Přehled článků autora

Karel Pacner

Karel Pacner

Počet článků: 56 Počet shlédnutí: 1.005.883
Úplný profil autora: Karel Pacner

1920: Bolševické tajné služby začaly podkopávat republiku

Snaha tajně ovlivňovat jiné státy patří ke kořenům bolševické říše, Sovětského svazu. Od něho ji převzal vysloužilý podplukovník KGB Vladimír Putin, který diriguje nástupnickou Ruskou federaci. Ve skutečnosti šlo v obou případech o imperiální výboje – o získávání nových území anebo aspoň vlivu.

🕔︎ 17.01.2018 👁︎ 12.747

Akce StB Polom

Když skautský oddíl z Janovic nad Úhlavou tábořil v létě 1948 poblíž Železné Rudy, doslechli jsme se, že někteří starší skauti odjinud převádějí lidi přes hranice do západního Německa. Po únorovém puči zahájili komunisté hon na své politické protivníky – a mnozí z nich viděli spásu za hranicemi.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 14.247

Americký antiraketový deštník? Zaplať Pánbů za něj!

Mám slabost pro Američany – v pětačtyřicátém mně zachránili život. Jako devítiletý capart jsem byl na smrt nemocný a když za jejich vojenskými lékaři přišel můj tatínek s prosbou, že potřebuju penicilín, ochotně mu ho dali a lahve s alkoholem, které jim za to nabízel, odmítli. Při loňské návštěvě Normandie jsem žasl, na jaké skály musela ráno 6. června 1944 část amerických vojáků v zuřivě palbě Němců vyšplhat, aby zvládli invazi – a nás osvobodili a mně mohli poskytnout životodárný lék. Znovu jsem si uvědomil, že miliony Američanů se za první i druhé světové války přeplavili do neznámé Evropy, aby jí zachránili před otroctvím. Jenže v Americe bych žít nemohl. Byl jsem tam čtyřikrát, poznal jsem velký kus země, s několika lidmi jsem se spřátelil, ale americký způsob života by mi asi nevyhovoval.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 15.733

Antidružice už všichni vyzkoušeli

Američané ohlásili, že po přistání raketoplánu Atlantis, tedy středou 20.2.2008 večer počínaje, chtějí sestřelit špionážní družici označovanou USA 193. Před rokem něco podobného udělali Číňané – meteorologickou družici zasáhli bojovou raketou, která ji roztříštila na velké množství úlomků.

Proti akci, kterou Číňané testovali antidružicovou zbraň, protestovala řada států. Vždyť po srážce vzniklo na 2800 úlomků o velikosti okolo 10 centimetrů, které lze pozorovat ze Země, a odhaduje se, že možná 150 tisíc trosek menších, které nejsou viditelné. Není divu, že i po oznámení amerického úmyslu se zvedla řada protestů.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 17.075

Apollo: Užitečné odpady za stamiliardy

Když začali ve druhé polovině padesátých let američtí a sovětští odborníci chystat první družice, vůbec netušili, co to může lidstvu všechno přinést. Usilovali pouze o to zjistit, jak vypadá prostor okolo Země, současně však museli přinést generálům, kteří jim dávali rakety, úlitbu ve formě špionážních družic. Dál nikdo pořádně neviděl.

🕔︎ 21.07.2009 👁︎ 16.241

Bývalý podplukovník KGB britským rytířem

Bývalý sovětský špion se stal britským rytířem. To dosud nemá obdoby. Ve čtvrtek 18. října 2007 pasovala britská královna Alžběta II. v Buckinghamském paláci bývalého podplukovníka rozvědky KGB Olega Gordijevského na Rytíře řádu svatého Michala a svatého Jiřího. BBC připomněla, že stejný titul – aspoň podle svého otce Iana Fleminga – má i legendární vyzvědač James Bond.

Toto vyznamenání je nepochybně ťafkou ruským výzvědným službám, které jsou dnes stejně aktivní jako na vrcholu studené války.

Čím si Gordijevskij tento titul zasloužil?

