Databáze vojáků Wehrmachtu

Diskuse

Chtěl bych se zeptat, jestli existuje jakákoliv databáze vojáků Wehrmachtu kde, lze dle jména a data narození zjistit příslušnost k jednotce zařazení. Na webu jsem našel možnost hledání pouze padlých vojáků na konkrétních vojenských hřbitovech. Jenže můj praděd se konce války dožil a jediné kusé informace mám, že působil nejdříve ve Francii jako kuchař kde byl raněn a posléze se účastnil bojů u Stalingradu. Vím, že zde byly vzneseny podobné dotazy, vždy se ale jednalo pouze o padlé vojáky a odkazy na již zmiňované stránky. Díky za pomoc Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#399276 Verze : 0
A neostali Ti nejaké veci po dedovi? Napríklad známka, vojenská knižka., denník alebo fotky?
Pochybujem, že taká databáza existuje Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400059 Verze : 0
seznamy vojáků samozřejmě existují, a to jak mrtvých, tak přeživších a rovněž těch kteří skončili jako nezvěstní. BRD jednak podle nich vyplácelo důchody (i třeba vdovám) a samozřejmě se snažila i zjistit jak skončili to pohřešovaní. Osobně jsem znal člověka jehož otec skončil jako pohřešovaný v Jugoslávii a jehož ostatky byly nalezeny až v šedesátých letech, rodina žila v ČSSR a byla z Německa uvědoměna a byl jí vyplacen náležitý důchod. takže v Německu takové seznamy rozhodně existují.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400066 Verze : 0
Vieš bitaxe, pripúšťam, že možno niečo ako zoznam existuje, ale určite nie je kompletný. Treba si uvedomiť, že kopec dokumentov zhabala po vojne Červená armáda a GRO z nich doteraz hnije utajené v Podolsku. Možno keby skúsil WAST, ten by mu možno niečo našiel. Oni ale bohužiaľ pracujú iba s tým čo im dali Američania Smile)) ...Rusi sa tvária, že nič nemajú Smile)) ...a s tými dôchodkami, hmmm, nedostávala ho každý a je veľmi ťažké zistiť podľa akého kľúča kto dostal a prečo. Viem, že ak mal príslušník WH viac ako 15% invaliditu spôsobenú bojovými operáciami, tak mal nárok na penziu. Ale sami Nemci na fórach píšu, že ich dedovia bojovali od 1941 - 1945, bývali v nemecku a nedostali nič.
Jediné čo mu ja môžem poradiť je obrátiť sa na Nemecký archív vo Freiburgu, alebo WAST. Smile))
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400099 Verze : 0
No je vidět že neuvažuješ nad tím co se kde píše. Schválně "Jenže můj praděd se konce války dožil" tam se nemluví o mrtvém. A němci kvůli důchodům hlídali jak mrtvé tak živé. Ono to jestli někdo sloužil v armádě má totiž docela důležitý vliv na výši jeho důchodu. Stejně tak jako to jestli zemřel (vdovský a sirotčí důchod). To co sebrali rusové nebo někdo jiný je sice hezké, ale německé úřady začaly okamžitě po válce vytvářet znovu seznamy což nebylo až tak těžké, nešlo vůbec o nějaké písemnosti od jednotek, ale o seznamy z místních obcí o odvedencích a navrátilcích. Němci vojáky WH obvykle (nikoli zcela vždy) odváděli na územním principu (podobně jako u nás za Rakouska) Takže to zdaleka nebylo tak složité jak si myslíš. S tím žádná okupační armáda nemá co dělat, šlo (a jde) o standardní činnost úřadů, jediné problémy byly pokud mám informace s lidmi z Východního Pruska, kde se to dělalo na základě hlášení lidí. Otázkou je jak to bylo v DDR, ale pro lidi co se z toho území stahli bylo hlášení povinné stejně jako pro pruské obyvatele. Týkalo se to i lidí ze Sudet (třeba mí příbuzní se hlásili a museli tohle v Bádensku vyřídit okamžitě už v roce 1945). Takže zy podklady jsou a zřejmě velmi podrobné.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400108 Verze : 0
