recenze a pokecy o modelech bojove techniky

Diskuse
jelikoz jsem si s fridrichem skvele pokecal o T55A od tamky a velice me to potesilo,tak bych si rad pokecal i s ostatnima Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4161Verze : 0
ja zacnu,uz jste se potkali s persinkem od tamyie a jeho motorem od calibre 35?
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4162Verze : 0
To Georgie S


Potěšení i na mé straně.


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4169Verze : 0
Very Happy dik
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4170Verze : 0
Teda přátelé, se mnou moc nepokecáte, já jsme naprosto mimo mísu. Shocked Vždycky jsme si myslel, že nejsem úplně nejhorší modelář (i když to by měl posoudit někdo jiný), ale jak vás tak sleduju a čtu vaše články o modelářských technikách, tak jsem nechutně modelářsky zakrněl (HPM jsem přestal kupovat v roce 1999). No nic, starýho psa už novým kouskům nenaučíš...
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4258Verze : 0
MOD
to rad:nemuzes kupovat hpm,to je vo nicem,jsou tam super references ale pokud chces neco typu how to tak musis kupovat bud novinky MPM nebo o modelar a modely nebo naky zahranicni casak(steel masters,wingmasters atd. viz www.artur-m-c.cz ),nebo si kup ospercika Very Happy
co se tyce nasich clanku tak nejsou nase ale moje moje moje moje a jenom moje Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4264Verze : 0
Já osobně jsem se coby dlouholetý "letadýlkář" bojové technice vyhýbal jak čert kříži, ale jak už to bývá, odříkaného chleba největší krajíc Very Happy a jednoho krásného dne před šesti lety jsem vykoupil pár kousků z jedné pozůstalosti. A jelikož se jednalo výhradně o modely britské techniky, volba byla jasná. Dnes skáču z letadýlek na techniku podle nálady, dělám pětatřicetiny i dvaasedmdesátiny a jsem víceméně spokojen Very Happy . Přiznám se ale, že nejsem přítelem všelikých otevřených poklopů, rozkrytovaných motorů a podobných věcí. Toto hodlám uplatnit pouze u nějakého diorámatu, ale to mě zatím "nebere". Obzvláště techniku si rád postavím z krabičky. Zatím nejlepší model, který jsem stavěl, je Tamiyácký Cromwell 1:35, zatím nejhorší (hlavně kvůli šíleným skládaným pásům) je Valentine od Maquette v témže měřítku. Nejvíc se těším na brzkou stavbu Achilla od Academy, jinak na stole mám rozestavěný Chieftain a dva scratchbuildy, pancéřovaný Land Rover ze Severního Irska a nefalšovaný žebřiňák i s koňmi z Velké války. Modelaření jest nádhera ... Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4266Verze : 0
Georgie : to ze jsou ty clanky tvoje neznamena, ze te nemuzu degradovat, ze tu mluvis jak v zoo mezi opucama Very Happy Very Happy Very Happy sprosta slova prosim vynechat, neni to poprve, drzme se rozumneho ramce prosim ...
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4269Verze : 0
MOD
co se tyce kromvela je v poho ale nejlepsi techniky jsou tigry tamyia a persink od tamky.co se ty ce clankovych pasu nvim na co si stezujes mezi technikarema jsou kity s clankacema uprednostnovany a co se tyce maquette:chces li vedet co je drina kup si model ukrajina(nebo rusko Smile )
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4271Verze : 0
To Georgie : Tiger ani Pershing mě ze zcela pochopitelných důvodů nechávají chladným Very Happy , Tamiya se mi staví obecně celá dost dobře, i když mi připadá, že jí Academy a Trumpeter dost slušně začínají šlapat na paty (zvláště čínská dynamičnost a schopnost rychlé a kvalitní produkce bez "slibotechny" je obdivuhodná). Co se týče článkových pásů, asi to vyznělo jinak, než jsem chtěl, takže řeč měla být o pásech od Maquette - přesazené, nedolité, přelité atd., rámeček od rámečku byl různý. Zbytek modelu se vcelku staví dobře a v případě téhle firmy alespoň oceňuji, že si uvědomuje, že ve válce nejezdila jen německá či sovětská technika Very Happy . Když používám článkové pásy, kupuji maďarský Friulmodel, ale jen tam, kde jsou nutné, tedy na ty "východní modely", v žádném případě na Tamiyu či na Italeri nebo podobně. Do vitríny mi to stačí a na žádnou soutěž modely beztak nevozím, takže samozřejmě upřednostním gumové pásy. Když si dá člověk trochu víc záležet, vypadají skvěle.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4273Verze : 0
To Rad


To já jsem s tím HPM vydržel trochu déle. Jinak je fakt, že jejich kvalita šla poměrně dolů a kupovat si časopis, abych ho jenom prolistoval a založil se mi jednak nechce, jednak to zabírá místo a taky to stojí nějaký už docela slušný peníz.
Mimo jiné těch časopisů, co nás všechny myslím zajímají je na trhu asi trochu moc a dost si vzájemně konkurují. Ty "novinky" jsou prý docela dobré, ale myslím si, že je to pro skalní modeláře, tedy lidi, kteří staví soustavně, nikoliv však pro mne, současného oprašovatele krabic ve skříni. Crying or Very sad
Doufám, že to brzy napravím Rolling Eyes


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4275Verze : 0
Pro Fridricha: Ty jsi můj člověk!! Ze mě už se taky stal jen sběratel krabiček s neslepenými modely a jen pomaaaallliiiiičkuuu se tím prokousávám. Mě učil stavět modely starší brácha a něco jsem vyčet z těch pár ročníků HPM co mám, ale obecně asi pracuju podle technologií z osmdesátých let. Když je teď řeč o akrylových a olejových barvách, stínování techniky (byl jsem před pár lety dost rád, když jsem se naučil stínovat figurky) apod., tak jen valím bulvy.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4300Verze : 0
MOD
to scotty:jo jo vychod je vychod,co se tyce rozdilu mezi clankovyma a gumovyma pasam-gumaky jdou udelat pekne ale na realu moc casto vysponovane pasy neuvidis,co se gyce friulmodelu jsou zbytecne drahe,lepsi je koupit japonske modelkasten,ktere jsou sice z plastu ale podle me to staci a navic sou za polovicni cenu,a pokud nahodou stoji vic tak sou i s komplet podvozkovyma kolama,bohuzel do cech je nikdo nedovazi,ale v nemecku nebo rakousku je sezenes uplne v pohode.co se tyce academky a a trumu jsou ganz gut ale kdyz oni udelaji skok do predu za tamyiou tak tamyia udela dva skoky vys do kvality,cehoz jsou dukazem P-47 razorback a jeji funglovka-hummer,a co se tyce academy uz dlouuuuuho nemela zadnou novinku,podle me je slusnym kandidatem na pribliznou kvalitu afv club a v pripade novejsich kitu i gawa.
To Admin:ja tu zadne sproste slovo nevidim,a co se tyce toho ze ty clanky jsou jenom moje tak si nepoznas klasicky roznovsky humor Palba Palba #2gunfire Box Palba Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4302Verze : 0

Citace - Rad :

Pro Fridricha: Ty jsi můj člověk!! Ze mě už se taky stal jen sběratel krabiček s neslepenými modely a jen pomaaaallliiiiičkuuu se tím prokousávám.