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 18.255

Chruščov: Žádný Koroljov – sovětský lid vytvořil družici!

S. P. Koroljov měl sto let. Velké výročí. Objevují se o něm různé články s menšími či většími chybami. Věnoval jsem se Koroljovovi s přestávkami půl století, proto bych rád některé věci uvedl na pravou míru, i když v širším kontextu.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 19.821

CIA proti moskevskému puči

Pokus neostalinistů o zvrat nejen v SSSR, ale i v celém světě zkrachoval.

V neděli 18. srpna 1991 čtvrt hodiny před půlnocí zatelefonoval bezpečnostní poradce Brent Scowcroft prezidentu George Bushovi do letní rezidence v Kennebunkportu ve státu Maine: „Právě jsem poslouchal CNN. V Moskvě je státní převrat. Sesadili Gorbačova. Prý odstoupil z vážných zdravotních důvodů. Vedení státu se ujal Státní výbor pro výjimečný stav. Tento osmičlenný orgán vede dosavadní viceprezident Gennadij Janajev, jeho členy jsou předseda KGB Vladimir Krjučkov, ministerský předseda Valentin Pavlov, ministr vnitra Boris Pugo, ministr obrany Dmitrij Jazov a šéf vojenského-průmyslového komplexu Oleg Baklanov.“

🕔︎ 21.08.2009 👁︎ 21.356

CIA slaví šedesátiny - má co slavit, nebo ne?

Ústřední zpravodajská služba (Central Intelligence Agency) slaví 60 let od svého vzniku. Založil ji prezident Harry Truman zákonem o národní bezpečnosti, který vstoupil v platnost 18. září 1947.

🕔︎ 10.01.2008 👁︎ 14.494

Dokud se něco nestane

Andy Šándor slavil v úterý 10. července 2007 padesátku. Do Vojenského klubu v Praze-Ruzyni mu přišla blahopřát spousta lidí, mnoho generálů v civilu i v uniformách včetně náčelníka generálního štábu, hodně zpravodajců v činné službě i v záloze, taky řada civilů. Příjemné prostředí a příjemní lidé. Náčelník genštábu Vlastimil Picek udělil Šándorovi Čestný odznak AČR Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého – to je myslím třeba brát jako určitý výraz rehabilitace.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 13.834

Einsteinovy vlny

Objev, který změní 21. století, ale zatím nevíme, jakým způsobem.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 9.146

Jak se vraždí špioni

„Je to normální, nebo ne, vraždit uprchlé špiony?“ ptala se mne telefonicky Jana Bendová, která vede rubriku publicistiky v MFD. Samozřejmě že ne! „Tak nám o tom napiš.“ Sedl jsem a napsal. Nedalo to moc práce. O těch sovětských vyzvědačích, kteří přeběhli a jejichž životy ukončila popravčí komanda vysílaná z Moskvy, jsem ledacos věděl. Jenom jsem se ještě mailem ujistil u dr. Petra Zemana, bývalého ředitele české civilní výzvědné služby, který i v penzi sleduje bezpečnostní problematiku, že pomsta na defektorech nepatří k zásadám západních zpravodajských služeb.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 29.180

Kdo je Karel Köcher?

V pátek 15. června 2006 si pozval Jan Kraus do svého talk show Uvolněte se, prosím bývalého agenta první a druhé správy StB Karla Köchera. Pánové spolu vtipkovali o Köchově kariéře, vždyť jako jediný z komunistických vyzvědačů pronikl do americké CIA, a nápadně se podobá prezidentu Václavu Klausovi, s nímž byl koncem osmdesátých let zaměstnán v Prognostickém ústavu, host naznačoval, že patří mezi lidi, kteří chystali podmínky pro listopadový převrat. Nic o tom, jestli bylo morální pracovat pro komunistickou kontrašpionáž a rozvědku, nic o udávání svých známých… Köcher nakonec vypadal jako hrdina. Publikum v Divadle Ponec mu zatleskalo. Jaký tedy skutečně je dr. Karel Köcher?

