Přehled článků autora

Bc. Miroslav Benáček

Bc. Miroslav Benáček

Počet článků: 7 Počet shlédnutí: 115.375
Úplný profil autora: Bc. Miroslav Benáček

Bezpečnostní strategie EU a USA a jejich aktualizace do konce roku 2008

Hlavním cílem této práce je analýza bezpečnostních strategií Evropské unie a Spojených států amerických vycházející z rozboru příslušných dokumentů. Práce se rovněž zaměřuje na nastínění vývoje strategií těchto dvou významných celků do konce roku 2008 využitím aktualizovaných verzí obou dokumentů.

🕔︎ 17.09.2010 👁︎ 12.050

Bezpečnostní strategie EU a USA a jejich aktualizace do konce roku 2008: I. Charakteristika, společné prvky a zásadní rozdíly

Vnímání povahy bezpečnostních rizik a výčet jednotlivých hrozeb jsou hlavními společnými prvky obou strategií. Z drtivé většiny se v této oblasti oba dokumenty shodují. V případě EBS je pouze vhodné upozornit na nepatrně vzrůstající význam hrozeb pocházejících zevnitř, tedy vznikajících přímo na území EU. Toto lze dokumentovat například ve zmínce o buňkách teroristických organizací přímo na území členských států EU či v krátkém oddíle o organizovaném zločinu často majícím své pevné kořeny na evropské půdě.

🕔︎ 17.09.2010 👁︎ 21.842

Bezpečnostní strategie EU a USA a jejich aktualizace do konce roku 2008: III. Aktualizace bezpečnostních strategií

Zpráva o provádění Evropské bezpečnostní strategie byla přijata v prosinci 2008 a je prozatím jediným dokumentem, který se konkrétně soustřeďuje na zhodnocení naplňování EBS v politikách EU a reviduje některé části původní strategie tak, aby strategie odpovídala aktuálnímu stavu mezinárodního bezpečnostního prostředí ke konci roku 2008. V samotném dokumentu je uvedeno, že jeho účelem není nahradit původní EBS z roku 2003, nicméně Zpráva v některých ohledech přichází s určitými inovacemi, a tím de facto mění platné znění EBS.

🕔︎ 17.09.2010 👁︎ 18.233

Bezpečnostní strategie EU a USA a jejich aktualizace do konce roku 2008: Úvod

Hlavním cílem této práce je analýza bezpečnostních strategií Evropské unie a Spojených států amerických vycházející z rozboru příslušných dokumentů. Práce se rovněž zaměřuje na nastínění vývoje strategií těchto dvou významných celků do konce roku 2008 využitím aktualizovaných verzí obou dokumentů. Srovnání obou bezpečnostních strategií je obzvláště zajímavé uvědomíme-li si, že EU a USA jsou velice těsnými spojenci. Většinu členských států EU váže k USA jejich členství v Severoatlantické alianci. Přesto však jsou EU a USA subjekty značně odlišnými, což se odráží i na některých rysech jejich strategií.

🕔︎ 17.09.2010 👁︎ 16.396

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více