Tak skúsme sa pozrieť čo si napísal pre zmenu ty. Neviem ako to fungovalo po vojne s tvorením zoznamov. Viem, že všetky relevantné doklady skončili v rukách ČA, a teda jeho možnosti zistiť, kde jeho otec slúžil podľa mňa je veľmi malá. Ako mu pomôže to, že sa bude vedieť kedy a kde narukoval, keď nebude vedieť kam presne? Čo keď narukoval nie na začiatku vojny ale v jej priebehu, keď už územný princíp ktorý spomínaš ty neplatil a látalo sa kde sa dalo? Neviem, skúsme nájsť riešenie pre neho a nie si tu dokazovať nepravdivosť jednotlivých tvrdení. Priznám sa v tejto téme nie som doma, takže akákoľvek odborná pomoc z mojej strany nula bodov. Smile))
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400223 Verze : 0
Je vidět že opravdu netušíš o čem píšeš, územní princip platil celou válku, jednotky měly své doplňovací prapory v posádkových městech a byly doplňovány ze svých obvodů. vyjímky byly buď u specialistů, nebo u dobrovolníků případně na konci války kdy některé jednotky byly zcela zničeny a nebylo je možno doplnit mohlo (nebylo to běžné) se stát že jejich doplňky šly odjinud. Na rozdíl třeba od RA po vyléčení šly vojáci zpět ke svým jednotkám (opět specialisté mohli být přiřazeni i jinam)
Otázkou spíš je, jak jsi došel k přesvědčení že "všetky relevantné doklady skončili v rukách ČA" to je samozřejmě nesmysl, každá jednotka si vedla u své posádkové (kmenové) části administrativu, z ní se pak podávaly některé věci výše a šly úředním postupem na vyšší velení. Takže jak se asi dostala RA k těmto písemnostem které byly třeba v Bádensku?
A samozřejmě že tohle může pomocí, jen si nesmíš představovat že někam zavoláš a vypadne ti hotová informace. Tak to prostě nefunguje, je třeba oslovit úřady v BRD, s tím kde a kdy se dotyčný narodil a zda ho mají po válce vedeného a co je o něm známo, tam se dá dovědět kde dotyčný sloužil, následně požádat obec (případně posádku) o to zda o dotyčném něco mají a co, většina posádek své pluky dodnes ctí a prakticky všechny jednotky mají své veteránské svazy. Potom oslovit buď svaz veteránů dané jednotky, nebo opět místní úřady a zjistit kdy dotyčný zemřel a zda k němu mají třeba soubor vyznamenání (i to se oznamovalo do místa bydliště) a případně další info. Ono to není o žvanění "že to nejde", ale o tom že německý systém byl poměrně složitý a je třeba ho trochu znát. To co vyprávíš o tom jak RA sebrala všechny doklady je nesmysl, doklady byly na několika místech duplicitně a rozhodně je nesebraly tak jak si představuješ (ani to technicky nešlo). V Německu jsem nějakou dobu fungoval služebně a německý ouřada rozhodně není ochotný a nadšený, ale pokud dokážeš specifikovat co chceš, buď koná, nebo tě odkáže na příslušnou instituci. Jestli si ale představuješ že se dá najít něco jako koukni na tuhle adresu nebo napiš tomuhle člověku je to nesmysl, tak to není a nebude.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400245 Verze : 0

