Přehled článků autora

Košičan

Košičan

Počet článků: 3 Počet shlédnutí: 14.306
Úplný profil autora: Košičan

Imrich Karvaš

“Financoval som Slovenské národné povstanie.” Tak znie názov dokumentu, ktorý bol prednedávnom vysielaný na STV 2. Dokument o živote a osude významnej osoby slovenských dejín, o osobe ktorá svojou prácou zabezpečila hospodársku a finančnú podporu pre SNP. Reč je o Imrichovi Karvašovi - prvom guvernérovi Národnej banky Slovenska.

🕔︎ 01.09.2008 👁︎ 8.743

Monsignore ThDr. Jozef Tiso

Římskokatolický kněz, československý a slovenský politik, člen Hlinkovy slovenské ľudové strany, ministr československých vlád a předseda vlády autonomních vlád Slovenska i vlády slovenského státu. V letech 1939–1945 prezident Slovenské republiky. Po válce byl československým Národním soudem odsouzen k smrti za vlastizradu a popraven.

🕔︎ 16.09.2020 👁︎ 3.700

Tomáš Baťa

československý podnikatel, „král obuvi“ – tvůrce světového obuvnického impéria, starosta Zlína (1923–1932) a veřejný činitel. Spolu s bratrem Antonínem ml. a sestrou Annou založil v roce 1894 ve Zlíně obuvnickou firmu Baťa a postupně z ní vytvořil rozsáhlý komplex výroby, obchodu, dopravy, služeb a financí, byl jedním z největších podnikatelů své doby. Zavedl originální metody řízení výroby a obchodu a také systém motivace pracovníků (Baťova soustava řízení), dokázal ovlivnit množství budoucích ekonomů. Jeho postupy byly na tehdejší podnikání revoluční a jsou stále užívány jako příklady top managementu. Rozsahem svých aktivit (35 oborů výroby, obchodu, dopravy, služeb a financí) působil na úroveň podnikání v Československu, nízkými cenami svých bot ovlivnil profil spotřebního průmyslu.

🕔︎ 25.06.2022 👁︎ 2.105

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více