Přehled (95 článků)

Evropa : Spojené království Velké Británie a Severního Irska (GBR)

Hodina vášho oslobodenia príde!

Posolstvo ministerského predsedu Veľkej Británie Winstona S. Churchilla Čechom a Slovákom pri príležitosti druhého výročia mníchovskej dohody (z dňa 29.septembra 1940)
🪖︎ Ivan Halás 🕔︎ 28.10.2004 👁︎ 20047

Sovětsko – britské hospodářské, politické a diplomatické vztahy ve třicátých letech 20. století

Hospodářským, politickým či diplomatickým událostem mezi Sovětským svazem a Velkou Británií se věnovala již celá řada autorů. Hovoříme totiž o tématice, která zásadně formovala vývoj historie kontinuálně po dobu téměř celého minulého století. Úsilí vystihnout a poukázat na hlavní rozdíly mezi oběma světovými velmocemi v průběhu jejich historického vývoje bylo proto také popsáno a shrnuto v řadě odborných knih či případových studií a textů.
🪖︎ Ing. Martin Knotek 🕔︎ 14.12.2011 👁︎ 10299

Konflikt v Severním Irsku v kulturně-historických souvislostech

Práce si klade za cíl seznámit se situací v Severním Irsku. Mapuje historické příčiny konfliktu a jeho vývoj přes klíčové události 20. století do současnosti. Každá kapitola pohlíží na konflikt z jiné stránky, ať už politické, diplomatické či kulturní, která je důležitá pro samotné pochopení konfliktu.
Kapitoly věnované kultuře a společnosti se zabývají reakcí na konflikt v rovině běžného občana a jeho možností zapojit se vlastním přičiněním do mírového procesu.
V poslední části, která se týká nedávného vývoje, práce podává informace o ohniscích sporů, jež se každoročně opakují a shrnuje jednotlivé body, kterým je v budoucnu potřeba věnovat zvláštní pozornost.
🪖︎ Bc. Lucie Hladíková 🕔︎ 16.12.2010 👁︎ 20656

Bitva o Británii

V této bitvě se vítězem stala RAF, i přestože Luftwaffe měla znatelnou převahu. Vyjma několika náletu na vyloďovací jednotky a Berlín se Britové výhradně bránili a je nutno přiznat, že houževnatost pilotů, mechaniků a ostatního personálů nejen na letištích, ale obsluha radarů, pozemní pozorovatelé, je obdivuhodná.
🪖︎ Duan Barry 🕔︎ 20.01.2001 👁︎ 22464

Bitva o Británii

Možná že některý z čtenářů uvažuje proč je potřeba mluvit ještě o nějaké čtvrté fázi, když už bylo na počátku října zcela jasné, že k invazi nedojde.
🪖︎ Duan Barry 🕔︎ 20.01.2001 👁︎ 20519

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více