Trčka z Lípy, Burian II.

     
Příjmení:
Surname:
Trčka z Lípy Trčka z Lípy
Jméno:
Given Name:
Burian II. Burian II.
Jméno v originále:
Original Name:
Burian II. Trčka z Lípy
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
30.05.1522 Praha
30.05.1522 Prague
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
královský podkomoří -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Jeho otec byl Burian Trčka z Lípy. His father was Burian Trčka z Lípy.
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
Hanzlík, M. 2004: Hrad Lipnice. ISBN 80-86644-53-7 Gloriet. ISBN 80-86752-27-5 NPÚ-ÚOP, v Brně.
http://www.smirice.eu/usedlosti/rodokmen1.htm
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527600 Verze : 0

Diskuse

Dozajista si zaslouží víc a to nejen Trčkové z Lípy, ale i pání ze Sovince, Kunštátu, Pernštejnové ...
Doufám, že časem to o něco doplním třeba i životopis atd. Špatné by asi nebylo postupně vytvořit seznamy jednotlivých rodů na způsob rodokmenů s příslušným článkem zachycujícím vývoj rodu. Nicméně to vše je běh na dlouhou trať.
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527615 Verze : 0
no rozhodne by to bylo lepsi, nez sem davat jen prazdne tabulky s tim, ze ten a ten byl toho a toho otec jako jedinou informaci ... spolehat na to, ze "se to jednou udela" v oblasti, o kterou se tady na valce co jsem tak vysledoval aktivne nezajima temer nikdo, neni uplne dobre - co neudelas sam, tak asi malokdo doplni.

takze, zacal bych tim, ze se sem prestanou vkladat prazdne tabulky beze smyslu. Je dobre mit tu skutecne DULEZITE cleny rodu, o kterych se DA NECO ZJISTIT, nad ramec rodokmenu. Pokud jedinym vysledkem ma byt tabulka s rokem umrti, je to k nicemu. Podoba se to wikipedii a jeji definice "dulezite osoby" - je/byla ta osoba skutecne tak dulezita, aby si zaslouzila vlastni encyklopedicke heslo? To same zde - je ten clovek tak dulezity, postavil neco, bojoval nekde, je to vyznamny clen nejakeho rodu ktery se o neco prokazatelne zaslouzil, nekde o necem hlasoval, necim prispel atd. Pokud na zadnou z takovychto otazek nedokazeme odpovedet (a predpokladam, ze o teto oblasti vis vic nez ja), nedokazeme doplnit portrety z obrazu na nejakem zamku ci hradu atd, tak bych to sem silou nerval.

Beh na dlouhou trat nevadi, ale je dobre udelat si na zacatku PLAN, a podle toho postupovat. vytridit si, koho vlozit, koho ne. Pak pridat zivotopisy, nejaky souhrn pro cely rod a tak dale.
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527717 Verze : 0
Problém s naší šlechtou je generálně ten, že informací není vždy dostačující množství, nebo může být problém jejich dohledání. Ty informace třeba tedy jsou, ale nejsou mi aktuálně známy. Existují i publikace, třeba více podrobnější, ale jejich dostupnost je různorodá a mnohdy problematická (aktuálně navíc investuji do jiné literatury).


Dozajista nemá cenu jinde, než v nějakém přehledovém tématu daného rodu, publikovat člena rodu, který umřel v útlém věku, nebo u kterého je známo jen jméno a rok úmrtí. Bohužel i po založení tabulky u člena rodu, který něco znamenal, je často (aktuálně dostupných)dat obvykle málo. A z hlediska tabulky právě umožnují kromě jména a data úmrtí doplnit jen minimum dalších údajů. Přitom při psaném příspěvku se dá daných dat poskytnout více. Tabulky jsou v tomto směru do jisté míry "ořezané". Prostě je tam fůra dat, majících větší hodnoty než byl otcem či synem toho či onoho (avšak to je např. u šlechty důležité na rozdíl např. od generálů apod.), ale tyto data se do těch tabulek dávají těžko, jejich majetek byl rozsáhlý, jeho nabytí bylo různé - dědictvím nebo postupnou koupí - či i založením. Tito lidé často udělali více významných činů, ať již na poli válečném nebo někde jinde, ale toto buď nebylo zaznamenáno, nebo se v průběhu let ztratilo. Je to oasi stejné jako by jediná zmínka o tom, že Paulus byl maršálem pocházela až s poválečného období, v rámci nějakého seznamu propuštěných válečných zajatců. Např. o prokazatelně prvním (ale ne reálně) Trčkovi z Lípy - Mikulášovi, víme, že se proslavil a zbohatl za husitských válek, avšak nejspíš je známa jen jediná bitva, jíž se měl účastnit.


