Komponenty Protiraketové obrany USA na území ČR

Diskuse

USA oslovily ČR a nabídly účast v protiraketové obraně


V pátek 19. ledna ve večerních hodinách oslovily USA Českou republiku s nabídkou na zapojení se do systému protiraketové obrany.


Jak informoval premiér Mirek Topolánek, USA nabídly České republice účast v systému protiraketové obrany, který by zajistil ochranu České republiky vůči balistickým raketám. Součástí nabídky je požadavek, aby v tom případě byl na českém území vybudován radar tvořící součást systému.


K nabídce se vyjádřil i náčelník Generálního štábu armádní generál Pavel Štefka. Uvedl, že protivzdušná obrana České republiky není schopna vypořádat se s útokem balistické rakety. „My vojáci nejsme v tuto chvíli schopni proti této hrozbě naši zemi a její občany ochránit,“ konstatoval. Zdůraznil, že z vojenského hlediska by přijetí této nabídky bylo přínosem pro obranu České republiky, neboť systém by ochraňoval území naše i území našich spojenců.


Armádní generál Štefka dodal, že Armáda České republiky je schopna vyčlenit vhodný prostor mimo osídlenou oblast pro umístění radaru a zabezpečit veškeré potřeby, aby u nás radar mohl fungovat.


Radar spojeneckého systému protiraketové obrany by byl umístěn buďto ve vojenském újezdu Brdy nebo ve vojenském újezdu Libavá. Rozloha areálu by nepřekročila 350 ha. Jeho obsluhu by zajišťoval personál složený z vojáků i civilistů v počtu asi 200 osob. Příslušníci obsluhy by v České republice žili i s rodinami.


Zdroj:
Ministerstvo obrany České republiky, dostupné z: http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=8540


Co si o tom myslíte vy???
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#201939 Verze : 0
A akým spôosobom to odvráti útok balistickou raketou na územie ČR? Na zničenie útočiacej rakety treba antiraketu a tie budú len v USA.... Radar je len nato, aby odhalil prípadné rakety...


Ako predstaviteľ darebáckeho štátu sa naopak budem snažiť zničiť v prvom rade prieskumné prostriedky prípadnej antiraketovej obrany a to sú práve takéto radarové stanice.


Ak by bola cieľom útok balistickými raketami ČR (alebo susedia), sama existencia radarovej stanice nemá žiaden zmysel. Vzdialenosť medzi východným pobrežím USA a ČR je cca 6200 km, medzi ČR a KĽDR cca 7900 km. Takže pokiaľ by raketa vystrelená zo Severnej Kórei mala byť zničená ešte pred dopadom do ČR, musela by byť hneď po výstrele z Kórei odpálená protiraketa z USA. Medz ČR a Iránom je vzdialenosť len 3400 km. Pokiaľ nie je antiraketa min. 2 x taká rýchla ako balistická raketa, tak nemá šancu túto raketu zostreliť. A samotná antirakety by musela mať ešte taký dostrel, čo nemá.


Radar mý význam len pre USA - umožňuje presnejšie sledovať prípadné dráhy rakiet a presne stanoviť cieľ útoku a okamih odpálenia protirakiet....
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#201955 Verze : 0
Raketová základna by měla být v Polsku.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#201959 Verze : 0
V prípade že budú v blízkosti aj komponenty protiraketovej obrany, tak to pre ČR (a Poľsko) význam má. Otázka je ako sa k tomu postavia ďalšie štáty NATO - okrem Veľkej Británie sa do toho moc nehrnú....


Inak sa mi páči tlačová správa - ani slovo o obranných raketách, iba polopravdy.


Ale aj tak je tu problém - pokiaľ bude cieľom útoku ČR, tak sa rapídne skráti doba potrebná na odpálenie protirakiet - družice síce zistia odpálenie rakiet, ale nie sú schopné zistiť cieľ, ten sa zistí až sledovaním letu rakiet, takže pokiaľ bude cieľ v ČR je otázne či bude čas na nejakú obranu.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#201960 Verze : 0
Pokud bude celý komplex (tedy radar i antrakety) ve střední evropě pak to samozřejmě výrazně zvyšuje bezpečnost. Osobně si myslím že pokud bych byl představitelem "darebáckeho štátu" jak napsal buko asi bych si vybral zemi s minimální obranou (a tedy pro mne s maximální šancí na úspěch). Ale jde o něco co je dobré si uvědomit, podobné prostředky (tedy rakety) schopné zasáhnout naše území má jen velmi omezený počet států, asi bych se nebál že přiletí třeba ze Sůdánu, takže mnohem větší nebezpečí hrozí z jiných způsobů dopravy. Tím nechci snižovat význam právě antiraketového systému.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#201964 Verze : 0
Taky jsem nikde neslyšel zmínku o faktu, že naše země se v NATO specializuje mj. na radary (resp. na část z nich). Jasně je jich x druhů, ale přeci jen by to nějaký význam pro nás i z tohohle pohledu mít mohlo.


Ale ono je těžké zatím něco soudit. Jednání jsou na začátku a v současné době neznáme konkrétní požadavky a nabídky.


Občasné srovnání s přítomností Sovětů mi nepřijde vhodné. Ti tu měli několik divizí pozemního vojska, takže jednak síly na útok na západ a druhak hlídací pes. Těžko budou USA zasahovat do našich vnitřních věcí pomocí stovky lidí z obsluhy radarů Smile Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#201981 Verze : 0
Osobně si myslím že namísto zvýšení naší bezpečnosti dojde spíše k jejímu snížení.


Pro tuto doměnku mám dva důvody:
1)nejde o obranný systém pro ČR ale především pro USA (toto vyplývá už ze samotné podstaty fungování celého systému)
2)vzhledem k tomu že půjde o jeden z úhelných objektů celého systému bude tento objekt na horní příčce seznamu cílů případného agresora


Doufám že naše vláda sebere dost odvahy a nechá konečné rozhodnutí na národu (vyhlášením referenda, které zatím vypadá na neúspěch).Mimo jiné jde totiž i o to že území na kterém bude radar postaven bude majetkem USA (kde je potom záruka že nedojde k rozšíření,přistavění,atd.) a v případě že bude spolupráce vypovězena později dojde k dost velkému problému.Skutečně se mi nelíbí že by na území našeho státu měla být cizácká (i když spojenecká) vojenská základna.(líbil se mi včera ve zprávách jeden komentář-dřív jsme lezli do pr...ele východu,dnes západu).
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202077 Verze : 0
to Buko:Pokud bude cílem ČR tak nám rakety ať už tady nebo v Polsku nepomohou.Rakety se dle mých informací sestřelují napočátku sestupové fáze-tedy mimo dostřel od nás nebo z Polska)
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202078 Verze : 0

Citace :

2)vzhledem k tomu že půjde o jeden z úhelných objektů celého systému bude tento objekt na horní příčce seznamu cílů případného agresora



takže americká armáda jeden ze svých nejdůležitšjších oběktů nechá bez obrany Smile Smile - prosím k přemýšlení používat šedé buňky a ne koleno.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202080 Verze : 0
Prosím dočíst do konce Smile .


Bez obrany to nenechají-tudíž přistavějí nejdřív kasárna (pokud si je nepronajmou),potom třeba letiště (pokud si je nepronajmou),... a z radaru tu máme velkou vojenskou základnu cizí armády na našem území.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202082 Verze : 0
Nestačím se divit, kolik nesmyslů se dokáže nadrásat o věci, které se ani za mák nerozumí. Pak se má člověk divit tomu, co tam nastrkají novináři na netu (např. ilustrací k článku je, myslím, Volchov apod.).
Takové referendum je fajn věc. Škoda, že ho v září 1938 nevyhlásil Beneš, mohl být z obliga (proti mobilizaci Němci, Maďaři, Poláci, Slováci, komunisti ...). Je prostě mnoho věcí, u kterých Vox populi je k ničemu, neboť populi obecně nemá čas a zčásti ani schopnosti zabývat se daným natolik, aby pochopilo, o co vůbec jde. Některé předchozí příspěvky lidí, kteří se mohou považovat za odborníky aspoň v nějaké oblasti vojenství, to zcela jednoznačně dokazují.


A abych ušetřil uštěpačné dotazy, tak vloni jsem na dané téma vedl jako školitel magisterskou práci na FSV UK, takže něco malinko o tom vím. Pro případnou diskuzi račte oznámit, jakou máte kvalifikaci Vy, jinak nemíním reagovat.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202086 Verze : 0
to J.Fidler:
Pokud míníte můj příspěvek (předpokládám že ano) tak mi nejde až tak o umístění radaru jako spíš o umístění strážních jednotek (je s podivem že o těch jak v novinách tak i na včerejší tiskové konferenci nepadlo ani slovo).Přece jen jde o cizí jednotky na našem území a jako takové si je taky prostě nepřeji.Docela by mě zajímala reakce veřejnosti a politiků pokud by o umístění protiraketového radaru požádalo Rusko.


Ad Vox populi-vzhledem k tomu o jaký zásah do našich práv to bude,mělo by být kompletně (tj.co tu bude, kolik lidí,jaká je perspektiva, jak dlouho tu budou,atd.) a popravdě (toto bude asi poněkud obtížnější protože především to méně příjemné se USA budou snažit zatajit) informováno a na základě těchto informací rozhodnout.V případě jakéhokoli problému nepůjde o život jen obsluze a ostraze radaru.


Mimochodem,cca 2 měsíce zpátky se v novinách objevila mapa se vzdušným prostorem,který bude nutné kolem radaru uzavřít (r=50km).Nevíte kolik je na tom pravdy (přesné parametry radaru mi nejsou známy)?


Moje kvalifikace:
SPŠT a SOU Třebíč obor Slaboproudá elektronika s maturitou,3 semestry studijního programu Elektronika a sdělovací technika s budoucím pokračování v magisterském programu Radarová technika na FEL ČVUT
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202088 Verze : 0
to Darkfold:
Ne zcela úplně, ale budiž.
Ad referendum: pokud nebylo ke vstupu do Severoatlantické aliance, tak pro tyto jednotliviny je passé. Např. dohodnutá přítomnost vojáků kterékoli členské země NATO je přítomností spojeneckých vojáků, od toho ta aliance také je. Ostatně nějací naši vojáci se nacházeli (snad i nacházejí, od roku 2004 už nemám přehled) na území SR - v rámci společného velitelství česko-slovensko-polské brigády. To je prostě obecně alianční záležitost - když někam vlezeme, tak z toho mohou vyplynout určité požadavky a povinnosti. Rozhodně však nejsme v situaci tolik opěvované první republiky, kde nám prvních šest let veleli Francouzi na úrovni Hlavního štábu, dvou zemských velitelství a čtyř až šesti divizí. A to byste se podivil, jaké extrabuřty měli oni z hlediska pravomocí i z hlediska absence povinností. A nevšiml jsem si - kromě komi - nějakého zpochybnění suverenity a demokratičnosti onoho státu. Pro precedens tedy roźhodně nemusíme běhat do padesátých let, ostatně to ani precedens není.
Onen argument s Ruskem a jeho zájmem o komponenty protiraketové obrany u nás považuji za zmateční, neboť s Ruskem - opravte mne, pokud se mýlím - žádnou vojenskou dohodu nemáme.


Vaše odbornost je zcela jistě vynikající ohledně technických parametrů, kde si Vám nedovolím přeložit stéblo křížem. Ovšem otázka umístění radaru je technickou pouze ze strany USA jako zastřešovatele celého systému, z naší strany jde o problém strategický a geopolitický, takže v tom bych Vám deklarovanou odbornost asi upřel.
Jinak u mne je odbornost následující:
- absolvované studium historie (1984),
- absolvované postgraduální studium politologie (1991),
- před dokončením doktorské studium politologie / politické geografie (téma práce - Geopolitické aspekty sovětské agrese vůči Československu v roce 1968),
- rozdílovou zkouškou uznaný ekvivalent brigádního štábního kursu v Armádě České republiky (1997).
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202090 Verze : 0
To Darkfold : jakej to bude zásah do našich práv ???


Já nevím ale referendum ve spojení s bezpečnostními otázkami mi přijde jako nesmysl. Kdo z Vás je schopen posoudit co je pro naši bezpečnost přínosem a co rizikem . Z veškerou úctou k občanům této republiky si myslím že opravdu odborného posouzení bezpečnostních rizik není schopno ani 1% obyvatelstva a možná že ani 0,01% .
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202091 Verze : 0
to J.Fidler:
Právě jste myslím si vystihnul podstatu celého problému.Národa se měli politici zeptat už před vstupem do NATO.Souhlasím s názorem že jednotlivé body asi národ posoudit nemůže ale může posoudit zda je lepší paktovat se s tou či onou stranou (proto příklad s Ruskem-mimochodem zmínil jste kibicování Francie za první republiky-myslíte že je dobré toto zavádět znovu?).Pokud by referendum o vstupu do NATO bylo,potom si myslím že problém s americkým radarem bychom neřešili.


ad NATO-z hlediska historického jde jen o přežitek,který nezmizel protože dnes dávno padly původní úkoly-tj.vojenská protiváha Varšavské smlouvy a SSSR (toto ale asi lépe posoudíte vy než já).Dnes jde spíše o organizaci ve vleku USA,která s odpuštěním,poslouchá co řekne Bílý dům (kdo neposlouchá dostane kapky-viz. Francie).


to dav:
O zcela jednoduché.Rozhodovat o nás totiž budou moci i Američané (přesněji USA) protože kdykoli mohou říci že jde o ohrožení jejich vojáků a tak bez našeho svolení posílit svůj vojenský kontingent (např. v případě že ve volbách vyhraje strana s protiamerickým programem) přičemž jim naši politici nebo armáda v tomto jen těžko zabrání.Opravdu nerad bych se dožil toho že tu bude obrovská cizí základna (je mi jedno jestli americká nebo ruská).
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202093 Verze : 0
To Darkfold: a už se tak jak popisuješ USA někdy chovala- myslím tím ve spřátelených zemí tedy v zemích které jsou členem NATA ???
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202094 Verze : 0
Ošemetná otázka,vskutku.V zemích v NATO ne (nebo mi o tom není nic známo).Vezmu-li ale v potaz postup USA v posledních letech v jiných "spřátelených zemích" pod hrozbou "národního ohrožení" (Afghánistán,Irák) tak nemám jistotu že k tomu v budoucnu nedojde a to mě děsí.Není tu nikdo kdo by jim v tom potom mohl zabránit (ani my, ani OSN).
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202096 Verze : 0
Můj názor je, na základě informací, které mám k dispozici (a o kterých vím dobře, že nejsou úplné)Smile, že jsem pro radar.


Co mne k tomu vede?


1. Jak to chápu, celý projekt je čistě obranný a radar je navíc pasivní částí systému.


2. Pokud tomu dobře rozumím, tak tento systém by chránil nejen ČR, ale i okolní státy.


3. Pominu-li samotnou funkčnost systému, je tento projekt je podle mne
a) dobrým odstrašujícím prvkem v univerzální rovině (což dosvědčují reakce z Ruska),
b) odpovědí na novou hrozbu užití balistických střel především ze strany militantních islamistů - zejména Íránu (potenciálně sem lze zařadit třeba i Pákistán: jadernou velmocí již je a kdo zná sílu Mušarafova režimu? Viz příklad právě Íránu a rychlého pádu prozápadního šáhova režimu v 70. letech).
Tato nová hrozba je dle mého názoru o to reálnější, že naši noví potencionální protivníci mají zcela odlišný styl života a žebříček hodnot než my. Jak se to alespoň jeví, tak u nich například absentují některé nám (ale i třeba Rusům) vlastní sebezáchovné mechanismy... Zkrátka: jsou schopní zaútočit bez ohledu na následky.


4. Mýtus o možném zhoršení bezpečnostní situace ČR
Je třeba položit si několik otázek: jaká je vlastně současná bezpečnostní situace ČR?
Kde je jistota, že jako člen NATO, jako účastník mise ISAF a operace Iraqi Freedom, jako stát praktikující relativně objektivní a vyváženou blízkovýchodní zahraniční politiku, či jako prostá součást euroamerické civilizace už dávno na nějakém seznamu cílů nejsme?
Obzvlášť pak Praha s jejím strategickým významem, daným i značným stupněm centralizace? Mohl by si potencionální protivník nechat ujít příležitost jedinou ranou ochromit celý jeden členský stát NATO/křižácký stát nevěřících?
A opravdu je jistota, že i v případě jaderného konfliktu supervelmocí bychom stáli stranou? Bez ohledu na fakt, že nikdo s jistotou neví (a doufejme, že se to ani nikdy nedozví), co by udělalo s životními podmínkami na Zemi několik set či několik tisíc jaderných explozí v rozmezí pár hodin?
Domnívám se tedy, že ze strategického hlediska nebude současná bezpečnostní situace ČR po vybudování radaru PRO USA na našem území horší, než je nyní.
Také si myslím, že není rozhodující, zda se část z nás staví do role neutrálů (jimiž mimochodem jako občané ČR stejně nejsme); rozhodující je, za co nás bere potencionální útočník.


5. Právní status území základny
Přijde mi logické, že Američané chtějí svrchovanost, zvláště z hlediska možných mimořádných situací. Útočník tak musí počítat s tím, že útočí na území USA, což sebou nese řadu důsledků.
Další důvod osobně vidím v právních řešeních těchto mimořádných situací. Nejde jen o úroveň české justice, ale i o schopnost utajení citlivých informací.
Na tomto místě bych také rád připomněl, že svrchovaných území cizích států máme již nyní díky množství různých velvyslanectví v ČR docela dost.


Závěr
Podle mého by radar na našem území byl vhodným příspěvkem ČR našemu spojenci ke zvýšení možnosti eliminace jedné z vážných hrozeb (bohužel jen jedné). Tento příspěvek by navíc měl pozitivní dopad nejen na obranyschopnost USA, ale i ČR a okolních středoevropských států.


Berte to jako úvahu, nedělám si žádný patent na rozum a komplexnost, na opravdu důkladně uchopení celého problému mám (asi jako většina z nás) zoufalý nedostatek kvalifikace, informací i času (jak trefně vystihl J. Fidler), jen prezentuji svůj názor i důvody, které mne k němu vedou. Rozšíření obzorů jen uvítám. A jak už to (nejen ve vědě) chodí, pokud se prokáže, že jsou mé vývody mylné, nezbyde mi než je revidovat.Smile
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202097 Verze : 0
to Darkfold:
To, že mělo být referendum ohledně NATO, je sice fajn tvrzení, ale už se s tím nedá nic dělat a je zbytečné to nyní řešit.
To, že situace dnes NENÍ srovnatelná s dvacátými lety, je snad jasné na první pohled každému - aspoň tedy gen. Štefka nebo gen. Sedlák nevypadají, že by byli Američany.


Nyní zcela obecně:
Všechny řeči o tom, co zde budou Američané dělat (jsou to přece IMPERIALISTI, pani!) vypadají jak z brožury: Zločinná úloha amerických imperialistů v západních Čechách. Ale žádný problém, máme zde přece "protilidovou a protinárodní" vládu - nic proti termínům, aktorát tento termín použil již v minulosti soudruh Kopecký ohledně T. G. Masaryka.
Vzhledem k tomu, jak jsme ve svých právech svázáni EU, cokoli z toho je prkotinou.


