Přehled (278 článků)

Články : Ostatní - nezařazeno

Anthropogeneze aneb stručné kapitoly z historie vývoje člověka - část 3.

V posledních 20 letech došlo na poli studia vývoje člověka k významným objevům, které významně změnily pohled na celý proces evoluce, datace, problematiky všech "chybějících článků" a jednotlivé druhy homininů. Tento článek tak bude malým shrnutím současných znalostí ohledně jednotlivých významných fází ve vývoji moderních lidí a našich předchůdců.
🪖︎ Petr von Fenstein 🕔︎ 23.05.2014 👁︎ 13130

Klíčem k moci je mír

Klíčem ke všemu je mír. A láska a přátelství. Neboť jak již bylo tisíckrát řečeno: „Čiň dobře i nepříteli! Láska bližnímu neubližuje.“ (Bible, Římanům 13,10)
🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 30.10.2014 👁︎ 16973

Muž ako bojovník

alebo o mužskej psychike, archetypoch a Žigmundovi.
Nie som si tým istý, ale o mužskej psychike sa tuším na www.valka.cz ešte nepísalo (odhliadnuc od mojich článkov o Žigmundovi – i keď paradoxne aj tento bude aj o Žigmundovi – kde sa predsa len okrajovo o niečom takom hovorilo), v každom prípade myslím, že tu táto téma ešte nebola rozoberaná.
🪖︎ Peter Frišo 🕔︎ 09.02.2003 👁︎ 20346

Ani tuhle válku Němci nevyhrají

Od dob úsvitu moderních věků hrají v dějinách Evropy hlavní role Řím (Itálie), Frankové, tedy dnes Francie, a Germáni, dnes Německo. Zvláštní postavení pak má Anglie. Je v logice dějin, že každá z těchto pevninských mocností se pokusila přetvořit Evropu k obrazu svému. V naší paměti uvízlo Německo jako pořadatel největších lidských jatek v Evropě spíše díky tomu, že v minulosti si musel každý vojenský a politický vrahoun najít dostatek lidí, kteří by tohle zabíjení udělali pěkně "ručně". Teprve moderní doba dokázala vyvražďovat lidi průmyslově, což využil jeden z nejprůmyslovějších státu světa - Německo. Oni ani staří Římané ani katolíci a protestanti za třicetileté války neměli tyhle technické možnosti a Napoleon, až na gilotinu, taky ne, že.
Každá doba také využívá ke svému pokusu podmanit si své okolí nějakou ideologii. Francký král Karel Veliký použil křesťanství, Napoleon filosofii Voltaira, z jehož myšlenek vznikla Deklarace práv člověka a občana, která skončila obludným masakrem statisíců a válkou v celé Evropě...
🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 19.05.2014 👁︎ 16488

Anthropogeneze aneb stručné kapitoly z historie vývoje člověka - část 2.

V posledních 20 letech došlo na poli studia vývoje člověka k významným objevům, které významně změnily pohled na celý proces evoluce, datace, problematiky všech "chybějících článků" a jednotlivé druhy homininů. Tento článek tak bude malým shrnutím současných znalostí ohledně jednotlivých významných fází ve vývoji moderních lidí a našich předchůdců.
🪖︎ Petr von Fenstein 🕔︎ 06.05.2014 👁︎ 23035

Anthropogeneze aneb stručné kapitoly z historie vývoje člověka - část 1.

V posledních 20 letech došlo na poli studia vývoje člověka k významným objevům, které významně změnily pohled na celý proces evoluce, datace, problematiky všech "chybějících článků" a jednotlivé druhy homininů. Tento článek tak bude malým shrnutím současných znalostí ohledně jednotlivých významných fází ve vývoji moderních lidí a našich předchůdců.
🪖︎ Petr von Fenstein 🕔︎ 02.05.2014 👁︎ 29006

Protistátní centrum aneb Proces se Slánským 2.0

Každý z nás má občas pocit déjà vu, tedy již dříve viděného. Přepadlo mne to v okamžiku, kdy jsem se dočetl v MfD, že protimafiánský útvar ÚOOZ již od roku utajeně prověřuje případ kolem Jany Nagyové jako „podezření ze sabotáže“. Podle nich totiž nejmenovaná „organizovaná skupina“ osob „úmyslně poškozovala ústavní zřízení nebo obranyschopnost republiky“.
Státní zástupce Rostislav Bajgar prohlásil dne 19. května 2012, že 20. března 2012 (tedy již před dvěmi roky! sic!) ÚOOZ zahájil „úkony k prověření skutečnosti spáchání trestného činu sabotáže ve věci dnes známé jako ´Nagyová a spol.´
🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 22.05.2014 👁︎ 17215

Mezinárodní spravedlnost

Neutralizační techniky a pachatelé mezinárodních zločinů: případ války v bývalé Jugoslávii

Článek Viktora Vodáka je prvním ze série článků, v nichž chceme přiblížit a popsat některé fenomény, momenty a instituty, které lze obecně zařadit do Mezinárodního práva veřejného. Většinou se články dotýkají mezinárodního trestního práva, mezinárodních soudních tribunálů a mezinárodní spravedlnosti, zasahují však i do práva válečného a humanitárního, kteréžto může být záležitostí povýtce vnitrostátní.

