Ceng Kuo-fan

Generál Ceng Kuo-fan - vojevůdce a politik


(1811 - 1872)



Narodil se v roce 1811 v mandarínské rodině a rodiče ho původně určili pro dráhu císařského úředníka. Čeng vystudoval a stal se vědcem. Zabýval se překlady odborných knih ze Západu a založil překladatelský úřad.


V roce 1852 ho císař Sien-feng pověřil úkolem sestavit z regionálních armád tzv. Chunanskou armádu, s níž pak měl rozdrtit povstání Tchajpingů. To se mu však nepodařilo a z porážky vládní armády vyvodil závěr o nutnosti celkové její modernizace. Předpokladem toho bylo vybudovat vlastní zbrojní průmysl, aby se odstranila závislost na dodávkách zbraní od západních mocností. Proto nechal v roce 1865 vybudovat v Tian-jan-gu první čínský závod na výrobu moderních zbraní a válečných lodí.


Konce 60. a počátkem 70. let vedl tzv. "hnutí za sebeposílení", které usilovalo o přebudování institucí čínské státní správy podle západních vzorů. Zemřel roku 1872.
URL : https://www.valka.cz/Ceng-Kuo-fan-t28540#100243 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více