Pokud někdo s případným rozhodnutím nesouhlasí, má celou škálu možností, které nejsou, na rozdíl od doby před rokem 1989, trestné:
1) může nadávat (nemáme paragraf "hanobení představitele spojence");
2) může proti tomu vystoupit (nemáme paragraf o "vedoucí úloze") a:
- založit politickou stranu, vyhrát volby a zrušit smlouvu,
- vytvořit hnutí, sebrat potřebné podpisy a vynutit si vyhlášení referenda (pak případně i bod 1 nebo bod 3);
3) může odejít do země, "která imperialismu nepoklonkuje" (nemáme paragraf o "nedovoleném opuštění republiky"), pak má na výběr celou řadu velice civilizovaných a svobodných zemí, kde se jistě uplatní, namátkou:
Íránská islámská republika,
Korejská lidově demokratická republika,
Kubánská socialistická republika,
Libyjská lidová socialistická džamahírija,
toto je abecedně, možná by se ještě něco našlo.
Stačí si vybrat, ale doporučuji bod 1, nevyžaduje žádné zvláštní úsilí.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202101 Verze : 0
to Darkfold 2:
Nevím, čemu pořád chcete zabraňovat.
Ona připomínka ohledně OSN je však směšná. Za celou svou existenci byla schopna provést něco pořádného snad jen v roce 1950 - a to museli téměř všechno navíc oddřít oni Vámi tak zatracovaní Američané.
Právě tato organizace je příkladem institucionální degenerace nejvyšší intenzity a přitom je chování jejích členů velice symptomatické. Základ většiny projevů tvoří kritika a nadávky na Američany - divím se, že vůbec do USA jezdí, a že si raději nepřesunou sídlo např. do Nairobi (on by jim tam nějaký nový Rockfeler pozemek také koupil). Domníváte se, že pokud by sídlem OSN byl Peking, že by se někdo odvážil na Čínu byťn jen křivě podívat.
Právě v tomto blahovolném chování vůči některým představitelům OSN ukazují USA svoji demokratičnost, kterou již mají přímo zakódovánu v sobě (mají tam demokracii o nějaký ten pátek déle, než my).
Pokud jsem to pochopil dobře, stavíte se proti akci USA v Afghánistánu. Z hlediska retro jste asi také proti zásahu USA do první světové války či do druhé světové války, že. Co se o to starali, Němci jim přece nikdy nic neudělali, např. v Osvětimi nebyl zplynován žádný americký občan.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202102 Verze : 0

Citace :

Prosím dočíst do konce



Nic takovýho v tom příspěvku nepíšeš - tudíž poznámka o kolenu platí stále. Ovšem to slovo cizácký je skvělý - vzpoměl jsem si na husitskou trilogii Smile
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202112 Verze : 0
to J.Fidler:
Srovnávat Afghánistán,Irák a druhou světovou válku stylem jakým jste to udělal je dost nešťastné.Pokud si dobře pamatuji z dějepisu tak do války proti Německu vstoupily USA po útoku na Pearl Harbor a následnému vyhlášení války ze strany Německa.Nevzpomínám si (možná mi to uniklo) že by Saddám Husajn nebo Taliban vyhlásily válku USA (bereme-li v úvahu obecný postoj politiků tak se má Venezuela a Irán po prohlášeních z minulého týdne nač těšit).V tom pro mě spočívá největší rozdíl.
To že ty řeči vypadají jako z brožury je možné.Jediné co chci vyjádřit je znepokojení nad možnou přítomností vojsk státu,který za posledních 5 let napadl z velmi podivných důvodů (nezlobte se na mě ale argumenty o "možném pobytu teroristů" nebo "možném vlastnictví zbraní hromadného ničení" u mě bez důkazů jako důvod k zahájení války neobstojí) už nejméně 3 suverénní státy,u nás.Víc za tím nehledejte.
Nedělám si iluze že na to jestli tu radar a Američany chci se mě někdo bude ptát.Holt se budu muset v tichosti uchílit k bodu 1 a držet (s prominutím) hubu krok a zákryt.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202115 Verze : 0
to Jirka Vrba:


Citace - Darkfold :

...(kde je potom záruka že nedojde k rozšíření,přistavění,atd.)...



Myslel jsem tohle.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202116 Verze : 0
Ty naznačuješ mhavou možnost a já mluvím o jistotě - ale to je jedno nebudem to řešit Wink
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202119 Verze : 0
to Darkfold:
1) ohledně USA. To je právě ten rozdíl, že to mohu a musím srovnávat, neboť jde o naprosto totožnou záležitost. USA totiž mají jednoznačně propracovaný způsob možnosti válečného střetu, který je navíc velice přísně kontrolován. President má sice obrovské pravomoci, ale s nimi jde ruku v ruce obrovská odpovědnost za uskutečněná rozhodnutí, která jsou všechna pod kontrolou Kongresu.
President může povolit vojenskou akci, pokud hrozí "přímé a jasné nebezpečí". Tento termín je následně povinen zdůvodnit a oprávněnost je hodnocena Kongresem, případně i hlasováním jeho členů. Proto president, než něco takového udělá, je si sakra jistý v kramflecích na základě bezpečnostních a právních rozborů. Nikdo z nás na tomto fóru nemá dostatek informací ani znalostí, aby se mohl o oprávněnosti těchto rozborů byť jen vyjádřit. Zato opozice v Kongresu má. Tomu se říká demokracie a zrovna v této oblasti to funguje více než 150 let - princip byl totiž již využit Lincolnem při zahájení občanské války. Takže mají řadu precedentů, což presidentovo chování ještě dále omezuje. Pokud chce president vytvořit precedens, musí počítat s jeho soudním posouzením, a tam to také nemá "ložené".
Ohledně přímo vojáků, mohou jít do akce ve dvou případech:
- na přímý rozkaz - viz nahoře;
- při dodržení pravidel střetu.
Obojí je také velmi tvrdě posuzováno a kontrolováno.
2) právě že nemusíte držet hubu a krok, na rozdíl od komunistického Čs můžete minimálně beztrestně nadávat, aniž byste se vystavil udání a následnému trestnímu stíhání. Ruku na srdce, to co jste již napsal, pokud by se objevilo v obžalobě před rokem 1989 (tehdy samozřejmě proti SSSR - tedy že nechcete jejich základny), by znamenalo jednoznačně odsouzení natvrdo, mohl bych se podívat do tehdejšího trestního řádu. Mám pocit, že zpochybnění spojenectví se SSSR a kritika jeho nasazení v Afgh bylo ve stejné kolonce s hanobením představitelů, takže tam byla taxa 6 měsíců až 3 roky. Asi by Vám soudruh prokurátor upletl výraznou nebezpečnost konání a fórum by bylo označeno jako organizovaná skupina, takže možnost by byla i 10 let.
S pozdravem
JF
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202141 Verze : 0
ad 1)To že se prezident USA zodpovídá kongresu je pěkné ale (teď abych citoval zase Američany-konkrétně Mooreho dokument Fahrenheit 9/11) žádný z kongresmanů nemá potomstvo v armádě/námořnictvu/letectvu a jejich potomstvo nenasazuje krky například v Iráku nebo Afghánistánu (předpokládám že v opačném případě by na celou věc měli jiný názor).Navíc nevidím nejmenší důvod proč by demokracie v jedné zemi měla řídit celý svět (a navíc z pozice síly).Její implantace jinam je nemožná a její uplatňování také.


Dám příklad nedávný.Americký letoun AC-130U Spectre rozstřílel údajný teroristický tábor v Somálsku (9.1.2007).Celá záležitost byla zametena pod koberec s tím že šlo o válku proti terorismu aniž by bylo dokázáno:
1)že tam nějací teroristé vůbec byli (tajné služby poukázaly na možnost jejich přítomnosti)
2)že měly USA právo (tj alespoň povolení Somálské vlády) zásah uskutečnit (už jen tak ze slušnosti)


Skutečně by mě zajímalo jak by tato benevolentní a demokratická země reagovala v případě že by Somálci útočníka sestřelili (nepřítel zákeřně napadl naše letadla poklidně bombardující jeho zemi?) a že by na to měli právo.
Z celé této záležitosti by mohl také vzniknout precedens a chraň nás všichni svatí (pouze řečnický obrat,nevyjadřuji náklonost k církvi nebo víře) aby jednoho krásného dne nedošlo k podobném napadení pod záminkou boje proti terorismu u nás.


Taková myšlenka na závěr týkající se demokracie:I Adolf Hitler byl kdysi demokraticky zvolen-tedy demokracie není všespasitelnou zárukou míru.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202149 Verze : 0
ad 2) Somálci jim to povolení udělili, přece jenom oni ti vzbouřenci tu vládu docela dlouho ohrožovali, takže se jim to docela hodilo...
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202151 Verze : 0
ad Somálsko: legálna Somálska vláda s akciou súhlasila, dokonca to vyzerá že na akciách v Somálsku USA spolupracujú aj s Etiópiou


ad základňa: pokiaľ systémy protiraketovej obrany na teoretickej základni v strednej európe nedokážu zničiť balistickú raketu útočiacu na ČR (iný štát v regióne)- ako táto základňa prispeje k bezpečnosti v stredoeurópskom regióne? Celá základňa má výnam len pre USA - umožňuje sledovanie a vyhodnocovanie letu potencionálne nebezpečných cieľov v dostatočnej vzdialenosti od USA a tým dáva väčší čas na reakciu na prípadné ohrozenie. Ale táto základňa pre systém protiraketovej obrany nie je dôležitá - rovnako môže pôsobiť aj základňa vybudovaná na plavidle a kotviaca napríklad v medzinárodnćh vodách Severného mora - akurát to bude pre USA podstatne drahšie (podobný systém je už niekoľo desaťročí používaný napríklad ZSSR / Ruskom pre zabezpečovanie vesmírneho programu).


Inak celý systém nie je nič nové. Systém protiraketovej obrany existuje už niekoľko desaťročí a nielen v USA. A tak isto nie je všeliekom - dokáže zničiť útok malým počtom rakiet, ale určite nedokáže zničiť všetky hlavice odpálené napríklad z Ruska.


Ďalšía zaujímavá vec je, prečo o svojom ohrození hovorí len USA, keď rovnako ohrozené sa môže cítiť aj Rusko, Francúzsko, Čína.... Celé obmedzenie protiraketovej obrany (mimochodom USA túto zmluvu zrušilo a tým stratila platnosť) spočívalo na jednej zásade - mám taký potenciál, že v prípade konfliktu zničím protivníka, ale viem, že on má potenciál na to, aby zničil mňa - patová situácia. Preto sa prijala zmluva o protiraketovej obrane, aby sa predišlo ďalšiemu akumulovaniu útočných rakiet - keď viem, že nepriateľ je schopný zničiť 150 rakiet, tak ich pošlem 300 a 150 prejde. Na základe obmedzenia protiraketovej obrany USA aj Rusko vedeli zhruba koľko rakiet potrebujú na likvidáciu protivníka a na základe toho nebolo nutné vytvárať hlavice / rakety naviac (iba obmena). Tým že USA budujú protiraketovú obranu zároveň umožňujú budovať takúto obranu aj ďalším štátom (prestane pracovať teória vzájomného zničenia) a zároveň umožňujú aj zvyšovať počet útočných prostriedkov (viachlavicové medzikontinentálne balistické rakety). Čím viac bude útočných prostriedkov, tým bude väčšia potreba obranných prostriedkov... A je tu bludný kruh.


Ktoré štáty sú schopné vybudovať medzikontinentálne rakety s jadrovými / chemickými / biologickými halvicami? Okrem asi 80 percent štátov Európy (Veľká Británia a Francúzsko fyzicky, ostatné štáty technologicky) je to Čína, India, Pakistan (fyzicky), Izrael (pravdepodobne aj fyzicky), Severná Kórea (zatiaľ len teoreticky - hlavica možno aj je, len rakety nedoletia), Irán (teoreticky, malý dolet rakiet), JAR, Brazília, Argentína (výskum ukončený), Austrália..... a samozrejme Rusko (fyzicky), Ukrajina, Kazachstan, Bielorusko? (technologicky)...


Zopár rečnických otázok:
Ktorý z týchto štátov je nepriateľský k USA a súčasne môže ohroziť jeho územie balistickými raketami ?
Proti komu sa potrebujú USA brániť?


Ale jedno využitie protiraketovej obrany ba som vedel - ak by nám hrozila invázia mimozemšťanov, potom by som ju uvítal. Inak je to len technologický humbuk a zásterka falošnej ochrany. Pokiaľ mám dostatočné množstvo rakiet, tak jednoducho ich zopár preletí (žiadna obrana nie je 100 %), ak ich nemám, zaútočím iným spôsobom (krídlatá raketa s doletom 50 km z paluby civilného plavidla zakotveného v medzinárodných vodách pri New Yorku napr.)


Systém protiraketovej obrany (myslím National Missile Defence) nemá nič spoločné s členstvom ČR, PR a ďalších krajín v NATO. Je výsostne súkromnou vecou USA a niektorých ďalších krajín (Kanada, Veľká Británia, záujem prejavilo myslím Japonsko), takže miešať členstvo v NATO s radarovou základňou je nezmysel. Myslím že výhrady proti systému mali aj nietoré Európske členské štáty NATO.... či tie výhrady trvajú neviem. Európske štáty NATO podpísali v roku 2002 dohodu o prepojení národných protiraketových systémov, ale iba na obranu bojiska.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202154 Verze : 0
Přiznám se že mi logika celé diskuze začíná unikat. Pokud jde o to zda budeme po výstavbě radaru více ohroženi nebo méně, je to v naší pozici spíše záležitost velmi nepřesného odhadu. Představa že dnes "nejsme ohroženi", protože tu není odtyčné zařízení a jeho obsluha a tedy "proč by na nás někdo útočil" je nesmyslná. Stejně jako ostatní země v Evropě jsme na seznamu cílů, to je prostě fakt a vzhledem k tomu že naši vojáci fungují v několika zemích to jen dotvrdí (asi bychom byli i tak, tímhle jsme možná jen postoupili v žebříčku). Takže tady nás to asi neohrozí. Pokud vím systém má (a snad i bude) ničit rakety protivníka na cestě k cíli a to kinetickou energií (tedy nárazem). Není určen proti státům jako Rusko nebo Čína protože nedokáže zničit větší množství současně letících střel, ale proti zemím vlastnícím malé množství střel s buď jadernými nebo jinými hlavicemi. Obecně tedy jde o země jako Korea (severní) Írán, Pákistán a podobné země které sice dokáží vlastnit a obsluhovat omezené množství podobných nosičů ale jejichž ekonomika jim neumožňuje jich vlastnit stovky. Proti těmto lze zasáhnout a samozřejmě je proti nim snaha zasahovat, jde totiž o režimy obvykle dosti nevypočitatelné (z našeho pohledu). Radary (myslím že jich musí být několik) určí dráhu letu a ta je dopočtena pro celý průběh, proti zjištěné a vypočtené dráze pak strtuje raketa která se s dotyčnou střelou srazí ještě před cílem (mimo atmosféru?). Pro nás by zřejmě startovala z Polska (pokud tam bude základna). Samozřejmě že to USA dělají především pro sebe, ale myslím že to zvýší i naši bezpečnost, důvod je jednoduchý, snaha sestřelit cíle bude posunuta na východ (z pohledu USA) tedy místo aby radar byl jako dnes ve Skotsku bude o pár set kilometrů na východ a tím i místo zásahu se posune. To je myslím z pohledu nás spíše dobré, nebo snad ne? A představa jak nás ohrožuje v územní celistvosti, nebo národní suverenitě těch cca 200 specialistů na radaru, je přeci jen veselá v dnešní šedi Smile , budou to z velké části odborníci na daný systém a ostraha. Přiznám se že mne tedy neděsí. A srovnání dotyčného staříka v TV je dost nesmyslné, sověti přišli bez pozvání, jako invazní vojsko a okupovali tuto zemi, USA požádalo spojeneckou zemi o možnost postavit na jejím území své zařízení a je otázkou zda toto svolení dostane, pokud ne, možná to povede k nějakému ochlazení vztahů, ale nehrozí že by sem přijeli US tanky.
Nebudu sem tahat historické reminiscence, ale znovu upozorňuji, jde o debatu spíše jak to vidíme, protože relevantních informací je minimum (aspoň já na ně moc nenarážím) a pocitové sdělení "o lezení do zadku" mne nepřesvědčí.
Mnohem větší nebezpečí je v úplně jiných oblastech, třeba s použitím bakteriologických nebo chemických zbraní (ale i konvenčních trhavin) nesených běžně dostupnými prostředky (třeba vozidly), podobně jako se to už leckde stalo, ostatně i samotný jedinec (a výše zmíněné režimy jich mají dost) odhodlaný zemřít za ideu udělá také dost velkou škodu (viz třeba Londýn před dvěma lety). Proto mi hysterie kolem radaru přijde dost zbytečná (vinu má i nedostatek informací).
Musím souhlasit s kolegou Fidlerem že třeba představa OSN jak něco řeší je opravdu spíš z říše humoru a ne reality, dnes je to organizace zcela přežilá a celkem bez účelu (podobně jako její předchůdce v letech třicátých), ale to už jsme tu probírali dříve.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202160 Verze : 0
Osobne si myslím, že
1) reči o darebáckych štátoch typu Severná Korea a Irán sú len a iba zásterkou, skutočným cieľom je Rusko a ruská odpoveď nedá, v prípade stavby, na seba dlho čakať
2) antirakety umiestnené v Českej republike alebo v Poľsku budú určené na ničenie ruských balistických rakiet v počiatočnej a strednej fáze letu, dobre si pozrite situáciu na mape, alebo ešte lepšie na glóbuse, aké smery letu rakiet sú prípadnou základňou pokryté. V systéme PRO je to predsunuté stanovište.
3) pre Rusko sa základňa stane jedným z prioritných cieľov, pritom proti balistickým raketám namiereným proti základni sú uvažované antirakety nepoužiteľné - sú to exoatmosferické kinetické interceptory a nie sú schopné ničiť hlavice na zostupovej dráhe.
4) zmena antirakety na balistickú raketu stredného dosahu je otázkou zámeny hlavíc a preprogramovania riadiaceho systému. Doba letu proti cieľom na území Ruska by bola rádu minút, podobne ako v prípade Pershing II. Navyše je ruský systém včasnej výstrahy, po likvidácii staníc v pobaltí a na Ukrajine, smerom do Strednej Európy značne deravý.
5) vôbec sa nezvažujú problémy (vrátane zdravotných rizík pre obyvateľstvo), spojené s činnosťou rádiolokátoru s vyžiareným výkonom rádu 500-1000MW - takéto systémy sú obvykle budované v ľudoprázdnych končinách, minimálne v rozsahu rádiového horizontu
6) otázka štátnej suverenity skončila v koši.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202164 Verze : 0
Pokud jde o komponenty sytému protiraketové obrany, krom jiného (software, operátoři, ...) se jedná primárně o radar a antirakety. O nich je mi známo toto : v současé době 3 typy radarů - XBR, SBX a FBX-T. Všechny 3 radary pracují v pásmu X (8-12 GHz) a jsou určeny k vyhledávání, sledování, rozlišování a navádění raket GBI (ale zřejmě nejen těchto, sledovat můžete co chcete, radary mají vysokou rozlišovací schopnost, údajně pod 15 cm a měly by být schopny spolupracovat i se systémem THAAD).



XBR - "X-Band Radar" (radar pracující v pásmu X), jedná se o 3D radar, jehož vychylování paprsku je elektronické, ale radar je otočný i v horizontální rovině. Anténa tohoto drobečka má plochu 123 m2 (čtverečních), a základna 150x150 m. Napájení radaru je větší než 1 MW. Dosah je asi 6.700 km. Plocha již tak diskutované základny má přibližně 7 ha, s tím že je vybavena kompletním zázemím jak pro obsluhu, tak pro dozor (prý i operační sál, apod. ...). Obsluha je kolem 200 mužů (ale i žen) celkově! Obsluhu radaru tvoří asi 50-70 operátorů. Bezletová zóna okolo základny o poloměru 50km!


SBX - "Sea-Based X-band radar" (námořní radar pracující v pásmu X), jde o zhruba 1/2 bratříčka radaru XBR (co do plochy, to do počtu vyzařovacích jednotek, nemohu si vzpomenout jak se to správně nazývá, jo vysílací/přijímací moduly, asi). Radar se nachází na plovoucí plošině postavené v Rusku (je dost výrazný a nepřehlédnutelný).


FBX-T - "Forward Based X-band - Transportable (předsunutý radar pracující v pásmu X, mobilní), jedná se opět o rada typu XBR, notně zmenšený, jež je umístěný na návěsu. Další vybavení (kóje pro operátory, zdroj energie, ...) jsou umístěny taktéž na návěsech nebo v kontejnerech. Jakékoli bližší info mi není známo, je docela nový oproti dvěma výše uvedeným.


GBI - "Ground Based Interceptor", jedná se o onu zmiňovanou antiraketu. Je postavená na základně 2. a 3. stupně ICBM Minuteman II, nemá bojovou hlavici, cíl ničí pomocí prostředku EKV - Exoatmospheric Kill Vehicle, což je poměrně malý prostředek (asi 1,5m a průměr přes 0,5m) vybavený vlastním motorem (i ke korekci směru), který ničí svůj cíl kynetickou energií (vlastním nárazem), jelikož se jedná o zbraň, která svůj cíl ničí mimo atmosféru, proto je rychlost mimořádně vysoká (asi 7 km/s).



