Boso Viennský

     
Příjmení:
Surname:
Viennský of Vienna
Jméno:
Given Name:
Boso Boso
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
hrabě, král Count, King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.RRRR 825/828
DD.MM.RRRR 825/828
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR 887
DD.MM.RRRR 887
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
hrabě viennský
místodržitel v Itálii
král dolnoburgundský
Count of Vienne
Envoy of the ruler in the Italy
King of Lower Burgundy
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.mittelalter-genealogie.de
URL : https://www.valka.cz/Boso-Viennsky-t112572#393669 Verze : 0
Boso se narodil v roce 825 či 828. Jeho otcem byl Buvin Métský a matkou Richilda, dcera Bosa Arelatského. Rodina byla úzce spjata s panovnickou dynastií. Bosova teta, sestra jeho matky, Theutberga byla manželkou krále Lothara II. Bratr jeho otce Richardus sloužil u římského krále a císaře Ludvíka I. Pobožného a poté u Lothara I., vévody bavorského, krále italského, krále franského krále a císaře římského. Podobně sloužil na panovnických dvorech Bosův bratr Richardus. Zřejmě největší význam ale měla ta skutečnosti, že Bosova sestra Richilda byla v roce 870 provdána za krále a později císaře Karla II. Holého. Boso byl tedy jeho švagrem a těšil se jeho přízni.


Ta se zhmotnila hned v roce 870. Karel mu tehdy udělil viennské hrabství, kterého byl zbaven dosavadní držitel Gerard z Rousillonu. V roce 872 jej učinil komorníkem a ostiariem jeho syna Ludvíka - měl tak na starost správy Akvitánie. Současně zřejmě obdržel správu hrabství Bourges. Na podzim 875 doprovázel Karla při prvním tažení do Itálie. Bohatě se mu to vyplatilo. Získal správu Provence a na říšském sněmu v Pávii v roce 876 byl povýšen na vévodu a jmenován arciministrem a místodržitelem v Itálii. Ve stejném roce navíc, poté co zemřela jeho první manželka, pojal za ženu Ermengardu, jedinou dceru císaře Ludvíka II. Bosova moc a sebevědomí narostly do té míry, že se proti Karlovi spikl s dalšími šlechtici, postavil se proti jeho druhému tažení do Itálie a po jeho smrti v říjnu 877 donutil jeho nástupce, západofranského krále Ludvíka II. Koktavého, aby uznal jeho vlastnická práva. Dokonce si zahrával s myšlenkou stát se císařem. Ostatně papež Jan VIII. ho učinil svým adoptivním synem.


Krátce po nástupu Ludvíka III. se Boso rozhodl nechat se na shromáždění episkopátu a velmožů ze svého regionu v Mantaille u Vienne prohlásit králem burgundským a provensálským. Dlouho se ovšem ze svého triumfu neradoval. Po říšském dělení v Amiens v březnu 880 vytáhli proti Bosovi západofranští panovníci Karloman a Ludvík III. Postupně obsadili Macon a severní části jeho království. Následně se k nim přidal i východofranský panovník Karel III. Tlustý a Bosovo panství se zmenšilo. Zůstala mu Provence, Arelatsko a část Burgundska - bez severovýchodní (Severoburgundské království) a severozápadní (Burgundské vévodství) části. Boso zemřel v roce 887 a na dolnoburgundský královský trůn po něm nastoupil jeho syn Ludvík Slepý. Kromě něj měl s Ermengardou pravděpodobně ještě dvě dcery - Engelbergu a Ermengardu. První se provdala za vévodu Viléma I. Akvitánského a druhá za hraběte ze Chalonu. Se svojí první ženou, jejíž jméno neznáme, měl dceru Willu, která se nejprve provdala za hornoburgundského krále Rudolfa I. a poté za italského a dolnoburgundského krále Huga.



Zdroje:
- www.mittelalter-genealogie.de
- http://en.wikipedia.org/wiki/Boso_of_Provence
- František HONZÁK, Marek PEČENKA, František STELLNER, Jitka VLČKOVÁ: Evropa v proměnách staletí, Libri, Praha, 2001, ISBN 80-7277-025-X
URL : https://www.valka.cz/Boso-Viennsky-t112572#393487 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více