Přehled (190 článků)

Články : Moderní doba (1990-)

Peklo a ráj Afriky

Kapitán Hynek Pavlačka se díval do hlavně ostře nabitého kalašnikova a přemýšlel nad tím, nakolik ti černoši myslí slova o popravě vážně. Jen nikam nespěchat, neudělat žádnou chybu. „Teď sáhnu do batohu a ukážu vám materiály o tom, kdo skutečně jsme a co děláme,“ snažil se naladit co nejmírnější intonaci svého hlasu.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 25.11.2011 👁︎ 24516

Gurkhové - Unikátní žoldnéři

Tito legendární bojovníci, podsadití svalíci vesměs hinduistického náboženského vyznání, tibetsko-mongolské etnikum, pocházejí z oblasti Gorkha, vysoce jsou oceňováni pro kvality, ne vždy a všude jinde převládající - odvahu, věrnost, houževnatost, přizpůsobilost (resilience), pořádkumilovnost při službě nejenom v britské armádě...
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 29.07.2010 👁︎ 31102

Válečné hlasy aneb muži v bitevní vřavě

Byl tam strašný smrad. Byl tak strašný, že nás skoro otrávil. Smrad hnijícího masa. Stará německá fronta zákopů byla pokryta těly, která všechna zčernala. Těla tam ležela od počátku července. Bylo to nemravné. Plukovník Pinney obstaral nosítka a naším úkolem bylo dát na ně mrtvoly, odnést je a hodit do jámy. Muselo v ní být přes tisíc mrtvol. Nevím, kolik jsme těchto těl takto pohřbili. Nikdy nezapomenu na ten pohled. Mrtvoly všude kolem. Nikdy na to nezapomenu. Bylo mně jen 18 let, ale uvědomil jsem si, že zde není všechno v pořádku.

Z dopisu britského vojáka z léta roku 1916, v době krvavé bitvy na Sommě

🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 01.02.2013 👁︎ 21022

AH-1 Cobra - Etalon bitevního vrtulníku

Nejsou tak daleko doby kdy byl pojem bitevní vrtulník spojován se jménem Cobra. Od té doby se do výzbroje řady států dostaly bitevní vrtulníky různých konstrukcí, pro které Cobry byly etalonem kvality. Od té doby prošly dlouhým vývojem a počet jejich variant vyčerpal abecedu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 01.09.2006 👁︎ 63552

Lockheed U-2 - Legendární špion

Letoun U-2 létá od poloviny padesátých let. Přestože příští rok oslaví půl století od svého prvního vzletu, zatím se do „důchodu“ nechystá. Důvod je prostý. Jakkoli by se, v době satelitů, mohla konstrukce pocházející z minulého století zdát zastaralá, pravdou zůstává, že letoun je spolehlivou platformou pro řadu průzkumných systémů. Proti satelitům je mnohem operativnější a levnější.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 28.10.2004 👁︎ 71234

M551 Sheridan (2) - Vylepšení reputace

M551 si v počátcích svého nasazení nezískal příliš dobrou pověst, především kvůli poměrně komplikované konstrukci a ukvapenému nasazení do bojů. Navíc se octl na bojišti, pro které nebyl konstruován a plnil úlohy, které patřily MBT. Při pozdějším nasazení si svoji špatnou reputaci vylepšil a nakonec vydržel v provozu déle, než by čekali největší optimisté.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 23.12.2006 👁︎ 51302

M551 Sheridan (1) - Těžké začátky

Lehké tanky jsou léta vyvíjené po boku svých těžších kolegů a jejich cesta historií je pestrá a pěkně klikatá. Posledním americkým lehkým tankem zařazeným do výzbroje byl M551 Sheridan. Bylo to dost rozporuplné vozidlo s exotickou výzbrojí.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 23.12.2006 👁︎ 52372

Šarže se pozná

Od ledna 2011 bychom v ulicích měst a obcí, v autobusech, vlacích a tramvajích měli potkávat vojáky Armády České republiky s poněkud jinými hodnostními označeními. V souvislosti s novelou zákona 221/1999 Sb. o vojácích z povolání se mimo jiné upravuje současná hodnostní struktura. Základ naprosté většiny armád NATO tvoří poddůstojnický sbor, u nás přitom byly tyto hodnosti až doposud vyhrazeny vojákům v základní službě a záloze. Stali jsme se tak doslova armádou šarží. A právě proto nyní dochází ke změně. V tomto článku bychom vám chtěli nejen přiblížit připravované novinky v této oblasti, ale udělat i malou exkurzi do historie hodnostního označení.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 25.11.2011 👁︎ 107960

AASM

V roce 1994 udělilo Armée de l’Air francouzským zbrojovkám kontrakty na zpracování předběžných studií proveditelnosti na novou protizemní řízenou munici použitelnou za ztížených povětrnostních podmínek. Výsledky francouzského snažení o necelých 15 let později pocítili na vlastní kůži bojovníci Tálibánu v jižním Afghánistánu.