Shrneme-li si to, umístění radaru SBX je u nás nemožné (letos už sice pršelo ale kdo ví jak to bude dál), umístění radaru XBR je možné, ALE při bezletové zóně o velikosti 7853,98 km2 (čtverečních; opět doufám, že jsem se nesekl) to bude docela veliká díra v naší malé zemičce. Krom toho, v okruhu 5km, respektive 10km od základny je rušen TV, resp radiový příjem. A tento radar nevidí za horizont! Jak už bylo řečeno, základna s tímto radarem by byla plně soběstačná a jídlo pro personál by se dováželo z U.S.A., tak jako v případě jiných základen. Další možností je použití mobilního FBX-T, ale vzhledem k tomu, že nevidí za horizont, by nemělo jeho užití valný význam, jelikož se má jednat o radar předsunutý (v tomto případě bych volil spíše Itálii nebo třeba nějakou spřátelenou zemi na Arabském poloostrově, ...). Antirakety GBI ničí své cíle na vrcholu balistické křivky mimo atmosféru. Co z toho vyplývá? Že nebudou chránit ani ČR, ani Evropu. Musel by zde být další systém, např. THAAD, PATRIOT ve verzi PAC-3


Abych i já uvedl svůj názor, nesouhlasím s postavením základy jak radarové, tak základny s antiraketami. Důvody jsou : neochrání ČR; nebude ochraňovat ani okolní státy NATO, resp. EU (ano, i dyť my jsme členy NATO i EU zároveň); další nárůst zbrojení ze strany případného agresora (ano, je to i Rusko, i když to by tento systém snadno překonalo, jednak kvantitativně, jednak kvalitativně); tato základna by se stala místem prvního úderu (ne-li preventivniho, a to způsobem fyzické likvidace, protože tyto radary jsou velmi dobře odolné proti rušení); a i já zde nechci žádnou autonomní základnu, nepodléhající zákonům ČR (i když jsou občas hloupé a bezzubé) a jejíž vojácí jsou absolutně 100% beztrestní (většinou tomu tak je, pokud vím U.S.A. neratifikovalo nějaký protokol o trestání svých vojáků za prohřešky na cizím území, podléhají pouze jurisdikci U.S.A.); stejně nám nic nepřinese (žádná pracovní místa na základně, žádné dodávky materiálu tam - dyť se jedná o nepředstavitelně drahý a tajný vojenský materiál, možná se pár vojáků půjde napít do nějáké hospody poblíž a poohlídnout po místních dívkách či ženách, ale řekl bych že to národ nevytrhne a zaměstnanost se nezvýší).
Ale to v žádném případě neznamená že se u nás poradci, velitelé i vojáci U.S.A. (ale i jiných států) nemůžou účastnit cvičení, podílet se na samotném výcviku, nebo aliančním velení našich speciálních jednotek (chemici, vojáci z prostějova a i jiní).


Jo, a nebudu tady vypisovat, že systém je nespolehlivý a tak, protože zprávy, které o tom kolují jsou velmi kusé a vesměs je uvojňuje Pentagon, a tedy uvolní pouze co chce. Z toho vyplývá, že systém může běhat bezchybně, ale U.S.A. nechce postrašit Rusy, Čínu a další, nebo naopak má systém nepředstavitelně dětských nemocí (více i méně závážných), které ho činí zatím nepoužitelným.


A ešte bych se chtěl zeptat, zda-li nějaký expert na radary (např. Darkfold, ale i jiní ...) neví, zda-li by šlo použít takto veliký radar jako neletální (??? mikrovlnou zbraň)? Jaký by byl případný dosah a účinek, jen odhadem, vím že nejsou uvedeny moc detailní info, spíš hodně strohé.


info je brané z netu, aktuality na military.com, military.cz, atm, i jiných, protože mě tohle velmi zajíá už delší dobu.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202181 Verze : 0
pre fakt, ktorý uvádzam v bode 4) a tiež pre nasledujúcu úvahu:
Rusko bude pravdepodobne vystavené prvému úderu, ktorý zničí časť jeho jadrového potenciálu. Každý prostriedok, ktorý zníži efektivitu jeho odvetného úderu voči útočníkovi, je nežiadúci. To, že Poľsko a/lebo Česká republika umožní umiestniť takýto prostriedok na svojom územi a tým naruší rozloženie síl v neprospech Ruska, je z pohľadu Ruska nepriateľský čin.


Stanovište radaru bude takmer určite riešené ako kombinované, s prieskumným a navádzacím radarom. Niektoré údaje hovoria o impulznom výkone až 500-1000MW, čo by predstavovalo priamo ohrozenú zónu v okruhu niekoľko kilometrov (zabíja na počkanie), pokiaľ rušnie vysielača pracujúceho v GHz pásme spôsobí zarušenie TV príjmu (pásma 100-800MHz), tak je to buď zahltením antény, alebo harmonickými parazitnými kmitočtami, teda "veľmi neefektívny" spôsob rušenia. Bežný letiskový rádiolokátor (výkon rádu 100-500kW) spôsobuje krátkodobé rušenie do vzdialenosti asi 1000 metrov pri prechode lúča, zdraviu nebezpečná oblasť je asi 100 metrov, pri dlhodobom pôsobení okolo 500 metrov - všimnite si, kde je radar na letisku postavený voči ostatným objektom a priestorom a kde sa vyskytuje personál. V prípade protiraketového systému ide o radar 1000 - 10 000 krát výkonejší, takže ohrozené oblasti majú 30-100 krát väčšie rozmery (vyžiarená energia klesá s druhou odmocninou vzdialenosti), takže rušenie bude na vzdialenosť 30 až 100 km (navyše nepretržité, lúč je vychylovaný elektronicky, scanuje stovky krát za sekundu), životu nebezpečná oblasť 3 - 10 km, oblasť zdravotne ohrozená mikrovlnným žiarením 15 až 50 km. Bezletová zóna by mala polomer okolo 50km.


Radar ako neletálna zbraň - ano aj nie. Výkonovo by stačil na zničenie elektroniky v okruhu najmenej 200 km, na druhej strane - balistické rakety sú proti EMI vynikajúco chránené, prípadne "úplne" odolné, podobne ako ich hlavice.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202182 Verze : 0
Ale vždyť tu nikde nemají být útočné rakety?
Ale je pravda, že po tom co vše jsem si tu přečetl pochybuji o smyslu té základny. Nejlepší asi bude počkat, až řeknou, co přesně tu bude, než o tom takhle spekulovat.
Třebas koupí jednu Tamaru a postaví kolem ní základnu Laughing
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202184 Verze : 0
Vzhledem ke své okamžité reakci nám to Moskva velmi jednoduše vyřešila. Buď budeme spolupracovat se svým spojencem (USA), nebo se lekneme země, se kterou nemáme ani hranici, ani žádný smluvní vztah, ale se kterou máme druhou nejhorší zkušenost ve 20. století, pokud jde o naši suverenitu. Obdoba našeho přijetí Marshallova plánu v roce 1947.
Moskva s diplomatickým taktem sobě vlastním opět žvaní cosi o nějakých "protiopatřeních". Dokončuji nyní překlad knihy
Dyke, Carl van: The Soviet Invasion of Finland 1939-40 (vyjde na jaře 2007) a musím Vám sdělit, chovají se pořád stejně. Proti jejich nárokům lze postupovat jen velmi tvrdě, žádné mnichovanství na "uklidnění".


Pokud bychom tedy použili jejich rétoriku (velmi oblíbenou u naší levice), tak každý, kdo se u nás postaví proti radaru, je v žoldu Moskvy. A je vymalováno. To ale bude zase keců o demokracii od těch, kteří žádnou demokracii ve svém okruhu nepřipustí.


Jen drobnost pro D:
Používat jako argument Moora (záměrně vynechávám všechny přívlastky, kterých mne napadá hafo) je zpozdilé. Soudruh Lenin takové lidi označoval jako "užitečné idioty" a jejich názor je asi tak zajímavý, jako u nás Henleinův v září 1938, případně Bilakův v srpnu 1968.
Pokud je mi známo, velmi mnoho senátorů v amerických ozbrojených silách samo sloužilo - Moore snad také??? Argument o dětech je blbost - ve věku, kdy se vstupuje do ozbrojených sil, jsou svéprávné, takže přání či rozhodnutí rodičů s tím nijak nesouvisí.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202185 Verze : 0
Antirakety sú tvorené prvým a druhým stupňom rakety Minuteman. Čo myslíte, ako dlho by trvala výmena hlavice s interceptorom za hlavicu s jedným alebo niekoľkými nukleárnymi bojovými blokmi? Myslím, že za pol hodinu by to stihli aj s predštartovými previerkami systému.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202186 Verze : 0
to Alchymista:
Moc hezky řečeno, akorát, že nám tady může být naprosto šumák, co nějaké Rusko chce nebo nechce. To se máme kvůli Putinovi zout, nebo co? Dovedeno do konce, když kdokoli udělá něco, co Rusko vyhodnotí jako snížení své možnosti na tento stát zaútočit či na něho činit nátlak, dopouští se onen vůči Rusku nepřátelského činu, že?


Zdá se mi trochu zajímavé, že záležitost, která je čistě dvoustrannou věcí mezi ČR a USA zde v mnoha případech napadají občané třetí země, jichž se to primárně vůbec netýká. Navíc, že záležitost svých dvou vojenských spojenců kritizují z pohledu země, se kterou ani jedna z oněch tří zemí nemá žádnou spojeneckou vojenskou smlouvu.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202187 Verze : 0
to FiBE:
Takhle,nejsem odborník na radary (spíše čekatel Smile ) ale myslím že tohle mohu alespoň obecně nastínit.
O každém rádiovém zářiči (radiolokátory, vysílače, mobilní telefony, vysílačky) lze říci že má vliv na vnější prostředí.Zatímco mobilní telefony a vysílačky mají díky svému nízkému výkonu vliv poměrně malý (často zmiňované ovlivňování zdraví telefonováním je reálné ale projevilo by se až po velmi dlouhodobém ozařování bez přerušování) tak radiolokátory a silné vysílače dokáží rušit a ovlivňovat okolí velmi slušně.Jako příklad lze uvést systémy RSBN,které v provozu velmi dobře rušily mobilní telefony pracující na velmi blízkém pásmu.Je tedy pochopitelné že vliv na okolní prostředí bude mít i protiraketový radar.Lépe posoudit to ale můžu až ve chvíli kdy budu mít v ruce parametry celého systému.


Co se využití jako neletální zbraně týče tak jeho využití v tomto směru je stejné jako u kteréhokoli jiného radiolokátoru (z doslechu,tedy nepotvrzeně je mi známo že záklaďáci zkusili přivázat na parabolu radiolokátoru RL-4 kočku-po zapnutí radiolokátoru byla tato doslova uvařena).Nutnost vyčlenit bezletovou zónu není daná jen nutností mýt "čistý vzduch" pro sledování ale také jako bezpečnostní zónu pro případ narušení systémů letadel v oblasti (opět pojďme pro příklad do USA kde je v oblastech s instalacemi velmi silných radiolokátorů poměrně velký nárůst leteckých nehod (zvláště citlivé jsou na to letouny F-16,jejichž řídící systém tyto přehledové radiolokátory velmi kvalitně ruší).Pokud by jsme už ponechali rušení jako podružné,musíme brát v úvahu také vyzářenou energii,která pokud by se soustředila do určitého koridoru,může sloužit jako příslovečná mikrovlnka.Dosah by ale nebyl příliš velký (cca do 10 km) a vzhledem k obrovské spotřebě energie by taková zbraň byla naprosto nerentabilní.


to J.Fidler:
Použiiji-li vaše tvrzení (teď vás nechci nijak urazit nebo se vás dotknout) tak stejně jako každý kdo je proti radaru je v žoldu Moskvy tak každý kdo je pro je v žoldu Washingtonu?Navíc co se demokracie týče je problém ve stejném místě jako jste jej tu už dříve nastínil-pravděpodobně to národ nebude moci posoudit.Ve chvíli kdy se k tomu reálně vyslovit mohl (vstup do NATO) ale demokracie uplatněna nebyla a rozhodli politici aniž by se národu zeptali (to už je ale zase jiná věc).


Co se týče dětí tak i když jsou dospělé tak o ně rodiče strach mají (rodič zatím nejsem,kdo má děti,může mi to potvrdit nebo vyvrátit).To že mnozí senátoři mají za sebou Vietnam nebo Pouštní bouři je možné ale podle nedávného průzkumu New York Times není v ozbrojených složkách USA ani jeden potomek nynějších senátorů (myslím že v případě že by jejich dětem hrozilo reálné nasazení v první linii by na celou věc koukali jinak).
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202191 Verze : 0
Z môjho pohľadu ako občana cudzieho štátu mi je jedno, či v ČR nejaký radar bude, alebo nie.... Len prosím prípadný rádioaktívny spad posielať mimo môjho životného teritória....


Bohužiaľ či chceme, alebo nie sme aj občania EU a príslušníci členského štátu NATO. Takže ako relatívne nezávislé osoby by sme sa mohli vyjadriť k problému, ktorý sa nás síce netýka, ale veľmi skoro sa môže začať týkať....


Mám ešte otázku, na ktorú som nenašiel odpoveď - ide o protiraketovú obranu USA, alebo protiraketovú obranu NATO ???
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202192 Verze : 0
ad váš druhý příspěvek J.Fidlera:To co jste právě odsoudil na Rusku USA realizují svým systémem protiraketové obrany a nátlakem na Irán a KLDR.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202193 Verze : 0
Darkfold: myslíš toto:

Citace :

Moc hezky řečeno, akorát, že nám tady může být naprosto šumák, co nějaké Rusko chce nebo nechce. To se máme kvůli Putinovi zout, nebo co? Dovedeno do konce, když kdokoli udělá něco, co Rusko vyhodnotí jako snížení své možnosti na tento stát zaútočit či na něho činit nátlak, dopouští se onen vůči Rusku nepřátelského činu, že?
?
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202194 Verze : 0
Mám len obavy, aby česká vláda nedostala z moskvy povedomý telegram:
[code:1]Blahozelame k ziskaniu zakladne STOP Plyn STOP Ropa STOP
[/code:1] Európa všeobecne je od Ruska celkom dosť závislá, či sa jej to páči alebo nie. A platí to aj pre Českú republiku, Poľsko i Slovensko, viac, ako je nám milé, a výrazne viac, ako "staré" krajiny EU. Sme tranzitné krajiny medzi EU a Ruskom. Poliaci celkom skúšajú vyskakovať - odpoveďou je budovanie plynovodu, ktorý Poľsko obchádza. Po jeho dokončení sa názor Poľska stane ľahšie zanedbateľný.


A pokiaľ doteraz prípadné ciele ruských rakiet na českom území patrili medzi treťoradé, po vybudovaní sa základňa dostane medzi prioritné ciele.
Z domčeka vedľa strelnice sa presťahujete priamo na terčovú plochu. Ja by som to za zvýšenie mojej bezpečnosti určite nepovažoval.


Edit: celkom by ma zaujímala obchodná bilancia ČR s USA a s Ruskom, čo a za koľko sa nakupuje a predáva a v akých finančných objemoch. O peniaze ide predsa vždy až v prvom rade.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202195 Verze : 0
to Buko:Ano.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202196 Verze : 0

Citace - buko1 :

Z môjho pohľadu ako občana cudzieho štátu mi je jedno, či v ČR nejaký radar bude, alebo nie.... Len prosím svoj prípadný rádioaktívny spad posielať mimo môjho životného teritória....
Zastávam podobný názor, preto sa tiež k problému vyjadrujem.


Ad vlastníctvo systému - je to systém patriaci USA a chráni územie USA na vzdialených, NATO s tým nemá nič alebo skor nič spoločné.
Pre krajiny NATO by ako protiraketový systém bol vhodný skôr systém podobný S-300V, Safeguard alebo A-135 (teritoriálna PRO s ničením cieľov na zostupnej časti dráhy na vzdialenejších prístupoch a lokálna vútroatmosferická PRO veľkých aglomerácií)
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202201 Verze : 0
Pozrel som si len trajektórie možných rakiet vystrelených z Iránu a Severnej Kórei, či náhodou neprechádzajú nad strednou Európou - z Kóree to ide všetko ponad severný pól, z Iránu aj ponad SR a ČR - v prípade rakety vystrelenej od hraníc s Irakom na Floridu.... Inak to všetko ide ponad Poľsko a ďalej na sever a severovýchod.... Takže radar sa dá použiť na sledovanie Iránskych, možno Pakistanských a Indických rakiet... Otázne je sledovanie Ruských rakiet, nakoľko ruské rakety pri lete do USA (ako aj Čínske) nepotrebujú letieť ponad územie Európy (preletia ponad severný pól...)
Komponenty Protiraketové obrany USA na území ČR - Irán - USA

Irán - USA
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202202 Verze : 0
to Darkfold:
Ale s tím já vcelku souhlasím. Pouze je tady ten problém, že se Moskva drbe do věcí, do kterých jí primárně vůbec nic není a ještě v době, kdy nebylo žádné závazné rozhodnutí přijato. Jesti toto nepovažujete za vměšování, tak já zcela jednoznačně ano. A právě tato reakce Moskvy z toho udělá politicko-ideologickou záležitost, která bude lidi rozdělovat - o to totiž Moskvě u nás jde, ne o nějaký radar.
Zářným příkladem je tato diskuse - aniž máme jedinou relevantní informaci, jak by to celé mělo vypadat, už tady máme experta, který předělává ABM (o nichž se vůbec nejedná) na ICBM. Jediná relevantí informace, která zde zazněla, je onen případný poloměr 50 km bezletové zóny. Díky za ni.


to Alchymista:
Nevím jak Slovensko, ale Česká republika si ropu a plyn kupuje, a to za standardní světové ceny. Takže prodávající ať si nevymýšlí žádné nadstandardní požadavky. Nevidím důvod, proč jim platit dvakrát. Penězi a lezením do rekta.
A trochu uvažujte v moderních souvislostech: ČR, SR a PR nejsou mezi EU a Ruskem, jsou v EU. Pokud se i my sami budeme takto shazovat, tak si zasloužíme akorát táhnout ... na východ - kak nado, Vaše Vysokopěrvoschoditělstvo.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202203 Verze : 0
Buko 1, díky. Hezká odpověď Moskvě. Jako obvykle, vše od nich jsou jen imperátorské kecy.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202204 Verze : 0
to J.Fidler:
Ať se nám to líbí nebo ne,je to politická událost a každý má právo se k ní vyjádřit.Stejně tak jako se teď Moskva vyjadřuje nelibě ke stavbě radaru,vyjádřily se (a zabránily) USA prodeji radiolokátorů Tamara (a to v době kdy do toho neměly co mluvit-ovšem tehdy to evidentně bylo v pořádku).Je nutné brát na obě strany stejný metr.Jak Moskva tak Washington se snaží nacpat na místo vládce světa.Nám se sice (po letech okupace Sověty) zdá že bude lepší když to místo bude mít Washington ale zapomínáme že je to stejná verbež jako v Moskvě (vzpomeňme si i z dřívějších časů jaké problémy měly USA ve chvíli kdy se u nás měly zavádět letouny Su-24 a jak nakonec dotlačily Československo k podpisu Vídeňské smlouvy).
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202210 Verze : 0
Mám před sebou kopii mapy bezletových zón nad Republikou Československou z léta 1938. Tak samozřejmě, že celé pohraničí - kromě leteckých koridorů - bylo zakázané. Ale také velké oblasti vnitrozemí. Největší z nich sahala od Uherského Hradište na východ až za Ďumbier, celkem délka asi 160 km a šířka cca 60 km. Myslím, že šlo o prostor, kam se v případě konfliktu měly přestěhovat ústřední státní instituce. Šlo tedy přibližně o prostor necelých 10 000 km čtver.
Ale k něčemu jinému. Porovnal jsem si onu mapu a koridory s koridory v současné době a mám pocit, že tyto koridory se prakticky nezměnily. Pokud by opravdu ona bezletová zóna měla určený průměr, radar by mohl být bez problémů na Libavě a s určitými problémy i v Brdech. Vojenské prostory v těchto lokalitách byly (jsou?) řádově rozsáhlejší, než dnešní snad požadované parametry. Vycházím stále z onoho informačně skvělého příspěvku o radarech. Mám proto dojem, že by umístění radaru v prostoru Libavá (obecně) nepřineslo žádnou újmu z hlediska sekundárních vlivů (u Brd je to těsnější, ale opravdu spíše pro ony letecké koridory.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202211 Verze : 0
Vzhledem k tomu že systém letových koridorů se má opouštět a z hlediska úspor se začne létat takříkajíc "napřímo" a to vzhledem k současné hustotě leteckého provozu může určitý problém znamenat.Mnohem větším problémem by ale byla nutnost uzavřít letiště v Přerově kam má tato bezletová zóna také zasahovat.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202212 Verze : 0
Vyjmenoval jsem však pouze tu část, která se nás týká nejvíce. Tato problematika je tady tolik diskutována, že sem zcela opoměl další subsystémy Protiraketové Obrany U.S.A (jen a pouze).


