Patriot

Autor: Bronco 🕔︎︎ 👁︎ 34.752

Americký mobilní raketový protiletadlový a protiraketový systém dalekého dosahu Patriot byl do výzbroje zařazen v roce 1982. Střelecká jednotka (baterie) zahrnuje:

  • osm čtyřnásobných odpalovacích zařízení s raketami Patriot uloženými v typických hranatých kontejnerech, v kterých jsou rakety skladovány, přepravovány a odpalovány,
  • víceúčelový radiolokátor AN/MPQ-53 s plošnou fázovanou anténou. Tento radar zvládá činnosti, které muselo u starších protiletadlových systémů Hawk nebo Nike Hercules zajišťovat až devět samostatných radiolokátorů. AN/MPQ-53 současně pracuje jako přehledový radiolokátor, zajišťuje identifikaci případných cílů, jejich sledování a navádění PLŘS na ně,
  • střelecká jednotka zahrnuje i řídící stanoviště střelby a jednotku zdroje elektrické energie MJQ.24.
Reklama

Šest střeleckých jednotek tvoří prapor.

Existují tři verze systému. PAC-1, PAC-2 a PAC-3 (PAC-Patriot Advanced Capability). Verze PAC-2 je ve výzbroji pravděpodobně od roku 1986. Došlo k rozšíření úhlu vyzařovacího diagramu radiolokátoru. Rozsah snímání ve vertikální rovině byl zvětšen z 45 stupňů u PAC-1 na 90 stupňů. Radar nyní mohl zjišťovat a sledovat i balistické rakety vstupující do bráněného prostoru pod značně ostrými úhly. Kapacita sledovaných cílů stoupla na 50, výkonnější počítač pro řízení střelby umožňuje současné vedení střelby na pět balistických raket.

PAC-2 používá raketu MIM-109.

Startovací hmotnost je 907 kg, z toho bojová tříštivotrhavá hlavice s předtvarovanými střepinami a bezkontaktním zapalovačem má 90,7 kg. Raketa je 5,31 m dlouhá, průměr trupu je 0,41 m, průměr včetně kormidel 0,92 m. Rychlost rakety je M6. Efektivní dálkový dosah je 69 km, výškový dosah 100 až 24 000 metrů.

Povelové navádění ve střední části letu přechází na poloaktivní koncové navedení metodou TVM - Track Via Missile. Radiolokační snímač střely sleduje elektromagnetickou energii (paprsek radiolokátoru AN/MPQ-53) odraženou od cíle a takto zjištěné údaje předává zpět radiolokátoru AN/MPQ-53. Ten propočítává a zpátky na střelu posílá parametry pro navedení v konečné fázi letu.

Verze PAC-3 se od starších PAC-1 a PAC-2 podstatně liší. Používá dva druhy raket. Pro střední a malé výšky rakety MIM-109, pro velké výšky rakety ERINT. Kontejner o vnějších rozměrech stejných jako pro MIM-109 pojme 4 rakety ERINT. Střelecká jednotka tedy disponuje 16 raketami. Střelecké zkoušky probíhaly v letech 1997 až 1999, do výzbroje měl přijít v roce 2000. ERINT je určen hlavně k ničení balistických raket do rychlosti letu kolem 3 500 m/s a vícenásobných manévrujících bojových hlavic. Zasahuje cíl přímo - na rozdíl od MIM-109, která vytváří oblak střepin.

Startovací hmotnost ŘS ERINT je 315 kg, po odhozu startovacího motoru 151 kg. Raketa je 4,826 m dlouhá, průměr trupu je 0,254 m. Dálkový dosah je 20 km, výškový dosah 15 km. Radiolokační zapalovač iniciuje 73 kilogramovou bojovou hlavici tvořenou dvěma prstenci wolframových kuliček. Ty jsou těsně před střetem rovnoměrně rozptýleny do prostoru srovnatelného s rozměry cíle. Rychlost rakety: Mach 5.

Reklama

Navádění: raketa obdrží před odpalem informace o typu cíle (vrtulník, řízená střela s plochou dráhou letu, ...) a předpokládané koordináty zásahu. Během letu do pravděpodobného bodu střetu s cílem je raketa řízena inerciálně s pomocnou korigací radiolokátorem AN/MPQ-53. Asi dvě sekundy před zásahem cíle střela využívá vlastní aktivní radiolokační naváděcí soustavu. Podélná stabilita je zajištěna rotací (od 30 ot./min během přibližování po 180 ot./min v koncové fázi.) Řídící soustava navádí ERINT na přední část cílové rakety se záměrem zničit bojovou hlavici. Počítač ovšem může volit zásah přední, zadní nebo obou částí cílové rakety v závislosti na vyhodnocení jejího typu.

Patrioty (PAC-2) v operaci Desert Storm (článek o jejich bojovém nasazení proti SCUDům naleznete zde)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více