🕔︎ 18.02.2008 👁︎ 30.744

Kdo sestřelil Gagarina? To je dodnes nejasné

Když nastupoval Jurij Alexejevič Gagarin 12. dubna 1961 ráno do kabiny kosmické lodi, byl neznámým nadporučíkem sovětského letectva. Když o několik hodin později přistál na Zemi, byl majorem a nejznámějším pozemšťanem. Když o sedm let později zahynul, byl plukovníkem. Do jmenování generálem a náčelníkem Střediska pro výcvik kosmonautů mu chyběly dva týdny.

🕔︎ 08.04.2008 👁︎ 20.258

Mám strach o naši zemi

Do začátku devadesátých let spadalo Československo pod kuratelu pravlasti komunismu, Sovětského svazu. Po převratu v listopadu 1989 jsme se radovali ze svobody, ale trvalo nějakou dobu, než jsme si plně uvědomili, že Západ včetně Německa, odkud vyšlehly dvě světové války, už není naším nepřítelem. A potom jsme se snažili sžívat s našimi západními sousedy, vracet se k pozapomenutým dobrým mravům a pravidlům. Až jsme se trochu zcivilizovali, přibrali nás do NATO a Evropské unie

🕔︎ 05.10.2009 👁︎ 14.209

Mýtizace Koroljova pokračuje

V Rusku mohutně oslavovali sto let od narození Sergeje Koroljova, tajuplného Hlavního konstruktéra, člověka, pod jehož vedením vznikla raketa R-7, první družice i první kosmické lodi. A přitom pokračovalo i jeho zbožnění a mytizace. Ovšem když se podíváme na životopisy jiných významných osobností, zjistíme, že to není nic nového, je to vlastně úděl každého význačného člověka.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 23.320

Na Měsíc! Na Mars!

V roce padesátého výročí přistání prvních lidí na Měsíci se tam měli Američané vrátit. V červnu 2019 se plánoval přílet kosmické lodi Orion 12 na oběžnou dráhu okolo Měsíce a v prosinci vysazení posádky Orionu 13 na jeho povrchu.Tento projekt navrhl prezident George W. Bush starší v červenci 1989. V rámci projektu Constellation, který zformuloval George W. H. Bush v lednu 2004, měly americké firmy pod patronací NASA postavit rakety Ares 1 a Ares 5, loď Orion a výsadkový modul Altair. Bushové současně otevřeli kosmické cesty soukromým firmám, do té doby na ně měla monopol vládní agentura NASA.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 9.742

Němci vyzvědače u Goddarda neměli

Nedávno napsal Marcel Grün do iDnes, že podle Wernhera von Brauna měli Němci před válkou vyzvědače u amerického raketového průkopníka Roberta H. Goddarda. Zamejloval jsem Marcelovi a on mi poslal kratičký výňatek z nějakého spisu, kde se o tom v roce 1963 zmiňoval von Braun. Z dalšího textu vyplynulo, že okolo Goddarda vytvořil špionážní síť Nikolaus Ritter z německé vojenské výzvědné služby Abwehr.

Zajásal jsem. Major Ritter byl známou postavou, z Hamburku řídil špionáž proti Velké Británii a Spojeným státům. Sáhl jsem tedy po obsáhlé knize (skoro 700 stran) amerického historika Davida Kahna Hitler’s Spies. Je to nejlepší a nejobsáhlejší studie o německé špionáži za druhé světové války, jaká existuje. V rejstříku jsem našel nejen heslo Nikolaus Ritter, ale i rakety.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 12.616

Nepovinná četba: JAN WIENER BOJOVNÍK

Nemám rád velká slova, ale když čtu takové knihy jako BOJOVNÍK – VŽDY PROTI PROUDU o životě Jana Wienera, je mi z toho zle. Je to další příběh člověka, který uprchl před Hitlerem, složitě se dostal do Anglie, kde vstoupil do RAF, ale po „vítězném únoru“ ho komunisté perzekvovali. O kolik takových vzdělaných a schopných lidí nás komunistický režim připravil.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 20.871

Oblast 51 pohádkou?