Obranu proti mezi-kontinentálním balistickým střelám (ICBM), ale i takticko-operačním střelám (tedy střelám krátkého až středního dosahu)
zajišťuje nedávno zřízená Agentura protiraketové obrany. Ta zodpovídá za velení prostředků včasného zjištění, rozpoznání, sledování, navádění a též i částečně prostředků-nosičů zbraňových systémů.


Balistické rakety/střely létají po balistické křivce, kterou lze dnešními prostředky snadno vypočíst a lze je ničit v jejích čtyřech fázích : neodpálené (tudíž na zemi situované; poměrně problematické jak se američané poučili za války v zálivu v 90. letech), ve vzletové fázi (rakety/střely odstartovaly, nabírají na rychlosti a výšce; počátek balistické křivky), na vrcholu balistické křivky (rakety/střely jsou velmi vysoko, v případě ICBM mimo atmosféru) a v sestupné fázi (rakety/střely začínají sestupovat, je to jejich poslední pouť po balistické křivce, velmi vysoká návratová rychlost)


Neodpálené rakety/střely - zničení není zas tak problematické, ale samotné nalezení je velmi problematické kvůli zamaskování, pohybu mobilních odpalovacích ramp (TEL - Transporter-Ejector-Launcher), těžkých krytu podzemních sil. Níčení těchto raket/střel mají na starosti jednak příslušníci speciálních jednotek, jednak řízené střely plochou dráhou letu (cruise missile), klouzavé pumy se satelitní navigací a dále i spousta jiných. V případě jejich nalezení je zničení poměrně nejjednodušší (zaléží na protivníkovi, samozřejmě).


Rakety/střely ve vzletové fázi - ničení v této fázi má obstarat létající laser YAL-1A AirBorne Laser (postavený na bázi Boeingu 747). Jak již název napovídá jedná se o létající letoun na jehož palubě je zařízení pro vytváření velmi intenzivního laserové paprsku (zařízení je dost veliké, proto 747; měla by mít palivo asi na 40 výstřelů), postačujícího k propálení plaště rakety/střely a jejím následným zničením výbuchem vlastních pohoných hmot. 747 má v čumáku (myslím, že je to místo dialektrického krytu meteorologického radaru, který je odstraněn) umístěnou nástavbu-hlavici laseru (nástavba je poměrně veliká a tudíž snadno rozpoznatelná). Na vrcholu trupu letounu je umístěn zaměřovací a sledovací laser. Prototyp letounu je již ve vzduchu a létá, laser byl prý také dokončen, ale není instalován v letadle a probíhají s ním pouze testy. Toto letadlo ma ničit zejména operačně-taktické rakety/střely (SCUDy a jim podobné modifikace) ze vzdálenosti až 400km.


Rakety/střely na vrcholu balistické křivky - jsou ničeny antiraketamy GBI vypoštěnými z podzemních sil na základnách (Protiraketové agentury) a střelami Standart SM-3 z křižníků a torpédoborců systému Aegis. Asi 2. nejproblematičtější-nejtěžší řešení, tyto antirakety mají poměrně malou hlavici, bez bojové náplně a ničí cíl pouze kinetickou energii. Zničení rakety/střely je uskutečněno ve velmi velké výšce (i mimo atmosféru) a odpadá možnost padání "šrotu (i jaderného)" na hlavu. Ale oproti modetnim střelám ICBM vybaveným vlastním radarem pro detekci anebo systémem pro uhybné manévry jejich účinek dost klesá (teď mám na mysli např. systém Topol, R-39, Topol-M), protože cíl musí trefit přesně. Když ho minou, byť jen o deset cm, mají smůlu (hlavně ty američani dole).


Rakety/střely v sestupné fázi - ničení v téhle fázi je nejproblematičtější a nejtěžší z hlediska samotného trefení a také z hlediska již sestřeleného cíle, ale stále dopadajícího ve formě šrotu (bojová hlavice, palivová nádrž) k cílové oblasti. Tuto obranu zajišťuje systém Patriot v modifikaci PAC-3 (umístěný např na Taiwanu, v Japonku, ...) a také vyvíjený systém THAAD. Umístění těchto systémů v ČR by ji opravdu chránilo (tedy alespoň částečně).



Senzory
- pro detekci, rozpoznávání, sledování a návadění prostředků obrany.


- družice výstražného systému DSP (Defense Support Program), od roku 1970, detekce na základě hoření motorů ICBM (tedy infračervené spektrum).


- nástupce DSP, infračervený výstražný systém SBIRS (Spaced Based Infra-Red System), nyní nazýván STSS (Spaced Tracking and Surveillance System) "Brilliant Eyes"


- radar UEWR (Upgraded Early Warning Radar), pozemní radar včasné výstrahy


- radar SBX (již popsán)


- systém Aegis (kížníky trídy Ticonderoga a torpédoborce třídy Arleigh Burke)


- radar XBR (již popsán)



A bych se též vyjádřil k tomu, co je zde psáno, nebo tedy alespoň k něčemu :


1. ten 50km poloměr bezletové zóny není kvůli bezpečnostni radaru, ale kvůli bezpečnosti letadel ve vzduchu, jde o dost silný radar (jeho vyzařovaíi střední efektivní výkon je 150 kW).


2. Proč to Rusku vadí? Hájí jen své zájmy, radar lze použít v neprospěch Ruska (líbil, se mi ten telegram, wiz. Alchymista). Myslíte, že by U.S.A. nevadilo, kdyby si Rusko postavilo na mexických nebo kanadských hranicích se spojenými státy podobný radar? (jde jen o řečnickou otázku) A POZOR nezastávám se Ruska, ani neglosuju pro U.S.A.


3. Vím, že to bylo myšleno spíše jako žert, ale Tamara nemůže sledovat ICBM, z důvodu absence radaru (pravda, ty nejmodernější ho pravděpodobně mají, ale nevím jestli mají dostatečný výkon, aby je Tamara v chumlu dnešní doby přesně detekovala.


4. Údaje napsané v tomto i v mém předešlém příspěvku nejsou vycucané z prstu,


5. Chyby se může dopusit každý, takže jestli tam nějaká je (např. v případě výkonu radaru; neznám, nemám s čím porovnat) tak se velmi omlouvám a předem děkuji z opravu
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202214 Verze : 0
A co bylo špatné na Vídeňské smlouvě? Jediné, co ukázala, že počty zbraní ČSLA byly mnohonásobně naddimenzovány. Trochu nerozumím onomu problému Su-24, mohu požádat o informaci?


Nemám nic proti tomu, když se každý OBČAN ČR vyjádří. Ovšem jsem proti rozhodování na základě emocí a bez informací, které mohou být přístupné jen omezenému množství lidí s vysokým prověřením. A ani z nich to většina nepochopí. Proto si myslím, že referendum nikoli.


Dovolím si tedy uvést svůj názor, založený na pocitech a nedokonalých znalostech:
Radar ano, za předpokladů:
- půjde o záležitost důvěry mezi ČR a USA;
- jeho výstavbou nedojde k "zahlcení" vzdušného prostory - tedy letecké koridory nedojdou újmy;
- jeho výstavbou nedojde újmy okolí, tedy sekundární vlivy budou omezeny přibližně na neobydlenou část prostoru VVP Libavá (či jiného).
Radar ano, protože:
- ČR zvýší svůj kredit spolehlivosti u těch, co jsou pro nás důležití;
- ČR se zbaví"mnichovsko/marshallovského komplexu" (někdo zadupe a my se znečistíme).
Myslím, že výše uvedené dvojí potřebujeme jako prase drbání. Ale nemám vcelku nic proti těm, kterým znečišťování se nevadí. Pokud tedy nebudu muset v hospodě sedět vedle nich.


A ohledně Tamary, já bych byl pro, aby se prodala, komu bychom chtěli, bez nátlaku kohokoli. A pokud by ji někdo chtěl více, jde pouze o "neviditelnou ruku trhu". Takže když A nechce, abychom ji prodali B, tak ať si ji od nás koupí za cenu nabídnutou B.


A stejně konzistentní názor mám i na Temelín. Vypadá sice hrozně, ale snad funguje, a kvůli tomu, že se nelíbí Rakušanům, tak ho nezbouráme. Když se jim tak nelíbí, ať si ho za námi určenou cenu koupí sami a dělají si s ním, co chtějí - třeba i zbourají.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202216 Verze : 0

Citace :

Rakety/střely v sestupné fázi - ničení v téhle fázi je nejproblematičtější a nejtěžší z hlediska samotného trefení a také z hlediska již sestřeleného cíle, ale stále dopadajícího ve formě šrotu (bojová hlavice, palivová nádrž) k cílové oblasti. Tuto obranu zajišťuje systém Patriot v modifikaci PAC-3 (umístěný např na Taiwanu, v Japonku, ...) a také vyvíjený systém THAAD. Umístění těchto systémů v ČR by ji opravdu chránilo (tedy alespoň částečně).




Zostrelenie ICBM v konečnej fáze letu je ťažké z jednoduchého dôvodu - ona tam už žiadna raketa nie je. Je to v podstate iba hlavica, hnacia časť sa odpojila hneď potom, čo udelila hlavici dostatočnú energiu na prekonanie gravitačného poľa zeme (ale nie tak veľkú, aby sa z hlavice stala družica - 7,9 km/s). Po odpojení hnacej časti je hlavica iba relatívne malý kus kovu (vybavený tepelným štítom pre zabezpečenie návratu do atmosféry). Modernejšie majú korekčné motory pre možnú zmenu kurzu a navedenia v balistickej fáze letu. A je si myslím podstatne rozdielne trafiť raketu s dĺžkou 20 m s letovým motorom v činnosti ako hlavicu s dĺžkou 2-3 m, ktorá nevydáva žiadnu energiu a letiacu rýchlosťou rádovo kilometrov za sekundu....


Ďalším problémom sú viachlavicové ICBM - jedna raketa, ktorá nesie až 10 návratových telies (samostatných hlavíc) a niekoľko klamných cieľov....
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202218 Verze : 0
Co se problému SU-24 týče tak ty u nás měly být zavedeny jako náhrada stárnoucích Su-7.Protože ale na straně USA a tehdejšího NATO panovala obava že jde stejně jako v případě Su-7 o možné nosiče jaderných zbraní a tudíž o ohrožení zemí NATO.Proto nás nakonec dotlačily k podpisu dodatku Vídeňské smlouvy,která nám mimo redukce ČSLA zabránila přijmout do výzbroje letouny vybavené pro nesení jaderných zbraní (aniž by přitom došlo k omezení nosičů jaderných zbraní na straně NATO).Pro nás to znamenalo nákup Su-22.


Nejde ani tak o to zda se dá Tamara (nešlo mi o jejich použití ale o prodej) použít pro sledování balistických střel (protože tyto vyzařují jen velmi malé elektromagnetické emise,je to téměř nemožné) jako spíš o to že tehdy na nás USA bafly a my se prodeje zřekly.Dnes když na nás bafne Moskva tak je to veřejně odsouzeno jako Moskevský imperialismus (tohle mi na tom vadí) ale v případě USA to evidentně bylo v pořádku.Tím se jen potvrdil zniňovaný mnichovsko marshalovský komplex.Nejsem proti tomu aby se tento komplex prolomil (naopak to vítám) ale nemyslím že nejvhodnější to je v případě že USA de facto ohrožuje Rusko (nebo naopak-pokud by role byly prohozeny,byl bych též proti).
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202219 Verze : 0
hlavne, kdyz se vratim na zacatek cele diskuse, tak to bohuzel vubec NENI O TOM, ze se USA tak krasne snazi ochranit staty NATO ci kohokoliv jineho, podivejte se na rozlozeni proti-raket - 99 procent z nich je na uzemi USA a MA CHRANIT UZEMI USA, tedy nechapu, z jakeho principu si z nas USA delaji naraznikove pasmo PRO SVOU OBRANU, a co MY Z TOHO BUDEME MIT ? O tom to cele je, nedelam si iluze o nejakych aliancich a spojenich, zatim nam ucast v nich nezajistila vubec nic, protoze hrozby moderniho sveta jsou asymetricke a nejedna se o staty a jejich armady, ktere nas ohrozuji, ale naopak jednotlivci a male skupiny, v boji proti nim nam ale nepomuzou balisticke rakety a antirakety a radary a antiradary a buh vi co, o tom to proste NENI. Jen delame cvicenou opicku v politicke hre, ktere nerozumime, a jen se snazime na tom prizivit, coz nam nejde. Pokud bude vysledkem zruseni viz do USA, budiz, ale zatim jsme pro USA jen druhorady biologicky odpad, a tak s nami take zachazeji, rozhodne tedy nechapu, ze bychom se meli o neco takoveho snazit. Je zajimave, ze se uvahy USA porad ubiraji timto smerem, kdyz vetsina valecnych konfliktu ve kterych se nachazeji je klasicka pozemni valka, gerilova/partyzanska valka a obcanska valka ci povstani, proc zatahuji evropu do planu o nicem, ktery je jak uz bylo uvedeno jinde, stejne prekonan zakladni taktikou, kterou se uci uz v prvni tride vojenske zakladni skoly ?? Jen aby lide meli pocit, ze je neco chrani, stejne jako Stefka dramaticky deklamoval, ze nas pred balistickymi raketami nedokaze ochranit ... hmm, ale musime si polozit otazku, kdo by kurwa na NAS asi balistickymi raketami utocil a PROC ? Pokud by neslo o valku vyhlazovaci, tu stejne nemame sanci prezit, a v jine valce by tezko byly pouzity balisticke rakety ... takze proc z nas delaji takove idioty ?
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202228 Verze : 0
Máte-li cestu přes Brno ve středu večer, doporučuji návštěvu hvězdárny Mikuláše Koperníka. V 18:00 poběží naposledy skvělý pořad


Smrt na dosah ruky.


O čem to je?


"Multivizuální představení Jiřího Duška a Jana Píšaly „Smrt na dosah ruky“ je věnováno novodobým hrozbám ovlivňujícím budoucnost lidské civilizace. Představení se v netradičním pojetí pokouší upozornit na závažnost dalšího vývoje moderních technologií. Zamyslí se nad zbraněmi hromadného ničení, globální jadernou válkou, biologickým útokem i narůstající odpovědností všech vědců a celkové změně světové rovnováhy. Část fascinujícího představení se přitom odehrává přímo ve městě Brně."


Zdroj: Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, dostupné z http://www.hvezdarna.cz/index.php3?s=2&subs=17.


Je to uděláno objektivně, velice působivě a částečně se to týká i zde diskutované problematiky. Sledovat třeba, co by s Brnem dokázala udělat jedna jediná odpálená hlavice bylo... Zajímavé. Vřele doporučuji.
Komponenty Protiraketové obrany USA na území ČR - Smrt na dosah ruky (via hvezdarna.cz)

Smrt na dosah ruky (via hvezdarna.cz)
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202233 Verze : 0

Citace :

Zostrelenie ICBM v konečnej fáze letu ...



Není to tak úplně pravda, pouze v případě, že jde o samotnou hlavici nebo vícenásobnou manévrující hlavici (MIRV), to se ale týká těžkých mezikontinentálních raket, tedy ICBM. V případě že jsou postřelovány operačně-taktické střely (jeden příklad za všechny, SCUD, a jeho variace, iracké, íranské, severokorejské, čínské, ...) to tak není. U těch se bojová hlavice neodděluje od trupu (nádrže paliva a okysličovadla, motor, ...) a proto tvoří celkem výrazný cíl i ve své sestupné fázi. Protože ovšem mění dost výrazně své těžiště (spotřebovávají své palivo a okysličovadlo), jejich křivka je dost rozdílná oproti objektu s trvalým těžištěm. To může stížit jejich zničení systémy PVO (Patriot PAC-2) i PRO (Patriot PAC-3, THAAD). Ale před pár letmi jsem se dozvěděl a i zde na valce.cz je uvedeno, že třeba irácké rakety (ted si nejsem jistý, Al-Hussein, nebo ta druhá kopie ...) se za letu lámali (asi na vrcholu své křivky)



Jinak souhlasím s adminem, nevím proč bychom měli tvořit někomu nárazníkovou zónu.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202243 Verze : 0
Oddelovateľnú hlavicu mala aj OKA 9M714 a posledné verzie (sovietske) SCUDov. U medzikontinentálnych striel sa to dá považovať za samozrejmosť, vrátane takých vecí ako rozstrelenie posledného stupňa - vytvára potom mrak trosiek, ktoré klamú rádiolokátory PRO. Lenže mechanizmus oddelenie nosiča a stabilizácie hlavice je mŕtva váha, ktorá ide na účet dostrelu a použiteľnej hmotnosti rakety.


Zamýšľaný systém PRO je proti SCUDom relatívne neúčinný, ich maximálna výška letu (cca 100-200km?) leži pod minimálnou výškou použiteľnosti antirakiet s kinetickou hlavicou a IR navedením.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202270 Verze : 0
Tak kdyz uz se to tady tak rozjelo, tak taky prispeji se svou troskou do mlyna Smile .
Nejdriv technicky pohled na vec:


1. Protiraketovy stit NMD (National Missile Defence) byl vzdycky koncipovany jako obrana USA. Pouze v poslednich asi tak dvou letech se zacaly objevovat vagni informace "bude to branit i spojence v NATO". NMD tak jak je kocipovana proste neni urcena k ochrane ani zapadni Evropy a uz vubec ne Evropy stredni. Nikde jsem nenarazil na nejaka realna data, ktera by dokazovala opak, krome politickych proklamaci. Tzn. ze zde uvadene uvahy o tom, jak pripadny radar u nas a rakety v Polsku budou chranit CR povazuji za stojici na vode. Vse se zaklada pouze na vagnich politickych formulacich, ktera jsou vicemene nic nerikajici a nezavazne.


2. Protiraketovy stit ve sve soucasne podobe je technicky natolik komplikovany a na hranici soucasne technologie, ze je vubec otazkou, jestli by v pripade nutnosti byl skutecne funkcni. Doposavad provedene zkousky naopak spise napovidaji tomu, ze by stit nefungoval. Upozornuji, ze napriklad kosmicka cast stitu, vlastni nicivy modul EKV ma zrejme velke problemy s odlisenim hlavice oproti pozadi a to i proti hlavici nejprimitivnejsiho typu.
Cela architektura stitu spoleha na to, ze bude vyborne fungovat zhruba 5 zakladnich soucasti (druzice vystrahy, druzice presneho zamereni, pozemni radar, antiraketa, EKV). Temer vsechny tyto casti (zrejme krome ctvrte) nejsou v soucasnosti nijak zvlast spolehlive. Neexistuje zadna zaruka, ze budou vsechny dokonale fungovat a navic dokonale spolupracovat. Vse zatim nasvedcuje tomu, ze se tak nedeje a technicke problemy se zrejme nedari uspokojive resit. Zadna realna demostrace ucinnosti NMD zatim nebyla provedena.
Zde jeste poznamka - NMD neni schopna cinnosti proti raketam s mensim doletem, protoze jeji EKV v oblastech kde je i treba jen zbytek atmosfery nefunguje. Navic EKV musi trefit primo hlavici, jinak je neucinny.


3. Uvahy o ucinnosti systemu Patriot a THAAD bych ponechal stranou. Ani jeden ze systemu podle mych informaci neni schopen pusobit proti ICBM.


