SVK - Zvolen - Maketa pancéřového vlaku

Pancierový vlak - pamätná replika
Vo Zvolene v parku vedľa osobnej železničnej stanice je vystavená replika pancierových vlakov z obdobia SNP.


Pri vlaku je tabuľa s nápisom: "Jeden z troch pancierových vlakov vyrobených v čase SNP pracovníkmi železničných dielní. Symbol boja slovenského ľudu proti fašizmu."


Park a okolie vlaku je vraj jedno z najnebezpečnejších miest vo Zvolene, prípadnú návštevu odporúčam realizovať vo väčšej skupinke a pred zotmením. Wink Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#162712 Verze : 0
Vlak je solidne videt i na satelitnich snimcich. Zde jsou souradnice: 48°34'20.95"N,19°07'29.27"E. Vzhledem k tomu co kolega pise o bezpecnosti tohoto mista, bych si vzal radeji misto GPesky Kalacha Shocked
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#163341 Verze : 0
Vážení,
dle mých informací nemá zvolenská replika IPV nic společného s filmem Vlčie diery, který byl natočen v roce 1948 režisérem Paľo Bielikem. Pokud si dobře pamatuji, tak v tomto černobílém filmu byly použity originální záběry z období SNP.


Ostatně v roce 1948 nebylo možné postavit repliku pancéřového vlaku, osazenou tanky T-34/85, protože se jednalo o moderní zbraň!


Naopak, uvedená replika pancéřového vlaku ze Zvolena, byla postavena pro potřeby filmařů v roce 1974. Zahrála si, pod dohledem režiséra Martina Ťapáka, pouze v jednom filmu s názvem: Deň, ktorý neumrie.


V roce 1974 nebyl k dispozici jakýkoliv pancéřový vlak z období druhé světové války. To samé lze říci i o tancích LT vz. 35. Proto byly k stavbě repliky použity rozměrově větší střední tanky T-34/85.


Ještě pár slov k zvolenskému pomníku.

Původně stál před nádražím originální tankový vůz z období SNP. Koncem sedmdesátých let minulého století byl z politických důvodů přesunut do areálu ŽOS Zvolen a nahrazen replikou pancéřového vlaku. Replika byla vyhlášena památníkem a opatřena deskou s lživým textem.


Vyobrazení převzata z níže uvedených zdrojů.


Zdroje
kamvyrazit.szm.sk
http://rail.sk/arp/slovakia/rolstock/pvlak.htm
rail.sk
http://sfd.sfu.sk/main.php?idf=12
http://sfd.sfu.sk/main.php?idf=165
www.vlaky.net
SVK - Zvolen - Maketa pancéřového vlaku - Deska se zavádějícím textem, vydává repliku za originál.

Deska se zavádějícím textem, vydává repliku za originál.
SVK - Zvolen - Maketa pancéřového vlaku - Replika tankového vozu s T-34/85.

Replika tankového vozu s T-34/85.
SVK - Zvolen - Maketa pancéřového vlaku - Originál tankového vozu s LT vz. 35. Tank je vybaven nepůvodní dělovou hlavní.

Originál tankového vozu s LT vz. 35. Tank je vybaven nepůvodní dělovou hlavní.
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#163436 Verze : 1
Ešte k účinkovaniu obrnených vlakov vo filme, jeden "hral" aj vo filme "Prerušená pieseň". Žiaľ neviem rok kedy bol natočený, len to že hlavnú úlohu hral J. Pántik a film bol farebný. Videl som ho veľmi dávno, ale zdá sami že na jednom z tankových vozňov bola veža z PzKpfw.IV a dlhou hlavňou kanóna.
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#163635 Verze : 0
Vážený kolego Kubatore,
film Prerušená pieseň, vznikl v roce 1960, v režii Nikolaje K. Sanišviliho. Obsah tohoto filmu neznám, ale podle data vzniku nepředpokládám, že pro potřeby filmařů uvolnila armáda tanky T-34/85. Jedná se o zajímavou otázku, kterou já pomocí svých zdrojů nemohu vyřešit. Můžete-li, opatřete pro podporu svého tvrzení fotografii ověřenou Slovenským filmovým ústavem.
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#163645 Verze : 0
Vážený kolega, súhlasím s Vami, jedná sa o zaujímavú otázku. Predpokladám však že jej zodpovedanie si vyžiada viac času, nakoľko začína leto a program mám nabitý. Pre začiatok skúsim čo sa bude dať nájť na nete. Neskôr sa pokúsim zistiť či by sa nedalo dostať k spomenutému filmu (najlepšie na digitálnom nosiči) a ako poslednú možnosť si nechám Filmový ústav.
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#163810 Verze : 0

Diskuse

Citace - Jiří Tintěra :

Vážený kolego Kubatore,
film Prerušená pieseň, vznikl v roce 1960, v režii Nikolaje K. Sanišviliho. Obsah tohoto filmu neznám, ale podle data vzniku nepředpokládám, že pro potřeby filmařů uvolnila armáda tanky T-34/85. Jedná se o zajímavou otázku, kterou já pomocí svých zdrojů nemohu vyřešit. Můžete-li, opatřete pro podporu svého tvrzení fotografii ověřenou Slovenským filmovým ústavem.



zde je pár snapshotů ze zmiňovaného filmu...
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#356469 Verze : 0
ještě jednou ta druhá věž (PzKpfw IV?), ta dokonce vystřelí..
URL : https://www.valka.cz/SVK-Zvolen-Maketa-panceroveho-vlaku-t41658#356470 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více