Konkrétně důvod proč jsem založil zrovna Trčky z Lípy je ten, že připravuji na základě mé magisterské práce článek o hradě Lipnici nad Sázavou. Trčkové z Lípy byli jejími dlouhodobými a významnými majiteli. V doposud existujícím textu je řeč o minimálně pěti Trčcích z Lípy, v tom o Burianovi II. A zde se jeví, že spolu se svým otcem výrazně promluvil do podoby hradu Lipnice. Jinak je v tom textu nejrůznějších šlechticů více, nicméně aktuálně by se tam dali prolinkovat dva Lucemburkové a jeden Habsburk ...


Jinak určitě si šlechta a nejen ta česká zaslouží víc, akorát že pro mě jsou z tohoto období stežejnější hrady a jiná sídla. To ostatní je pro mě jen doplněk.
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527748 Verze : 0
A ještě jedna věc proč (alespoń zatím), by bylo dobré uvádět alespoń základní rodiné vztahy. Je ten problém, že například, zde u daného rodu se vyskytl Mikuláš Trčka z Lípy vícekrát, byť jen v jednom či dvou případech je rozlišen jako mladší či II.
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527750 Verze : 0
"Ty informace třeba tedy jsou, ale nejsou mi aktuálně známy..." je postoj zcela pochopitelný. Nepochopitelným se může zdát pouze to, proč se v takovém případě do téhle problematiky vůbec pouštím... Smile Jinak potřebné informace o šlechtických rodech lze bez většího osobního nasazení najít kupř. v klasickém Ottovi: moodle.fhs.cuni.cz, případně v Sedláčkovi: http://full.nkp.cz/nkkr/Nkkr0005-6/0005-6256.html. Ale to budoucí nadějný magistr (ať již čehokoli) určitě ví, takže si zbytečně zase jednou zbytečně pouštím hubu na špacír... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527758 Verze : 0
Ne vím, že takové informace existují tedy ty starší zdroje. Ale i tak díky za připomenutí. Problém je, že mohou obsahovat třeba chyby. Třeba v Sedláčkových hradech je několik udávaných dat, kteří současní badatelé vyvrátili, či spíše interpretovali jinak - jelikož jsem takto studoval materiál k Lipnici, tak se jednalo o první písemnou zmínku, která však dle všeho souvisí se současným Dolním Městem (někdy též nazývanou Lipnicí Dolejší). Jiné události tuším ještě ze 13. století, byly nakonec určeny tak, že se nejednalo o Lipnici, ale (jestli si dobře pamatuji) Lipník nad Bečvou. Dále tuším udává přestavbu datovanou nápisem o století dříve. Jinak je ovšem zvláště jeho dílo o českých hradech, zámcích a tvrzích monumentální (ale chybí tam některé záležitosti). Jiná záležitost týkající se hradu Sovince je snad dříve udávané datum - rok 1333, toto bylo přebíráno v dalších publikacích a nakonec až v 90. letech se přišlo na to, že k danému datu se nic nestalo, jelikož došlo při sepisování někdy v 19. století k chybě a skutečné datum je 1353 ...


Jinak nejsem historik, mám sice nějaký přehled o problematice, ale rozhodně se nepovažuji za experta. Ovšem myslím si, že by byla škoda, kdyby zde byly články o bitvách, politice, králích a vůbec o historii českých zemí a zde by ke zmiňovaným osobnostem chyběly byť základní údaje. Ale hlavně zatím se k tomu nikdo moc nemá, a v okamžiku, kdy tady bude, jak doufám více podrobnějších článků či příspěvků k českým hradům, zámkům či městům, bylo by škoda, kdyby si nikdo nemohl co přečíst dokonce k opravdu významným osobnostem.
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527768 Verze : 0
Stando, ale tady si lide NEMAJI co precist, krome tveho sahodlouheho povidani na tema "proc neco nejde", kdyz ti nekdo napise, KDE a JAK bys mohl cerpat dalsi data Very Happy A to se ti tu uz asi ctyri lidi postupne snazi naznacit, ze misto PRAZDNYCH tabulek (ano, neni tam v podstate co dat, protoze z hlediska naseho systemu je toto prilis stare a tudiz to nezapada do systemu, kterym pomerujeme rekneme modernejsi osobnosti) by se sem mohly psat alespon nejake rozumnejsi zivotopisy nebo neco, co by tu skutecne melo nejaky efekt. Proto sem psal, zdali mas nejaky plan, jak tato prazdna tema nejak doplnit o nejake smysluplne povidani ? Ne "ono by to chtelo", ale "ja to udelam" Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Trcka-z-Lipy-Burian-II-t179694#527782 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více