Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu

Memorial fort Montbarey
Memorial FT. MONTBAREY


Nedaleko Brestu (v podstatě na jeho předměstí) je umístěno jedno z málo známých muzeí které se vztahuje k osvobozování Bretaně za WWII. Muzeum je umístěno ve staré pevnosti z doby Ludvíka XVI. Po vstupu do nádvoří (můžete sem vjet autem a zaparkovat) si vpravo od brány musíte koupit lístek za 3€, a následně se můžete volně pohybovat po celém objektu. Pokud stojíte v bráně je po vaší levé ruce několik kousků techniky jako protiletadlové kanony a hlavně tank Churchill Crocodile, který připomíná dobývání pevnosti v období WWII. Přesto že pevnost dobývali několik dnů američané byly podporováni právě těmito tanky od B squadron 141 regimentu RAC, plamenometné tanky (bylo jich nasazeno 15) umožnili výraznou měrou američanům pevnost dobýt. Přímo před vámi jsou objekty bývalých kasáren dnes využité pro expozice v nichž je několik kusů vozidel (Dodge WC 52, kanon bofrors a další) zajímavostí je i motor právě z tanku Churchill. Po stranách jsou menší místnosti (původně sklady střeliva) kde jsou umístěny menší exponáty jako zbraně plakáty a podobné věci připomínající období WWII. Dva velké betonové objekty po levé straně jsou poválečné a postavené až v letech padesátých kdy byl fort používán jako sklad francouzským námořnictvem. Na větším je malůvka železnice, která se vztahuje k vagonu pod ní, jde o vagon kterým byli přepravováni lidé na práci do říše.
Vlastní fort je popsán zde
V objektu lze samozřejmě koupit různé suvenýry a rovněž občerstvení (pokud si po špatném českém zvyku nevezete řízky z domova  )
Podrobnosti o návštěvní době a adresu najdete zde : www.mairie-brest.fr
Zdroj : vlastní návštěva
Fotky dodám později.
URL : https://www.valka.cz/Brest-Montbarey-Muzeum-osvobozeni-Brestu-t63741#227434 Verze : 0
Takže pár slíbených fotek, všechny jsou z mé návštěvy před několika lety
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - přívěs na hořlavinu za Churchillem

přívěs na hořlavinu za Churchillem
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - tank Churchill na nádvoří fortu

tank Churchill na nádvoří fortu
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - kanon bofors na nádvoří v pozadí jsou vstupy do expozic

kanon bofors na nádvoří v pozadí jsou vstupy do expozic
URL : https://www.valka.cz/Brest-Montbarey-Muzeum-osvobozeni-Brestu-t63741#227577 Verze : 0
Další várka fotek, tentokrát z vnitřku, mimo to co je na fotkách je v expozici dobře přístupný třeba M-8 greyhound (jde fotit i dovnitř), Dodge, Jeep a další vozy
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - vnitřek jedné z expozic s kanonem

vnitřek jedné z expozic s kanonem
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - Motor tanku Churchill

Motor tanku Churchill
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - pohled na jednu z expozic v bývalé prachárně kde jsou věci drobnější, zde třeba granáty a náboje

pohled na jednu z expozic v bývalé prachárně kde jsou věci drobnější, zde třeba granáty a náboje
URL : https://www.valka.cz/Brest-Montbarey-Muzeum-osvobozeni-Brestu-t63741#227578 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více