Díky za slova útěchy. Konečně spřízněná duše. Moje stavební metody jsou jak se říká z dob kitařské archeologie, ale dá se s nimi dosáhnout velice slučných výsledků. Osobně mám pocit, aniž bych někomu ty kity stavěné moderními metodami nějak záviděl, že mnohé je přehnaně nastínované a vypadá to až příliš nepřirozeně.
Jinak ale z posledné doby mám jeden postřeh, kterým je to, že se nevyplácí zaváhat. Před nedávnem Wink udělal Accurate Miniatures v měřítku 1:48 Iljušina Il-2 ve třech verzích /jednomístnou, jednomístnou lyžovou a dvoumístnou/. Bylo to nějak před vánocemi, když se tato novinka objevila na trhu, a tak jsem si řekl, skříně plné, ta mašina na trhu za ty prachy bude stejně pořád. Po době, když jsem procházel naším městem, tak jsem navštívil prodejnu modelář, kde vcelku nic nikdy neměli /teď už je to lepší - mápe pobočku MPM/, ale zato tam měli plechy od Eduarda právě na Il-2, takže bez váhání jsem je koupils tím, že ta moje bude vypadat. Teprve pak jsem začal shánět model a k mému zděšení jsem zjistil, že americká firma zanikla a s velkou námahou se dají sehnat maximálně jednomístné verze. Jenže já chtěl mermomocí dvoumístnou /je to prakticky moje nejoblíbenější mašina/. Málem jsem si už myslel, že mi ty plechy zůstanou na památku a odolával jsem všem pokušením, ať si jednomístnou verzi předělám na dvoumístnou.
Znáš to, když našinec napne veškeré úsilí, tak udělá všemožné. Mně se tu vytouženou Il-2 podařilo nakonec sehnat z USA a na poštovném jsem si připlatil 25,-USD.
Takže pozor. Nyní stavebnici oprašuji ve skříni, protože se mi do ní nechce pouštět abych ji nesprčil, ale hřeje mne pocit, že ji mám.
To jsem se nějak rozkecnul.
#Turn-l
Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4326Verze : 0
To Fridrich : vlastním též několik modelů, jež patrně nikdy neslepím, jednoduše proto, že je nechci zkazit. Jistě znáš onen krásný pocit, kdy člověk krátce po zakoupení vysněného modelu usedne do křesla, prohlíží výlisky, kochá se obtiskama a pokyvuje hlavou nad návodem, říkaje si "to je ale kráááása".... A pokud se do onoho modelu nepustíš téměř ihned, maximálně za pár hodin, stane se z něj položka ve skladišti, která čeká a čeká... Občas ho vytáhnu (ten model, probůh!! Very Happy Very Happy Very Happy ) a po pár minutách zase uložím se slovy, že ještě nemám tolik zkušeností, nebo podkladů, nebo natolik dobrou náladu, abych se do něj pustil. A tak model zase čeká a čeká... a já si uvědomím, že z mých téměř tří set nepostavených modelů třeba neslepím ani pětinu. Kdybych lepil svým dnešním tempem, dodělám poslední letounek ve svých 73 letech, a nezapočítal jsem bojovou techniku... Jenže každý měsíc se sklad rozroste tak o dva modely koupené, vitrína pak maximálně o jeden postavený. Někdy ani nevím, proč toho tolik kupuji. Je to svým způsobem droga. No, ale ani moc těžkou hlavu mi to nedělá. Stavím pro sebe, jak už jsem napsal, řídím se pravidlem "méně je někdy více" (to taky souvisí s těmi pásy a jinými doplňky, já je zkrátka nějak nepotřebuju) a jsem spokojen i s čistě postaveným stařičkým Frogem bez jakéhokoli plechu či rezinu. Postavil jsem tak 130 modelů, z nichž se mi tak 130 líbí a jsem s nimi spokojen. A vvvo vo ttom to je, ta modelařina, o naší, zdůrazňuji NAŠÍ radosti, ne? Very Happy Very Happy Very Happy
Taky jsem se rozkecal... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4327Verze : 0
To Friedrich: Pokud je mi znamo, tak Accurate Miniatures se zase rozjízdej, takze by to s jejich modelama mohlo bejt lepsi.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4332Verze : 0
MOD
co se tyce acurrate miniatures tak formu na dvoumistnou il 2 se pokousi koupit jedna ceska firma ale nevim ktera
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4397Verze : 0
co se tyka prestinovani,to jsou narazky na me?Plamenomet
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4400Verze : 0
hele chlapi tohle je o technice #Cussing out
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4401Verze : 0
To Scoty


Sdílím Tvůj optimismuz. Já dělám (pokud to v současné době je možné takhle definovat) také pro své potěšení a se vším, co jsem postavil jsem také spokojen.
Znám spostu chlápků, kteří krabičky celý živit sbírali s tím, že až budou v důchodu, tal je začnou stavět, ale nikdy k tomu nedošlo. Na druhou stranu posbírali veškerý sortiment zaniklých firem.
Já takový depozitář jako Ty nemám, něco jsem pustil a přeorientoval jsem se na "kvalitu" a letadla, techniku i figurky, které chci určitě postavit.
Teď jsi mi dal velikou inspiraci ke stavbě té Il-2.
Mám ale na druhou stranu také třeba původního Tigera I 1:35 od Tamiye, ke kterému jsem si sehnal ale doplňující pásy (ty původní na čelní pancíř jsou nepožitelné). Proč kupovat nového drahého. Kity se budou určitě stále více zdokonalovat.
Na T-34 si chci pořídit nějaké doplňky. Mimo jiné na T-34/76 sháním plechová lisovaná kola (kdyby jsi o nějakých věděl, dej vědět). Chci udělat verzi, na kterou mám fotku z Berlína - konec války.
Jinak lepší strkat prachy do kitů, než bůhví do čeho (když člověku hrkne v kouli, tak se toho stejně může zbavit, popř. zanechá potomstvu dědictví).
To, že Accurate Miniatures se rozjíždí jsem také slyšel, ale svoji Il-2 mám a tak jsem spokojen.
Jen abych se dostal ke stavbě, když už jsem to Scotymu trochu slíbil. No a když formu koupí nějaká naše firma, tak jen líp. Šturmoviků není nikdy dost (mimo jiné mám už dva obrazy), osobní vzpomínky a fotky od válečných veteránů.
No, stínování je věc názoru, já jsem neměl nikoho konkrétního na mysli, vyjadřoval jsem své celkové stanovisko.
Ať si každý za své prachy nakonec dělá co chce, jen když tím nebude obtěžovat své okolí. To je také můj všeobecný názor a moje definice demokracie Very Happy
Ono Scoty si ty modely schovávat také moc smysl asi nemá už i proto, že se člověku zhoršuje zrak, i když jsou prý na trhu nějaké dobré osvětlovací lupy. Hlavně, aby se ruce nezačaly třást.
Jo zlatý Frog a také Airfix.


