CZK - Rozbuška Ž

Rozbuška Ž sa používa k adjustácii v roznecovačoch, ktoré majú svoju vlastnú zápalku alebo roznetku : Ro-1, Ro-6, Ro-8, Ro-8 II, Ro-10, Ro-30 a v protipechotnej šrapnelovej míne PP Mi-Šr II.


Používa sa k adjustácii elektrických palníkov P-1 a P-2, keď v tomto spojení môže nahradiť elektrickú rozbušku.


Rozbuška Ž sa skladá z hliníkovej dutinky, ktorá má v spodnej časti náplň z lisovaného pentritu a v hornej časti primárnu výbušnú náplň.




Zdroj : Žen-29-2 Miny a roznecovače - predpis ČSLA Praha 1987
CZK - Rozbuška Ž - Rozbuška Ž.

Rozbuška Ž.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Rozbuska-Z-t102488#369283 Verze : 0
Rozbuška Ž se používá k roznětu jednotlivých náloží, roznětových sítí nebo bleskovice. Je též využívána k průmyslové výrobě časového rozněcovače ČaRoZ- 60. Patří do kategorie rozněcovadel. K výbuchu je přiváděna pomocí zápalnice, bleskovice nebo elektrickými palníky P-1 a P-2.


Hlavní části:
Hliníková dutinka o průměru 6,95 mm a délce 44 mm tvoří tělo rozbušky, na jedné straně je pevně uzavřena dnem a na straně druhé je otvor pro zasunutí zápalnice nebo bleskovice.


Sekundární náplň vyplňuje zhruba celou spodní polovinu dutinky, obsahuje 0,8 g lisovaného pentritu.


Primární třaskavá náplň se nachází nad sekundární náplní zhruba ve středu dutinky. Obsahuje 0,3 g velmi třaskavého azidu olova.


Hliníková pojistka s otvorem odděluje primární náplň od prostoru pro zasunutí zápalnice nebo bleskovice. Má tvar malé číšky a uprostřed je opatřena otvorem. Ten slouží k propuštění ohně z duše černého prachu zápalnice do primární náplně.



Popis činnosti
Kolmo seříznutý konec zápalnice po zasunutí do dutinky dosedne na vrchní část pojistky. Po prohoření duše černého prachu v zápalnici, probleskne otvorem v pojistce oheň do primární náplně. Zažehnutí primární náplně vyvolá výbuchovou přeměnu (roznět). Z primární náplně (azid olova) se roznět přenese do sekundární náplně (lisovaný pentrit). Výbuchem sekundární náplně z pentritu dojde i k odpálení dané nálože.
Pokud do rozbušky zasuneme bleskovici, nedojde k roznětu prohořením žíly černého prachu jako u zápalnice, ale roznět v tomto případě vyvolá výbuch náplně bleskovice (duše bleskovice je tvořena 90% pentritu a 10% tritolu).
Bleskovice se však k roznětu rozbušky Ž používá jen výjimečně při nedostatku bleskovicových počinek BP- 1.


Bezpečnost při práci s rozbuškou Ž
Vzhledem k tomu, že primární náplň rozbušky Ž je tvořena citlivou třaskavinou azidem olova, je nutné při manipulaci s ní dodržovat určité bezpečnostní zásady a pravidla. Je nutné s rozbuškou zacházet s maximální opatrností, vyvarovat se úderů, nárazů, tření, deformací a zahřátí od plamene nebo jiskry. Vyškrabávat nebo jakýmkoli jiným způsobem se snažit vyjmout náplň rozbušky je přísně zakázáno. Též je zakázáno odstraňovat nečistoty z prostoru pro zasouvání zápalnice nebo bleskovice jakýmikoli předměty, případně foukáním do rozbušky nebo jinými násilnými způsoby jí čistit. Nepoužívat k trhacím pracím rozbušky zjevně poškozené, zdeformované, jsou- li v prostoru pro zasunutí zápalnice (bleskovice) stopy po okysličení, případně po třaskavině azidu olova a s prošlou dobou použitelnosti. V případě zjištění nečistoty v prostoru pro zasunutí zápalnice (bleskovice) rozbuškou lehce poklepat o nehet prstu a pokusit se nečistotu tak setřást ven z dutinky. Pokud to nepomůže, danou rozbušku nepoužívat a zničit na závěr plnění úkolu se zbytkovou municí. Rozbušky je nutné chránit před navlhnutím, které může vést následně k celkovému selhání roznětové sítě. Rozbušky přenášet pouze ve speciálních dřevěných krabičkách a pracovat vždy jen s jedním kusem rozbušky.


Způsoby balení rozbušek Ž
Rozbušky Ž se balí do speciálních dřevěných krabiček. Dno krabiček je potaženo plstí a uvnitř krabiček jsou zhotoveny otvory (lůžka) vždy pro každou rozbušku zvlášť. Jedna krabička je vždy vybavena 15 otvory (lůžky), tj. pojme 15 kusů rozbušek Ž. Krabička se uzavírá speciálním posuvným víčkem, které umožňuje odrytí vždy pouze jediného lůžka s rozbuškou. Zamezí se tak vypadnutí většího počtu rozbušek na zem při nešikovné manipulaci. Každá jednotlivá speciální krabička je navíc zabalena v parafinovaném papíru a opatřena vrstvou vosku. Tento obal se odstraňuje odtržením motouzu po obvodu víka obalu a jeho následným odejmutím. Takový způsob balení zabezpečuje ochranu rozbušek Ž při dopravě před mechanickým poškozením a navlhnutím. Při přepravě většího množství se ukládá vždy 200 krabiček po 15 kusech rozbušek Ž do přepravních truhlíků. Jeden přepravní truhlík tak pojme až 3000 ks rozbušek Ž.



Zdroje:
Předpis Žen 2-6 čj. 2264 /SŽV/ 1980 vydaný MNO ČSSR v roce 1982
Pracovní sešit – Trhaviny a ničení vydaný VA Vyškov v roce 2005 pod číslem zakázky 45/2005
Foto archiv autora

CZK - Rozbuška Ž - Speciální dřevěná krabička na rozbušky Ž

Speciální dřevěná krabička na rozbušky Ž
URL : https://www.valka.cz/CZK-Rozbuska-Z-t102488#398819 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více