SOV - S-13 (neřízená raketa)

Přehled typů raket S-13


S-13 - základní provedení rakety S-13 s průbojnou hlavicí (hlavice má celkovou váhu 21kg přičemž je v ní umístěno 1,82 kg trhaviny, zbytek váhy tvoří zodolněný průbojný plášť a fragmentační tělesa v trhavině). Používá se proti lehce obrněným cílům a pěchotě.
S-13B - vylepšené provedení základního provedení rakety S-13 s větší průbojností. Bojová hlavice neobsahuje fragmentační tělesa a jejich váha je kompenzována zesílený průbojným pláštěm hlavice, který umožňuje průbojnost 3 metry proti zemi a 1 metr proti betonu (u železobetonu je udáváno 0,75m). Bojová hlavice obsahuje 1,92kg trhaviny.
S-13T - S-13T obsahuje kombinovanou průbojně trhavou hlavici a je určena především proti letištním plochám.Přední část hlavice je převzata ze střely S-13B a má i stejnou průbojnost. Zadní část hlavice je tvořena klasickým fragmentačním pláštěm vyplněným trhavinou (2,7kg) přičemž při útoku má tato část ničit živou sílu a leteckou techniku na letištní ploše. Hlavice obsahuje dvoučinný zapalovač (penetrační část je odpalována se zpožděním 2s, fragmentační je odpalována kontaktně)
S-13OF - Tříštivá varianta rakety S-13 určená proti živé síle a lehce pancéřované technice. Bojová hlavice je vytvořena z dvojitého fragmentačního pláště s 7 kg trhaviny. Doplněna je kontaktním zapalovačem.
S-13D - Speciální varianta rakety S-13 s palivo-vzduchovou bojovou hlavicí proti živé síle nepřítele. Zápalná složka je tvořena fosforovou zápalnou kazetou a tekutou hořlavinou (14,2 kg). Zapalovač rakety je distanční nebo časový (u dříve vyrobených raket).
S-13DF - Modifikovaná raketa S-13D u níž je namísto kapalné hořlaviny použit napalm (14,6 kg).


Zdroje:
www.wikipedia.org
Archiv autora
URL : https://www.valka.cz/SOV-S-13-nerizena-raketa-t10818#185203 Verze : 0
Zbrojíři vezou S-13 k nabití do raketnic B-13L zavěšených pod křídlem letounu Su-25
URL : https://www.valka.cz/SOV-S-13-nerizena-raketa-t10818#35947 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více