Slovanské osídlëní českého Slezska - Pavel Kouřil

Diskuse

Slovanské osídlëní českého Slezska - Pavel Kouřil


Na 220 stranách autor knihy popisuje - jak už ostatně název knihy napovídá osídlení české části Slezska Slovany. První větši čtvrtina knihy se soustřeďuje na vysvětlení problematiky dále jsou zde popsány hradiska (Víno, Hradec nad Moravicí, Opava - Kylešovice, Ostrava - Koblov (též Landek), a další problematické lokality), dále sídliště a pohřebiště. Zbytek knihy, tedy asi menší třičtvrtiny zabírá Výšinné hradisko v Chotěbuzi - Podoboře - lokalita zkoumána dlouhodobě a z hlediska Slezska asi největší výzkumná akce (neberou-li se v potaz případné záchranné akce velkého rozsahu). Chotěbuzské hradisko je zde tak rozebíráno z více důvodů - jednak jak již bylo zmíněno probíhá tu stálý sezónní výzkum (tudíž nejrůznějších podkladů je více než v jiných případech), jednak je pan Kouřil jeho hlavním vedoucím. Knihu doplňuje řada odborně kreslené a fotografické dokumentace (materiál - keramika, železo, aj. jako i situace, mapy atd.).
Celkově vzato knihu k přečtení doporučuji (pakliže-li budete mít to štěstí a narazíte na ni) avšak pozor jednak kniha pochází již z roku 1994 tudíž mohlo v některých případech dojít k přehodnocení některých fakt, jednak výzkum zvláště na Chotěbuzi značně postoupil dál.


Kouřil, Pavel: Slovanské osídlení českého Slezska, Archeologický ústav AV ČR Brno a Muzeum Těšínska v Českém Těšíně, Brno - Český Těšín, 1994, ISBN 80-901679-3-4.
URL : https://www.valka.cz/Slovanske-osidleni-ceskeho-Slezska-Pavel-Kouril-t70304#247679 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více