kapitán Kendži Šimada

Autor: Karl Schlange / Schlange 🕔︎︎ 👁︎ 19.155

Kendži Šimada nevypadal a ani se nechoval jako stíhací pilot. Měl nadváhu a uhlazené vystupování s laskavým přístupem. Což se ovšem nestalo žádnou překážkou aby se Šimada nestal jedním z vedoucích es japonského armádního letectva v konfliktu u Nomonchanu.

Narodil se v Tokiu roku 1911, Šimada absolvoval Armádní vojenskou akademii v červenci 1933 a poté pokračoval v letecké škole Tokorozawa. Po ukončení leteckých kursů, následoval stíhací výcvik v Akenské stíhací škole.

Reklama

V březnu 1938, byl Šimada povýšen do hodnosti kapitána (Hiko Taji) a umístěn k 11. Sentai a převzal velení 1. Čutai. Po vypuknutí bojů u Nomonchanu se přesunul na základnu Hailar 24.května a zapojil se do pohraničních střetů.

Kapt. Šimada prodělal svůj křest ohněm o tři dny později když vedl hlídku šesti letadel nad řeko Chalchyn-gol. Jeho formace se střetla s devíti sovětskými I-16 z nichž se jemu osobně podařilo tři sestřelit, zatímco jeho spoluletci se podělili o zbylých šest. Po střetnutí 28. května následoval malý oddech v bojích, který obě strany využily k přeskupení sil.

Naplno se boje ve vzduchu rozhořely 22 června a v rostoucí intenzitě pokračovaly až do konce konfliktu v polovině září, kapt. Šimada se do nich naplno zapojil. Jeho 1. Čutai dosáhla nejvyššího skóre v leteckých složkách když nárokovalo přes 180 zničených nepřátelských letadel. Mezi jeho podřízenými byl i nejúspěšnější stíhač japonského armádního letectva Hiromiči Šinohara.

15. září 1939 – poslední den bojů – se kapt. Šimada zúčastnil náletu proti Tamsag Bulag. Naposledy byl viděn se vzdušném boji s I-16, ale protože se nevrátil zpět na základnu byl prohlášen na padlého v boji. Posmrtně byl povýšen na majora (Hiko Šosa).

Konečné skóre Kendži Šimady je nejasné, někteří japonští historici mu přičítají 27 vzdušných vítězství, jiné prameny vypovídají o číslech přes 40 vítězství. Přestože o jeho vlastním skóre se mohou vést spory, o jeho velitelských vlastnostech hovoří celkové výkony jeho jednoty nezpochybnitelnou řečí argumentů.

Pramen:
Aces of the Rising Sun 1937-1945

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více