Přehled (112 článků)

Asie : Izrael (ISR)

Kdo se stará o Palestince?

Kdo se skutečně stará o základní lidská práva a důstojný život palestinských Arabů?
Sýrie, Irák, Írán, Egypt, Saúdská Arábie, Jordánsko a další země důrazně varovaly Izrael před porušováním lidských a nezadatelných práv palestinských občanů. Ovšem všechny muslimské státy udělaly pro své palestinsko-arabské spoluobčany mnohem méně, nežli Stát Izrael.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 16245

STÁT IZRAEL: Jeho vznik a válka za nezávislost (I.)

Před šedesáti lety, dne 14. 5. 1948, vyhlásil David Ben Gurion v sále telavivského muzea Stát Izrael. Bezprostředně po vyhlášení nezávislosti překročily armády pěti arabských států hranice bývalé mandátní Palestiny, ze severu Libanonci, z východu Syřané, Iráčané a Zajordánci, Egypťané z jihu. V den, kdy byla vyhlášena nezávislost, bombardovalo Tel Aviv egyptské letectvo. Arabové chtěli Stát Izrael zničit. Izrael však byl na válku připravený.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 26671

Dvojí metr při posuzování událostí

Pro představu si můžeme připomenout myšlenku díla Georga Orwella, že všichni lidé (zvířata) jsou si rovni, někteří jsou si však rovnější (prasata). Světové společenství vždy a za jakýchkoli okolností používá dvojí metr na Izrael, jedinou demokratickou republiku na Blízkém východě. Pro oživení paměti vzpomeňme jen na reakce „světa“ (OSN, EU, USA) na aktuální dění v blízkovýchodním regionu.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 14123

Protiizraelská obsese

Svatá země. O žádnou jinou oblast se nevede tak zuřivý konflikt, žádnému jinému státu jako Izraeli není tolik odpíráno právo na život a existenci. Žádná jiná země nečelí tak zuřivé a nesmiřitelné nenávisti ze strany levice. Lze vůbec chápat tuto nenávist? Její jádro můžeme nalézt v OSN a v jejích různých podorganizacích, na univerzitách a v muslimských a komunistických zemích.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13877

Masakr Palestinců na pláži v Gaze

Stát Izrael nečelí jenom vojenské a teroristické hrozbě, ale čelí i nepřátelství médií. V červnu 2006 novináři obvinili Izrael z úděsného válečného zločinu: Židé se měli dopustit masové vraždy na civilním obyvatelstvu. Podle některých novinářů měli izraelští vojáci bezdůvodně zaútočit a zavraždit nic netušící palestinskou rodinu, která odpočívala a bavila se na gazské pláži. Jako u všech případů zveřejněných Pallywoodem, chyběly veškeré objektivní důkazy, které by mohly usvědčit izraelské vojáky ze stíhatelných zločinů proti lidskosti. Masakr samozřejmě autenticky zachycen nebyl, „patřičné“ podklady dodali až později novináři ze střižny Pallywoodu, přičemž záběry byly naturalisticky naaranžovány.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 11949

Mýty a fakta o zacházení Arabů s Židy

Levicoví antisionisté obviňují Izrael, že je to právě on, kdo rozdmýchal nenávist mezi Židy a Araby. Líčí Izrael jako jediného viníka tragické konfrontace mezi Izraelem a arabskými státy.
Jaká jsou fakta? Antisionisté rozšiřují spoustu mýtů a nepravd. Zmíním se jen o některých.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 15290

Kdo jsou „správní Židé“?

Než se dostanu k otázce zmíněné v nadpisu, stručně rozeberu všechny směry protižidovské nenávisti. Antisemitismus je jeden z nejstarších předsudků v dějinách světa. Protižidovské předsudky zahrnují náboženský antijudaismus, rasistický (biologický) antisemitismus a politický antisionismus. Všechny tyto ideologie jsou si velmi podobné, ale určité rozdíly najdeme.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 23313

Je Stát Izrael zlodějem palestinských a syrských vodních zdrojů?

