Viktor IV.

antipapež Gregorio Conti
Po smrti papeže Honoria II. (1130) soupeřili o nového papeže dva rody - Flangipaniové a Pierleové. Šestnáct kardinálů přející Fangipaniům zvolili papežem Gregora Papareschiho, který přijal jméno Inocenc II. Dvacetpět kardinálů Pierleonů se volby neúčastnilo a o několik hodin později zvolilo vzdoropapežem Petra Pierleona, který přijal jméno Anaklet II. Ve stejný den, na různých místech byli pomazáni dva papeži...


Anaklet II. byl v Římě a Inocenc II. odešel do Pisy.


Po smrti Anakleta II. zvolili stoupenci Pierleonů vzdoropapežem Gregora, který převzal jméno Viktor IV.. V úřadu byl však jen dva měsíce, pak dobrovolně odstoupil a poddal se Inocencovi II.



Zdroje:
J.Gelmi: Papežové, Mladá fronta, Praha 1994
J.W.Kowalski: Encyklopedie papežství, Academia, Praha 1994
URL : https://www.valka.cz/Viktor-IV-t37095#182288 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více