11.12.2012 - Rusko posílá do Sýrie rakety Iskander SS-26

Rusko v reakci na rozhodnutí NATO, rozmístit v Turecku u hranice se Sýrií obranné systémy Patriot, začalo dodávat režimu syrského prezidenta Bašára Assada rakety Iskander, v kódu NATO označované jako SS-26. Uvádí to web Mashregh News íránských Revolučních gard

Zdroj:
eretz.cz
www.wnd.com
URL : https://www.valka.cz/11-12-2012-Rusko-posila-do-Syrie-rakety-Iskander-SS-26-t143454#463208 Verze : 0

Diskuse

No, to budou mít sousedi radost, hlavně v Izraeli. Lze jen doufat, že půjde o ten exportní typ, co má kratší dostřel, menší bojovou hlavici a není tak přesný, nikoli o ten s "plnou výbavou". Ale i tak je to docela problém.
URL : https://www.valka.cz/11-12-2012-Rusko-posila-do-Syrie-rakety-Iskander-SS-26-t143454#463248 Verze : 0
Osobne to považujem za dosť nepravdepodobné. Prečo?


1. ako by to Asád zaplatil? A pochybujem že mu tieto systémy rusi venujú len tak z lásky....


2. kto by systémy obsluhoval? Výcvik obslúh netrvá týždeň a ani dva. Naviac nemajú istotu že precvičená sýrska obsluha nezdrhne aj s odpaľovákom (alebo ďalšími prvkami systému) k povstalcom (a odtiaľ k NATO). A ruské obsluhy? To by bola super mediálna bomba, ak by povstalci predviedli v priamom prenose zajatých ruských "žoldnierov".


3. V poslednom čase sa Rusku podarilo uzatvoriť docela obstojné kontrakty na dodávky výzbroje do Iraku a Afganistanu - pochybujem že by riskovali možnosť, že USA a ďalšie západné štáty zatlačia na uvedené vlády aby od zmlúv odstúpili. Myslím že páky ba na to mali.




Myslím že rusi do sýrie skutočne niečo doviezli - ale skôr výzbroj a náhradné diely na to, či už sýria má (a čo jej postupne dochádza - napr. letecké bomby), ale nie nové rakety, naviac moc nepoužiteľné v asymetrickom konflikte.



Je možné, že by týmito systémami len posilňovali svoju posádku v Tartuse - ale aj to sa mi zdá ako isť s bubnom na zajace. V Tartuse majú len plávajúci dok a zopár prístavných skladísk. Neviem si dosť dobre predstaviť že by tam rozvinovali takýto systém.
URL : https://www.valka.cz/11-12-2012-Rusko-posila-do-Syrie-rakety-Iskander-SS-26-t143454#463251 Verze : 0
No tak to hádam nie. To akože koľko systémov a kedy a čo doba prípravy obsluhy atď.? Keby napísali, že Rusko dodá nejaké Igly, Kornety,... tak tomu skôr uverím, ale Iskander? Načo by im to teraz bolo? Príde mi to ako správa novinárov tak troška "vycucaná z prsta".
URL : https://www.valka.cz/11-12-2012-Rusko-posila-do-Syrie-rakety-Iskander-SS-26-t143454#463252 Verze : 0
Vážení,
v snaze zjistit zda je výše uvedená informace hodnověrná, zadal jsem vyhledávači Google do perštiny přeložený dotaz "Maghreb News: Iskander rakety, Sýrie".


Cituji z nadpisů a prvního odstavce:
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۱ - ۰۱:۵۴


معادله اسکندر در برابر پاتريوت؛
'الهه وحشت' به سوریه رسید/ بشار اسد همچنان دست برتر را دارد + عکس


تنها ساعاتي پس از آنکه اعلام شد ناتو با درخواست ترکيه براي استقرار سيستم ضدهوايي و ضد موشکي پاتريوت در خاک اين کشور و در نزديکي مرزهاي سوريه موافقت کرده است، معادله قوا باز هم به نفع سوريه تغيير کرده است.

Elektronický překlad:


"Publikováno: Persian datum Azar 17 1391-01:54


Alexander Patriot rovnice;
"Bohyně teror" přišel do Sýrie / Assad má stále nejlepší + fotky


Jen několik hodin poté, co bylo oznámeno, že v Turecku NATO žádost nasadit Patriot protiraketový systém, ovzduší a půdy v zemi, v blízkosti syrských hranic bylo dohodnuto, výkonové rovnice se změní na prospěch Sýrie..."



V tomto článku se také píše, že z Ruska budou, nebo byly (?), dodány tři soupravy Iskanderů.


Shrnutí:
Když v Turecku bude umístěna trojka Patriotů s německou obsluhou, tak Rusko dodá tři vozidla 9K720 (SS-26) s ruskou obsluhou. Tímto krokem se Asadův režim stane odolným vůči vydírání a bude moci nerušeně pokračovat v boji s povstalci (jistota: 8 z deseti).


Nezkrácené znění naleznete na adrese:
www.mashreghnews.ir
URL : https://www.valka.cz/11-12-2012-Rusko-posila-do-Syrie-rakety-Iskander-SS-26-t143454#463259 Verze : 0
ono Rusko podobne reagovalo na uznani syrskych povstalcu vladami mnoha zemi sveta (vcetne te nasi, bohuzel). USA oznacily za "zvolili jste si cestu zbrani" a ocividne se snazi to balancovat, i kdyby tam meli poslat sve vojaky ... nebude to poprve, a ani naposledy. Jde o zachovani obrazu Ruska v zemich tretiho sveta, kam dodavaji zbrane, ze se na ne Rusko nevykasle v pripade nejakeho konfliktu, byt ze Syrie uz toho fakticky moc dostat nemuze, vzhledem k ekonomickemu kolapsu cele zeme ... A USA nema paky, jak jim v tom zabranit, Cina si trochu vic dupne, a USA budou pekne cupitat a spivat do kroku ...
URL : https://www.valka.cz/11-12-2012-Rusko-posila-do-Syrie-rakety-Iskander-SS-26-t143454#463351 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více