Viktor IV.

antipapež Ottavio di Montecelio
Po smrti papeže Hadriana IV. byli volitelé rozpolceni. Většina, podporující politiku zemřelého papeže zvolila jeho nástupcem Alexandra III. (Ronaldo Bandinelli ze Sieny, je uznáván jako "pravý" papež), procísařská menšina vzdoropapeže Viktora IV. (Oktavián z Monticella) - správné označení je Viktor V., ale sám neuznal vzdoropapeže Viktora IV. z roku 1138 a psal se jako IV. Proto je většinou uváděn jako Viktor IV. (V.)


Prvním činem papeže Alexandra III. byla exkomunikace Viktora IV., což poskytlo císaři F.Barbarossovi záminku pasovat se na rozhodčího a s odvoláním na antické vzory svolal císař roku 1160 koncil do Pavie, který měl určit pravého papeže. Koncil určil Viktora a do klatby dal Alexandra... Proti tomu se zvedla vlna odporu a tak Viktor nemohl být v Římě, ale pod ochranou císaře žil v Pavii. Zemřel v Lucce v Toskánsku. Jeho nástupcem (a dalším vzdoropapežem) byl jmenován Guido z Cremony, který přijal jméno Paschalis III.



Zdroje:
J.Gelmi: Papežové, Mladá fronta, Praha 1994
J.W.Kowalski: Encyklopedie papežství, Academia, Praha 1994
URL : https://www.valka.cz/Viktor-IV-t37097#182286 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více