Uchazečka o křeslo v Bílém domě Hillary Clintonová slíbila odtajnit všechna fakta o oblasti 51. Chce tím získat na svou stranu mladé voliče. Podle ufologů totiž tahle základna Pentagonu skrývá havarované hvězdolety, těla mrtvých mimozemšťanů a další důkazy svědčící o cizích návštěvách na Zemi.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 13.187

Osmičky v naší historii

V českém národě se říká, že ve 20. století je osmička na konci letopočtu pro nás osudová. Ovšem to není tak docela pravda – osmičky, které signalizovaly určitý přelom, známe i ze staletí minulých. Například v roce 1348 založil císař a král Karel IV. pražskou univerzitu – dnes Univerzitu Karlovu. V květnu 1618 vyhodili evangeličtí šlechtici dva císařské místodržící i s písařem z Pražského hradu – tato defenestrace byla počátkem panského odboje, který skončil definitivním podřízením českých zemí rodu Habsburků a jejich začleněním do rakouského mocnářství. V bouřlivém roce 1848, kdy propukla řada povstání ve střední Evropě, povstali rovněž obyvatelé Prahy – jejich porážka vedla k utužení rakouské vlády. O deset let později zahájilo činnost Národní divadlo v Praze – jeden ze symbolů vlastenectví. Roku 1878 se v Praze ustavila Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická – první dělnická strana v českých zemích.

🕔︎ 10.01.2008 👁︎ 19.920

Perspektivní bitevní pole – vesmír

Prezident Donald Trump vystřelil podle svého zvyku rozkaz: Vojenské kosmické síly by se měly osamostatnit! Bez jediné konzultace s ministrem obrany a generály.
Kosmické zbraně se ve Spojených státech zatím připravují v rámci vojenského letectva. Špionážní družice řídí od léta 1960 speciální instituce – Národní úřad pro průzkum (National Reconnaissance Office – NRO), který patří mezi pět hlavních zpravodajských agentur USA.
Sověti Američany předběhli

🕔︎ 05.12.2018 👁︎ 5.719

Pěšáci studené války

Nedávno zesnulý Otakar Rambousek, legendární agent-chodec, byl jedním z nejméně 280 kurýrů třetího zahraničního odboje, které se podařilo Státní bezpečnosti zatknout – jak spočítal historik Prokop Tomek. Rovněž několik tisíc lidí, kteří jim doma pomáhali, Státní bezpečnost uvěznila. Po únoru 1948, kdy komunisté uzurpovali v Československu moc, utekly na Západ desetitisíce lidí – a z jejich řad se tihle kurýři rekrutovali.

🕔︎ 30.07.2010 👁︎ 25.321

Podzim 1957: Velké obavy ze sovětských raket

První družici vypustili Sověti v noci na 4. října 1957. Američané s tím trochu počítali. Na základě zpravodajských informací už od února 1954 čekali, že Moskva ve druhé polovině padesátých let dokončí vývoj mezikontinentální rakety. Ústřední zpravodajská služba CIA upozornila 18. srpna 1957, tedy několik dnů před oznámením agentury TASS o úspěšné zkoušce první rakety dalekého doletu, prezidenta Eisenhowera, že Rusové tuhle zbraň opravdu chystají......

🕔︎ 21.07.2009 👁︎ 18.628

Poslední sovětský atomový vyzvědač odtajněn?

