Čestný odznak Mysliveckého gardového pluku

Myslivecký gardový pluk
Yeager Regiment



Slavný pluk ruské armády získal tento odznak již 8. července 1907.


Popis dekorace:
Kříž má tvar železného kříže, v ruské literatuře se uvádí jako tvar kříže chlumeckého (Kulmer kreuz). Podobnost je i ve vlastním provedení, neb plochy tohoto čestného plukovního odznaku jsou pokryty černým smaltem. Car Nikolaj II. osobně schválil tvar a podobu kříže, neboť to byl právě tento gardový ruský pluk, který se mimořádně vyznamenal svoji statečnosti a nezdolnou odvahou v bitvě u Chlumu v roce 1813.


Ve středu kříže je propletený monogram ruských carů Pavla I. a Nikolaje II.


Odznaky podobného typu nacházíme u dalších (střeleckých) pluků ruské armády.


Důstojnické odznaky jsou vyrobeny ze stříbra, smaltované se zlatým monogramem carů ve středu kříže. Odznaky pro mužstvo a poddůstojníky jsou sice raženy v bronzu, stříbřeny, ale i zde můžeme hovořit o velmi kvalitním provedení.


edit agnes
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-Mysliveckeho-gardoveho-pluku-t109092#374735 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více