Zeňkova, Jefrosinja Saveljevna

Zen'kova, Yefrosin'ya Savel'yevna
Ефросинья Савельевна Зенькова
Jefrosinja Saveljevna Zeňkova – vedoucí odbojové organizace "Mladí mstitelé"

(1923 – 1984)


Hrdinka Sovětského svazu

Narodila se 22. prosince 1923 ve vsi Ušali ve Vitebské oblasti v rodině rolníka. Válka ji zastihla jako studentku textilní průmyslovky a předsedkyni školní komsomolské organizace. Na jaře 1942 začala pracovat v textilním závodě v Obolsku, kde na příkaz ilegálních orgánů VKS(b) vytvořila odbojovou skupinu komsomolců, kteří si začali říkat „Mladí mstitelé“. Úkolem skupiny pod jejím vedením bylo provádět diverzní akce proti okupantům. Celkem tato organizace provedla 21 akcí, při kterých byla několikrát poškozena železnice, vyřazena elektrárna a zapáleno skladiště s tisíci tunami lnu, určených pro Německo. Jefrosině se podařilo proniknout jako uklízečce na velitelství SS, kde získala informace o příjezdu sonderführera Karla Bormana. Členové organizace mu poté na spodek vozu umístili bombu, která vybuchla krátce poté, co pohlavár opustil město.

V srpnu 1943 provedla členka organizace Zina Portnova akci, při které byl prakticky zlikvidován štáb místní posádky, když propašovala do důstojnické jídelny jed. Při následné odvetě 28. srpna bylo mnoho členů organizace pozatýkáno a popraveno. Jefrosině se podařilo uniknout a v září 1943 vstoupila do partyzánské brigády V. I. Lenina ve Vitebské oblasti. V bojích s nepřítelem se vyznamenala a získala Řád Rudé hvězdy a Řád Vlastenecké války 1. stupně.

Od konce války poté až do roku 1967 pracovala jako úřednice na Městské vojenské správě ve Vitebsku a v roce 1976 se již jako důchodkyně stala čestnou občankou města.

1. července 1958 byla J. S. Zeňkové za odbojovou činnost za války byla udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR.

Zemřela 19. dubna 1984.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Zenkova-Jefrosinja-Saveljevna-t31431#113498 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více