V pátek 2. listopadu 2007 oznámila ruská prezidentská kancelář, že Vladimír Putin posmrtně udělil titul hrdiny Ruska George Kovalskému, jedinému sovětskému zpravodajskému důstojníkovi, který za druhé světové války pronikl do projektu Manhattan. Všichni ostatní sovětští atomoví špioni totiž byli američtí, britští a němečtí komunisté. Tím odtajnil nelegála „Dmitrije Delmara“, o němž psal v roce 2002 Vladimir Lota v knize GRU i atomnaja bomba (GRU a atomová bomba). Ani před pěti lety totiž nechtěl „Delmar“ prozradit svou totožnost.
V pondělí 12. listopadu 2007 otiskl o tomto vyzvědači podrobnosti deník New York Times.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 17.846

Poslední tajemství vyzvědače Blunta

Před několika týdny odtajnila Britská knihovna v Londýně nedokončený rukopis vzpomínek sira Anthony Blunta, někdejšího kurátora uměleckých sbírek královského dvora. Směla tak učinit pětadvacet let od jeho smrti. Teprve tyto záznamy odhalily, proč usvědčený sovětský vyzvědač nešel – na rozdíl od mnoha ostatních – za mříže, ale zůstal dál ve službách dvora, dokud sám neodešel do důchodu.

🕔︎ 21.08.2009 👁︎ 19.269

Před 40 lety vyhlásil Reagan Hvězdné války

„Zahajujeme program, který má za úkol čelit strašlivé hrozbě sovětských raket novou obrannou zbraní. Musíme se obrátit k naší silné vědeckotechnické základně, díky níž dosáhl náš průmysl své vysoké úrovně a která nám také zajistila dnešní životní úroveň. Co byste řekli tomu, kdybychom mohli zachycovat balistické střely nepřítele ještě předtím, než dopadnou na naši půdu nebo na půdu našich spojenců?"

🕔︎ 27.03.2013 👁︎ 16.490

Přední raketový konstruktér SSSR agentem CIA

První odtajněné informace o sovětském kosmickém programu jsou nejspíš vrcholem ledovce – Američané toho věděli víc, než zatím přiznávají

Získat tajné informátory mezi lidmi na sovětském území bylo pro západní výzvědné služby náramně obtížné, takřka nemožné. Každý cizinec, ať už diplomat, obchodník nebo turista, se od místních občanů zřetelně odlišoval – oblečením, chůzí, gesty. Setkání cizince s Rusem, Gruzíncem, Litevcem či jiným místním člověkem vždycky vzbudilo pozornost ostatních. Proto je zpráva o existenci agenta označovaného jako „Doll“ či „Delta“, který patřil mezi špičkové raketové konstruktéry, překvapením.

🕔︎ 21.08.2009 👁︎ 20.647

Proč na Měsíc? Kvůli romantice, politice, nebo vědě?

Ve druhé polovině příštího desetiletí se chtějí Američané vrátit na Měsíc, na jehož povrchu přistávali jejich kosmonauti v letech 1969–1972, a od té doby tam nikdo nevkročil. Když tento program prezident George Bush ohlásil, poukazovali někteří komentátoři, že je to odpověď na zprávy z Pekingu, podle kterých tam chtějí ve třetím desetiletí 21. století přistát Číňané. Ve skutečnosti však jde o naplnění snu mnoha odborníků z celého světa, kteří na projektech osídlení Měsíce a jeho využití pracovali už od šedesátých let minulého století, jak připomněl vedoucí strategického oddělení centrály NASA Jeff Volosin

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 13.623

Proces s utajenými důkazy

Před pětašedesáti lety, 6. března 1951, začal ve Spojených státech proces s manželi Juliem a Ethel Rosenbergovými a jejich společníky. Byli obžalováni ze zločinu velezrady – předali sovětským vyzvědačům podrobnosti o vývoji atomových bomb. Manželé Rosenbergovi byli odsouzeni k trestu smrti na elektrickém křesle, jejich společníci k dlouholetým trestům vězení. Všichni se odvolávali, vyšší soudy však původní verdikt potvrzovaly.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 9.215

První lidé na Měsíci

Uplynulo padesát let od chvíle, kdy jsme viděli kráčet první lidi po Měsíci. Byl to jeden z vedlejších výsledků studené války. Na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století zahájili Sověti ofenzivu ve vesmíru: jako první vypouštěli družice, meziplanetární sondy a rovněž prvního člověka. Naproti tomu Američané zaostali, byli pokaždé druzí, a to považovali za národní ostudu. Cítili se totiž vědecky a technicky nadřazení ostatnímu světu – a teď to najednou nebyla pravda.