Kitům zdar a lepení zvlášť Exclamation


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4461Verze : 0
To Fridrich : rád slyším o každém, kdo je se svými výtvory spokojen stejně, jako já. Jsou i tací, kteří spokojeni nebývají, ale těch je mi trošku líto, neboť nevím, za čím se honí. Je to jako s uměním. Rembrandt nebo Julius Mařák, to je vrchol malířství, ale mně by stačilo nakreslit aspoň svůj dům stylem Josefa Lady Very Happy
Tu Il-2 určitě postav, kdysi jsem ji prohlížel u známého a je opravdu parádní, takže pokud na ni vlastníš vše potřebné (o čemž jsem přesvědčen), tak nač čekat? Žijeme jen dvakrát !! Very Happy Very Happy
T-34/76 je jeden z mých plánovaných nákupů. Nejezdil sice v britských službách, ale letos v květnu jsem přečetl pár podkladů o Vlasovově armádě a maličký nápad se chytl drápkem. Skončilo to - zatím - rozestavěným Hetzerem. T-34 by ho měla doplnit a trio bych rád uzavřel modelem ruské BA-10. Prý se má letos objevit, ale nevím od koho.. Sad
Šturmoviků není opravdu nikdy dost. Tutéž větu hlásám, v mém případě je však řeč o Mosquitech (14 ks, z toho 10 Hasegaw, na skladě... Very Happy Very Happy )
Na závěr o tom schovávání modelů Very Happy . Souhlasím, že to smysl nemá, proto jsem začal trochu urychlovat své lepení, aby se ta vitrína přece jen rychleji zaplňovala a to skladiště aby ubývalo. Začalo mi v posledním roce připadat, že se s některými modely docela zbytečně dlouho pachtím a výsledek je pak stejně drobet jiný. Jak praví kamarád, je to jako když člověk vybaví kabinu Hurricana k dokonalosti. Pokud ji neotevře, je to k ničemu, neb dovnitř je mizerně vidět. Tímhle se řídím. Jak jsem psal, nerozkrytovávám, neotvírám, nepředělávám. Na jednom modelářském diskusním fóru (Ty jistě budeš vědět, na jakém Very Happy ) probíhala soutěž v postavení modelu za jeden týden. Potvrzuji - jde to! A mohu to jen doporučit všem, kteří mají depky ze svého skladiště Very Happy .
Ach ano, zlaaaatý Frog...... žabičko, kde jsi??? Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4476Verze : 0
To Scotty


Mosquito je skoro tak pěkný jako Il-2! Jinak zírám na tu Tvou zásobu těchto mašin. Stejně to musel být rachot, když se tyto elegantní stroje řítily vzduchem. Jenom škoda, že u nás žádné nezůstalo zachováno. Snad tyto mašiny byly také získány výměnou za Liberatory, které u našeho letectva neměly tehdy uplatnění.
Údajně v těch Mosquitech bylo hodně balzy a budiž nám maličkou útěchou, že její část se snad dostala do rukou modelářů.
Jinak ať zvolíš tu správnou T-34. Asi se Ti bude nejvíc hodit T-34/76 od Tamiye (na přebalu krabičky obrázek s tankisty v otevřených věžových poklopech). Jsou tam verze pro věž s obyčejnými poklopy a pouze periskopem, ale i také díly pro verzi s velitelskou věžičkou, jakou měly pozdější verze s 85 mm kanonem. Já ji mám, akorát bohužel pro mne je tam ta kombinace kol, která mi nevyhovuje.
Tu BA-10 by snad mohli dělat někde v Rusku (Zvězda ap). Jinak otázka Vlasovců velice zajímavá.
Osobně vlastním nášivku TB (tedy TV), což byly další jednotky - TEREK VOJSKA ( složená z občanů SSSR pocházejících z oblasti řeky Terek, vlévající se do Kaspického moře), kteří "bojovali" rovněž po boku Němců. Nášivka byla získána původně někde na Opavsku na konci války. Také zajímavá inspirace.
Jinak rukávové označení Vlasovců se dá na burzách sehnat, ale kolikrát to jsou velice nezdařilé napodobeniny. Myslím, že takových exponátů se dochovalo velice málo. Po zajetí vojáka s tímto označením je příslušníci Rudé armády bezmilosti stříleli.
Ať tak smutně nekončím, také mám "něco" v některých modelech, o čem vím jenom já, že to tam je a případného zájemce musím na tu skutečnost upozornit. Vždy ale rozhoduje celkový pohled na model, tedy jeho povrch, jak jsi správně (pro některé, tedy i pro mne) uvedl. Laughing


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4785Verze : 0
To Fridrich : ta zásoba "dřevěných zázraků" se možná ještě časem rozroste, není to definitivní počet Very Happy . Na tuhle potvoru jsem fakt ujetej Smile)) Dekály mám asi na 20 strojů a jelikož nevím, které si vybrat, možná postavím všechny Very Happy .
Ta T-34/76 bude skutečně od Tamiye, už jsem ji prohlížel. BA-10 prý zatím není, jen nějaké BA-6 či co, ale v sovětské technice se nevyznám, tak nevím, jak velké jsou v nich rozdíly. Fotky na Vlasovecké BA-10 jsou dost neostré, tak se musím mrknout jinde. Zatím o nich nemám žádný údaj.
Nášivka Terek Vojska? Hmm, tak to je tedy cenný úlovek! Takové věci opravdu nerostou na stromech Very Happy Very Happy Very Happy . Kdysi jsem chtěl nášivky sbírat, ale odrazovaly mě právě ty ceny na burzách, navíc jak píšeš se mnohdy jednalo o poměrně špatné kopie, takže z toho nic nebylo. No, nakonec jsem začal shánět britské čepicové odznaky a vozit je z cest po Británii. Dnes už pár zajímavých kousků mám, hodlám je pověsit na zeď v krabičce na motýly Very Happy Very Happy
Ten vzhled modelu opravdu hraje rozhodující úlohu. Já osobně jsem se rozhodl pro zajímavé a netradiční kamufláže, které "zvednou" i celkem obyčejný a jednoduchý model. Proto rád stavím kořistní letouny i tanky (např.Panther ukořistěný Brity v Holandsku a nasazený u 5.praporu Coldstream Guards, sice zatím mám pouze dvaasedmdesátinu, ale možná dojde i na větší měřítko) nebo stroje od netradičních jednotek, třeba meteorologický Hurricane Very Happy .
Jo jo, modelařina je krásná ... Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4808Verze : 0
co se tyce tech lisovanych kol tak je vyrabi pavla models,a co se tyce tech exotickych masin tak to me hodne bavi,mam doma panter G prestaveny nemcema v ardenach do priblizne podoby M 10 Wolwerine.fotku uverejnim v sekci tanky,potom mam flakpanzer T34 (r)-viz valka a kv 2 tez ukoristeny nemci s nemeckou velitelskou vezickou z panzer 4 s velmi pestrou kamuflazi a grille M ktera ma misto dela SIG 33 naistalovany 37 milimetrovy flak
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4833Verze : 0
To Georgie S.: takovému modelaření rozumím Very Happy . Tyhle neobvyklé stroje sbírku opravdu oživí. Ten flakpanzer T-34 (r) používala divize Das Reich, nemýlím-li se? Jinak mám také políčeno na Tamiyácký Marder, použitý Brity kdesi v západní Evropě. Mám okopírovanou fotografii na stroj s kokardou á la RAF na boku, ukrytý mezi nějakými obilnými snopy.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4848Verze : 0
To Scotty


Tiše Ti "závidím" tu squadronu Mosquit (safra, nějak se mi to už i snad rýmuje Very Happy )
Kdysi dávno, před vojnou jsem měl toto éro postavené v měřítku 1:32 (bombarovací verze s proskleným čumákem). Myslm, že to bylo na tuto mašinu ale příliš velké měřítko, ale hlavní podvozková kola byla teda impozantní - ci si pamatuju. Mám pocit, že každý typ chce své měřítko, aby vynikly jeho přednosti, tvary...
Na tento model je ideální asi měřítko 1:48 (s kanonovou výzbrojí). Ještě že není poblíž obchod. Ty tedy dovedeš člověka nalákat Exclamation
S tím sbíráním nášivek a dalšího máš pravdu. Teď se motá tolik napodobenin a tak udělaných, že velmi často nejde poznat, kdy to bylo vyrobeno. Holt "šikovní" lidi dovedou udělat ledacos.
Zmínil ses, že máš anglické čepicové odznaky. Docela bych potřeboval - anglický důstojnický odznak z brigadýrky - pochopitelně příslušníka RAF (kdyby náhodou, tak si vzpomeň. Nijak to nechvátá).
Jo a ještě, kdybych někde narazil na nějakou "kořistní" kamufláž, mám Ti ji "odložit". Uveď prosím o jaké mašiny by se mělo jednat. Včera jsem viděl "pěknou" La-5 in Luftwaffe Mantel.


