Přehled (278 článků)

Články : Ostatní - nezařazeno

Role zpravodajství (intelligence) v protipovstalecké strategii (counterinsurgency)

Efektivní, přesné a včasné zpravodajství je základní a neodmyslitelnou součástí jakékoli podoby válečnictví a způsobu vedení války. Tato zásada platí i pro protipovstalecké operace. Jejich historický přehled odhaluje jednu podstatnou konstantu toho typu válčení – tj. žádná protipovstalecká operace nebyla úspěšná bez využití jak řádného sběru, tak i šíření včasných a přesných zpravodajských dat. Požadavek na zpravodajskou činnost je zásadní pro povstalce i aktéry, jež se je pokouší porazit. Historické důkazy svědčí o tom, že povstání je těžké porazit, není to však „nemožné“. Obratně vedené protipovstalecké operace mohou skončit úspěchem. Faktem je, že při provádění operací k potlačení povstání je zpravodajská činnost, i přes využití rozličných moderních prostředků a schopností pro sběr informací a jejich následnou analýzu, značně obtížná.
🪖︎ Iveta Hlouchová 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 16287

Omezení vstupu do země jako nástroj militantní demokracie

Demokratické státy jsou nejenom v současné době nuceny čelit celé řadě výzev ze strany jejich nepřátel. Tito nepřátelé se nerekrutují jen z řad vnitřních aktérů snažících se až rozvrátit jejich zřízení, ale i ze strany státních příslušníků jiných států. Proti oběma skupinám těchto osob znamenajících nebezpečí pro demokratický stát a jeho hodnoty je třeba se efektivními nástroji bránit. Cílem této práce je představit nástroje a možnosti současných demokratických států (v případě EU společenství demokracií) při ochraně proti nepřátelům demokracie, kteří do ohrožených států mohou přicházet zvenčí.
🪖︎ Michael Murad 🕔︎ 15.02.2012 👁︎ 11949

Vybrané trendy globální bezpečnosti

2. Vojenská bezpečnost

Z bezpečnostních strategií Ruska, USA, EU i dalších zdrojů lze vyčíst, co je do budoucna považováno za bezpečnostní hrozbu. Jsou to především terorismus, šíření zbraní hromadného ničení, degradace životního prostředí, kybernetická kriminalita a existence tzv. failed states. S vojenskou dimenzí přímo souvisí všechny jmenované, až na degradaci životního prostředí. Ta je primárně spojena s jinými, než vojenskými riziky.

🪖︎ Bc. Jana Strouhalová 🕔︎ 13.12.2011 👁︎ 20920

Reforma Společného situačního centra EU

Nejvýznamnější instituci EU zabývající se zpravodajskou činností, která se svým fungováním nejvíce blíží pomyslné Zpravodajské službě EU, představuje Společné situační centrum (Joint Situation Centre, SitCen). Se vznikem Evropské služby pro vnější činnost (European External Action Service, EEAS) ke dni 1. 12. 2010 došlo k poměrně zásadní institucionální i funkcionální reformě vnějšího působení EU, která se významným způsobem dotkla také SitCen. Tato práce si klade za cíl popsat a zanalyzovat důsledky této reformy na SitCen a na spolupráci zpravodajských služeb v rámci EU jako takovou.
🪖︎ Ondřej Urbánek 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 11920

Crips & Bloods: Afro-americké gangy v Los Angeles

Tato práce se bude zabývat fenoménem pouličních gangů v USA. Konkrétně se bude jednat o afro-americké vzájemně soupeřící pouliční gangy Crips & Bloods. Počátky jejich působení spadají do období 60.-70. let 20. století a za dobu svého vývoje se z těchto ryze pouličních gangů staly velké skupiny pouličních násilníků, jejichž škála kriminální činnosti sahá od pouličních bojůvek, přes výrobu a obchod narkotiky, až po cílené a plánované vraždy protivníků. Počet členů v těchto ganzích se v dnešní době pohybuje v řádech desítek tisíc po celých Spojených státech. Pod kontrolou mají mnohdy celé čtvrtě a není tedy překvapením, že jsou v hledáčku mnoha bezpečnostních složek.
🪖︎ Tomáš Jurčík 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 64382

Vybrané trendy globální bezpečnosti

Úvod

V současné době dochází k přeměně uspořádání mezinárodních vztahů. Po zániku bipolárního světa zůstaly hlavním pólem Spojené státy americké. Hegemonické postavení USA nyní oslabuje a objevují se nové regionální mocnosti. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o zemích BRIC. Zatím se díky ekonomickému potenciálu prosazuje především Čína. Časem však tempo růstu ekonomiky i počtu obyvatel zpomalí a její roli by mohla postupně převzít Indie, která má kromě hospodářského také inovační potenciál. Rusko se musí vyrovnat s populačním propadem a vnitropolitickými reformami, velká surovinová základna mu však dává šanci stát se euroasijskou velmocí, a tím jakýmsi mostem mezi Evropou a Asií.