Světová media se intenzívně zabývají otázkou Blízkého východu. Bohužel se stává smutnou pravdou, že mnohá média, lidskoprávní aktivisté a bojovníci za mír vyznávající ideologii multikulturalismu a politické korektnosti přejímají slepě palestinskou verzi příběhu a dějin a obviňují Izrael z kdejaké špatnosti. Lží bylo zmapováno dostatek, v tomto článku upozorním na další - obvinění, že Izraelci kradou Palestincům a Syřanům vodu. 
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12780

Zapomenutí uprchlíci

Dějiny 20. století často bývají označovány jako „dějiny válek“. Války s sebou nesou nezměrná utrpení, smrt, uprchlictví, násilné vyhánění nevinných. Během I. světové války Turci spáchali genocidu na arménském obyvatelstvu, během II. světové války nacisté vyvraždili více než 1/3 veškerého židovského obyvatelstva, bezprostředně po válce Spojenci na Postupimské konferenci z roku 1945 schválili odsun německého obyvatelstva ze zemí střední a východní Evropy, tisíce mrtvých a miliony vyhnaných má na svědomí konflikt mezi Indií a Pákistánem, Íránem a Irákem, vlnu uprchlictví vyvolal konflikt mezi kyperskými Řeky a kyperskými Turky. Sovětský svaz byl mistrem a v počtu postižených vysoko předčil ostatní konflikty mimo jiné tím, že vyháněl, přesídloval a ničil celé národy a etnika, a to v počtu milionů.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 10754

BLÍZKÝ VÝCHOD: Izrael a Palestinci v roce 2013

Izraeli a Palestincům přinesl rok 2013 jednu významnou událost – obě strany obnovily mírová jednání. S výjimkou krátkých neúspěšných rozhovorů v roce 2010 spolu nejednaly pět let. K obnově přímých jednání koncem července došlo díky nadlidskému úsilí amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, jemuž izraelský premiér Binjamin Netanjahu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás slíbili, že u jednacího stolu vydrží devět měsíců.
🪖︎ Gita Zbavitelová 🕔︎ 24.05.2013 👁︎ 7046

Vztahy mezi Židy a Araby v Palestině do r. 1947

Často se můžeme setkat s tvrzením, že Židé přinesli do Palestiny jen násilí, proti němuž se Arabové měli právo bránit. Byly arabsko-židovské vztahy skutečně napjaté již od vzniku sionistického hnutí?
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 19266

Rakety z Libanonu na Izrael a izraelská odveta

Minulý týden byl plný dramatických událostí na Blízkém východě. Čtvrteční odpálení čtyř raket z Libanonu na západní Galilej v Izraeli se v záplavě těchto zpráv skoro ztratilo. Raketový útok na Izrael odsoudil i sám libanonský prezident Michel Sulajmán, který jej označil za porušení příměří, a dokonce i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Izrael v pátek podnikl odvetný nálet a oznámil, že armáda zasáhla „síť tunelů, které nepatří Hizballáhu“. Ten totiž rakety neodpálil – přihlásila se k nim sunnitská teroristická organizace napojená na al-Káidu, která si říká Brigády Abdulláha Azzáma.
🪖︎ Gita Zbavitelová 🕔︎ 30.08.2013 👁︎ 7981

Amnesty International jde na ruku teroristům

Amnesty International (AI) je známá svou činností, která se údajně zabývá lidskými právy. Ovšem v souvislosti s blízkovýchodními událostmi si bere na pranýř pouze Stát Izrael a pokračuje v neprofesionální agitaci proti Izraeli. Naposledy smutně proslula protiizraelskými výpady během války mezi Izraelem a Hamasem z konce roku 2012, které se dostalo názvu "Sloup obrany" (Pilar defense).
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 12225