🕔︎ 23.07.2014 👁︎ 43.061

Remek byl osmdesátý sedmý

První kosmonaut, který nebyl ani Sovět, ani Američan, pocházel před 30 lety z Československa.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 18.408

Rozmělněné cíle americké kosmonautiky

Ve stavbě kosmické lodi Orion, která byla opěrným sloupem Constellation, budeme pokračovat, ale na Měsíc lidi nepošleme. Naším cílem je oblet Marsu s lidmi ve třicátých letech a návštěva dalších nebeských těles, jako třeba asteroidů. To je hlavní část poselství prezidenta Baracka Obamy, které přednesl před dvěma týdny na Floridě.

🕔︎ 01.09.2010 👁︎ 12.000

Ruská špionáž opět ohrožuje svět

Pro ruskou civilní a vojenskou rozvědku dnes pracuje v zahraničí nejméně tolik důstojníků jako v nejvypjatějších dobách studené války. Tento vzestup začal po nástupu vysloužilého podplukovníka KGB Vladimíra Putina na kremelský trůn. A patrně k tomu přispělo i přistoupení České republiky, Maďarska a Polska do NATO, které zůstalo pro Moskvu úhlavním nepřítelem...

🕔︎ 28.08.2009 👁︎ 14.017

Rusko otevírá nový kosmodrom Vostočnyj

Jestliže všechno půjde dobře, ve středu 27. dubna zahájí Rusové provoz na novém kosmodromu Vostočnyj (Východní). Má ho otevřít start rakety Sojuz 2-1a, která dopraví do vesmíru tři družice. Nosič pochází z rodiny sojuzů a má vynášet na nízkou dráhu náklad až 7,8 tun, původní Sojuz měl kapacitu 6,5 tuny.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 14.539

S miliardářem za deset let na Mars?

Rozlet americké kosmonautiky zarazil prezident Barack Obama. Čekalo se, jestli ji k novým výbojům vzkřísí jeho nástupce. V poslední době se situace obrací – do vesmíru burcují miliardáři.Od začátku tohoto století mluví o vyslání lidí na Mars podnikatel Elon Musk, majitel průkopnické firmy SpaceX. Nedávno přednesl na mezinárodním astronautickém kongresu v Mexiku svou představu, která hranicí s fantazií.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 8.424

Sovětští nelegálové proti Americe

Zatčení desítky ruských nelegálů, tedy vyzvědačů hluboce zakonspirovaných, kontrašpionáží FBI před třemi týdny ukazuje, že tajné operace Moskvy proti USA, které začaly před osmdesáti lety, dál pokračují.
Když na sklonku roku 1917 uchvátili v Rusku bolševici moc, domnívali se, že je to začátek světové revoluce proletariátu. Proto vysílali do světa vyzvědače, aby zakládali komunistické strany jako podhoubí pro budoucí vlády a současně získávali tajné informace, které by jim mohly v tomto úsilí napomoci.

🕔︎ 30.07.2010 👁︎ 25.204

Stalin: Válka je nevyhnutelná (9.2.1946)

Jak vypadal svět na podzim 1953, kdy se bratři Mašínové a Milan Paumer prostříleli z komunistického Československa přes východní Německo do Západního Berlína?
Svět byl definitivně rozdělen na komunistický Východ a kapitalistický Západ. A směřoval k válce, která by zahubila možná stamiliony lidí.

🕔︎ 01.09.2010 👁︎ 23.499

Těreškovová svůj let profňukala

První kosmonautka světa Valentina Těreškovová oslavila 6. března sedmdesátiny. Prezident Vladimír Putin ji pozval do Kremlu, kde ji blahopřál. A ona po dlouhé době, kdy se vyhýbala sdělovacím prostředkům, se ve Hvězdném Městečku setkala s ruskými novináři, aby pokračovala ve vytváření mýtu o svém velkém činu.

🕔︎ 10.01.2008 👁︎ 24.601

Třetí odboj existoval!