Zdarec Fridrich


To Georgie S.


Dík za informaci o těch lisovaných kolech. Na tu pavla models je myslím odkaz na stránkách REVI. Že se tak blbě přeptávám, je to měřítko 1:35?


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4852Verze : 0
BA-10 - zajímavé modely ruské provenience občas mívají v Celetné ulici v tom podloubí co se odbočuje na Ovocný trh.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4858Verze : 0
to fridrich:jo ty kola jsou v petatricetine
to scotty jo ten flakpanzer je od das reich,co se tyce te marder,tak pokud je to marder III M (ktere britove pouzivali velmi hojne) tak typy ukoristene brity,mely nektere i zadni blatniky,koukni do publikace od mbi.
cose tyka te BA 10 tak kouknete na www.okupant.cz
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4862Verze : 0
dostal jsem zajimavou nabidku na zakoupeni Panteru A od italeri z dob kdy byla forma este nova,nevite nekdo jestli je to lepitelne?budu vdecny za kazdou odpoved,dik Wink
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4864Verze : 0
To Fridrich : čepicový odznak příslušníka RAF samozřejmě vlastním,avšak pouze jeden jediný, kterýžto z toho důvodu bohužel nemohu pustit Sad . U nás v ČR se objevuje, ale opět to může být jen napodobenina.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#4942Verze : 0
To Scotty


Díky za ochotu. To někde seženu. V podstatě mi vyhovuje i současný důstojnický odznak RAF, a ten seženu. Angličani narozdíl od "jiných" zemí zachovávají svoji symboliku Exclamation
Současný se od druhoválečného vlastně nijak vzhledově neliší.


Zdraví Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#5017Verze : 0
ja zbiram nasivky a odznaky americkych policii a acr,jeden znamy je pro acr vysiva,takze s trochou ukecavani neni problem je sehnat,co se tyka uspd's tak to uz je trochu vetsi orisek,ale mam doma veeeelkou raritku:nasivku na baret od sas z roku 1944,to cucite co?
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#5033Verze : 0
Tak ako ste to uzavreli s tou T 34-kou?


Ja osobne ich mám od T 34/76 vz. 1940 s kanónom F 32 (L 11), cez T 34/85 s povojnovou vežou z Charkovského závodu, až po VT 34. Teraz zháňam seíózne podklady na mostný tank MT 34 a žeriavový tank JT 34. K tomu žeriavovému tanku vám môžem povedať, že okrem toho v Lešanoch viem o jednom, ktorý je ešte v prevádzke a budem k nemu robiť fotodokumentáciu.


Bohužiaľ , čo sa týka stavby modelov, som na tom presne tak, ako mnohí z vás a tak sú skoro všetky zatiaľ len v krabici.


Ale ako mi Záhoráci hovoríme : "Es komm der Tag!".
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#12336Verze : 0
s akou t 34?
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#12694Verze : 0
Len som voľne nadviazal na debatu, resp. odpoveď Fridricha Scottymu z 20.08., kde písal o tom, že si ešte pozháňa nejaké doplnky k T 34. Nemyslel som uzamknuté fórum o tom, či bola T 34 najlepším tankom.... To je už TABU.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#12700Verze : 0
TAK TO NEVIEM ZEPTAJ SA INYCH
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#12849Verze : 0
To SKOT


Vidíš, jak je to s tím naším kitařením. Doplňky jsem žádné neposháněl, ale lepení zůstalo zase na teoretické úrovni. Ale tak lisovaná kola, tako kola, ta bych už safra sehnat měl, jestli chci udělat věrohodně T-34/76 z bojů o Berlín. Chce to zase provětrat skříň.
Při nejhorším známý je velice zdatný řemeslník a mohl by mi je vysoustružit, když mu asi dám dělat kanonové hlavně 8), ale to jsem tu už asi zmiňoval.


Jinak jsem si všiml, že jsi některé za ten Tvůj pobyt tady už stačil docela slušně ovládat slovenštinu, a to i písmem Idea Very Happy


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#13032Verze : 0
To Fridrich


Teraz som strašne nahnevaný, lebo som Ti napísal celkom obsiahly matroš - informáciu a keď som dal príkaz odoslať, tak mi to vypísalo čosi ako : "invalid ...". Potvora jedna aj s počítačom, teraz aby som to znova vymýšľal.


Prosím Ťa, napíš mi presne aké pojazdové kolesá na tú Tvoju T 34-ku chceš, lebo ma to mýli. Aj podľa toho o čom písal Georgi S. sa totiž domnievam, že chceš liate "paprskové" pojazdové kolesá s pryžovými obručami, lebo tie robí PAVLA MODELS ak to dobre viem, lebo som ich kupoval aj ja. Leda že by začali robiť aj lisované. Tie štandardne dodáva Tamiya s modelom T 34/85. Tak teraz neviem. Upresni to prosím.


Aj s tými doplnkami niečo urobíme, ak mi napíšeš aké doplnky chceš. Stopro sa niečo nájde.


Asi pred troma dňami som kdesi na tomto fóre narazil na ostrú polemiku o T 34/85 ŽIŽKA. Neviem kto, nakoniec to ani nie je podstatné, tvrdil že sa jedná o povojnový marking, iní mu oponovali.


Odhliadnuc od toho, že v každom z tých príspevkov bolo množstvo nepresností, radím ti toto:
1.
Ak si prívrženec zásady "filozofiou plastikového modelárstva je zhoda so vzorom", tak Ti neostáva nič iné len urobiť tank podľa skutočného vzoru.
2.
V prípade, že ale nie si ortodoxným vyznávačom tejto zásady, máš to jednoduchšie. Môžeš stavať s rozšafnosťou ostrieľaného modelárskeho taktika.


Ako príklad použijem práve T 34/85 ŽIŽKA.
Vznik nápisu ŽIŽKA na T 34 85 s tzv. "zúženou" vežou je datovaný 5.5.1945. Došlo k tomu pravdepodobne na štadióne vo Vítkoviciach, kde pokračoval výcvik dobrovoľníckej jednotky. Inštruktor výcviku vodičov rtn. Palička so svojimi žiakmi opravil zásahom poškodený T 34/85 s liacím číslom veže 0, pod ktorým je 578 - pozostatok po sovietskej armáde. Tank bol poškodený dňa 30.4.1945 v Ostrave - Zábřehu. Po oprave prevodovky dostal tank na vežu nápis ŽIŽKA.


Teda nie až 11.5.1945 na akejsi pražskej prehliadke, či ako to bolo uvedené.


Dňa 11.5.1945 boli totiž v Ostrave, v Komenského sadech, uložené ostatky (tzv. druhý pohreb) kpt. Stepana Vajdu - povýšeného na kpt. a vyznamenaného Zlatou hviezdou hrdinu ZSSR in memoriam. Tank
T 34/85 ŽIŽKA išiel v smútočnom sprievode a za vežou bola na tanku vezená rakva s ostatkami.


Až po tomto dátume dostal tank na zadný štít veže dva nápisy :
OSTRAVA 1945 a pod tým PRAHA 1945.