4. Umisteni radaru na nasem uzemi muze mit zajimave dusledky a to napriklad ze po jeho spusteni dojde k zaruseni ruznych signalu a to na velkem uzemi, rozhodne vetsim nez 50 km. Maji USA k dispozici potvrzeni o elektromagneticke kompatibilite sveho megawattoveho zarice ?


K otazkam politickym:
1. NMD neni system NATO, jeho zavedeni nijak nesouvisi s nasim clenstvim v NATO. To, ze se ho v poslednich nekolika letech pokousi USA ho tak prezentovat je vec jedna, realita druha. Pokud se mnou nesouhlasite, tak mi jmenujte kde a kdy bylo rozebrano jakym zpusobem a koho z NATO bude NMD chranit jinak nez ve forme nezavazne proklamace.


2. USA obvykle (vcetne svych spojencu, napr Italie, Japonsko) pozaduji, aby zakladna byla jejich uzemi a nad jejich vojaky neplatila mistni jurisdikce. Pokud tedy vojak USA napriklad spacha trestny cin, tak bude souzen jedine na uzemi USA. Pokud na tento pozadavek pristoupime, tak se zjevne jedna o vyraznou politickou zmenu a kvuli ni si myslim, ze je na miste referendum obcanu. Tuhle informci cerpam z naseho denniho tisku, doufam, ze to neni nesmysl.


K otazkam zmeny postaveni CR v hledacku statu disponujicich ICBM:
1. Pokud se ICBM zmocni nekolik silencu, tak neocekavam natolik promyslene pouziti jako snazit se nejdrive znicit radar a az pak zautocit na nejake mesto. Napriklad i proto, ze zrovna radar v CR by jim ani pomoci nemusel, protoze po ceste bude pravdepodobne radar dalsi, umisteny blize USA. Tzn. predpokladam, ze v pripade nejakeho utoku skupinky fanatiku se situace CR nijak nemeni.


2. Pokud dojde k vymene jadernych nazoru USA (Evropa ?) - Rusko (Cina ?), tak jsou jakekoli uvahy na tema jaderny destnik ano nebo ne bezpredmetne. V nasledne jaderne zime nam radarova stanice ani nepomuze, ani neuskodi.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202289 Verze : 0
Abych to shrnul - NMD a jeji neuspechy sleduji uz dlouho. Neni z ni nadsena ani americka armada. Nepovazuji ji za zadny prinos bezpecnosti CR (a pochybny prinos pro obranu USA), pokud nedojde k jeji vyrazne modifikaci a zlepseni jejich schopnosti. Podle vyjadreni ruznych odborniku to navic zrejme z fyzikalniho hlediska v podstate neni mozne. Zrejme to ale muze byt impuls k nastartovani zbrojnich zavodu ve vesmiru a v oblasti ICBM (pokud se najde nekdo, kdo tu rukavici zvedne).


Proto si nemyslim, ze mame nejaky realny duvod si tady nechat postavit radarovou stanici - protoze nas chranit nebude.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202291 Verze : 0
Než jsem si přečetl tuto diskuzi, myslel jsem si že můj názor je jasný. Ale teď si už tak jist nejsem. Každopádně, chtělo by to zodpovědět několik základních otázek:


1.) Jaké jsou "vedlejší" účinky takového radaru na své okolí (toto se jako Přerováka mě týká možná z vás všech nejvíc)


2.) Jaké území je tento systém schopen bránit?


Naopak za irelevantní považuji otázku spolehlivosti systému (jaký to má vliv na to, jestli ho tady chceme nebo ne? nemluvě o tom, že za X let, až by se postavil, už může být situace co se spolehlivosti týče jiná), otázku právního statutu základny (kolik máme na svém území cizích velvyslanectví, a nikomu to nevadí!) a otázku reakce Ruska (opravdu nevím, jak Darkfoldovi vysvětlit rozdíl mezi tím, když nám někdo vyhrožuje, že pokud se zachováme tak a tak, bude to mít pro nás (nespecifikované) negativní následky, a mezi tím, když nás spojenec o něco požádá a my se svobodně rozhodneme jestli mu vyhovíme nebo ne).


Přičemž odpověď na otázku č. 2 u mě až tak zásadní význam nemá - naivně se totiž domnívám, že i pokud je tento systém primárně určen pro obranu území USA, měli bysme svému spojenci možnost zařízení u nás umístit umožnit. Spojenectví totiž není o tom, že ti druzí nám v případě nouze přijdou na pomoc, ale také o tom, že budeme pomáhat my jim.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202300 Verze : 0
Kapo,
nevím jaké budou účinky tohoto radaru na naši flóru, faunu a radiokomunikace, včetně TV. ale vím. že v šedesátých letech minulého století jedna rušička a TV stanice na Strahově, díky svému kruhovému vyzařování, dovedly pěkně rozházet menstruační cykly, některým vnímavějším děvčatům z tamních vysokoškolských kolejí.


Teď mne napadla jedna kacířská myšlenka, že tady ještě nikdo fundovaně nerozebíral jak se chrání Amíci před radiačním nebezpečím vycházejícím z těchto zařízení.


Pravděpodobně mi také unikla fundovaná informace jak je směrován paprsek radaru. Předpokládám, že je směrován pod určitým úhlem od povrchu zemského. Tudíž jeho radiační vlastnosti mimo směr vyzařování budou potlačeny. Zde by stálo za to zjistit o jak velký tok se bude jednat.


No a na závěr si dovolím své osobní prohlášení: Považoval bych si za čest hlasovat v referendu pro tuto základnu.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202332 Verze : 0
V tisku se objevilo několik zajímavých informací:


1. Poláci v rámci schválení základny AMD USA na svém území žádají modernizaci své PVOS o PAC-3.


2. Ruští generálové vyhrožují reakcí politického i vojenského charakteru. Za pozornost stojí výrok náčelníka GŠ Jurije Balujevského, který uvádí hlavní (veřejný) důvod ruského odporu:
"Pokud americký systém skutečně raketu zničí nad východní Evropou, její zbytky - včetně hlavic s jadernou či jinou náloží - mohou spadnout na ruské území." (MF Dnes 23.1.2007, str.A3)


3. Na summitech NATO v Istanbulu a v Rize aliance oznámila, že se k americkému projektu přidává.


Mám dotaz do pléna. Objevil se tu názor, že pokud by cílem balistické střely byla ČR či Polsko, Protiraketová obrana USA nás neochrání, ať již by byla raketová základna v ČR či v Polsku. Jak je to možné?


Podle stejné logiky by tedy nebyla chráněna ani Aljaška a Florida, kde již základny AMD USA jsou? To mi přijde jako naprostá blbost. V čem je tedy "zakopaný pes"?
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202363 Verze : 0
k tomu spojenectvi, vsichni asi vite, ze jsem prevazne proamericky a probritsky jedinec, na druhou stranu se mi nelibi toto podbizeni, protoze jak uz jsem psal, v soucasne dobe jsou hrozby nekde uplne jinde, nez v oblasti balistickych raket. System spolehlivy neni (zatim je uspesnost kolem 50%) a neni to jedine reseni, ktere spasi vsechny. Myslet si, ze system bude designovan na ochranu naseho uzemi je blbost, primarne jsou chranena obydlena uzemi USA (tedy ne, nemusi to nutne chranit Aljasku a Havaj, ale vzhledem ke vzdalenostem a rozmisteni raket by podle meho chranene byly, rozhodne vic nez my). Neni to otazka spadu po pripadnem zniceni rakety ani o vyzarovani, uvedomme si, ze dostat na uzemi USA ci jineho statu (zejmena evropske unie) zbran hromadneho niceni libovolneho typu neni az takovy problem, a neni vubec treba balistickych raket, jejichz vyrobu zatim ovlada jen velmi omezeny pocet zemi, a je tedy zcela nezbytne si odpovedet na otazku, PROTI KOMU v soucasne dobe je tato obrana nasmerovana. Rusko se obava, a dava to docela smysl, protoze kdo jiny by pres stredni evropu mel smerovat rakety na USA ? Ktera dalsi zeme ma balisticke rakety ? mozna by stalo za to udelat si maly pruzkum, zapichat si spendliky do mapy a podivat se, co nam to da za obrazek (sam to nevim !). Jak uz tu nekdo psal, kdyz umistili soveti sve rakety na Kubu, malem z toho byl konec sveta. To same se snazi delat americane v evrope (a tehdy to udelali v turecku ...), snazi se vybudovat system, ktery zvrati soucasny "status quo" v raketove technice, system postaveny na vzajemnem odstraseni jadernou silou a jistotou vzajemneho zniceni v pripade utoku. Stavi se system, ktery bude rikat, vy zautocit muzete, my to prezijeme, a pak zautocime my, a vy to neprezijete, coz ve vysledku znamena pro svet to same - nelze ocekavat ze by na utok balistickych raket USA reagovali jinak, nez stejnou merou, bereme li v uvahu protivnika rozsahu Ruska nebo Ciny, tezko ocekavat ze by se raketova sila daly znicit klasickym konvecnim uderem nekolika letadel - tezko. Tak jako tak bude nasledovat nuklearni holokaust, az na to, ze ho pul sveta bude mit sanci prezit do te doby, nez k nim dorazi jaderny bordel z toho vseho.
Nedivme se tedy Rusku, ze se obava vychyleni zatim tak pracne udrzovane rovnovahy (ktera de facto znicila Sovetsky svaz ekonomicky), nejde o fakticke nasledky POUZITI protiraketoveho systemu ale o vychyleni rovnovahy.


A ted zpatky k tomu amerikanismu, posledni dobou mi prijde, ze pod dojmem toho, ze amerika si nadelala spoustu nepratel a spoustu s jich pridelava den co den, a ze se musi branit terorismu se ma cely svet postavit na zadni a tancovat, jen aby obyvatele USA byli v bezpeci. Pristup pro americana pochopitelny, lec pro stredoevropana se vnucuje porad stejna otazka - proc bychom to meli delat ? nasim cilem je preci zajistit si NASI svobodu a NASE preziti, ze na NAS nebudou smerovat cizi utoky a to ma mnoho spolecneho prave s tim, jake zarizeni jakeho statu budeme mit u nas umistene. A o ekonomickem prinosu takoveho zarizeni se muzeme bavit, je to trochu o necem jinem nez konstrukce protiraketoveho zarizeni celeho, ale jak uz jsem psal, zatim jsme pro americany nebyli ani vhodni kandidati na vstup bez viz, na rozdil od vsech ostatnich "partneru" z EU a NATO, a otazkou tedy je, proc jsme jim najednou tak dobri ted, kdyz se potrebuji branit pred nejakou svoji chimerou ... A nakonec, nebylo by lepsi zhodnotit tuto politickou dulezitost vytvorenim tlaku na USA ve snaze usmernit jejich posledni dobou dost jednostranne vysinute chovani a dostat je tam, kde by nam vsem byli vice k uzitku ? Schvaluji valku v Iraku a schvaluji nasazeni jednotek USA i jinde, ale ne vse se da resit valkou, ne ve svete, ktery se tak rychle polarizuje a radikalizuje. Nevstupujeme do dalsiho kola studene valky, kdy na obou stranach stoji lide, kteri se vice mene boji zmacknout ten cerveny cudlik, stojime na hranici stretu, kdy tech par lidi na jedne strane naprosto ochotne vyhladi cele lidstvo, jen aby jejich "bratri ve vire nebyli utiskovani zlym dablem ze zapadu", to chce trochu vic nez radar na Brdech ...
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202369 Verze : 0
Už som tu dával obrázok - žiadne rakety vystrelené na USA neprechádzajú ponad strednú Európu. Jediný kandidát je Irán a štáty západne od neho, ale Irán je schopný postreľovať max. Európu (pokiaľ je Iránska raketa vystrelená na Floridu z miest pri Perzskom zálive, tak vtedy by letela ponad Rakúsko...). Pakistan, India, Čína a aj prevažná väčšina Ruských rakiet strednú Európu obchádza a letí ponad krajiny severnej európy (teda rakety odpálené z Kaukazu by leteli ponad ševernú časť poľska, testujem to na google earth)


Čo sa týka obrany - systém je najúčinnejší pri ničení štartujúcich rakiet a rakiet, ktoré ešte nedosiahli vrcholu svojej dráhy. Preto potrebujú američania svoje prieskumné a aktívne prostriedky čo najbližšie k miestu prípadného odpálenia rakiet.


Systémy PRO nad USA sú určené primárne na likvidáciu hlavíc, ktoré by prenikli cez prvotnú likvidáciu. Okrem prostriedkov zo 70 rokov (vyzbrojených atómovými hlavicami) sú to ešte protiraketové systémy PAC-3...
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202373 Verze : 0
Poláci mohou žádat jak chtějí, ale problémy se získáváním měli i Japonci a Taiwan (a to jsou velcí spojenci U.S.A., podílející se na více projektech). Netvrdím že by Polsko Systém Patriot v modifikaci PAC-3 nemohlo dostat, ale za dlouhou dobu (dost dlouhou).


Nejen náčelník GŠ má takovéto výroky (krom toho zdá se mi neopodstatněný, spíš jen pro veřejnost; protože tyto antirakety jež mají být instalovány v Polsku zničí-li svůj cíl, bude to mimo atmosféru a trosky shoří a atmosféře). Velitel strategických sil např. uvedl, že toto vyvolá závody ve zbrojení a Ruská Federace na to bude reagovat tak, že bude modifikovat/modernizovat/vylepšovat a dále vyvíjet své rakety k překonání protiraketové obrany spojených států.


Opravdu NATO jako organizace PÍSEMNĚ podepsala smlouvu o protiraketové obraně a U.S.A. ji ratifikovalo, nebo s ní souhlasilo opět PÍSEMNĚ?


Přečti si co jsem napsal v mém příspěvku výše. Ale shrnu to : antirakety GBI (jejichž umístění má být v Polusku) budou naváděny radarem (jenž má být umístěn v ČR, třebas i bez jasného mandátu voličů) na své cíle, které budou ve střední fázi letu (tedy oblast u vrcholu balistické křivky) a budou je niči ve velmi vysokých výškách (mimo atmosféru). ČR a větší část Evropy chráněna nebude!
Ano tyto základny na Floridě a Alijašce nebudou dostatečně chránit dané území (zčásti však ano), na kterém se nachází, ale problém je v tom, že jim bude vypomáhat systém Aegis (torpédoborce a křižníky) se střelamy Standart SM-3 a systémy pro likvidaci střel/raket v sestupné fázi letu Patriot PAC-3 a vyvíjený THAAD.


Dnešní aktualita - www.atmonline.cz ; zajímavé
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202379 Verze : 0
Malý problém - pokiaľ zhorí niečo rádioaktívne, výsledok je opäť rádioaktívny.... Akurát rádioaktivita nebude na jednom mieste ale pomaly sa bude rozširovať.....



ČO sa týka protiraketovej obrany NATO - štáty NATO skutočne podpísali dohodu o prepojení národných protiraketových systémov, ale to nie je NMD. Podpis bol už v roku 2002 a týka sa protiraketovej obrany bojiska.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202380 Verze : 0
To se docela divím že tohle se objeví na stránkách atm.Zvláště ten poslední odstavec stojí za to (ale jak hluboce je pravdivý).


Líbí se mi ale ta nabídka (tlumočil ji už v sobotu gen.Štefka) na exkursi do Nepolis.Tam bych se rád podíval.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202381 Verze : 0
ad aktualita, to je presne muj pohled na vec Smile nevadi mi, kdyby se cela vec naservirovala tak, jak to skutecne je, co to pro nas bude mit za nevyhody a reklo se to jasne, ale pokud nektery z generalu zodpovednych za obranu nasi zeme prohlasi, ze tento radar bude znamenat ochranu pred balistickymi raketami (100%), aniz by to melo nejake zapory, citim se prinejmensim tak, jako kdyby prislo par negru s letlampou a moje p*del poznala stredovek Smile
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202383 Verze : 0
nechcete těch pár technických popisů a rozborů vložit samostatně taky do faktografické části?


alespoň by bylo něco z argumentačního úsilí této diskuze užitečně využité než se z tohoto stane sáhodlouhá diskuze o dvaceti stránkách.


pro mě osobně je sice přínosné že jsem se přiučil něco nového o radarech a raketách, škoda jen že z toho nelze udělat nějaký článek který by se dal nabídnout přes redakci širší veřejnosti.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202387 Verze : 0
Já nechápu, co se tady řeší s písemným mandátem NATO. EU chce protiraketový štít, NATO chce protiraketový štít, tohle je nejrychlejší a nejlevnější cesta, jak ho získat. NATO už zájem projevilo a dřív nebo později k integraci dojde, jako vždycky. Pak Američané nejspíš povolí i obsluhu z dalších členských států, ale logicky budou chtít i finanční spoluúčast na projektu. Viz třeba AWACS. Nebo budeme čekat, co zplodí evropští byrokrati v Beneluxu, kteří umí jen kritizovat, ale zatím se nedokáží dohodnout ani na ústavě?


Co se týče hrozby útoku na radar, ta je přece jasná, ale ten radar má stát ve vojenském újezdu, ne na Václavském náměstí. Dostat se radaru na kůži tak nepůjde snadno a je záležitostí právě Američanů a ne nás, aby si s konvenčními hrozbami poradili. Budou tu bydlet i s rodinami (což je u Američanů s jejich důrazem na rodinu podstatná věc), takže bude i v jejich zájmu nepřítele vyřídit.
A i když by byl radar konvenčně zničen, budou díky jeho odlehlé poloze v újezdu vedlejší škody minimální. A jaderný útok? Pokud by na radar někdo zaútočil nukleární zbraní, tak to znamená 3. světovou a v tom případě je už vše úplně jedno.


A že je to americká provokace Rusů a vychylování rovnováhy? Omyl, to je jen americká reakce na ruskou provokaci. Protože zajištění íránského jaderného programu se vzhledem k notoricky známým vlastnostem a cílům íránského režimu jinak než provokace a vychylování rovnováhy nazvat nedá.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202390 Verze : 0
Ohledně otázky, jestli systém chrání nebo nechrání Evropu - zaráží mě, že v tomto důležitém faktu se nejsme schopní shodnout. Ano, antirakety ničí rakety ve fázi plochého letu, ale to proboha neznamená, že ta fáze plochého letu musí nastat přesně nad odpalovacím silem antirakety! Antiraketa vypálená z Polska může raketu potkat někde nad Ruskem - mimochodem není tohle oficiální argumentu Rusů, že jim na baráky spadne svinstvo? Podle toho co jsem četl dokonce nesmí nastat nad odpalovacím silem, protože anitraketa má proti raketě letět přímo, takže se musejí potkat někde na půl cesty mezi místy jejich startu...
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202392 Verze : 0

Citace - Jožka7 :


A že je to americká provokace Rusů a vychylování rovnováhy? Omyl, to je jen americká reakce na ruskou provokaci. Protože zajištění íránského jaderného programu se vzhledem k notoricky známým vlastnostem a cílům íránského režimu jinak než provokace a vychylování rovnováhy nazvat nedá.



Mohl by jsi tohle prosím trochu rozvinout?To že má Irán reaktory postavené na základě ruské technologie (jako mnoho dalších států) je mi známo ale nikde jsem se zatím nedočetl že by jejich jaderný program podporovali (naopak bych dle novin řekl že jsou s USA zajedno že je potřeba Iránu a zejména KLDR jaderný program típnout).