Citace :

Na webu jsem našel možnost hledání pouze padlých vojáků na konkrétních vojenských hřbitovech.


Read more: forum.valka.cz

Nu, nevím jak jsi hledal,Confused ale když se strejdy Gooogla správně zeptáš (např. Datenbank Soldaten Wehrmacht) tak ti vypadne nejméně 10 stránek a s tím se už dá začínat. Ovšem chce to němčinu a trpělivost.Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400254 Verze : 0
Tak bitaxe, konečne si napísal aj ako by mohol hľadať.
K názoru, že veľa (nie všetky) dokumenty skončili v Rusku, len toľko. Rusi mali tendenciu brať všetky úradné dokumenty (hlavne NKVD)- samozrejme na území ktoré obsadili. Moja osobná skúsenosť, hľadal som údaje o jednej nemeckej divízii, údaje o nej končili v 1944, a viac o nej nebolo nič, bolo mi oznámené, že všetky ostatné dokumenty zhoreli pri bombardovaní mesta Postdam. A ulalala, oni sa našli v archíve v Podolsku. Takže to sú moje praktické skúsenosti, tvrdiť že veľa toho skončilo v Rusku. Na tomto tvrdení budem trvať Razz
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400261 Verze : 0
Trvat si můžeš na čem chceš, ale to že rusové ani NKVD ani SMERŠ neukořistili rozhodně dokumenty z podstatné části Německa je prostě fakt, na tom nic nemění to že ti někdo odpověděl že cosi shořelo v Postupimi a následně se dokumenty objevili v ruském archivu (třeba ses i blbě ptal, nebo na blbém místě). Rozhodně se značná část materiálu zachovala a navíc němci řadu věcí zrekonstruovali po válce (prostě to potřebovali k výkonu státní správy). Takže tvoje pocity o tom co existuje jsou o ničem. A mimochodem já jsem možnosti hledání naznačil, tys naznačil pouze zájem o památky po dědovi.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400303 Verze : 0
Pozri o tom, že veľa dokumentov zhorelo, je aj napísané v knihe KTB des OKW 1940 - 1945, od von Percy Ernst Schramm. Takže kašli na mňa, ja si myslím svoje a ty si mysli svoje. Very Happy
A nenaznačil som záujem o veci po ňom, a ak si aspoň trošku inteligentný tak pochopíš, že z pozostalosti sa dá veľa zistiť. Napr. vo vojenskej knižke je napísané kde a kedy slúžil a podobné blbosti. Z listov kde je uvedený FPN sa dá zase veľa zistiť. A tak ďalej. Ak si myslíš že som nejaký zberateľ pozostalostí po WH tak si veeeeľmi ale veeeeľmi ďaleko od reality. Razz
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400393 Verze : 0
O tom co si myslím raději nespekuluj a pokud jsi tak inteligentní, čím pak to žes když tak rád vyprávíš jak pomoci, nenapsal už na začátku, třeba to o FP? Opravdu to cos napsal je spíš výkřik lačného sběratele, než někoho kdo se snaží pomoci. Zkus si to (inteligentně) sám po sobě přečíst a řekni si (opět pro sebe) co to asi tazateli řekne. A upřímně je mi celkem jedno co je napsáno v nějaké knize staré 30 let, na rozdíl od tebe jsem s němci jednal a vím že přes všechno se zachovalo velmi mnoho a spousta věcí se navíc obnovovalo už za války. Oni to prostě potřebovali, takže zapomeň na své představy jak se nezachoval ani papír a nesmysly co vše odvezli rusové, spousta toho zůstalo a spousta byla rekonstruována a obnovena. A ano kašlu na tebe, co také jiného. Ono to totiž není o tvých dojmech a pocitech z jedné knihy, ale o realitě.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400394 Verze : 0
Ži si svoj život pána dokonáleho Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400411 Verze : 0
O můj život strach mít nemusíš, jen schválně zkus specifikovat co tvůj příspěvek měl pro tazatele za přínos a jak mu pomohl v jakoukoli reálnou informací. Já si o sobě rozhodně nemyslím že jsem dokonalý, pokud mne tak vidíš je to zřejmě tím, že mne poměřuješ se sebou (to by tě možná mělo dohnat k zamyšlení Smile )
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400413 Verze : 0
Pozri, skús všetky moje príspevky prečítať do konca a možno Ti zasvieti žiarovka. Ak máš problém so slovenčinou tak Ti to môžem skúsiť preložiť. Ďalšie pokračovanie diskusie s tebou nemá význam. HOWGH
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400415 Verze : 0
Číst něco od konce je nesmysl, na počátku jsi se zeptal jestli nemá nějaké věci bez vysvětlení k čemu by to (pro něj bylo dobré), pak jsi se dohadoval o nesmyslech, kterým věříš. No a to že po několika dnech začneš vysvětlovat že třeba kdyby měl jeho vojenskou knížku tak tam je napsáno kde sloužil. Schválně, kdybych neopravil tvé nesmysly že v Německu se neví o vojácích WH nic neb vše sebrala RA, myslíš že by ses obtěžoval něco takového psát? A proč bych tedy četl tvé příspěvky odzadu, když jasně a zřetelně vypovídají tak jak byly napsány? A opět o mou znalost slovenštiny neměj obavy, rozumím dobře, takže tvé nesmysly mi překládat nemusíš. Ono moc nejde o diskuzi, jde o tvé pocity a nic víc, to že jsou mylné tě evidentně trápí, ale to je tvůj problém který si vyřeš jak chceš.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400416 Verze : 0
Piranha: Pozri, skús všetky moje príspevky prečítať do konca a možno Ti zasvieti žiarovka.


x


bitaxe: číst něco od konce je nesmysl,...



Hmm...



Jinak si myslím, že tato diskuse rozhodně dobré jméno tomuto serveru nedělá. Přínos pro tazatele mi taky přijde rozpačitý.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400423 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více