(ppor. Stepan Vajda padol 6.4.1945 pred 19-tou hodinou pri obrane predmostia pri mestečku Tworków. Odstrelovač ho trafil do hlavy, keď ju vysunul nad poklop veže z dôvodu prieskumu pred ústupom)


Analogicky sa dá predpokladať, že pri oprave prevodovky po zásahu bolo nutné opraviť alebo vymeniť aj pojazdové kolesá tanku. Tak sa stalo, že na ľavej strane boli štyri typy pojazdových kolies. Prvé je lisované, plné, s hladkou pryžovou obručou. Druhé koleso bolo liate, "paprskové" s vrúbkovanou pryžovou obručou. Tretie a piate koleso bolo liate, "paprskové" s hladkou pryžovou bandážou. Štvrté koleso bolo tak isto liate, "paprskové" s bandážou po obvode perforovanou kruhovými otvormi. Ich význam som doteraz nepochopil.


Prameň z ktorého som čerpal :
1. československá samostatná tanková brigáda v SSSR, autor Milan Kopecký, vydavateľstvp MBI, 1. vydanie Praha 2001
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#13049Verze : 0
POZOR! POZOR! POZOR!


SYPANIE POPOLA NA HLAVU!
To je zaujímavé, že práve vtedy, keď to človek dobre myslí a chce inému nezištne pomôcť urobí botu. Preto sa všetkým, ale hlavne Georgiemu S., ospravedlňujem za moje unáhlené vyjadrenie, že PAVLA MODELS nerobí lisované pojazdové kolesá na T 34/85. Po napísaní príspevku mi to nedalo, a overil som si to priamo u menovaného výrobcu. Výsledok je, že samozrejme robia aj liate aj lisované pojazdové kolá pre T 34.


EŠTE RAZ SA OSPRAVEDLŇUJEM.


To Fridrich.
Teraz je už vlastne jedno, ktoré kolesá chceš. Ale na druhej strane, ak máš T 34 od Tamiye, tak nemusíš kupovať lisované kolesá, pretože tie, čo robí PAVLA MODELS sú vlastne zaformované a odlievané pojazdové kolesá z modelu Tamiye. Mal som v ruke dva odliatky lisovaných kolies od PAVLA MODELS. Jeden bol veľmi kvalitne oddliaty, ale na druhom boli veľmi zjavné stopy po poškodení forrmy, alebo inej výrobnej vade, lebo vnútri diskov kolies boli hrubé náliatky materiálu.


P.S. Odporúčam všetkým pozrieť na stránku www.neomega-resin.com a prečítať si upozornenie týkajúce sa PAVLA MODELS.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#13534Verze : 0
To SKOT


Děkuji za velmi obsáhlou zprávu. Z těch kol, jak říkal major Haluška alias Terazky..."jsem z toho volajaký zmatený".


Aby se vše vyjasnilo - paprskové lité kola, jsou ty, co mají T-54 ap Confused:


Já potřebuji na tu svoji T-34/76 z bojů o Berlín - jedná se o stavbu konkrétního stroje - asi ty hladké lisované kola, jestli se už správně vyjadřuju.


Raději najdu někde fotku a přiložím ji pro ilustraci. Jsou to ta pojezdová kola, která jsou na modelu od Tamiye T-34/85, kterou mám také.


Je mi jasné, že asi resinové výrobky nebudou vždy stejně povedené. Nech tak, já si ty kola seženu.
Každopádně děkuji mnohokrát za ochotu a Tvoje dvojnásobné úsilí při psaní zprávy a vyčerpávající informace 8), jakožto i o přijetí omluvy za zmatek, který jsem s těmi druhy kol nastolil Confused



Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#13535Verze : 0
To Fridrich


"Čo bolo, to bolo. Terazky som majorom" Aby sa Ti to ľahšie rozhodovalo, posielam Ti v prílohe typy pojazdových kolies. Len pozor, pojazdové kolesá typu B a D mohli mať rôzne typy pryžových obručí (hladké, perforované, vrúbkované a pod. Ale myslím, že sme zase o krok v predu. Pokiaľ budeš potrebovať nejaké kresby alebo foto, daj vedieť, mám toho cca 1,5 GB a tak ako hovorí klasik (LS) : "...něco tam se najde...".
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#13579Verze : 0
To SKOT


Ani nevíš, jakou jsi mi udělal radost. Konečně to mám pohromadě a už by se mi nic nemělo plést. To je vynikající!
Všechna kola pěkně pohromadě vedle sebe i s popisy. Takže já potřebuju typ D, jenom ještě musím do úplné dokonalosti zjistit ten typ pryžové obruče, pokud to půjde z fotografie rozpoznat.


Uctivé poděkování Idea


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14140Verze : 0
Som presvedčený, že to bude presne tá obruč, ktorá je znázornená na tom plnom pojazdovom kolese.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14141Verze : 0
to skot:ty do tech tecek asi delas co? nevis kde by se dala sehnat T 34/85 od dragonu nebo ason kola typu B? smozrejeme vse 1:35 dik georgie Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14296Verze : 0
Ale Jiříku?Ty přece stavíš výhradně Tamyiu?Snad se nebudeš zahazovat nad tajkovým póvlem ,jako je Dragoní T 34?Mimochodem jedna z nejlepších stavebnic letošního roku?
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14387Verze : 0
ach jo... za A:nemusim kdyz mi lidi rikaji vlastnim menem tak to prosim! nedelej (vsim sis ja te prosim!)
za B:nestavim vyhradne tamiyu i kdyz tvori 90 % meho repertoaru a preferuju hlavne ji Very Happy
za C:i kdyz se mi to spatne pise tak musim uznat ze dragoni tecko je NEJLEPSI kit tecka na svete (tamiyacke tecko je opravdu stare a nema paprskove kola Sad )
za D:jedna z nejlepsich stavebnic letosniho roku jsou urcite hummer od tamky,,lt 38 teze firmy a za zminku stoji abrams a DUKW od italeri nebo leopold od trumpeteru takze nemuzes rict ze sem ortodoxni tamiysta jelikoz ten leopold je opravdu velice pekny a az si necham udelat special vitrinu tak ho postavim-postaveny je dlouhy asi 70 cm,fakt to stoji zato


ps:to tecko by bylo supr,nebo by mi stacilo i dragonovske su 100-co se sovetske techniky tyce myslim ze dragon stoji v popredi svetove kvality
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14601Verze : 0

Citace - SKOT :


Asi pred troma dňami som kdesi na tomto fóre narazil na ostrú polemiku o T 34/85 ŽIŽKA. Neviem kto, nakoniec to ani nie je podstatné, tvrdil že sa jedná o povojnový marking, iní mu oponovali.



Vznik nápisu ŽIŽKA na T 34 85 s tzv. "zúženou" vežou je datovaný 5.5.1945. Došlo k tomu pravdepodobne na štadióne vo Vítkoviciach, kde pokračoval výcvik dobrovoľníckej jednotky. Inštruktor výcviku vodičov rtn. Palička so svojimi žiakmi opravil zásahom poškodený T 34/85 s liacím číslom veže 0, pod ktorým je 578 - pozostatok po sovietskej armáde. Tank bol poškodený dňa 30.4.1945 v Ostrave - Zábřehu. Po oprave prevodovky dostal tank na vežu nápis ŽIŽKA.


Teda nie až 11.5.1945 na akejsi pražskej prehliadke, či ako to bolo uvedené.


