Přehled (201 článků)

Články : Období studené války (1945-1989)

Osmičky v naší historii

V českém národě se říká, že ve 20. století je osmička na konci letopočtu pro nás osudová. Ovšem to není tak docela pravda – osmičky, které signalizovaly určitý přelom, známe i ze staletí minulých. Například v roce 1348 založil císař a král Karel IV. pražskou univerzitu – dnes Univerzitu Karlovu. V květnu 1618 vyhodili evangeličtí šlechtici dva císařské místodržící i s písařem z Pražského hradu – tato defenestrace byla počátkem panského odboje, který skončil definitivním podřízením českých zemí rodu Habsburků a jejich začleněním do rakouského mocnářství. V bouřlivém roce 1848, kdy propukla řada povstání ve střední Evropě, povstali rovněž obyvatelé Prahy – jejich porážka vedla k utužení rakouské vlády. O deset let později zahájilo činnost Národní divadlo v Praze – jeden ze symbolů vlastenectví. Roku 1878 se v Praze ustavila Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická – první dělnická strana v českých zemích.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 10.01.2008 👁︎ 19977

Nepřizpůsobiví - Studenti, máničky a další pohledem československých mocenských orgánů

Byl to samotný sekretariát ústředního výboru Komunistické strany Československa, kdo dal 25. února 1965 souhlas k uspořádání studentského majálesu v hlavním městě. Nečekaný průběh oslav jej přiměl k následnému uspořádání celostátní konference studentů vysokých škol. Na schůzi konané 29. září 1965 pak dospěli členové politbyra k názoru, že došlo k politicko-ideologické aktivitě studentstva, přičemž shodně konstatovali, že vlna politické aktivity se ve vysokoškolském prostředí nevzedmula náhle, ale že se sbírala po řadu posledních let.
🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 05.02.2013 👁︎ 29317

Nespokojenost komunistů s vojenskými soudy po „Vítězném únoru“

„Senát vrchního vojenského soudu v tom složení, jak byl u procesu generála Karla Janouška a ostatních, a snad i vrchní vojenský soud v Praze, prostě vůbec nestačí na procesy takového významu. Nutno konstatovat, že vedení procesu tohoto druhu a významu u krajského soudu na Pankráci po únorových událostech je zcela jinak připraveno, zcela jinak řízeno a vedeno v duchu zcela jiném, odpovídajícím dnešní době a zájmu státu. […] Této skutečnosti všiml si ihned při zahájení hlavního přelíčení obhájce pplk. Hanuše, který prohlásil, že vojenská trestnice a vrchní vojenský soud v Praze je proti Pankráci hotové »sanatorium«.“

Z hlášení plk. gšt. Reindla, příslušníka 5. oddělení Hlavního štábu ministerstva obrany, 17. červen 1948

🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 28.02.2015 👁︎ 19099

Rapier 01 – stavebnice pro každého

V době studené války potřebovala britská armáda zajistit obranu před letouny Varšavské smlouvy. V 60. letech byl zahájen vývoj úspěšného systému krátkého dosahu, pro obranu základen a prostorů soustředění vojsk. Celý svět zná tento systém pod označením Rapier.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 25.09.2012 👁︎ 22203

Nepoučitelný „útěkář“

Nemám rád řeči typu, že jsme národem švejků. My, letci z Anglie, jsme nebyli žádní zbabělci. Šli jsme do každé akce s tím, že „tam“ můžeme zůstat. Ale pokud měl člověk padnout, tak alespoň za dobrou věc. V poválečných  letech jsme doufali, že republika zůstane demokratická a že naše životy budou bez velkých převratů. To se však nelíbilo soudruhům, kteří se chtěli ve všem opičit podle sovětského vzoru. To znamená nenávidět svobodu a vše západní a každého bývalého letce či vojáka ze Západu. Po komunistickém převratu v roce 1948 si většina zápaďáků brzy uvědomila, jak ta politická změna ovlivní naše životy, a bylo zřejmé, že nastane naše perzekuce.
🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 20.03.2011 👁︎ 32650

MBT-70 - Příliš komplikované řešení (1)

Vývoj tohoto tanku sahá do období začátku šedesátých let. V té době hledaly US Army a Bundeswehr náhradu za své zastarávající tanky. Zdálo se, že společný vývoj bude ideálním řešením. Vznikl tank neobvyklé koncepce s bezosádkovou korbou a řadou technických fines, ale do výzbroje se nedostal.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 15.10.2006 👁︎ 66963

Supermani bez bázně a hany

Mužové eskadry! Nepřítel je v naší zemi, předali jsmemu naše hrdá letadla. Německo bylo obsazeno a bezpodmínečně kapitulovalo. Kamarádi, tato zarmucující skutečnost nám vhání slzy do očí. Před námi leží nejasná a hořká budoucnost, která nám přinese jen starosti a bolest. Ale něco, moji mužové, nás přežije navždy – tradice naší eskadry a naše výkony. Jestliže se nás budou snažit ponížit, tato tradice nám umožní narovnat záda a jasně a hrdě pohlédnout do budoucnosti. [...] Odevzdali jsme Německu a naší eskadře vše a i nadále zůstaneme řádnými a přímými německými muži. S pocitem bolesti, ale i pýchy se dnes loučím se svou eskadrou a děkuji vám za důvěru, kterou jste mi ve válečných dobách dali. Budete sice nyní muset tvrdě pracovat v jiném Německu, přesto se ale můžete radovat z pocitu, že jste udělali vše, co bylo v lidských silách, aby Německo v této válce zvítězilo! Ať žije naše milovaná vlast!