Když už jsme se dostali k tomu Iránu,nemyslíte že prioritním cílem by pro ně (a jejich rakety) byl spíš Izrael než Evropa?Pokud vezmeme tuto tezi ze správnou tak je ochranný deštník proti Iránským raketám postaven naprosto špatně.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202396 Verze : 0
to buko myslím že čára vedená na mapě (tak jak jsi to udělal ty) nedává reálnou představu kudy vede nejkratší spojnice dvou bodů, tedy loxodroma. Pokud bys použil globus (nebo nějaký sofistfikovaný program) vyšla by ti čára spojující Teherán s východní částí USA docela jinudy, protínaly by Polsko jižně od Varšavy. To jen pro příklad toho jam nejisté jsou mnohé (asi většina) argumenty v této diskuzi. Bohužel google používá nějaký průmět prostorového tvaru (projekci) do plochy a to vede k značné chybě při pohledu na celou zeměkouli. Nejsnažší je použít ten globus (ani to není úplně přesné leč proti průmětu je to zázrak Smile ) a třeba nit spojující dva body. Právě to ukáže nejkratší dráhu a někdy i vysvětlí proč třebqa do Japonska letíte přes severní pól Smile (to je jen příklad ale tak to prostě je na prostorovém tělese je nejkratší spojnicí ne přímka ale křivka, zde tedy kruhová úseč, která by se na rovinném zobrazení projebila jako oblouk směrem dolů).
Svůj názor neměním a myslím že většina zde vyslovených názorů je založena jen na "pocitu" (můj nevyjímaje) a na ničem více, což považuji za dobrý důvod proč nepodnikat referendum (rozhodnutí by byl stejně špatné jako bude u politiků, jen dražší).
A ještě jedna poznámka milí diskutující, mnozí mluvíte o "postoji Ruska" v reálu se ale Rusko nijak nevyslovilo, vyslovil sejen velitel "kosmických vojsk". vyslanec Ruska odpověděl na přímí dotaz že Rusko žádný postoj nezaujalo a že dnes ani není k čemu postoj zaujímat.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202398 Verze : 0
Tak ruská asistence v realizaci íránského jaderného programu je notoricky známá, namátkou výňatek z článku na idnes.cz ze 14. února 2006:


Írán obnovil obohacování uranu
Hlavní íránský jaderný vyjednávač Džavád Vaídí ráno potvrdil, že země obnovila obohacování uranu v zařízení v Natanzu. Írán tak učinil navzdory agentuře pro atomovou energii. Vaídí zároveň uvedl, že bude příští týden jednat s Moskvou o nabídce na obohacování uranu pro jaderné elektrárny. Tu dostal Teherán už koncem loňského roku. Ruští diplomaté doufají, že by jejich nabídka mohla zmírnit obavy Západu ze zneužití íránského jaderného programu k výrobě nukleárních zbraní.
Ruské podniky jsou navíc hlavními dodavateli technologií pro stavbu elektrárny v Búšehru. Stavbu další elektrárny Írán plánuje.


Celý článek dostupný na: zpravy.idnes.cz.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202400 Verze : 0
V tom případě se obávám že jsi ten článek poněkud špatně pochopil.Obohacený uran má sloužit jako palivo (i palivové články musí být upraveny a obohaceny) v Iránském reaktoru ale má zároveň být natolik upraven aby z něj nebylo možné vyrábět jaderné zbraně.Proto tato nabídka původně padla a následně byla Iránci odmítnuta.


Mimochodem,nedávno jsem četl také docela zajímavý článek o tom jak a proč se vlastně KLDR dostala k jaderným zbraním.Velmi zajímavá byla potom informace že Američané a Japonci výměnou za uzavření nynějšího reaktoru z něhož plyne materiál pro jaderné zbraně KLDR nabídli (pokud se nepletu v roce 1992) dodání čtyř výkonnějších reaktorů,které ale neumožňují získávat materiál pro jaderné zbraně.I když mělo dojít k podpisu smlouvy,reaktory nebyly nikdy dodány protože ani Japonsko ani USA nepředpokládaly že KLDR vydrží až do roku 2005 kdy měla být dodávka uskutečněna.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202401 Verze : 0
Darkfolde, trochu jsi pominul tu poslední větu v citaci o výstavbě elektrárny v Búšehru.Smile A tohle jsou jen věci přiznané oficiálně.Smile
Ta nabídka na obohacování uranu v Rusku je dokladem toho, že se to buď a) Rusům začalo trochu vymykat z ruky, nebo b) manévr k uchácholení Západu - nejde o těch pár kilo vojensky nepoužitelného uranu, ale o know-how. A jak íránské odmítnutí nasvědčuje, už ho mají.


Mimochodem, Francouzi stavěli v Osiraku taky "jenom" reaktor...
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202412 Verze : 0
S tím souhlasím ale stavět reaktor je jedna věc a to co se s ním děje po dostavbě je zase věc druhá.Pokud se nepletu tak i v Československu byly stavěny reaktory,které mohly produkovat materiál pro jaderné zbraně (Jaslovské Bohunice) ale my jsme je nevyvíjeli.


Navíc ber do úvahy že areál v Búšehru se staví už od poloviny 80.let (výstavba dvakrát přerušena) kdy jak Rusko tak USA dodávali reaktory do celého světa.Dovolím si tvrdit že toto know-how na jaderné zbraně mají od USA například Japonci nebo Izraelci (nedělám si iluze že v nouzi by je nepoužili),kteří dokonce tvrdí že jaderné zbran mají.Myslíš že inspiraci a know-how brali někde jinde než v USA?
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202416 Verze : 0
Mezi Izrael+Japonsko a Írán rovnítko stavět nebudu.Smile
Máš pravdu v tom, že know-how mají částečně z USA (stejně třeba jako Britové a jak ukazují postupně uvolňované informace, ani slavná jaderná nezávislost Francie nebyla v počátcích zase až tak nezávislá). V tomto lze tedy spatřovat jedinou podobnost, že realizace jejich jaderných programů se udála za asistence supervelmoci. Jenže obávám se, že toť vše. Ani Izrael či Japonsko, natož pak Británie nevyhrožují jiným státům smazáním z mapy světa, jako se to děje případě Íránu. A tyto výhrůžky je lepší brát vážně. Hitlera také mnozí zpočátku považovali za svéráznou figurku s nekorektními, ale osvěžujícími názory.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202418 Verze : 0
Samozřejmě že nevyhrožují jenomže v případě že by vyhrožovali,težko by jsi jako vyníka mohl brát USA.Rusko dodává technologie a materiál na stavbu reaktoru a tak to taky musíme brát.To že se Irán jakožto suverénní stát rozhodne že reaktor navyužije na výrobu elektřiny ale na výrobu plutonia je jeho svobodné rozhodnutí a nazáleží na tom jestli mu reaktor dodalo Rusko nebo USA.


Argument že má Rusko zastavit podporu u mě neobstojí-i na tohle (stejně jako na pomoc spolencům-Irán je bývalým spojencem Ruska) určitě existuje smlouva.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202422 Verze : 0
Darkfolde,
na základě jakých informací soudíš, že v Jaslovských Bohunicích v elektrárnách: A1, V1 a V2, bylo možné vyrábět jaderný materiál vhodný pro hlavice raket.


Pokud vím tak A1 chvíli běžela na přírodní uran. A jaderné reaktory typu Voroněž byly typem vyvinutým pro sovětský jaderný export. Tyto elektrárny se vyvážely i do nesocialistických zemí. Zařízení těchto elektráren nebylo určeno k výrobě zbraní. Toto mi do očí prohlásil dozorující sovětský technik a nezávisle na něm i náš šéfkonstruktér. Je možné, že fáma kterou se oháníte, vznikla na základě toho, že vyhořelé palivo se odesílalo do Svazu k rafinaci. Nebo jste to pomotal a zaměnil Voroněž za Černobyl.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202429 Verze : 0
Tak tahle fáma vznikla na jedné z přednášek o jaderné energii (doma mám i záznam v elektronické podobě),které jsem dobrovolně absolvoval ve škole.Nejsem odborník na jadernou energii a jadernou fyziku a tudíž jsem předpokládal že přednášející o tom ví poněkud víc než já (to že kousek o jedné bydlím ze mě nedělá experta).
Nejde mi ale o to dokázat že to tak bylo nebo ne.Jde mi o to dokázat že vlastnictví nebo stavba reaktoru schopného produkovat jaderný materiál pro jaderné zbraně ještě nutně nemusí znamenat že je budu stavět nebo vyvíjet.Byl tu položen argument že Rusko podporuje Iránský jaderný program.S tím mohu souhlasit až do chvíle kdy padne argument že tím podporuje vývoj jaderných zbraní.To jestli se této možností rozhodne majitel reaktoru využít je jen na jeho zodpovědnosti (potom by mohli být popotahováni i trafikanti,kteří prodají sirky dětem a ty potom podpálí stoh).


A prosím nevykejte mi.Na to jsem moc mladý.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202433 Verze : 0
Nesouhlasím. Jádro a zápalky je rozdíl. Dodávat jaderné know-how někomu, kdo otevřeně deklaruje jeho zneužití, je přinejmenším krátkozraké. Inu, stará ruská tradice zahraniční politiky. Aneb třeba jak dobře obchodovali s hitlerovským Německem ještě za války, dokonce o Polsko se spolu bratrsky podělili, ale ten konec byl pak trochu jiný...
Neberte to tak, že chci za každou cenu rýpat do Rusů, ani náhodou, ale je smutné, že se pořád opakují chyby z historie. Pokud by všechny státy včetně Ruska respektovaly embargo vůči Íránu, měli bychom dnes o starost míň.


Citace - bitaxe :

Pokud bys použil globus (nebo nějaký sofistikovaný program) vyšla by ti čára spojující Teherán s východní částí USA docela jinudy, protínaly by Polsko jižně od Varšavy. To jen pro příklad toho jak nejisté jsou mnohé (asi většina) argumenty v této diskuzi. Bohužel google používá nějaký průmět prostorového tvaru (projekci) do plochy a to vede k značné chybě při pohledu na celou zeměkouli.



To je skvělé zjištění, bitaxe bravo. Oni ti chlapíci v Pentagonu asi vědí lépe než my, proč chtějí stavět předsunutou základnu v našem regionu...Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202436 Verze : 0
Ještě k Adminem zmíněným vízům: myslím si, že právě povolení stavby radaru je vynikající příležitost, jak s vízy něco udělat. Američané jistě reflektují oficiální postoj našeho státu a účast našich vojáků v zahraničních misích i jejich skvělé výsledky, ale zároveň určitě reflektují i to, že se účast AČR v těchto misích děje za apatie či spíše navzdory postoji značné části občanů než s jejich požehnáním.
Z tak velice vstřícného kroku, jakým by povolení radaru na našem území bylo, jde "vytřískat" mnohé. Jen je otázka, zda jsou toho naši politici schopní. Pokud ne, můžeme pak nadávat jen na ně a na nás, kteří jsme je zvolili, ne na Američany, kteří nám samozřejmě nedají navíc nic, než co si sami s nimi nevyjednáme.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202444 Verze : 0
to Jožka nejásej, to že rakety by letěli přes Polsko mnoho neznamená, dosah radaru je přes 6000 km takže to jestli stojí u nás asi není tak úplně kritické (je to možná výhodné ale v Maďarsku nebo na Slovensku by to asi taky nevadilo. Logicky je samozřejmě výhodné když senzor je co nejblíže k možnému místu startu, háček je že nikdo neví kde to místo bude. Vzhledem k tomu co se ukázalo v Libanonu je klidně možné že za 5 let bude mít nějakou verzi raket pod kontrolou třeba i Hammás ( takže vůbec nemusí letět z Íránu ale třeba odněkud ze středomoří Sad ) v tom je právě ten problém že ta stavba je na dobu za několik let, možná bude zbytečná, možná naopak pár podobných bude chybět. Dnes vidíme větší nebezpečí v běžných atentátech, co bude za pět let nikdo netuší (ani amíci) nikdo si asi před deseti lety nepředstavoval že bude evropa (a USA) ohroženy atentáty (tenkrát si všichni mysleli že je to "věc Izraele"), dnes po Londýně, Madridu a N.Y. to vidíme jinak. Ale znovu nikdo z nás o tom mnoho neví, hážou se tu kW vyzářené energie a to že to bude mít vliv na lidi v okolí. Jen bych se zeptal na jedno, ti lidé z obsluhy a jejich rodiny, nebudou náhodou bydlet blíž než kdokoli jiný? Není to náhodou tak že vyzařování radaru je směrováno v tomto případě směrem šikmo vzhůru a tedy pokud vůbec zasáhne pozemní objekty, bude to podstatně slabší část kterou anténa vyzáří mimo správný směr? Možná bychom místo půl megawatu měli mluvit o tom co reálně může ovlivnit okolí. Nejde mi o zpochybnění toho co se tu psalo o radarech, spíš o to že to není úplně celá informace. Radar v tomhle pásmu vidí jen rovně , tedy je směrován tak aby v jeho dosahu bylo co nejvíce "pokrytého prostoru". jeho vyzařování tedy sasi moc neovlivní okolí, samozřejmě může zasáhnout letadla (a poškodit jejich systémy) proto je bezletová zóna kolem něj. Ostatně pásmo je o hodně "výš" než je vysílání TV nebo rádia, takže ovlivnění je poněkud složité (je možné ale ne tak jednoduše). celé je to o dost složitější a ne tak černobílé (i to je důvod proti referendu)
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202468 Verze : 0
Mimochodem k tomu Íránu, první reaktor koupili v roce 1967 z USA, i Bušehr byl původně stavěn německými firmami a dodáván myslím Westinghausem, po pádu šáha byl program ze strany západu zastavena to elektrárna stála z víc jak 50% rusové přišli až později (je otázkou kolik tam skončilo hlavic z třeba Kazachstánu) Íránci obohacovali uran už v prvním reaktoru, takže vinit rusy je pravda jen částečně. Samozřejmě do Íránu přešli ruští odborníci (za peníze) ale to je spíš věc konkrétních lidí, ne tedy státu.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202473 Verze : 0
Biraxe - dobře, že to tu zaznělo - je pravda, že USA byly spojencem Íránu a dodaly mu mnoho výkonných zbraňových systémů (letouny F-4 a F-14 například, modifikované raketové torpédoborce třídy USS Spruance pak nebyly předány jen kvůli změně režimu). Nicméně zase je třeba uvést, že to bylo spojenectví s tehdejším šáhovým režimem, který lze přirovnat asi nejlépe k současnému režimu v Pákistánu. Po Chomejního převratu se situace radikálně změnila. Politická kontinuita zde tedy není, zbrojní bohužel ano, byť například zmíněné letouny jsou již vesměs mimo provoz. Krátkozrakost při exportu moderních technologií a know-how (nejen do Íránu) je neoddiskutovatelná, ale tohle už je riziko velmocenské politiky, které tu je od nepaměti, stačí si prostudovat třeba dějiny Říma.Smile
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202503 Verze : 0
to Darkfold: Pokud Izrael behem poslednich mesicu nezmenil svou ploitiku, tak Izrael oficialne nikdy nepotvrdil, ze disponuje jadernymi zbranemi.
Jinak si podobne jako nekteri dalsi myslim, ze je opravdu neco jineho, pokud jaderne zbrane vyrabi stat jako Izrael nebo Japonsko a stat jako Iran. Nejak si nevzpominam, ze by izraelsky prezident nebo japonsky cisar ci premier nadsene licili, jak Izrael vymazou z mapy a prohnili Zapad bude na rade hned potom. Kdyz dva delaji totez, tak to obvykle neni totez Smile
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202540 Verze : 0
2 Snake: Mám pocit, že nedávno Olmert snad mluvil o jaderném potenciálu. Tedy že prolomil to tabu. Ale nejsem si tím až tak jist, neměl jsem čas se tomu věnovat, takže nechci nic s určitostí tvrdit.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202550 Verze : 0
V rozhovoru s novináři se objevila jedna formulace, umožňující několik možností výkladu, což ještě "vylepšil" tlumočník. Na propuklé zvěsti pak reagovala izraelská administrativa upřesněním souvislostí, co vlastně pan premiér řekl a co tím bylo myšleno.Smile
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202552 Verze : 0
Měl bych jeden dotaz, který zde nikdo nerozebíral tudíž je možná všem jasný, ale já bych si rád ujasnil svůj názor.


Zajímá mě, co se stane s materiálem v hlavici - vezmeme-li v úvahu, že raketa ponese buď biologický nebo jaderný materiál, co se stane s ním?? Pokud předpokládám, že jsou dva hlavní procesy ničení rakety antiraketou tedy přímý zásah a následný výbuch rakety nebo výbuch antirakety v těsné blízkosti, tak předpokládám, že ani jeden z nich nevyvine takovou energii, která bude schopna spálit veškerý biologický materiál a ani samozřejmě nespálí jaderný materiál (tedy zde dojde k tomu, co píše Buko1).


Z tohoto důvodu se mi pak zdá, že snahou USA je jednoznačně tento systém rozšířit a tvářit se jako, že chrání okolní země ve skutečnosti jde pouze o jedno, nechat to vybuchnout nad územím mimo USA a tady se Rusům, nám ani dalším národům vůbec nedivím, že jsou proti. Pokud to funguje jinak, tak pak mě zajímá proč se Američané snaží tenhle systém tak vehementně rozšířit i za cenu nátlaku??


To, že Američani umí super blafovat, je vidět např. v Asii, kde japonský strach z KLDR a Číny využili k tomu, aby zde měli předpokládané předsunuté základny (identicky Tchajwan).


Co se týče jurisdikce, je to tak jak píšou noviny, na Filipínách byl jeden příklad, kdy Američan v průběhu cvičení v roce 1995 znásilnil jednu Filipínku a byl předán do USA. Teprve v roce 2006 potom, co dostal v USA naprosto nulový trest, byl vydán jako politický bakšiš Filipíncům (přeci jenom ztratit posledního blízkého spojence v Asii není dobré)...


K tomu Rusku, atd. : Přijde mi úsměvné, když tady někdo naprosto jasně podceňuje ekonomický vztah na Rusko. Asi si neuvědomuje, že největší část dovozu surovin realizujeme díky Rusku, přes Rusko vedou ropovody, plynovody, atd. navíc s tím z Ruska k nám jdou elektrické sítě - co udělal výpadek elektrické energie z Ruska během posledních 14 dnů asi nemusím říkat (východní Evropa je jako jediná ještě v celkem aktivním stavu - tedy existuje přebytek energie). Česťa určitě potvrdí !!


Tudíž z tohodle pohledu jsou nám naopak Američané naprosto ukradení, neboť těch jejich 1prc obchodu nás rozhodně nevytrhne. Rozhněvat si Rusy je ale dost o držku Very Happy


Ohledně USA a Ruska - problém obou zemí je, že fungujou setrvačností - vzhledem k tomu, že armáda patří k dosti rigidním organizacím (tedy změna náhledu trvá asi stejně jako v náboženských organizacích Very Happy - nic proti vojákům Razz) tak samospádem ještě funguje tak jak několik let nazpět, tudíž očekávat nějaké geniální myšlenky od USA nebo Ruska tak, jak je formuloval např. Admin je naprosto bohužel špatné.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202554 Verze : 0
Robot: Posledni vyjadreni Olmerta jsem zaznamenal, nicmene jednalo se o "momentalni slabost", ne oficialni deklaraci. Nasledne bylo oficialne popreno, ze by tim premier myslel, ze Izrael vlastni jaderne zbrane, tzn. situace je stale stejna, Izrael to nepriznava.


von Fenstein: Sestupujici hlavice ma podobne jako treba raketoplan tepelny stit, jinak shori v atmosfere. Predpoklad je, ze antiraketa pri niceni hlavice tento stit znici. U biologickych zbrani je pak nebezpecnost nulova - jejich biologicka napln je natolik malo odolna, ze ji horeni spolehlive znici bez dalsich ucinku.
U jadernych zbrani se predpoklada, ze nedojde k explozi. Nasledne tedy jaderny material take shori v atmosfere. Vzhledem k jeho relativne malemu mnozstvi (zpravidla desitky kilogramu na hlavici) a velkemu rozptylu pri dopadu na zem (ropztyli se ve vzduchu a nasledne zrejme naprsi nejspis ve forme nejake slouceniny) se da pomerne tezko odhadnout jake budou nasledky. Obecne se predpoklada, ze nebudou prilis tragicke. Napriklad spadu z Cernobylu by se to svym zaberem priblizit nemelo ani zdaleka.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202562 Verze : 0

Citace - von Fenstein :

...se mi pak zdá, že snahou USA je jednoznačně tento systém rozšířit a tvářit se jako, že chrání okolní země ve skutečnosti jde pouze o jedno, nechat to vybuchnout nad územím mimo USA a tady se Rusům, nám ani dalším národům vůbec nedivím, že jsou proti. Pokud to funguje jinak, tak pak mě zajímá proč se Američané snaží tenhle systém tak vehementně rozšířit i za cenu nátlaku??