Dňa 11.5.1945 boli totiž v Ostrave, v Komenského sadech, uložené ostatky (tzv. druhý pohreb) kpt. Stepana Vajdu - povýšeného na kpt. a vyznamenaného Zlatou hviezdou hrdinu ZSSR in memoriam. Tank
T 34/85 ŽIŽKA išiel v smútočnom sprievode a za vežou bola na tanku vezená rakva s ostatkami.


Až po tomto dátume dostal tank na zadný štít veže dva nápisy :
OSTRAVA 1945 a pod tým PRAHA 1945.


(ppor. Stepan Vajda padol 6.4.1945 pred 19-tou hodinou pri obrane predmostia pri mestečku Tworków. Odstrelovač ho trafil do hlavy, keď ju vysunul nad poklop veže z dôvodu prieskumu pred ústupom)




Prameň z ktorého som čerpal :
1. československá samostatná tanková brigáda v SSSR, autor Milan Kopecký, vydavateľstvp MBI, 1. vydanie Praha 2001




Sypu si popel na hlavu, to jsem byl já. čerpal jsem z téhož pramene, ale bohužel jsem si špatně pamatoval popisek u bokorysu tohohle téčka. Je tam napsáno "nápisy na zadní straně věže" a já si pamatoval jen "nápisy se objevily po 11.5." Ale že šlo o Vajdův pohřeb jsem věděl, to jsem tam fakt napsal, že to byla přehlídka v Praze?! (já to teď nemůžu najít, kde tahle diskuse proběhla)


Tímto se tedy Georgímu omlouvám i ostatním, pokud jsem jim způsobil nějaké problémy.


Mea culpa, Mea culpa, Mea maxima culpa!


(Na druhou stranu ten tank už stejně nejspíš nebyl v boji... Wink Ale hádat se nebudu! Nechce se mi to teď hledat Very Happy )
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14635Verze : 0
MOD
To Georgie S.


Sám pátram po Dragoňáckej T 34-ke už tretí rok. Nie a nie ju splašiť. Takže nie si sám. Ale keby bola, dám Ti vedieť. Inak čo sa týka T 34 od Tamiye, mám voči nim viacero veľmi vážnych výhrad. V čase keď vznikli, však boli naj.


Nemáš celkom pravdu, že Tamiya nerobí paprskové liate kolesá s pryžovými obručami. Robí, ale dodáva len dva páry v stavebnici T 34/76 vz. 1943, kat. č. 35059.


T 34/76 vz. 1942 totiž boli z dôvodu nedostatku gumy vybavené celokovovými pojazdovými kolesami s vnútorným odpružením. V prevádzke sa však zistilo, že sa tým enormne zvýšila hlučnosť a trpia všetky konštrukčné prvky tanku, najmä pojazdové ústrojenstvo a pásy, ktoré museli byť z toho dôvodu zosilnené a ich šírka bola 550 mm.


Aby sa tieto javy odstránili boli T 34/76 vz. 1943 vybavené na 1. a 5. vlečenom ramene liatymi paprskovýmiu pojazdovými kolesami s pryžovou bandážou. 2., 3. a 4. vlečené rameno malo celokovové pojazdové kolesá s vnútorným odpružením. Táto zásada však mohla byť porušená v bojových podmienkach, v dôsledku opravy alebo výmeny pojazdových kolies.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14640Verze : 0
To Rad


Neospravedlňuj sa! Zaujímavé je to práve preto že nemôžeme vedieť všetci všetko a že robíme chyby. Ja zase na vás mnohých obdivujem vedomosti o I. a II. sv. vojne a iných veciach. Tým chcem povedať, že každý vieme najviac o tom svojom.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14641Verze : 0
To Rad


Náš u mňa koňak, alebo sa Ťa pokúsim podplatiť inak. Mal si pravdu, pekne som kecal s tou Prahou. To si tam nepísal. Tak neviem odkiaľ sa mi to tam priplietlo. V každom prípade som spravil chybu a za tie sa platí.
Ospravedlňujem sa.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14648Verze : 0
to skot:na americkem trhu je dragoni tecko dostupne porad,uvidime jak je na tom admin s pinpongacema-doufam ze mu ji nabidnou opravdu doufam Very Happy ty,tuhle historii podvozku tecek znam,mam doma tamyiacke sedmsestky 42 i 43 s celokovovyma kolama a 43 kombinyci techto dvou druhu-na v predu a vzadu s obruci a v uprostred tri kovove jak sem mluvil o tech kolech s paprskama myslel jsem jako soucast kitu,jelikoz to tecko s paprskama vypada bozsky viz. obrazek
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14658Verze : 0
No, je to naozaj veľmi pekne urobená dioráma. Si dobrý.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14661Verze : 0
neni moje ale poznamenavam ze delam velmi podobnym zpusobem-podle tohohle chlapka jsem se naucil 95% vseho co znam-jen ta kvalita te patiny se mi furt nelibi


sak se koukni na jeho web- https://www.dioramafile.com/gallery.htm je to fakt super zatim jedny z nejlepsich praci co jsem videl,a kdyz si vezmes ze ten chlapek je pimpongac Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14705Verze : 0
toto je jednya zmych starsich praci-je to trosku rozmazane ale nic vic zatim nemam,ale pockejte pristi rok-to vam to tu zahltim Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14708Verze : 0
Ja som Ti chcel poslať interiér z VT 55A, ale nakoniec som nič neposlal. Mám ho dobre vyfotený len keď bol z polovice hotový. Teraz keď je dokončený, nedokázal som s mojou kamerou urobiť dobré fotky. Takže až v piatok.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#14991Verze : 0
To Georgie:Ok,S tím leopoldem máš pravdu,taky jsem po něm šilhal,ale ty rozměry,ty rozměry:)))))))Lt 38 je bezva,Hummera jsem neviděl,DUKW je nejlepší,protože jedinýSmile))))To že je to model roku,není názor můj,ale hyperscale.com.Ty dragoní Téčka se u nás jenom mihly,a ještě jenom mám pocit T34/85,T 34/76 vz.41 maj vydat letos.Možná je to naopak,teď fakt nevím.Jenomže v edici,co se u nás ani v Evropě prodávat nebude (info z hyperscale.com)takže jenom zásilkáč za doláre,nebo smůla.já ho mám objednaný u kamaráda,co má osobního dodavatela žaponce,objednal jsem si obě......Ale je to palba,vycházej i s japonskou poštou a clem na 1800,- za kus:(((((((((
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15036Verze : 0
presne-ty rozmery,ty rozmery to dukw je fakt bezva a kdyz si k nemu das nove kola tak dostane uplne jiny vyraz Very Happy taky sem slysel ze maji byt zacatkem pristiho roku dragony t34/85 UTZ a /76 1941 ale jestli budou to opravdu nevim Sad taky sem premyslel o nake zahranicni zasilce ale ty prachy...nevis jak je na tom admin s tema dragonovyma kitama?modlim se aby v tom seznamu to tecko aspon mihlo Very Happy
ps:vidis ze se nekdy i shodnem Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15269Verze : 0
T 34/85 UTZ je na hyperscale jako horká novinka.Bohužel v edici,co není pro Evropu.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15349Verze : 0
K***A Sad
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15350Verze : 0
Môžem sa z neznalosti opýtať, čo znamenajú písmená UTZ za T 34/85?


Pokiaľ mi je známe T 34/85 s označením UTZ neexistovali.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15429Verze : 0
ukrajinskije tratkotorove zavody jediny rozdil od normalniho tecka byl v obrucich a hnacim kole nic vic 8) myslim ze soveti to nerozlisovali
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15438Verze : 0
Georgie S.