Zabitý symbol palestinské intifády, který nebyl zabit

Řada lidí si možná vzpomene na začátek druhé palestinské intifády, kdy svět obletěly záběry palestinského chlapce údajně zastřeleného izraelskými vojáky. Muhammad Dura se stal symbolem palestinského „utrpení“, intifády a boje proti takzvané izraelské brutalitě a vzbudil propalestinské sympatie celého světa. O třináct let později se ale ukázalo, že vojáci chlapce nezabili a celý případ byl podvrh.
🪖︎ Gita Zbavitelová 🕔︎ 24.05.2013 👁︎ 9069

Role Evropské unie v izraelsko-palestinském mírovém procesu

4. Možný budoucí vývoj

I přes to, že teorie předpokládající, že radikalismus primárně pramení z chudoby, je považována za zjednodušenou, je zřejmé, že špatná ekonomická situace je jedním z faktorů, které přispívají k negativnímu a radikálnímu ovzduší ve společnosti. To se vždy týkalo a i v současnosti týká i palestinského území, především pak samozřejmě pásma Gazy. Ani v rámci mírového procesu 90. let, kdy se zvyšovala míra autonomie Palestinské samosprávy, se nepodařilo nastartovat ekonomiku Gazy[181]. Izraelská blokáda, ještě zesílená po válečném konfliktu mezi Fatahem a Hamásem v roce 2007, přispívá k dalšímu zhoršování ekonomické situace v oblasti. Na tuto skutečnost EU opakovaně upozorňuje, když po Izraeli požaduje její okamžité ukončení. EU uznává, že zmírnění blokády v létě 2010 je nepřehlédnutelným krokem vpřed, nepovažuje ho ovšem za dostatečné a domnívá se, že jeho praktický efekt není v Gaze příliš viditelný.

🪖︎ Bc. Lucie Svobodová 🕔︎ 24.01.2012 👁︎ 9442

Role Evropské unie v izraelsko-palestinském mírovém procesu

Závěr

Z historického hlediska bylo pro evropské státy vždy problematické nalézt v otázce Blízkého východu shodu. Rozdílné zájmy evropských velmocí, v čele s Francií a Německem, dlouho bránily tomu, aby EU (ES) zaujala k otázce izraelsko-arabského a s ním i izraelsko-palestinského konfliktu společný postoj. To se podařilo až v devadesátých letech v rámci SZBP.
Pozice EU byla v minulosti vždy spíše podpůrná, ale především v posledních letech se Unie pokouší aktivněji zasahovat do mírových jednání a i přesto, že hlavní iniciativu stále drží USA, pozice EU jako mediátora a neutrální třetí strany získává na významu.

🪖︎ Bc. Lucie Svobodová 🕔︎ 24.01.2012 👁︎ 7128

Současná americká zahraniční politika v mírovém procesu na Blízkém východě

3. Obamova administrativa v mírovém procesu

Obamova administrativa v roce 2009 byla v rámci izraesko-palestinského konfliktu postavena před těžký úkol. Bushovy pokusy o ukončení sporů, představené Annapolskou konferencí, se ocitly v troskách, izraelský premiér Ehud Olmert by nucen rezignovat kvůli obviněním z korupce, těsně před Obamavou inaugurací navíc vypukla válka v Gaze.

🪖︎ Bc. Tereza Šteflová 🕔︎ 07.12.2011 👁︎ 9962

Současná americká zahraniční politika v mírovém procesu na Blízkém východě

2. Izrael a USA - speciální vztah

Vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem jsou od vzniku Státu Izrael vyjímečné. Od 60. let se dokonce mluví o tzv. special relationship, neboli zvláštním či speciálním vztahu, který mezi těmito dvěma zeměmi panuje a který nemá ve světě obdoby. Po desetiletí udržují oba státy silné bilaterální vztahy založené na několika faktorech - společných strategických cílech na Blízkém východě (např. co se týká Íránu, Sýrie nebo islámského extremismu), sdílení demokratických hodnot a historických kořenů, které se datují již od samotného vzniku Státu Izrael.

🪖︎ Bc. Tereza Šteflová 🕔︎ 07.12.2011 👁︎ 11538

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více