu Rumunska část protiraketového štítu. V úterý to podle agentury DPA oznámil rumunský prezident Traian Basescu.


Rumunská nejvyšší rada obrany jako stanoviště protiraketových střel schválila někdejší rumunskou leteckou základnu v obci Deveselu, asi 230 kilometrů západně od metropole. Na základně, která má podle dřívějších prohlášení fungovat už v roce 2015, bude působit asi 200, v případě potřeby až 500 amerických vojáků.


Bukurešť se k účasti na americkém protiraketovém štítu rozhodla již loni v únoru. V zemi by tak do roku 2015 mělo být rozmístěno celkem 24 pozemních antiraket typu Standard SM-3.


Na rozdíl od některých jiných členských zemí EU je podpora veřejnosti pro americkou armádní politiku v Rumunsku velmi vysoká.


Dřívější aktuality k tématu:
forum.valka.cz
forum.valka.cz


Zdroje:
aktualne.centrum.cz
zahranicni.eurozpravy.cz
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/03-05-2011-V-Rumunsku-budou-rozmisteny-americke-rakety-SM-3-t114839#399608 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více