Mám ťa naozaj rád a preto Ti hovorím : KECÁŠ!!!
Bola to z mojej strany pasca. Viem presne o čo ide, len som chcel vedieť či vám je jasné o čom sa bavíte.
Marty, čo myslíš Ty.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15440Verze : 0
ja to tusil Very Happy ne jen sem odvozovoval od skratky-podobne jako u ctz bylo mi divny zes to nevedel vsivaku Very Happy Very Happy Very Happy spis mi rekni esli mam pravdu v tech rozlisnostech od normalnich tecek
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15441Verze : 0
Označenie UTZ, niekedy aj UVZ, je len jedno z používaných, ale nie oficiálnych. Značí Uralskyj tankovyj zavod. Netýkalo sa však tankov T 34, ale výrobného závodu.


V IX./X. mesiaci 1942 bol evakuovaný Charkovský lokomotívny závod č. 183 na Ural do Nižného Tagilu, kde mu boli pridelené čiastočne ešte rozostavané výrobné haly URALVAGONZAVODU (UVZ). Zlúčením s Mariupolským metalurgickým závodom, Ordžonikidzeho závodom a UVZ vznikol najväčší tankjový závod č. 183 Nižnyj Tagil. Ten sa niekedy v prameňoch uvádza ako UTZ alebo aj UVZ. Tanky však toto označenie podľa dostupných prameňov nemali, napriek tomu, že tanky vyrobené v Čeljabinskom traktorovom závode mávajú v západných prameňoch uvádzaný prívlastok ChTZ, alebo tanky vyrobené v Stalinskom traktorovom závode Barikády, mávajú v tých istých prameňoch prívlastok STZ. V našich krajinách si autori monografií toto označenie len osvojili.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15446Verze : 0
Ešte krátky dovetok.


Závod č. 183 bol predtým nazývaný aj UZTM (Uralskyj zavod traktorov i mašin).
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15447Verze : 0
Nemám co dodat:)))
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15448Verze : 0
Obě moje T 34,76 i 85, od Dragonu opustily na palubě B-747 Japonsko.Georgie,když se budeš hoooooooooodně slušně chovat,nechám tě oslintat krabici:))))))))))))))))))))))))))
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15449Verze : 0
To Marty
Nedráždi ho. To si zase nezaslúži.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15452Verze : 0
ural nebo ukrajina-vsecko je to stejna drina Very Happy Very Happy ale byl sem blizko
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15464Verze : 0
Hodinky,nebo holinky,oboje se natahuje.......tak tím se myslím spousta věcí vyjasnila,co říkáš,SKOTE:)))))))))
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15466Verze : 0
No ak by Georgie modely staval systémom, podľa ktorého vysvetľuje názvy tankov, tak by sme sa mohli dočkať veľmi pekného modelu T 34 PANTHER CRUSADER, veď ako nám Geoirgie naznačil cól sem, cól tam, resp. kanalizácia a civilizácia jedno sú.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#15626Verze : 0
takze panove artur model centrum slany pro dava dragoni T 34/85 UTZ 1944 za nakych 1137 kc toto je jeho kat. cislo-


DRA06203 T-34/85 UTZ m.1944 1037,00


kdo si pocka ten se docka zejo marty Razz Razz Razz


ps:nechci byt doterny ale kdy budou moje konkordy?
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18558Verze : 0
Concordy, tedy jestli pro tebe nějaký dojdou, budou během cca 14 dnů.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18590Verze : 0
MOD
Tady je víko, jinak dost slušná cena Idea


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18595Verze : 0
Ahoj Georgie.
Pokiaľ si to zverejnil, aby si nám ukázal že ten model máš, tak gratulujem, určite je to pekný model. Sám by som ho chcel mať, ale na Slovensku nie sú.


Ak si nám to zverejnil preto, aby si nám dokázal že si nekecal s tým názvom, tak by som len chcel dodať, že som nespochybňoval nápis na krabici. Tam si výrobca môže napísať čo chce. Ja som len vysvetlil, že v súvislosti s označením tanku sa prívlastok UTZ nikdy nepoužíval.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18599Verze : 0
ja jsem nechtel nic z toho co jsi psal jen jsem jsem mel nutkani vsem rict ze se da v evrope a hlavne v cechach v pohode sehnat Very Happy moje uz je na ceste Very Happy a krom toho si myslim ze se za chvili musi objevit i na slovensku
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18695Verze : 0
Dúfajme. Lebo si myslím, že už by som si konečne zaslúžil jednu T 34, ktorú by som nemusel rozrezávať, krížiť ako Mičurin a znova lepiť, aby bola kvalitná a zodpovedala skutočnému tanku.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18736Verze : 0
Tajná zpráva-jestli všechno dobře půjde,budou obě dragoní Téčka k mání v našem obchodě.Pouze omezený (zatím)počet kusů.Kdy a co se včas dovíte.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18743Verze : 0
... a za kolik by mohly být ty Téčka?
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18744Verze : 0
MOD
To záleží na číňanovi,ale určitě levnějc,než u Bílka nebo Artura.Řádově tak -25%.Ale je to TAJNÉ.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18753Verze : 0
Nepoj. Pšššt. Nokomu ani muk Wink
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18758Verze : 0
MOD
To marty: velice jemně ťukám do klávesnic, aby to nikdo neslyšel. Mohl bych dostat vědět, co to bude koštovat? Překvapila mne osobně nízká zahraniční USD cena, kterou jsem x usd (30,-K) a vyšel slušný rezultát. Nebyla tam asi ale pereprávka Idea


Fridrich
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18763Verze : 0
To je právě to,co nikdo neví.Cena je pochopitelně model x kurz + část poštovného.A to je ta položka,kterou nejsme ze šikmouše schopný vydolovat.A ještě nám odmítá dodat menší množství,jak karton,tj.12-24 kusů.Takže jsme včera vybrali něco,co se stopro prodá,necháme si to poslat a podle toho,co vyleze za cenu,se zařídíme.Takhle to prostě je.Cena bude v každém případě znatelně menší než v obchodech.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18764Verze : 0
No sice mám rozdělanou Dočku, ale kdyby jste něco hodně good od Dragonu nemohli prodat, rozbiju své prasátko a určitě vypomůžu. A nebo mi do SZ napiš co budete objednávat a já dyštak začnu šetřit Smile
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18854Verze : 0
MOD
nooo tyky bysem chtel vedet co budete obednavat prosiiiiiiiiiim
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18859Verze : 0
Všechno se včas dovíš.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18860Verze : 0
v to doufam Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18862Verze : 0
Ahoj Marty.
Budeš na zraze?
Ak áno, nie je čo riešiť. Ak nie, prosím napíš mi súkromnú správu.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18911Verze : 0
Marty na srazu bude na 100 procent Smile
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18912Verze : 0
MOD
Ďakujem Ti za správu. Už sa na vás všetkých teším.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18914Verze : 0
My na tebe taky 8)
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18916Verze : 0
MOD
Tak. Hoši pripravte sa, lebo Slovensko útočí.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18951Verze : 0
Hromy bijů a já sa tresu strachom Smile
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#18953Verze : 0
MOD
Opověděl jsem na dotazy SKOTA a Martyho ohledně SA-2. Je to ve fóru o protivzdušné obraně. Mrkněte tam a ptejte se dál.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#22434Verze : 0
MOD
Shanim stavebnici RC tanku (krome valecnych nemeckych modelu, nejlepe Merkavu ci Challenger) pripadne samohybne houfnice (DANA, M109...) velikosti kolem 40-60 cm.
Tank by mel byt schopen krome pohybu take otacet vezi. Stavebnice
by mela byt bud kompletni (motor, prevody, vysilacka...) nebo v navodu obsahovat seznam toho, co presne je k ni treba dokoupit. Je nekde
v nasi republice mozne zakoupit neco takoveho (na valce ?) ? Cena ?