 

🪖︎ Martin Smíšek 🕔︎ 25.09.2012 👁︎ 19172

Malé bitvy s vyslýchajícím

Čeští vojáci odcházející do zahraničních misí jsou připravováni na eventualitu, že mohou padnout do zajetí. Kromě teoretické části, která obsahuje řadu důležitých informací, mají možnost si během praktického výcviku takovouto situaci vyzkoušet na vlastní kůži. Přesto platí, že až realita ukáže, nakolik jsou schopni takovéto mezní situace zvládat.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 18.11.2011 👁︎ 21110

Severní Korea a její jaderné nosiče

Severní Korea začala již poněkolikáté harašit zbraněmi. Tentokrát však zašla poněkud daleko. Kromě vyhlášení bojové pohotovosti raketovým vojskům vstoupila znovu do válečného stavu se svými jižními sousedy. Navíc dostala severokorejská armáda povolení k úderu na Spojené státy. Ale jaké má vlastně Kim Čong-un respektive jeho armáda možnosti?
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 10.04.2013 👁︎ 30936

Začínali na 38. rovnoběžce

Přestože historie účasti československých a českých pozorovatelů v misích OSN po roce 1989 je velice bohatá a pestrá, něco podobného se rozhodně nedá říci o čtyřech desetiletích bývalé Československé lidové armády. Celkové skóre v podobě tří zahraničních misí tak musel zachraňovat až revoluční rok 1989.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 28.02.2013 👁︎ 25600

ASRAAM

V roce 1980 uzavřely Spojené státy, Velká Británie, Německo a Francie memorandum o porozumění, v němž si jednotlivé země rozdělily kompetence ve vývoji a výrobě nové generace protiletadlových řízených střel. Zatímco USA se měly soustředit na radarem naváděnou raketu středního dosahu, ze které se nakonec stala AIM-120 AMRAAM, evropským státům připadla střela s krátkým doletem, jíž bylo přiděleno označení AIM-132 ASRAAM.
🪖︎ Martin Smíšek 🕔︎ 09.03.2013 👁︎ 21426

AH-64D Longbow Apache

AH-64A byl ztělesněním poznatků vykoupených v Korejské a Vietnamské válce krví pilotů prvních vyzbrojených a bitevních vrtulníků. Na dlouhou dobu se stal etalonem bitevního vrtulníku, který dokázal decimovat tankové kolony protivníka. Ale technologie z počátku 70 let má některá omezení. Proto bylo nutné vyvinout AH-64D Longbow Apache, který výrazně rozšířil možnosti původního vrtulníku.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2004 👁︎ 61688

Vojna medzi Perú a Ekvádorom pokračuje - Cenepská vojna

Cenepská vojna (Guerra del Cenepa) bola ozbrojeným konfliktom, ktorý sa odohral v roku 1995 a odohrala sa v zóne ktorá bola bez demarkácie štátnej hranice medzi Ekvádorom a Perú, ktorej vytýćenie bolo nepresne upravené v protokole z Río de Janeiro z 29.1.1942. Označenie tohto konfliktu je odvodené od rieky Cenepa v zóne ktorej sa odohral tento koflikt.
🪖︎ Wlasto Klucar 🕔︎ 30.08.2009 👁︎ 27014

Letouny AEW - Erieye (1) - Švédské oko na obloze

Na světě je jen pár států, které byly schopné vyvinout vlastní létající systém včasné výstrahy AEW (Airborne Early Warning). A ještě méně je těch, které ho úspěšně prodaly zahraničním uživatelům. Švédsku se to podařilo. Přestože byl systém Erieye vyvíjený pro jiný svět než je dnes, nakonec se stal úspěšným vývozním artiklem.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 11.10.2008 👁︎ 32154

Letouny AEW - Erieye (3) - V různých koncích světa

Jak známo, nejlepším argumentem při prodeji zbraňových systémů jsou zkušenosti z jejich praktického použití, pokud možno v nějakém regionu, kde je „horká půda". Nasazení brazilských R-99A v boji s pašeráky a narkomafií všechny tyto atributy splňuje... 4 600 zadržených ilegálních letů v roce 2006 nepotřebuje další komentář.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 11.10.2008 👁︎ 29089

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více