🪖︎ Bc. Jana Strouhalová 🕔︎ 13.12.2011 👁︎ 14739

Vybrané trendy globální bezpečnosti

1. Bezpečnost a její dimenze

Bezpečnost patří k nejdůležitějším hodnotám každé společnosti. Pokud není zajištěna bezpečnost, nemohou se rozvíjet další činnosti. Přestože všichni máme přibližně stejnou představu o tom, co slovo bezpečnost znamená, nemusí být jeho obsah vždy identický. Tento nesnadno uchopitelný pojem se dá definovat z několika hledisek.

🪖︎ Bc. Jana Strouhalová 🕔︎ 13.12.2011 👁︎ 47549

Pojetí vojenského krizového managementu v EU: EUFOR RD Congo

Tato práce si klade za cíl na případu vojenské operace EUFOR RD Congo, která se odehrála roce 2006, ilustrovat a následně analyzovat pojetí vojenského krizového managementu v EU. Je samozřejmé, že jedna operace v žádném případě nepředstavuje dostatečně reprezentativní vzorek pro komplexní hodnocení vojenského krizového managementu EU. Proto se práce bude zaměřovat především na dílčí hodnocení problematických faktorů, které jsou bohužel častým společným jmenovatelem operací na podporu míru EU a omezují tak „performance“ EU jakožto globálního bezpečnostního aktéra.
🪖︎ Ondřej Urbánek 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 12521

Strategicko-vojenská spolupráce Ruska a Číny

Rusko-čínské vztahy jsou od skončení studené války jedním z nejdůležitějších bilaterálních vztahů na globální úrovni. Ačkoli mezi oběma zeměmi existuje tradičně dlouhodobé napětí a nedůvěra, v globalizujícím se světě se mezi nimi rozvinula poměrně značně intenzivní spolupráce, kterou mnozí pozorovatelé nazývali strategickým partnerstvím. Jedním z hlavních jeho účelů má být vyvážit strategickou převahu Spojených států a Západu obecně v mezinárodních záležitostech. Následující text si klade za cíl zanalyzovat vývoj vztahů Rusko-Čína v bezpečnostní a strategické dimenzi a zhodnotit, nakolik je jejich spolupráce hluboká s zda-li skutečně lze hovořit o strategické alianci mezi oběma zeměmi. Text pracuje s teorií rovnováhy sil a realistickým přístupem k mezinárodním vztahům. 
🪖︎ Michal Mádl 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 20911

Nedostatek vody?!

V posledních desetiletích lze v bezpečnostních studiích jasně sledovat trend rozšiřování hrozeb. Ohrožení nepředstavují pouze vojenské síly cizích států, ale ekonomické krize, činnost kriminálních organizací, etnické či náboženské napětí uvnitř států a v neposlední řadě vzrůstá i citlivost vůči environmentálním hrozbám.
🪖︎ Petr Martinovský 🕔︎ 17.02.2012 👁︎ 38810

Úder za rozbřesku

Vážení kolegové a kolegyně. Soutěž k 70. výročí mobilizace čs. armády byla ukončena. Vzhledem k tomu, že se přihlásil pouze Jiří Fidler se svým příspěvkem, tak celou soutěž vyhrál. Zde je jeho velice zajímavý a věřím, že i diskuzi vzbudící článek, souvisí totiž se žánrem tzv. alternativní historie.
🪖︎ Jiří Fidler 🕔︎ 30.09.2008 👁︎ 31866

Sociálně vyloučené oblasti z hlediska hrozeb a rizik v politickém diskurzu

Text se zabýval soc. vyloučenými lokalitami obývanými občany ČR, kteří se sami považují za Romy, anebo je za Romy považuje významná část jejich okolí, z hlediska hrozeb a rizik z nich plynoucích. Vzhledem k rozsahu této práce byl autorem zvolen přístup zakládající se na vymezení a zkoumání bezpečnosti, jež zastává Kodaňská škola. Pro identifikaci potenciálních hrozeb a rizik autor analyzoval politický diskurz a výsledek diferencoval do tří jmenných kategorií: Kriminalita, Zneužívání soc. dávek a Pozitivní diskriminace.
🪖︎ Václav Walach 🕔︎ 16.02.2012 👁︎ 16228

Hrozí kolaps americké vzdušné moci?