Pro fajnsmekry jeden zajimavy link. Pokud chcete mit doma vpodstate opravdovy tank, tak se muzete poptat zde:
https://www.mujweb.cz/www/pe_telistank/
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#31184Verze : 0
MOD
Firma ACE vydala nový model ZU-23-2 v měřítku 1:72. Informaci jsem umístil na svém https://pvo.webz.cz/modezu.htm


Ostatní informace o modelech ACE na https://www.acemodel.com.ua/


Ps.- až ho někdo získá, prosím o info
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#33019Verze : 0
Cau,
mel bych dotaz:
Jak hodnotite modely bojove techniky od firmy Italeri (1:35)?
Jak vychazeji (kvalitativne, cenove) ve srovnani s modely od firem Tamiya, Academy,...?


Oski
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#48354Verze : 0
Ahojte všichni, měl bych pár dotazů. taky bych si chtěl slepit T-34 a jak tady už bylo zmíněno baví mě dělat "nezvyklé" kamufláže či užití.


Z toho důvodu bych si udělal rád kořistní T-34 v barvách SS Polizei. A zejména přemýšlím o tankovém esu ?? (néé skleróza), který měl 195 zničených ruských tanků na T-34/76. Tímto bych se chtěl zeptat nevíte někdo zdroj, kde by se dali sehnat info o těchto T-34, popř. info o barvách, značeních atd. německých T-34 v barvách SS ???


Druhá otázka, máme menší při - jaký je přesný označení modelu T-34, který Němci nazývali Mickey Mouse (se dvěma poklopy na věži) ?? A rovnou mě i zajímá jaký používalo kola Smile))


A do třetice jaká je úroveň ruských či ukrajinských modelů T-34 ??? !!!, protože je jeden obchod tady v ČR, kde je prodávaj za velmi laciný peníz.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#48380Verze : 0
to oski- já osobně Ital. hodnotím docela kladně. Cenově je docela dostupná, co se týče kval. je v pohodě.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#48487Verze : 0
Vzpomínám si že jsem jednou četl recenzi na model Greyhoundu od Tamiyi a od Italeri a že model od Italeri vyšel z hodnocení lépe. Levnější, u Tamyiy jedna chyba (větší kola). Jinak bych je celkově z osobního hlediska kvalitativně hodnotil zhruba stejně i když Tamiya se podle mně dost zlepšuje, a co se týče finanční stránky, tak tam má spíš výhodu Italeri. Záleží taky na modelu, starší kit bude samozřejmě většinou o něco horší, než právě vyšlá novinka.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#48527Verze : 0
MOD
to oski já osobně mám italeri rád jejich kvalita je spíš taková střední úroveň, ale pro mé stavění do vitriny akorát. U tamiye je krom ceny ještě problém že starší modely jsou opravdu dost hrozné (třeba komando jeep patří přímo mezi modelářské můry) a cena stoupá i u nich stejně mizerné i když snáze postavitelné jsou stuarty od tamiye a to se od academy cenou zas tolik neliší. určitě bych neváhal nad novou academy (stará je mizerná kopie tamiye) a AFV je asi nejlepší ze všech, trumpeteer toho z války moc nedělá ale mám od něj Leopolda a za dlouhých večerů nad ním tiše slintám, proti Dragonu je o dost lepší (tak o dvě třídy)
to vT o esu se 195 vítězstvími na T-34 jsem nikdy neslyšel a připadá mi to nereálné. Mickey mouse je tank T-34/76 nazývaný obvykle vzor 42/43 ale musí jí o věž se dvěma malými poklopy, pozdější tanky měly už velitelskou věžičku. Pokud myslíš modely T-34 z východu nejsou až tak špatné (rozhodně lepší než tamiye, cena je docela dobrá, ale jestli tím obchodem myslíš okupanta tak ti přeju velkou trpělivost, zkušenost s ním je dost mizerná.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#48749Verze : 0
To Bitaxe: Jo měl jsem na mysli Okupanta, jenže já mám tu výhodu, že tady na Proseku Okupant dělá partnera jednomu modelářskýmu klubu a občas tam má u nich jakýsi prodej. Takže mě tam stačí jenom dojít a koupit model a ještě k tomu bez poštovného Smile A ceny jsou dobrý t34-76 za 150 - 200 Kč v měřítku 1:72 Very Happy


Co se týče těch es, tak oprava měl 195 vítězství, ale je tam započteno vše od náklaďáků, přes útočná děla, kanony až po tanky. Ale na jméno jsme si s kamarádem nevzpomněli. Víme v jaký knize se to dá najít, jenže jsme neuvěřitelně líný dojít do knihovny.


Alespoň vám tady hodím jiný eso tankový na T-34. Je jím Emil Seibold ze 3. divize SS, za celou kariéru 69 "tankových vítězství", ale z toho zhruba 20 jich je na německých panzerech. Ale tohle se mi moc stavět nechce to je profláklá divize Very Happy Exclamation Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#49483Verze : 0
Tak pozor já stvím 1/35 takže samozřejmě co jsem psal platí o modelech v tomhle měřítku, pořizuju je celkem levně přes kámoše přímo z ruska a pro moje stavění do vitríny (no teď spíš nestavění) jsou docela dobrý.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#49516Verze : 0
To bitaxe: A byla by šance sehnat i nějaký modely z ruský provenience pro mou maličkost - Alan, Zvezda nebo Alanger?
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#49595Verze : 0
MOD
no asi by byla, jestli jedeš na sraz tak se domluvíme a já ti dám kontakt na mého dodavatele.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#49598Verze : 0

Citace - Scotty :

To Georgie S.: takovému modelaření rozumím Very Happy . Tyhle neobvyklé stroje sbírku opravdu oživí. Ten flakpanzer T-34 (r) používala divize Das Reich, nemýlím-li se? Jinak mám také políčeno na Tamiyácký Marder, použitý Brity kdesi v západní Evropě. Mám okopírovanou fotografii na stroj s kokardou á la RAF na boku, ukrytý mezi nějakými obilnými snopy.



Shocked Jsem asi slepý jako krtek, ale existují tady na fóru nějaké(ká) fotky(a) dokumentující, že by flakpanzer T-34 (r) používala divize Das Reich?


Vážně by mě to zajímalo. Pokud vím, existoval jen jeden kusu štábu 653. s.Pz.Jg.Abt. v létě 1944 na východní frontě.


S pozdravem
M.Šetek
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#77376Verze : 0
Myslím že se Scotty prostě jen spletl, Flak na T-34 byl opravdu jen jeden u štábní čety s.Pz.Jg.Abt. 653, je to frontová úprava, údajně s využitím plechů z SdKfz. 251. Myslím že se dokonce na to dělá konverze.
URL : https://www.valka.cz/recenze-a-pokecy-o-modelech-bojove-techniky-t909#77380Verze : 0
banner 1 top banner 5 top banner 6 top

Rozpočet

Rozpočet valka.cz 2019 : 85.000,- Kč
Příjmy doposud : 64.741,- Kč

♡ Chci přispět

HLEDÁME NOVÉ KOLEGY

Server valka.cz neustále hledá nové kolegy, kteří jsou ochotni pomoci s rozvojem a doplňováním obsahu, koordinací a kontrolou práce, moderováním příspěvků a další činností. Neváhejte a zapojte se do tvorby valka.cz v duchu hesla Čtenáři sobě :)

Přidejte se k nám!