Tak myslím, že už to tady zaznělo a je to logické: čím blíže jsou detekční a monitorovací prostředky (včetně "našeho" radaru) k předpokládaným místům odpalu (tj. Írán a Severní Korea), tím rychlejší a přesnější je reakce celého systému.


BTW: Odkdy je pouhá slušně formulovaná žádost jednoho státu ke druhému nátlak?Very Happy


Jinak nejnovější vývoj via idnes.cz:
24. ledna 2007 9:39
Bezpečnostní rada státu dala zelenou dalšímu jednání o protiraketové základně USA. S rozhodnutím o zahájení rozhovorů s Američany se ztotožnil i prezident Václav Klaus.
Dostupné z: !!!zpravy.idnes.cz.
23. ledna 2007 12:32
Američané budou muset dodržovat české zákony, pokud v Česku postaví radarovou základnu. Ačkoliv přesné podmínky pro stavbu zařízení obě strany upřesňují, je už nyní zřejmé, že USA budou muset dodržovat stejné podmínky jako v jiných zemích evropské unie, kde mají základny.
Dostupné z: !!!zpravy.idnes.cz.


(Pozn. aut.: Pozor, přímé odkazy jsou nefunkční, neboť iDnes se začalo chovat tržně a požaduje za 1 odkaz 1,- Kč!!!Very Happy Pokud chcete najet na článek, zkopírujte uvedený odkaz do prohlížeče.)
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202563 Verze : 0
Ad Rusko:


Kouknětě se, jak přesně reagovalo, tedy kdo přesně: někdo z genštábu a někdo z dumy. V obou případech to netřeba brát až zase tak vážně směrem k naší zemi. Generalita je tak trochu uražená a navíc čím větší vykreslí nebezpečí, tím snáze si bude říkat o vládní peníze. Duma je prostě politický volený orgán a tak musí její členové mluvit tak, jaký předpokládají ohlas u voličů.


Oficiální místa nijak zase moc nereagovala a ruská ambasáda u nás se vyjádřila zhruba v tom smyslu, že nemají žádnou reakci a silná slova z genštábu okomentovali jako vyjádření nějakého generála, k němuž se více nehodlají vyjadřovat.


Prostě tohle bylo dávno projednáno po linii USA-Rusko. To není nečekaný krok do tmy. Ruská reakce je do značné míry pro forma. Asi jako u rozšíření NATO (hlavně do Pobaltí): vadilo jim to, prskali, ale veděli o tom dopředu, věděli, že to nezmění, ale prskat prostě museli.



****************


Ad ta aktualitka: Pokud dobře vidím, tak ej tam uvedeno, že se nepočítá s omezením naší jurisdikce.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202564 Verze : 0
Odpověď na většinu věcných otázek, které se tady diskutují, je v tomto článku: technet.idnes.cz . Takže - vidí tam někdo nějakou významnou technickou chybu? Pokud ano, prosím o opravení včetně uvedení zdroje.


Fenstein: Ohledně toho co se stane s materiálem z hlavice - když bude zničena mimo atmosféru, tak všecko co z obou raket zbyde, zhoří vysoko v atmosféře poté, co se to do ní dostane. Každou chvíli nám takto nad hlavou zhoří stará družice Smile Otázka je, co se stane s radioaktivním nebo biologickým materiálem. Myslím že biologický by musel být mimořádně odolný, aby přežil jednak krátkodobý pobyt mimo atmosféru a jednak obrovské teploty při sestupu atmosférou. Co se stane při tomto extrémním procesu s radioaktivním, opravdu nevím. Ale v obou případech by, i pokud by něco na zem spadlo, toho bylo a) výrazně méně než v původní raketě, b) dopadlo by to na naprosto nesrovnatelně větší plochu, než na jakou bylo zamýšleno. Radiace se v přírodě běžně vyskytuje, nebezpečné je vystavení se nadměrným dávkám. Tohle by ale chtělo odborné propočty, které tady těžko uděláme (nechci vás podceňovat, ale obávám se že to nikdo z nás nedokáže) Wink


Co se týče jurisdikce - už jsem slyšel ve zprávách, že by to bylo řešeno standardně jako v jiných spojeneckých zemích v rámci EU, tedy dohodou mezi vládami s tím, že vojáci USA by normálně podléhali českým zákonům (s výjimkou činnosti přímo při výkonu práce, tedy obsluze radaru).


No a k Rusku - taky mi připadá, že ruští vojenští představitelé ještě nezaznamenali konec studené války (myslím že v tomhle jsou USA přece jen o něco dál - boj s terorismem je probudil).


EDIT: odkaz opraven
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202565 Verze : 0
Kapa: si si istý tým odkazom - vedie totiž sem:

Citace :

to Darkfold: Pokud Izrael behem poslednich mesicu nezmenil svou ploitiku, tak Izrael oficialne nikdy nepotvrdil, ze disponuje jadernymi zbranemi.
Jinak si podobne jako nekteri dalsi myslim, ze je opravdu neco jineho, pokud jaderne zbrane vyrabi stat jako Izrael nebo Japonsko a stat jako Iran. Nejak si nevzpominam, ze by izraelsky prezident nebo japonsky cisar ci premier nadsene licili, jak Izrael vymazou z mapy a prohnili Zapad bude na rade hned potom. Kdyz dva delaji totez, tak to obvykle neni totez



Čo sa týka zhorenia rádioaktívneho materiálu, prípadne ak bude hlavica zničená vo vesmíre:
Pokiaľ zvyšky hlavice budú mať rýchlosť nižšiu ako je prvá kozmická tak sa vrátia na zem, len neskôr. Pokiaľ budú mať rýchlosť väčšiu ako 1 kozmická, ale menšiu ako je úniková rýchlosť zo zemského gravitačného poľa, tak budú obiehať okolo planéty. Pokiaľ budú mať rýchlosť väčšiu ako únikovú, tak proste zasvinia zvyšok slnečnej sústavy.


Pokiaľ niečo zhorí v atmosfére, tak to nezmizne (zákon zachovania hmoty), len zmení. Pochybujem že pri horení v atmosfére vznikne teplota, ktorá spôsobí zmenu atómového jadra a z rádioaktívneho plutónia vznikne neškodný kov... Trosky a zvyšky nukleárnej nálože zhoria v atmosfére, ale horenie je oxidačný proces, takže vzniknú nejaké oxidy, ktorých celková hmotnosť bude rovnaká ako pôvodná hmotnosť zhoreného materiálu. Po vychladnutí zostanú v atmosfére vo forme jemného prachu a budú postupne kontaminovať zemský povrch. Samozrejme nepôjde o nejaké horibilné zvýšenie rádioaktivity, nebude vôbec porovnateľné s únikom žiarenia pri nukleárnej reakcii, ale bude trvalé a dlhodobé... (pokiaľ sa plutónium samo nerozpadne na neškodné prvky....).
Myslím že pri niekoľkých raketách zvýšenie rádioaktivity nezohrá výraznejšiu úlohu...


Biologický a chemický materiál by mal 100% zlikvidovaný pri prelete atmosférou.


Problém nastane pri zničení rakety počas fázy vzletu, pretože pri páde z výšky rádovo niekoľko kilometrov nemajú trosky čas zhorieť a budú kontaminovať územie dopadu.... A myslím že územie dopadu bude niekde medzi štartom rakety a cieľom....
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202571 Verze : 0
buko: Díky. Jen opakuju - tenhle systém ničí rakety ve fázi letu kosmem, ani při vzletu, ani při dopadu.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202590 Verze : 0
kapa: systém protiraketovej obrany sa neskladá len z radaru a anirakiet ničiacich rakety v kozme... Okrem týchto rakiet tam patria aj laserové prostriedky schopné zničiť rakety po štarte a prostriedky ničiace prípadnéhlavice, ktoré nie sú zničené mimo atmosféru. A celý systém pracuje synchrónne. Nedá sa oddeliť nejaká súčasť PRO a povedať, že toto sa nás netýka, pretože ten radar je určený na niečo iné.


Ale stále je tento systém lepší ako pôvodný a pravdepodobne stále funkčný systém založený na ničení hlavíc vzdušnými jadrovými výbuchmi....
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202593 Verze : 0

Citace - buko1 :

systém protiraketovej obrany sa neskladá len z radaru a anirakiet ničiacich rakety v kozme... Okrem týchto rakiet tam patria aj laserové prostriedky schopné zničiť rakety po štarte a prostriedky ničiace prípadnéhlavice, ktoré nie sú zničené mimo atmosféru.



Jistě, ale to už jsme daleko od tématu...
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202604 Verze : 0
to von Fenstein:
Mně zase přijde úsměvné, jak dokážete míchat obchodní vztahy a ideologii. Od Ruska nedostáváme nic zadarmo, všechno platíme. Takže není žádný důvod jim dělat jakékoli ústupky - a zadarmo. Pokud si zkusí přidávat ideologické a politické požadavky ke standardním cenám, tak na to dojedou celosvětově. Mezi námi, podle toho, co si vůči nim dovolí Poláci, tak by jejich vzájemný obchod musel být na nule. Nechápu, proč se vzrušujete kvůli tomu, že nějakej ožralej ruskej lampasák ze sebe dokázal vypravit větu o více než pěti slovech. Já vím, že to je velká rarita, ale snad jen jako zajímavost do cirkusu. Snad se podle toho nebude řídit politika suverénního státu. A oficiálně zatím nikdo ze "země, kde zítra znamená včera" ani nežbleptl.
A jen taková drobnost z nedávné historie:
Ve třicátých letech mělo Československo nejrozsáhlejší obchodní vztahy s Německem. Což nám nijak nebránilo až do konce léta 1938 více než verbálně podporovat německou politickou opozici a exil z této země. Dle Vašeho pojetí jsme tedy měli tenkrát heilovat, abychom si onen obchod udrželi? V našich politických vztazích s Německem (které byly dosti špatné) se obchodní bilance nijak neřešila. To až marxismus-leninismus nacpal politiku a ideologii do všeho a my jsme tím pořád tak ovlivněni, že se pro jistotu předposíráme, pokud se někdo v Rusku uprdne.
Od osoby s německým šlechtickým titulem bych tedy čekal více.
S pozdravem
JF
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202639 Verze : 0
Pokud se nepletu tak snad v nějakých zprávách proběhla informace že ruská diplomacie se k radaru nevyjádřila a snad ani vyjádřit nechce . Prohlášení daného lampasáka by byla zajímavá jen tehdy kdyby ruskou zahraniční politiku řídila armáda.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202649 Verze : 0
Vážení,
i když pořád se mi nedostalo odpovědi, na můj dotaz o vyzařovacích charakteristikách radarů, tak jsem na tuto stránku nezanevřel a dovolím si zde upozornit na www.natoaktual.cz v které p. Kratochvíl z ÚMV, rozebírá to samé co my zde.


Pak se mi líbil příspěvek "moralisty", který sice vyšel před půl rokem, ale stále mluví k dnešku. Převzato bez svolení autora z komunistického internetu www.kscm.cz


"Strašně se mi libí, jak komunisté argumentují, že ve skutečnosti se neví, co pod tou zemí na základně bude. Evidentně vychází ze zkušeností s "bratrskou" armádou SSSR, která tvrdila že na území ČSSR atomové zbraně nejsou, a jak se při odsunu v roce 1990 ukázalo, byly. Jenže armáda USA je armáda demokratického státu, navíc hlavní vojenský partner ČR a NATO. Není to žádná "potěmkinova" armáda, a nedokážu si představit, jaký poprask by ve světě nastal, kdyby se ukázalo, že v raketových silech umístěných v ČR nejsou protiraketové systémy, ale např. atomové zbraně. Takovéto strašení je prostě další z komunistických výplodů chorých mozků."
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202652 Verze : 0
Pro Jířího Fidlera: Hmm bohužel máte zajímavý názor, ale jeho kritika míří úplně mimo. Já sem totiž vůbec názor, že bychom měli Rusům lézt do zadku, bát se jejich reakce atd. neprojevil. Stejně tak sem neprojevil žádný názor ohledně radaru (asi proto, že se mě to vůbec netýká)Very Happy


Pouze sem zmiňoval připomínku, že obchodní výměna je velmi dobrým (tedy v obecné rovině) momentem nátlaku ze směru Ruska, tedy podceňování tohoto efektu je velmi úsměvné !! BTW Dosti často je mým zvykem zde na fóru pouze korigovat některé názory (popř. si utřiďovat vlastní názory viz. moje otázka s hlavicí) bez toho, abych vyjadřoval svůj názor, což byl i tento případ.


A když už tak rád kritizujete marxisty, tak jedno se jim musí nechat ekonomické souvislosti a ideologie, vojenství pochopili více než dobře Very Happy A to, že obchod je možné za strany velmoci použít k nátlaku, je naprosto jasné (konkrétně u Ruska a vývoj jeho posledních vztahů se střední Asií).


Co se týče Vašeho názoru na obchodní výměnu s Německem, bohužel problém leží přesně v opačné rovině, tedy, že Německo mělo tlačit na nás abychom ustoupili požadavkům českých Němců. Tedy ne, my se podřídíme za účelem obchodní výměny - řekl bych, že celkem dost jasná záměna příčiny a důsledku. A když už jsem u toho nátlaku tak Německo jej realizovalo - během let 1935 a 1939 zavedli neuvěřitelně vysoká cla (tzv. prohibitivní) a naprosto znemožnili přeshraniční obchod stejně tak řekněme obchod mezistátní (ale nezabránili mu, přeci jenom určité výrobky od nás potřebovali). Nicméně tahle cla a konec dopadla především na jejich soukmenovce, pro také tak radikální volání po návratu do vlasti. Navíc s tím vzhledem k autarkní ekonomice Německa a naprosté izolaci meziválečných ekonomik se dají naše vztahy s Německem z pohledu Německa zdát jako naprosto nepatrné tedy nátlak připadá více než v úvahu Smile To že pro nás Německo představuje více než důležitého partnera je ještě větším pákovým efektem na tlak Německa, který se mimochodem konal Very Happy


V historii se dá najít dost podobných důkazů, kdy obchodní výměna byla pouze první částí nátlaku na určitou zemi (v podstatě co jiného jsou embarga), tudíž zanedbávání tohoto faktu mi přišlo dosti černobílé a velmi akademické.


S pozdravem
Petr vF
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202713 Verze : 0
To Jiří Tintěra. K těm charakteristikám jsem viděl něco na technet.idnes.cz Nevím, jestli ti to bude stačit
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#202889 Verze : 0
Přiznám se k jednomu, celá tato diskuze mne přesvědčila o jediném. A tím je že referendum o téhle věci je nesmysl. Přesto že se zde schází lidé kteří mají o danou tématiku zájem a jejich vědomosti o ní jsou zcela jistě výrazně nad standardem běžné populace, jedna z mála věci která je zřejmá je, že nikdo nemá opravdu reálné informace o co přesně jde. Myslím že to ani nemůže být jinak, systém je ve výcoji a spousta věcí zřejmě podléhá utajení, takže pokud si pročtete diskuzi od počátku, zjistíte že kdokoli z nás (tím spíš pak běžný občan) by v referendu hlasoval na základě pocitu vzbuzeného "čímsi" (třeba článkem v novinách) což není myslím dobrým podkladem pro rozhodování. V případě úzké skupiny (byť si o poslancích iluze nedělám) je šance přeci jen o něco málo lepší, zřejmě bude zřízen "expertní tým" pro danou problematiku a pro konkrétní jedince bude přístup k informacím výrazně lepší než pro širokou veřejnost. A asi bude snažší potom odborný názor sdělit poslancům než jej přes noviny a TV tlačit do hlav celé populaci.
Myslím že kapův odkaz je velmi solidní a podává pohled rozumně a bez emocí.
Jinak maďarská zkušenost se základnou (podstatně větší) používanou v době války v Jugoslávii byla co se týče pracovních míst zcela jasná, žádná nevznikla. Vše od potravin až po palivo se vozilo odjinud a na rekreaci američané létali do německa, mám v Maďarsku několik kamarádů v armádě a pro maďary to byl dost zklamání, dnes je základna zakonzervována a mimo službu, zaměstnanost je stále stejná. tenhle argument tedy při vašem rozhodování můžete vypustit.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203414 Verze : 0
To Bitaxwe - referendum mi ako blbosť nepripadá, prinajmenšom v tom zmysle, že je rovnaké percento neznalých občanov, ako neznalých politikov. S tým proste nepohneš, občania "nie sú hodní" potrebných informácií, politici sú na to príliš blbý a hlavne príliš úplatný.


Citace :


Pokiaľ niekto v minulosti prevzal povinnosť symbolického poplatku za čokoľvek, tento poplatok bol odvádzaný za náležitej vážnosti a s najväčšou "priateľnou" pompou a okázalosťou.
Ako to je s platením 1Kč za Slobodnú Európu? Myslíte si, že prípadný poplatok za základňu bude platený inak?


P.S. aj to, ako zaplatím symbolický poplatok je prejavom toho, ako si druhú stranu vážim.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203456 Verze : 0
to Alchymysta, pokud si ještě jednou a pozorně přečteš co jsem napsal, pak nad tím zapřemýšlýš asi dojdeš k jinému závěru. Pokud lze o "utajených" nebo "důvěrných" skutečnostech informovat úzký okruh lidí a vysvětlit je v případě zájmu řádově stovkám lidí (poslanců) dá se předpokládat že tito rozhodnou se znalostí věci, to se u tebe, mne či kohokoli jiného předpokládat nedá. Pokud bude rozhodovat "Lojza od vedle" bude to o tom jak se zrovna vyspal a ne o realitě, u politiků (případně u jiné informované skupiny) to není o tom že by měli víc rozumu, ale o tom že mají více informací a možnost se ptát i na věci na které se ty nebo já odpověď nedozvíme. To je důvodem pro to aby byla použita standardní zastupitelská demokracie, tedy rozhodnutí parlamentu. Pokud jde o volbu "hlavy státu" nebo třeba barvy uniforem hradní stráže, tam je to opravdu o názoru ne o informaci, takže tam je referendum přínosem (nebo aspoň není chybou) zde jsem jednoznačně přesvědčen že je to nesmysl.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203459 Verze : 0

Citace - Michal Rak :

Raketová základna by měla být v Polsku.



Takova zakladna v Polsku pravdepodobne nebude protoze podle Americanu neni nutne aby tech 10 protiraket umistenych v Polsku bylo strezenych strely "Patriot".
serwisy.gazeta.pl


Asi v srpnu '06 polska strana predala USA podminky aby cely projekt byl realizovan. A do minuleho tydne bylo o tom ticho. Jak se ukazalo podminkou polske vlady bylo mj. polska jurysdikce zakladny, naklady na infrastrukturu nesou USA krome pozemku a medii, antyletecka ochrana zakladny strely "Patriot" proti terroristickym a "nahodnym" Smile utokum ze vzduchu a take aby cast info z druzic tykajici se systemu na uzemi Polska bylo polske strane predavane apod.
Jak je znamo Americane nejsou radi aby sve 'Patrioty" lokovat kam nemusi (krome statu: Izrael, Nemecko, Nizozemi) a stavi sve konkretni podminky. Na druhe strane Polsko, ve srovnani s CR, nema vsechny hranice se staty NATO- priklad Belorusko, Rusko- Kaliningrad a strely S-300 a vzduch z te stranky je 'otevreny". USA hovori s Ruskem o "destniku" a pravdepodobne bod tykajici se ochrany a rikaji, ze nemeliby nic proti umisteni "destniku" v Turecku.
USA maji samozrejme varianta B. Mluvilo se o moznosti umisteni systemu napr. v v Bulharsku aneb Rumunsku ale v pripade tech dvou balkanskych statu jde o duveru a bezpecnost fungovani v jeste nepredvidatelnym okoli Balkanu.
Je mozne, ze v CR bude ulokovan radar a zakladna strel bude zalozena nekde jine (Madarsko, Slovensko aneb uz potom V. Britanie).
Myslim, ze muze byt pozitivne rozhodnuti polske vlady ale jen v pripade garance zabezpeceni antyletecke zakladny jak ne "Patrioty" jinym realnim a efektivnim zpusobem i kdyz takovy je. V jinym pripade v Polsku zakladna nebude.


Co z toho vyplyne uvidime. Confused
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203548 Verze : 0
Musím říct, že souhlasím s Česťou ohledně toho, že by rozhodně neměl rozhodovat lid (tedy stádo), protože nemají naprosto žádné informace a ani se je nesnaží nějak zjistit či konfrontovat a proto se spíš rozhodnou podle toho, co jim řekne Nova, ČT1, atd.

