Encyklopedie branné moci Republiky československé 1920-1938

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 28.992

Když mi přišla zpráva, že mi vydavatelství Libri zasílá k recenzi novinku

Encyklopedie branné moci Republiky československé 1920 - 1938

Reklama

od autorů Jiřího Fidlera a Václava Sluky, byl jsem jako na trní a čekal, až pošťák zazvoní, ehm, až mi hodí lístek do schránky, že si pro to mám dojít sám. Po nekonečném čekání se tak stalo a já kráčel domů s pěkně objemným balíčkem.

Po vybalení na mě čekala vskutku impozantní publikace velkého formátu v papírovém pouzdře, které skrývá 768 stran nabitých údaji o naší meziválečné armádě, zbrojním průmyslu, zbraních i osobnostech, kteří armádu první republiky pomáhali tvořit a řídit.

Kniha je klasická encyklopedie v precizním provedení, na jaké jsme od Libri již zvyklí, tedy s pevnou vazbou, na pěkném papíře, s jasně označenými odkazy na jiná hesla. Hesla jsou bohatě ilustrována - fotografiemi, náčrty, mapami.

Jak už předmluva vysvětluje, bylo zvoleno období let 1920 - 1938 proto, aby se dala publikace utřídit a uzavřít jako celek, vše, týkající se doby do roku 1920, by vydalo na nejméně ještě jednu takovou publikaci. Že by to byl příslib do budoucna? :)

Témata, jak už jsem zmínil, by se dala rozdělit na několik částí:

Reklama

- zbraně - obsáhlý přehled zbraní z prvorepublikového období, jejich technický popis a historie, fotografie,

- osobnosti - životopisy osob činných v branné moci, mj. i "vojenský" životopis prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Najdeme zde i životopisy francouzských generálů podílejících se na formování naší armády a další zajímavosti,

- jednotky a dislokace - stručná historie jednotlivých vojenských útvarů včetně map s detaily jejich dislokace. Dále tu jsou informace o vojenských posádkách ve městech, informace o pevnostech a opevnění,

- zbrojní průmysl - nejvýznamnější továrny podílející se na produkci zbraní a vojenského vybavení obecně.

Kniha zpracovává neuvěřitelné množství témat a detailů, o kterých jsem ani nedoufal, že někdy v české knize uvidím. Vždyť, jak se zdá z našich pultů, kdejaká kniha o SS či Hitlerovi se prodává víc, než knihy zaměřené na československou armádu a naše vlastní hrdiny! O to víc kvituji s povděkem krok Libri, které do našich knihoven - a hlavně na pracovní stoly - přináší tuto brilantní publikaci, a za sebe osobně se těším, jak tato publikace a její obsah pomohou doplnit informace, které tady, na valka.cz, shromažďujeme!

Jediné, co bych knize vytkl, je absence rejstříku, ani ne tak pro vyhledávání, ale pro celkový přehled, co lze v takto obsáhlé knize najít.

Co se ceny týče, doporučená cena 1 280 Kč plně odpovídá obsahu a významu této knihy a ve srovnání se směšnými 60 stránkami nedávno recenzované kroniky studené války za necelou tisícikorunu je to vskutku nebe a dudy :)

Zatím jsem v rychlosti prolétl některá témata a faktickou chybu jsem neobjevil, samozřejmě nemohu tvrdit, že jsem knihu prostudoval celou, to se nedá stihnout, myslím si, ani za několik měsíců, pokud člověk skutečně vnímá, co čte. Přesto se na některých diskusích objevily náznaky, že v knize jsou nepřesnosti, za sebe říkám, že by mě překvapilo, kdyby na 700 stranách autor někde "nešlápl vedle", ale to rozhodně nesnižuje ani kvalitu ani smysl této publikace. Hnidopichům bych vzkázal, že až bude na našich pultech místo desítek knih o SS a "statečných hitlerovcích" tolik knih o naší prvorepublikové armádě, pak můžeme kritizovat a „rejpat".

Teď ale můžeme jen doporučovat všem, kteří si tuto knihu ještě nekoupili, aby přestali váhat a vyrazili na stránky

http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=241

kde najdou nejen náhled části obsahu knihy, ale možnost si knihu s pěknou slevou přímo od vydavatele objednat.

Děkuji tímto panu Honzákovi a vydavatelství Libri za poskytnutý výtisk a knihu jako takovou a znovu říkám, jen houšť a vetší kapky!

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více