Sokolovo

Diskuse

Dvoudílný film Otakara Vávry z druhé poloviny 70. let zachycuje polodokumentární formou první bojové vystoupení čsl. vojenské jednotky v SSSR za druhé světové války. Volně tak navazuje na Dny zrady, popisující události kolem Mnichova a zániku první Československé republiky.
Velkofilm Sokolovo byl natočen v době normalizace na politickou objednávku a mnohé události a osoby v něm zachycené byly dezinterpretovány, pozměněny, úmyslně zkresleny či zcela zamlčeny.
URL : https://www.valka.cz/Sokolovo-t33190#120139 Verze : 0
Souhlasím s tím, že tenhle film byl oproti historické realitě trochu upraven. Myslím ale, že v daném případě nebyl ten politický vliv až tak velký a film nebyl degradován jako Tanková brigáda z 50. let. Zvláště druhý díl je slušný, protože je tam tuším jen jedna politicky zabarvená scéna a pak už jen velice pěkné záběry bojů. Já osobně bych hodnotil jako slušný válečný film, mírně nadprůměrný ....
URL : https://www.valka.cz/Sokolovo-t33190#125400 Verze : 0
Já bych to zkreslení naopak viděl jako docela veliké a o polodokumentárnosti bych trochu pochyboval, z toho tam zůstalo v podstatě to že u Sokolova bojovala ČS jednotka. Postavy jsou výrazně zkresleny (třeba Jaroš se asi obracel v hrobě když z něj dělali málem komunistu) ostatně i průběh boje byl poměrně odlišný.
Co mi z filmu utkvělo je zajímavost že "soudruh udělal někde chybu" a film se točil snad až v létě takže sníh (asi aby se leskl) byl nahražen naftalínem (navezli ho tam několik tun) a herci se váleli v něm, kdysi to jeden z protagonistů ještě za komanče uváděl jako ukázku jak se herci nadřou. Smile
Boje jsou natočeny docela hezky, to je pravda, ale není to moc o realitě.
URL : https://www.valka.cz/Sokolovo-t33190#125417 Verze : 0
S tím sněhem jsem to z úst jednoho z herců slyšel jinak. Režisér prý trval na natáčení v originálních exteriérech a tak celý štáb v zimě vyrazil na Ukrajinu. Jenže nebyl sníh, tak čekali až napadne. Když už takhle čekali asi tři týdny tak si prý produkční postesknul před nějakým postarším domorodcem, kdy že už ten sníh napadne. Ten domorodec prý odpověděl: "Tady? Tady přece sníh nikdy nepadá!". Povídají mu: "No, ale tenkrát ve třiačtyřicátém tady sníh byl!". A domorodec odvětil: "Jo, to tenkrát napadl, ale od té doby už ne!".
Tak se štáb rozhodl využít služeb soudruhů z NDR a druhý den na nějakém letišti poblíž přistála dvě letadla naložená "umělým sněhem" - kuličkami pěnového polystyrénu. Tak po "bojišti" rozsypali polystyrénové kuličky. Jenže rovné pláně ukrajinské jsou jak známo větrné, takže "sníh" vydržel jen několik desítek minut.
Po této zkušenosti někdo ze štábu dostal nápad s těma naftalínovýma kuličkama. Ty sice vítr neodvál, ale hercům to dráždilo oči, že je měli jak angoráci. Tak nakonec "sníh" vytvořili tak, že krajinu natřeli bílou ženijní barvou.
URL : https://www.valka.cz/Sokolovo-t33190#125430 Verze : 0
Nevím která z historek je pravdivější, ale dobré jsou obě Smile Asi se holt brodění po pás ve sněhu nekonalo.
URL : https://www.valka.cz/Sokolovo-t33190#125451 Verze : 0
No, já myslím, že v březnu ani ve "velké zemi" už není sněhu tolik aby se brodili po pás Very Happy
OK, každý máme na ten film jiný názor, nebudeme se přít. Já na něj koukal strašně rád, než se mi kazeta ošutrovala.... Klému jsem přetáčel a bojové scény si vychutnával Very Happy
Chtělo by to natočit něco o našich svobodovcích....konečně pořádně , bez ideologie a podobných svinstev. Vždyť jsme byli nejúspěšnější vojáci na východní frontě ! Nikdo jiný z cizinců neměl tolik Hrdinů Sovětského svazu ... Znal jsem kdysi, ještě ve starém bydlišti, pár veteránů-Volyňských Čechů, kteří se Svobodou přišli z Ukrajiny sem....jejich zážitky byly ne na film, ale na několik velkofilmů .....
URL : https://www.valka.cz/Sokolovo-t33190#125565 Verze : 0
To jo no urcite by to chtelo natocit film o ČSR vojacich na vychodni fronte ale chce to velkej rozpocet Smile o scenar by urcite nouze nebyla protoze toho je proste moc je to skoro nevycerpatelny tema podle me jak na hry tak na filmy. Treba by na to moh prispet i stat Smile proste bylo by to bez komunisticky propagandy to by bylo husty. Treba se jednou neco natoci. Kdyz uz vzniknul i Tmavomodry svet tak verim ze vychodni fronta taky jednou pride. Jako myslim CZ tvorba. Slysel sem ze se toci nejakej film o češích ve WWII o Tobruku v africe nevite o tom nekdo neco ?
URL : https://www.valka.cz/Sokolovo-t33190#160437 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více