Byla to přehlídka hrdinů, kteří se vzepřeli komunistické diktatuře. Sešli se v úterý 13.listopadu v jednacím sále Senátu na semináři nazvaném Třetí – protikomunistický – odboj. Všichni přes sedmdesát, mnozí s hůlčičkou. Byli svým způsobem dojemní, ale pokud promluvili, zůstávali tvrdí.

🕔︎ 10.01.2008 👁︎ 16.613

Třetí zpravodajský odboj zahraniční

Díky premiéru Mirkovi Topolánkovi se opět začíná mluvit o třetím odboji. Není to nic nového. Pokusili jsme se to ztvárnit v televizním seriálu Československo ve zvláštních službách, který vysílala ČT 2 v roce 2002, a já ho zařadil do stejnojmenné knihy.
Ovšem už 1. prosince 1999 se konalo kolokvium o třetím odboji na Filozofické fakultě UK v Praze. Tam jsem přednesl referát, který zde poprvé zveřejňuji.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 19.393

Zajímavý seminář: ... a Brežněv má pouze spojené obočí

Víte, jaký vtip koloval v první polovině osmdesátých let v komunistickém Československu? Reagan má Spojené státy, kdežto Brežněv má pouze spojené obočí… Tímto bonmotem zahájil v Senátu v úterý 5. června 2007 své vystoupení na semináři o Ronaldu Reaganovi ke třetímu výročí jeho smrti brněnský historik Petr Suchý.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 17.779

Základním úkolem bylo ovládnutí světa

Před 90 lety vznikla sovětská tajná policie, později známá pod zkratkou KGB Dodnes si říkají příslušníci ruských tajných služeb hrdě čekisté.

🕔︎ 10.01.2008 👁︎ 24.776

Zemřel Feklisov, jeden ze sovětských superšpionů

V pátek 26. října 2007 zemřel v Moskvě vysloužilý plukovník rozvědky KGB Alexandr Feklisov, jeden ze sovětských superšpionů, bylo mu 93 let. V Moskvě byl jedním z legendárních vyzvědačů, v roce 1996 mu udělil prezident Boris Jelcin titul hrdiny Ruské federace. Chlubil se tím, že celkem řídil sedmnáct vyzvědačů, občanů jiných států. Feklisov patřil k lidem, kteří přispěli ke vzniku studené války, ale na druhé straně zase pomáhal uvolňovat napětí v době kubánské krize.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 17.005

Zemřel šéf východoněmecké rozvědky Wolf

Životní osudy Markuse Wolfa, který v pondělí 7. listopadu 2006 zemřel ve věku 83 let, nemají ve světě výzvědných služeb obdoby. Šéfem východoněmecké rozvědky byl jmenován ve svých třiceti letech a na tomto místě zůstal 33 let. Patří mezi legendy špionáže - ovšem pokud lze v tomto světě intrik a špinavostí o legendách v kladném smyslu mluvit.

🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 15.477

Zpátky do „železného objetí Země“

Když se vrátil v roce 1995 Valerij Poljakov z nepřetržitého pobytu ve vesmíru, který trval takřka 438 dnů, k překvapení záchranného týmu ušel dvacet kroků bez pomoci. V úterý, jak jsme viděli v televizních záběrech, vynesli záchranáři Michaila Kornijenka a Scotta Kellyho z jejich kosmické kabiny na rukou – a to byli ve stavu beztíže 340 dnů. Nad tímto pozoruhodným rozdílem teď budou bádat ruští a američtí specialisté.

🕔︎ 02.11.2016 👁︎ 9.200

Zpravodajské služby nejsou všemocné

Newyorská Dvojčata, londýnské metro, vlaky v Madridu, Říšský sněm v Berlíně, Eiffelova věž v Paříži… To všechno jsou technické vrcholy naší civilizace. Útok na ně je útokem na symboly.
To všechno islámští teroristé moc dobře vědí. Proto se na ně zaměřují – někdy úspěšně, jindy neúspěšně.

🕔︎ 31.12.2010 👁︎ 14.810

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více