Kostyrina, Taťjana Ignatovna

Kostyrina, Tat'yana Ignat'yevna
Татьяна Игнатьевна Костырина
Ml. seržant Taťjana I. Kostyrina – odstřelovačka 691. střeleckého pluku Samostatné přímořské armády

(1924 - 1943)

Hrdinka Sovětského svazu

Narodila se roku 1924 ve městě Kropotkin v Krasnodarsku v dělnické rodině. V osmnácti letech vstoupila do Rudé armády a absolvovala snajperský kurz. Na frontu přišla v srpnu 1942 a zúčastnila se bojů na Krymu a Kubáni.

Od příchodu na frontu do listopadu 1943 se jí puškou Mosin 91/30 podařilo vyřadit z boje přes 120 nepřátelských vojáků a důstojníků.

22. listopadu 1943 v boji na předměstí Kerče zastoupila padlého velitele roty a vedla útok samopalníků na nepřátelská postavení. V tomto boji zahynula hrdinskou smrtí a 16. května jí byl posmrtně udělen Titul Hrdina Sovětského svazu. Její jméno nese vesnice na Krymu a ulice v Kerči, kde stojí její mohyla na vojenském hřbitově.

ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Kostyrina-Tatjana-Ignatovna-t27018#96404 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více