Tematicky se v tomto seriálu představí např. články týkající se bezpilotních letounů z pohledu mezinárodního práva, postojů různých zemí k International Criminal Court nebo text tykající se znásilnění jako válečné taktiky. Výsledná série je tudíž charakteru spíše interdisciplinárního, jelikož někdy na problematiku nahlíží prizmatem právním, kdežto jindy pohledem kriminologickým, politologickým či pohledem bezpečnostních a strategických studií.

Kolektiv autorů www.sekuritaci.cz spolu s participujícími studenty Právnické fakulty Masarykovy University Vám tudíž přejí do budoucna příjemné a snad i poučné čtení. IUDEX AEQUITATEM SEMPER SPECTARE DEBET.

🪖︎ Viktor Vodák 🕔︎ 07.08.2012 👁︎ 12714

Vytváření pravidel pro bezpilotní letouny

Takový vynález je znám anglickým slovem DRONE - s dalšími, stejně legitimními významy: trubec, včelí sameček, med netvořící, parazit, který žije z práce jiných, též je to aeroplán bez pilota, z velké dálky dirigovaný potřebnými signály. Představa co nejpohodlnějšího bojování - daleko od nebezpečí, od krvavé vřavy, třeba někde na kanapi dotýkat se správných knoflíků, nedojde k vyvrknutí sebemenšího vlastního malíčku, zato však k důkladné spoušti v nepřátelských řadách. Kritici varují před potenciálem ještě větší dehumanizace, kdy bojovník, tuze vzdálen od místa způsobované zkázy, pozbývá zábran se na takovém počínání podílet
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 19.12.2012 👁︎ 11371

Různé druhy válčení

Krátké zamyšlení nad definicí různých druhů válčení. Jakousi pomůckou se snaží být mezinárodní právo s pravidly, v mnohém málo aktuálními. Rozlišuje civilians a combattants - příslušníky ozbrojených sil, mezi nimiž zvláštní kategorii tvoří non-combattants (lékaři. veterináři, polní kuráti)...
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 13983

Piráti a jejich méně než optimistické vyhlídky

Ještě to není činnost zcela na vymření, piráti nebrázdí vody ve škunerech, kde by na stěžni  plápolal černý prapor s lebkou a zkříženými hnáty. Zmodernizovali se, jsou vybaveni automatickými zbraněmi, minomety i protipancéřovými kanony. Nezřídka mají lepší radary a vic koňských sil pod palubou než jejich případní pronásledovatelé...
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 12571

Pes přítelem nebo nepřítelem

Obdivuhodně věrní přátelé a nezřídka i spolubojovníci. Trošku jsem se do této tématiky zavrtal a přemnohé se na adrese www.uswardogs.org dozvěděl. Již v začátcích americké historie, v 18.století za revoluční iniciativy pionýrů zbavit se britského kolonálního jařma, velice využívali asistence čtvernohých spojenců, aby  vyčenichali a úspěšně se zakusovali do nemilovaných červenokabátníků a poté i v dalších válkách...
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 11915

Role UNRWA na Blízkém východě

5 Negativní aspekty působení UNRWA

Doposud se tato práce věnovala pozitivním vlivům UNRWA a jejím úspěchům. Nelze však opomenout i negativní aspekty působení agentury na Blízkém východě a její neblahé důsledky jak pro samotné palestinské obyvatelstvo, tak pro západní národy a mezinárodní společenství, jež činnosti agentury výrazně podporují. Tato kapitola negativa vyhodnotí a pokusí se je přehledně uvést v jednotlivých podkapitolách. Informace byly čerpány především z mediálních zdrojů, novinových článků, výroků jednotlivých politických představitelů a kritiků blízkovýchodní politiky.

🪖︎ Bc. Pavla Fajstavrová 🕔︎ 29.11.2011 👁︎ 11424

Role UNRWA na Blízkém východě

Závěr

Situace na Blízkém východě se značně vyhrotila v roce 1948 v období vyhlášení státu Izrael. V důsledku této události byly statisíce Palestinců nuceny opustit své domovy a přesidlovat do okolních oblastí, čímž nabyli status politických uprchlíků a utečenců. Mezinárodní společenství (v podobě OSN) na tuto situaci pohotově zareagovalo zřízením agentury United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), jež měla za cíl stabilizovat komplikovanou životní situaci těchto uprchlíků.

🪖︎ Bc. Pavla Fajstavrová 🕔︎ 29.11.2011 👁︎ 10365

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více