BTW včera jsem se byl podívat na demonstraci Smile, šel jsem náhodně kolem tak jsem se přidal. Chvilku jsem poslouchal nicméně takovou plytkost a stupiditu argumentů jsem už dlouho neslyšel. Navíc s tím bylo hardcore osazenstvo demonstrace více než jiné - buď horliví komunističtí důchodci (ktřeí určitě plácali, když sem přišli soudruzi na ochranu) nebo levicoví sma**y či pseudointelektuálové. No prostě super skvadra šel jsem radši asi po 10 minutách pryč ...

Mimochodem rozhdoně tam nebylo 2000 lidí jak píšou v novinách, ale maximálně 1000 a to tam ještě taky navíc velká spousta lidí jenom jako já poslouchala se zájmem, co vlastně budou mluvit. Tyhle lidi dost rychle odcházeli, takže si myslím, že hardcore demonstrantů tam bylo tak možná 300 max ...

Ještě zajímavý info:
www.strategypage.com
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203915 Verze : 0
Zvláště tahle část je zajímavá


Cituji:
K těmto organizacím se 18.8. přidal spolek Vojáci proti válce, jehož předsedou je Oskar Marek, vysoce postavený příslušník komunistické armády.


Jinými slovy to máme chápat tak že všichni kdo sloužili v ČSLA se k tomu nesmí vyjadřovat protože tu "vítali komunisty"?Zajímavé je že podobní inicialisté jsou demokrati až na půdu ale čtvrtinu národa do toho nepočítají?


A k těm podpisům,zkuste si to dát do Excelu a spočítat kolik lidím co to podepsali jsou studenti (jsem také student, mnoho lidí na petici znám ze školy a koleje, ale nepodepsal jsem).Netvrdím že o tom vědí všichni prd ale například tenhle studentský článek stojí za to.A můžu objektivně prohlásit že i přes tu diskusi to na kolejích bere spousta lidí smrtelně vážně.
Naši politici a představitelé USA by konečně měli vylézt s pravdou ven a přiznat co to pro nás konkrétně bude znamenat a kolik za to dostali zaplaceno.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203940 Verze : 0
Páčia sa mi hrozby rakiet zo Severnej Kórei. Dal som na bitaxeho radu a pozrel som si prípadné trajektórie letu rakiet zo Severnej Kórei a z ďalších štátov na glóbuse - Severná Kórea je úplne mimo Európu, podobne aj Čína. Jediné rakety, ktoré pri lete do USA prelietajú Európu môžu byť Iránske, prípadne Pakistanské. Aj Indické rakety to majú bližšie cez pól.


Ale Irán svojimi raketami v súčasnosti ohrozuje max. strednú európu a nie USA. Kórea je rada keď jej rakety doletia na Aljašku...


Takže celá hystéria a argumenty sú založené na niečom čo neexistuje.


Je možné že Severokórejský režim vyvinie rakety, ktoré budú prelietať cez Európu, ale vtedy je preňho jednoduchšie umiestniť hlavice na obežnú dráhu a v prípade potreby ich spustiť odtiaľ......(pretože raketa, ktorá obletí dve tretiny zeme už musí dokázať vyniesť na obežnú dráhu satelit...).


V článkoch padajú argumenty za aj proti. Na každom argumente je niečo pravdy (viď napríklad Ruské vyhlásenie o možnosti sledovania ich raketového programu a odpovede že na to je radar nevhodný, lebo má úzky lúč a nevidí za horizont - ale aj úzky lúč v prípade elektronického vychyľovania je schopný pracovať ako prehľadový - a v prípade raketového útoku tak aj musí pracovať, pretože tie rakety musí najskôr vyhľadať a až potom ich môže zamerať - takže je schopný sledovať určité oblasti aj vo vzdušnom priestore Ruska - napr. hliadkové lety ich bombardérov....)
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203943 Verze : 0

Citace - Darkfold :

K těmto organizacím se 18.8. přidal spolek Vojáci proti válce, jehož předsedou je Oskar Marek, vysoce postavený příslušník komunistické armády. Jinými slovy to máme chápat tak že všichni kdo sloužili v ČSLA se k tomu nesmí vyjadřovat protože tu "vítali komunisty"?Zajímavé je že podobní inicialisté jsou demokrati až na půdu ale čtvrtinu národa do toho nepočítají?



Gen. Oskar Marek byl náčelníkem Hlavní politické správy Západního vojenského okruhu Československé lidové armády. Myslím, že dalšího komentáře k Tvému příspěvku netřeba.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203946 Verze : 0
Líbí se mi, jak tady mnoho lidí operuje se SOUČASNÝMI schopnostmi jak protiraketového systému, tak korejských či íránských balistických střel. Pokud je mi známo, tak radarová základna bude funkční za 4 roky. A za 4 roky bude lecos jiné jak co se týče hrozby balistických střel, tak co se týče účinnosti protiraketové obrany a jejího mandátu.
Úvahy o tom, kam DNES dostřelí íránské, korejské a další střely, tedy nepočítají s dalším vývojem v těchto zemích??? A úvahy o tom, zda by DNES protiraketový štít ochránil střední Evropu také nepočítají s dalším zdokonalováním systému??? To je opravdu vyloučeno, že v Evropě nebudou v horizontu několika let například umístěny i další komponenty systému (PAC-3 atd.), zvlášť po předpokládané integraci s NATO???


Možná nebude od věci připomenout Rakousko let osmdesátých, kdy byl obrovský odpor proti zavedení stíhaček Draken. "Na co je budeme potřebovat, vždyť jsme neutrální stát?" bouřili se nejen komunisté, anarchisté, ekologové a intelektuálové. Uplynulo pár let a titíž lidé kvičeli po ochraně během války v Jugoslávii, kdy se jim ve vzdušném prostoru promenádovaly bojové letouny válčících frakcí. Najednou byly Drakeny skvělé.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203949 Verze : 0
Vadí mi argumentácia severokórejským programom - ten je úplne mimo európu. Pre severnú kóreu je jednoduchšie odpaľovať rakety cez Tichý Oceán a Severný pól ako cez Európu. Už som to napísal - jednoduchšie ako snažiť sa odpáliť raketu cez dve tretiny zeme je pre nich umiestniť hlavice na satelit a odpaľovať ich odtiaľ. Vadí mi práve argumentácia novinárov, v ktorých varujú pred severokórejským jadrovým programom a používajú ho ako jeden dôvod pre umiestnenie systému v Európe.


A k vývoju - nerozmýšľali ste nad tým že keď USA dokončia ich slávny systém tak už bude na svete niečo čo ho hravo prekoná? Tak ako USA odstúpili od dohody o protiraketovej obrane môže ďalší štát odstúpiť od dohody o zákaze umiestňovania zbraní vo vesmíre...
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203950 Verze : 0
Bavit se o novinářích a jejich pochybné kompetentnosti by bylo nošením dříví do lesa. Tady se zřejmě míchají jablka a hrušky, kdy Írán i S. Korea jsou hlavními argumenty pro budování protiraketové obrany jako celku, ale už se moc neuvádí, že evropská část systému je budována primárně proti hrozbě útoku ze Středního východu. Zde stačí jedno slovo přidat nebo ubrat a vyznění je zcela jiné.


Co se týče vývoje, samozřejmě, že na každou zbraň existuje protizbraň a každá strana se snaží překonat soupeře. USA sotva po dokončení (pokud lze tento termín vůbec použít) systému založí ruce s tím, že mají na 10 let vystaráno. Ostatně, jsou tu zkušenosti s programy jako ASAT, které by zavedení dalších protiopatření výrazně urychlily.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#203952 Verze : 0
ehm Very Happy pro pobaveni, casem to radsi odstranim Wink Laughing Smiling Army


URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#204111 Verze : 0
Oproti Adminovi přídávám jeden méně kontroverzní, aneb proti Radarovi na Brdech nic nemám Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#204128 Verze : 0
Několik novinek:


Bude srandaVery Happy
Ve středu 7. února se poslanci sejdou na mimořádnou schůzi Sněmovny. O její svolání požádala ČSSD. Chce na ní projednat především otázky budování americké radarové základny v Česku. Více na:
zpravy.idnes.cz


Polsko chce v nejbližší době začít jednat s USA o protiraketové základně. Za případný souhlas s umístěním základny na polském území bude ale Varšava mimo jiné požadovat rozmístění amerického protiraketového systému Patriot. Ten by zemi chránil před útokem z východu.Palba Více na:
zpravy.idnes.cz


Náměstek šéfa Agentury pro raketovou obranu Patrick O'Reilly řekl, že Moskva byla o americkém záměru informována a byla též vyzvána, aby se na systému široce podílela. Bývalý vysoký činitel ruského ministerstva obrany generál Leonid Ivašov však agentuře Interfax řekl, že by to byla chyba. Více na:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#204292 Verze : 0
buko poněkud mne překvapuješ, to že v době zavedení bude proti nějakému systému už buď vyvíjen protisystém, nebo bude dokonce zaveden je přece zcela běžné, když se objevily první tanky, tak na rozdíl od populárních tlachů se na ně velmi rychle našla protizbraň (byly jí polní kanony ráže 77 mm a následně protitankové pušky) ale to neznamená že ty tanky nedyly tomu kdo je nasadil výhodu. Podobně to je s každým systémem, nejen zbrojním, protizbraň už dnes má Rusko, je jím prostě jen to že odpálíš větší množství střel (ideálně s multihlavicemi), ty systém zadržet nedokáže, což se samozřejmě ví. A to jestli dnes dokáže země XY dostřelit 3000 km neznamená že za rok to nebude 20 000. Pokud bys čekal až nepřítel vyvine lepší zbraň, vyzkouší ji a pak začal hledat odpověď asi by se ti zle vedlo (obvykle je takto lehkomyslý protivník eliminován z další existence a tím v přírodním výběru zůstane jen ten "předvídavější"). Nikdo snad netvrdí že základna u nás bude protu raketám z koreje, mimochodem ze Sýrie by to asi taky bylo přes evropu a obávám se že bys našel i další muslimské státy, odkud cesta vede přes nás (myslím Evropu) a představa že když raketu vyvine třeba stát xy neposkytne ji třeba některému "hnutí" je dost idealistická (v Libanonu se myslím ukázalo že tam šly docela sofistikované systémy, co bude za 5 až 10 let si netroufám odhadnout. Další věc je to co píšeš o provozování radaru, i zde jsi poněkud vedle, k přehledovému sledování se moc nehodí, pokud sis přečetl jak to má fungovat, tak rakety zjištěné satelity a jimi také poměrně přesně lokalizované jsou tímto radarem určené s vysokou přesností, to je třeba právě k tomu aby bylo možno přesně navést protiraketu (pro zničení kineticky to prostě jinak nejde, pokud netrefíš o centimetr je to stejně špatně jako když netrefíš o kilometr), to bohužel satelity z několika důvodů nedokážou. I to je jedním z důvodů proč systém nemůže sledovat mnoho cílů (omezení je myslím v jednotkách současně sledovaných cílů) a navádět na ně protirakety, těžko tedy dokáže zabránit v něčem Rusku, ale dokáže (snad) eliminovat nebezpečí ze strany zemí schopných vyslat malý počet střel (nebo tím třeba hrozit).
K organizacím které demonstrovaly se vyjadřovat nemá moc cenu, osobně bych s žádnou z nich nechtěl být napsán (natož podepsán) na stejném papíře.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#204387 Verze : 0
Bububu, je to tu:


Putin se kvůli českému radaru obořil na Američany


"Rusko se cítí záměrem Spojených států ohroženo," zopakoval Putin během výroční tiskové konference. Kromě přítomných reportérů ho v tu chvíli poslouchaly i miliony Rusů po celé zemi. "Na tuto bezpečnostní hrozbu odpovíme účinnými protiopatřeními," prohlásil ruský prezident. "Naše odpovědi budou asymetrické, ale vysoce účinné," dodal.


Uvedl také, že ruské vojenské výdaje jsou pětadvacetkrát nižší než v USA. Rusko však už disponuje jak vlastní protiraketovou obranou, tak zbraňovými systémy schopnými proniknout obranou protivníka.


Více na:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#204514 Verze : 0
Zajmave je ze USA usilovali o to aby ruska odposluchovaci zakladna na Kube byla demontovana a to v polovine 90-ch,tedy po skonceni studene valky.Stejne tak nasa zakladna ve Vietnamu.Tedy sotva jde o nejake myticke protiopatreni proti "teroristickym" statum ale spise(v cem castecne ma pravdu bitaxe) o pohled do budoucna,kdy kdo vi,vznikne otazka o tom aby prinest do Ruska "skutecnou svobodu a demokracii" Wink
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#204829 Verze : 0
Jéé, nazdar Kaskade, po delší době tě vítám mezi námi Wink


Prosímtě, jen mi pověz, je tenhle strach z Američanů mezi Rusy rozšířený?
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#204981 Verze : 0
Může někdo objektivně odůvodnit technický důvod, proč má být radar na Brdech a né jinde? Proč ne třeba cca 100 km jižněji na německé části šumavy, kde mají američani své základny a vybudovanou infrastrukturu?
Jinak výkonný moderní radar by byl velmi dobré zvýšení obranyschopnosti ČR za předpokladu, že by byl napojen na náš (NATO) systém PVO. Já jsem pro jeho umístění u nás ale jen za podmínky zrušení vízového styku s USA a s poskytnutím obraných prostředků jako jsou Patrioty, což vyžadují i Poláci.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#205393 Verze : 0
Docela by mne zajímalo, proč by měl být ten radar propojen se systémem protiraketové obrany NATO, když žádný systém protiraketové obrany zatím NATO nemá. Takže nemá smysl se bavit o něčem, co ještě neexistuje.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208150 Verze : 0

Citace - Johny :


Jinak výkonný moderní radar by byl velmi dobré zvýšení obranyschopnosti ČR za předpokladu, že by byl napojen na náš (NATO) systém PVO. Já jsem pro jeho umístění u nás ale jen za podmínky zrušení vízového styku s USA a s poskytnutím obraných prostředků jako jsou Patrioty, což vyžadují i Poláci.

Obávám se, že tento radar nelze použít pro systém PVO a ze stejného důvodu jej asi ani není možné zlikvidovat klasickou protiradarovou raketou.
Jde totiž o to že cíl není vyhledáván v běžných letových výškách ale v kosmu, tedy jeho záření (radaru) směřuje přibližně kolmo k zemskému povrchu a ne rovnoběžně ze zemským povrchem.


Citace - Gulde :

Docela by mne zajímalo, proč by měl být ten radar propojen se systémem protiraketové obrany NATO, když žádný systém protiraketové obrany zatím NATO nemá. Takže nemá smysl se bavit o něčem, co ještě neexistuje.

Třeba proto že jej NATO plánuje.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208280 Verze : 0

Citace - dav :

Obávám se, že tento radar nelze použít pro systém PVO a ze stejného důvodu jej asi ani není možné zlikvidovat klasickou protiradarovou raketou.
Jde totiž o to že cíl není vyhledáván v běžných letových výškách ale v kosmu, tedy jeho záření (radaru) směřuje přibližně kolmo k zemskému povrchu a ne rovnoběžně ze zemským povrchem.
Si si istý? Vyhľadávať ciele bude práve tesne nad horizontom, aby ciele zachytil na maximálnej možnej diaľke. Takže vyžarovanie pôjde prakticky vodorovne.


Protiradarová strela - otázka skôr frekvenčného hlavičky rakety, než vyžarovacích uhlov, ale účinnosť bežných rakiet je pochybná, takéto anténne systémy musia niečo vydržať a protirádiolokačná raketa má zničiť skôr ostatné vybavenie ako samotnú anténu - a to v tomto prípade asi dosť dobre nepôjde. Navyše, pri vyžiarenom výkone rádu sto megawatov to elektronika bežnej rakety nemusí rozdýchať, keď ju lúč "oblizne" na menšej dialke, povedzme pod 20-30km.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208319 Verze : 0

Citace :

Gulde napísal: Docela by mne zajímalo, proč by měl být ten radar propojen se systémem protiraketové obrany NATO, když žádný systém protiraketové obrany zatím NATO nemá. Takže nemá smysl se bavit o něčem, co ještě neexistuje



Vývoj spoločného protiraketového systému NATO na operačnej úrovni a určeného na obranu jednotiek na bojisku vzniknutého na báze jednotlivých národných protiraketových systémoch sa začal už v roku 1993, v roku 1999 bol dokončený strategický koncept, ktorý viedol k vytvoreniu technických, taktických a cenových požiadaviek od júna 2001 do decembra 2002. Jedným zo záverov Pražského summitu NATO v novembri 2002 bola aj výzva jednotlivým členským štátom k ďalšiemu rozvoju systémov, schopných obrany bojiska pred balistickými raketami. Dohoda o vytvorení protiraketového systému bola podpísaná v roku 2005 a v skúšobnej prevádzke by mal byť v roku 2010. V pohotovosti by mal byť do 10 rokov od podpisu. Na programe participuje 26 členských štátov NATO.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208321 Verze : 0

Citace - Alchymista :

Si si istý? Vyhľadávať ciele bude práve tesne nad horizontom, aby ciele zachytil na maximálnej možnej diaľke. Takže vyžarovanie pôjde prakticky vodorovne.



Máš pravdu v tom, že XBR je samozřejmě je schopen horizontálního vyzařování, nicméně jeho primární úloha je jiná. K tomu článek na odkazu quatího v této diskuzi:
forum.valka.cz


Mj. se tam píše, že "náš radar" systému XBR by měl být součástí takzvaného třetího - posledního stupně protiraketového deštníku. To znamená, že bude upřesňovat pohyb rakety až v posledních minutách jejího letu.
Přestože XBR může podle veřejných údajů samozřejmě pracovat i autonomně, tak horizontální sledování mají v rámci BMDS na starost radary druhého stupně systému (OTH) a o ty se u nás nejedná.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208345 Verze : 0
1) To, že radar je schopný vyžarovať v uhle 90° je dané jeho konštrukciou, pre funkciu to nie je podstatné.
2) Kde je umiestnený najbližší zahorinzontový radar v oblasti pôsobenia "českého" XBR? Mám pocit, že najbližšie až v Británii - v tom prípade je podstatné - aký má dosah? Ak má XBR v záujmovom smere väčší dosah, tak bude pracovať nepretržite, a tvrdenie od tretej línii výstrahy je bezpredmetné - v danom postavení bude predstavovať prvú alebo druhú líniu detekcie, podľa toho, či je daná záujmová oblasť pod dohľadom družíc systému DSP.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208511 Verze : 0
Jinak co se týče PVO, mám tomu rozumět tak, že radart na Brdech bude výlučně pro antiraketovou obranu. Tj. , že nebude zapnut do té doby, než satelitní čidla někde identifikují start?
Není to trochu vyhazování peněz?
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208513 Verze : 0
Z amerického pohľadu ani nie - pri dosahu 4-5000km dokáže sledovať dianie na celom európskom území Ruska. Takáto možnosť zatiaľ neexistovala. Prípadný štart balistických rakiet v Rusku dokáže sledovať od prvej fázy letu a zamerať ich hlavice ešte pred uvoľnením klamných cieľov. Existuje zrejme aj určitá možnosť činnosti proti ruským radarom včasnej výstrahy.
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208515 Verze : 0

Citace - Alchymista :


2) Kde je umiestnený najbližší zahorinzontový radar v oblasti pôsobenia "českého" XBR? Mám pocit, že najbližšie až v Británii - v tom prípade je podstatné - aký má dosah? Ak má XBR v záujmovom smere väčší dosah, tak bude pracovať nepretržite, a tvrdenie od tretej línii výstrahy je bezpredmetné - v danom postavení bude predstavovať prvú alebo druhú líniu detekcie, podľa toho, či je daná záujmová oblasť pod dohľadom družíc systému DSP.



Tvá otázka by spíše měla znít "Kde bude umístěný nejbližší OTH?" Nebo si fakt myslíš, že je to konečný stav, že už se v Evropě či na Blízkém východě žádné další části systému stavět nebudou?Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Komponenty-Protiraketove-obrany-USA-na-uzemi-CR-t54712#208534 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více