Potatau II.

     
Příjmení:
Surname:
Pōtatau II. Pōtatau II.
Jméno:
Given Name:
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
král King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
XX.XX.1825 Mokau
XX.XX.1825 Mokau
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
26.08.1894
26.08.1894
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
maorský král Māori King
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Potatau-II-t41057#321892 Verze : 0
Potatau II. (Matutaera Te Pukepuke Te Paue Te Karato Te-a-Potatau Tawhiao) - maorský král


(1825 - 1894)



Narodil se v roce 1825 v Mokau, když se jeho otec, Tewherowhero, stal náčelníkem kmene Waikato. Ačkoliv nenavštěvoval misijní školu, dostalo se mu vzdělání v domě guvernéra sira George Greye od baptistického kněze, který mu rovněž dal křesťanské jméno Methuselah. Po otcově smrti v zimě roku 1860 byl jednou ze skupin náčelníků prosazen na trůn proti jiné skupině, která se chystala zvolit maorskou královnou jeho sestru Te Peau. Po útěku před vojskem generála Camerona se usadil v Para-tui pa, kde založil nové královské sídlo.


Maorští bojovníci přešli poté na gerilovou válku, v jejímž čele stanul náčelník Te Ute z kmene Taranaki. Prohlásil se za proroka seslaného samotným starozákonním bohem Jehovou – jeho zdviženou paží - Pai Marire. Tento název poté neslo celé jeho hnutí. Hned v první bitvě porazil Angličany a preparovanou hlavu jejich velitele pak nechal kolovat po maorských vesnicích. Jeho šiky i přes svůj fanatismus byly britskou armádou rozprášeny v bitvě u Waerengahaiky roku 1865, ve které Te Ute padl. Po něm se do čela maorského odboje postavil Te Kooti, vlastním jménem Rikirangi, který se na Nový Zéland vrátil z nuceného vyhnanství. Také on, stejně jako jeho předchůdce, se přihlásil k starozákonným textům bible. Tvrdil, že Maoři jsou potomky ztracených židovských kmenů a on je nový Mojžíš, který je vyvede z "egyptského zajetí". Zpočátku dosahoval značných úspěchů a pro svůj lid se stal legendou. V boji s přesilou vládních vojáků však jeho bojovníci neměli šanci trvale vzdorovat a do roku 1872 ozbrojený odpor zcela ustal.


V té době zahájil král jednání s britskou vládou, na jejichž základě byli všichni zbylí maorští bojovníci, včetně Te Kootiho amnestováni. 12. srpna 1881 byl Tawhiao donucen podepsat akt kapitulace, kterou Maorové definitivně ztratili zbytky své samostatnosti a většinu půdy. Jemu osobně zůstal symbolický titul krále a královské sídlo v Para-tui pa. O tři roky později podnikl cestu do Londýna a byl přijat královnou Viktorií. Zemřel 26. srpna 1894 jako zlomený muž.
Potatau II. - Maorský král Potatau II. Tawhiao krátce před svojí smrtí v roce 1894

Maorský král Potatau II. Tawhiao krátce před svojí smrtí v roce 1894
URL : https://www.valka.cz/Potatau-II-t41057#158123 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více