Většině populace v Čechách při přečtení tohoto titulku musí přijít na mysl, že se jedná o jakýsi oxymóron. Za poslední dvě dekády se americké vzdušné síly staly přetrvávajícím symbolem jediné světové supervelmoci. Avšak tento článek chce ukázat celou věc v poněkud jiném světle. Jsou to zejména problémy jak na straně USAF, tak i vzrůstající schopnosti jeho oponentů, které mohou v budoucnu narušit drtivou převahu amerických sil.
🪖︎ Michal Mádl 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 16781

Zbraň do každej rodiny

Ak je vlastnenie zbraní skriminalizované, iba kriminálnici majú zbrane". S týmto tvrdením pro-zbraňových aktivistov sa dá polemizovať len ťažko. Zákon nezastaví vraha alebo mafiána pred získaním „svojho pracovného nástroja;. Na druhej strane znevýhodňuje slušného občana, ktorý nemá možnosť sa proti napadnutiu efektívne brániť. Vlastnenie zbrane zároveň relativizuje fyzickú silu útočníka a napadnutého. Pred rokom sa udiala zaujímavá udalosť v izraelskej škole. Do triedy vnikli dvaja teroristi, ktorí nožmi napadli niekoľkých študentov. Pohotový profesor vytiahol svoju osobnú pištoľ a zastrelil nebezpečných ozbrojencov. Zbrane v správnych rukách teda môžu tragédiám na školách efektívne zamedziť.
🪖︎ Peter Števkov 🕔︎ 15.02.2012 👁︎ 16218

Západ prohrál. Proč?

Západ, konkrétněji personifikován USA, stojí na rozhraní dvou dimenzí. Roli superpower, tedy jasného morálního a strategického vítěze studené války, s postupem času ztratil – jeho postavení v geopolitické mapě lze definovat jako vnitřní krizi hodnot a eskalující strach z Číny. Fukuyamův koncept konečného vítězství demokracie lze v aktuálních souvislostech vidět jako příslovečný med okolo úst západních představitelů – rozhodně není aktuální. Proč?
🪖︎ Jakub Janda 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 17185

Řinčení zbraněmi v Zálivu

Několik let trvající krize kolem íránského nukleárního programu nabyla v posledních týdnech zcela nové dynamiky, kdy za zvuků zatím stále ještě rétorické palby dochází k demonstracím síly íránského námořnictva a ozbrojených sil. V Evropě i USA se hlasitě spekuluje, zda se již nejedná o onen pomyslný kulminační bod, který definitivně nasměruje USA a potažmo některé jejich spojence na střet s Íránem. Realita je, jak už to tak obvykle bývá, mnohem složitější.
🪖︎ Michal Mádl 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 12268

Mediace jako metoda řešení mezinárodních sporů

4. Srovnání Camp David I a II

Během prvního summitu v Camp David roku 1978 došlo k efektivní až příkladné aplikaci metody jednoho textu v otázce Sinaje, kdy se z pozic obou stran požadujících Sinaj přistoupilo k zájmům, tedy izraelské bezpečnosti a egyptské svrchovanosti na územích, která byla jeho součástí už od dob faraónů. Rozdělení území mezi obě strany z toho důvodu nebylo pro Egypt přijatelné. Nakonec se na základě zájmů dohodly, že Sinaj bude pod svrchovaností Egypta, ale jeho velká část bude demilitarizována, zajišťujíc tak bezpečnost Izraele.

🪖︎ Bc. Lukáš Hána 🕔︎ 07.12.2011 👁︎ 11860

Mediace jako metoda řešení mezinárodních sporů

Závěr

Na summitu v Camp David v roce 2000 jednali izraelský premiér Ehud Barak, palestinský vůdce Jásir Arafat a jako mediátor americký prezident Bill Clinton. Tentokrát k žádné dohodě nedošlo a jednání skončilo neúspěchem. Obě strany se totiž dohodly, že konečná dohoda musí řešit konflikt jako celek, dílčí nebo přechodné řešení tedy nepřipadalo v úvahu. Palestinsko-izraelský konflikt se ukázal jako příliš komplikovaný na to, aby ho vyřešil narychlo svolaný summit.

🪖︎ Bc. Lukáš Hána 🕔︎ 07.12.2011 👁︎ 12446

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více