Major Heinz-Wolfgang Schnaufer, komodor eskadry NJG 4, 8. května 1945

🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 04.02.2013 👁︎ 24705

Mexicko - Guatemalský konflikt

Konflikt  Mexico-Guatemala sa začal  31.12.1958, kedy boli mexické rybárske lode napadnuté letectvom Guatemlay, nakoľko vykonávali rybolov v teritorálnych vodých Guatemaly.
Výsledkom bolo 4 rybári mrtvi a 14 zranení. 10 preživších rybárov bolo zadržaných a vypočúvaných Guatemalskou armádou. Táto udalosť mala za následok prerušenie diplomatických a obchodných stykov, aktiváciu ozbrojených zložiek oboch krajín a zničenie hraničného mostu medzi oboma krajinami.
🪖︎ Wlasto Klucar 🕔︎ 26.04.2010 👁︎ 23812

Vývoz zbraní z Československa do kapitalistické ciziny (1950–1960)

Tradice českého, resp. československého zbrojního průmyslu sahá nejen do času první československé republiky, ale mnohem dál, až do časů Rakouska-Uherska. Ve 30. letech patřilo Československo mezi desítku největších vývozců zbraní na světě a za nacistické okupace došlo k dalšímu růstu a modernizaci tohoto odvětví. Světová válka zbrojařské podniky na našem území příliš nepoškodila, takže se mohlo směle navázat na předválečné parametry exportu.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 12.05.2011 👁︎ 41770

Dekolonizácia juhovýchodnej Ázie

Po druhej svetovej vojne sa Áziou prehnala vlna nacionalizmu, v dôsledku čoho mnoho národov vyhlásilo svoju nezávislosť na koloniálnych mocnostiach. Povojnový rast nacionalizmu a rýchla dekolonizácia boli výsledkom pôsobenia niekoľkých faktorov. Samotná druhá svetová vojna znamenala pre koloniálne mocnosti obrovské vyčerpanie, ktoré znamenalo stratu kontroly nad kolóniami. Ďalším faktorom bol vznik domácej inteligencie, ktorá študovala na západných univerzitách a požadovala demokraciu, samosprávu a nárok na sebaurčenie. V niektorých prípadoch sa koloniálne národy podieľali ako spojenci vo vojne a prispeli k víťazstvu slobody – a tú chceli po vojne tiež pre seba.

Ďalším prvkom, ktorý sa prejavil v Ázii, bol podiel Japonska na zániku európskych kolónií. Na jednej strane Japonsko stratilo svoje vlastné kolónie a na strane druhej presadzovalo a povzbudzovalo národné hnutia, ktoré boli proti obnoveniu európskej nadvlády po vojne. Británia reagovala pohotovejšie než Francúzsko a Holandsko na silu hnutí za nezávislosť a zahájila proces dekolonizácie. Nemôžeme však zabudnúť na tlak USA a ich príklad, keď v roku 1946 poskytli nezávislosť jednej zo svojich kolónií, Filipínam. Niektoré mocnosti sa však týmto hnutiam rozhodli vzdorovať. Vojny, ktoré viedli Francúzsko a Holandsko za obnovenie kontroly nad svojimi kolóniami v juhovýchodnej Ázii, len potvrdili túto skutočnosť.

🪖︎ Ján Kovačič 🕔︎ 30.04.2009 👁︎ 30796

AH-1 Cobra - Etalon bitevního vrtulníku

Nejsou tak daleko doby kdy byl pojem bitevní vrtulník spojován se jménem Cobra. Od té doby se do výzbroje řady států dostaly bitevní vrtulníky různých konstrukcí, pro které Cobry byly etalonem kvality. Od té doby prošly dlouhým vývojem a počet jejich variant vyčerpal abecedu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 01.09.2006 👁︎ 63660

Lockheed U-2 - Legendární špion

Letoun U-2 létá od poloviny padesátých let. Přestože příští rok oslaví půl století od svého prvního vzletu, zatím se do „důchodu“ nechystá. Důvod je prostý. Jakkoli by se, v době satelitů, mohla konstrukce pocházející z minulého století zdát zastaralá, pravdou zůstává, že letoun je spolehlivou platformou pro řadu průzkumných systémů. Proti satelitům je mnohem operativnější a levnější.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 28.10.2004 👁︎ 71333

M551 Sheridan (2) - Vylepšení reputace

M551 si v počátcích svého nasazení nezískal příliš dobrou pověst, především kvůli poměrně komplikované konstrukci a ukvapenému nasazení do bojů. Navíc se octl na bojišti, pro které nebyl konstruován a plnil úlohy, které patřily MBT. Při pozdějším nasazení si svoji špatnou reputaci vylepšil a nakonec vydržel v provozu déle, než by čekali největší optimisté.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 23.12.2006 👁︎ 51369

M551 Sheridan (1) - Těžké začátky

Lehké tanky jsou léta vyvíjené po boku svých těžších kolegů a jejich cesta historií je pestrá a pěkně klikatá. Posledním americkým lehkým tankem zařazeným do výzbroje byl M551 Sheridan. Bylo to dost rozporuplné vozidlo s exotickou výzbrojí.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 23.12.2006 👁︎ 52423

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více