Přehled (201 článků)

Články : Období studené války (1945-1989)

Spor o Spratleyho ostrovy

Konflikt o Spratleyho ostrovy v Juhočínskom mori predstavuje potenciálne ohrozenie v celom regióne. Zhruba 44 z 51 ostrovov sú len koraly prerastené nad hladinu mora. Tieto považuje Čína za súčasť svojho teritória. Časť ostrovov okupuje aj Vietnam, Filipíny, Tajwan, Malajzia a Brunej. Konflikt je vlastne výsledkom desaťročných snáh o ovládnutie bohatých ložísk nerastných surovín – hlavne ropy, zemného plynu a taktiež rybolovu a lovu iných morských živočíchov ako krabov, kalamárov a kreviet.
🪖︎ Marianna Kyselová 🕔︎ 13.03.2008 👁︎ 26752

Znáte rozdíl mezi komandos, rangers a zelenými barety?

Zemí, kde se první moderní speciální jednotky zrodily, byla Velká Británie. (Zdůrazňuji slovo „moderní“!) Roku 1940 bylo ustaveno deset zvláštních jednotek pro norské tažení s posláním znemožnit Němcům, aby si v Norsku vybudovali ponorkové základny. Tak vznikli pověstní komandos. Název převzali Britové z portugalštiny prostřednictvím Búrů, kteří jej za búrské války v Jižní Africe použili pro název svých milic...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 16.08.2002 👁︎ 64211

Půl tisíciletí evropských výbojů

Na anketní otázku, co se stalo v roce 1492, by určitě většina tázaných odpověděla správně, že tehdy Kolumbus doplul do Nového světa. Mnozí by také věděli, že roku 1498 objevil Vasco da Gama námořní cestu do Indie, ale pravděpodobně nikdo by si nevzpomněl, k čemu došlo v roce 1502. Neboť tato událost se ve školních dějepisech příliš nezmiňuje, anebo splývá s těmi předchozími, přestože měla pro praktické konání mnohonásobně větší dosah než ty dvě předchozí - a je stále přítomná i v současnosti.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 22138

Ka-50 Black Shark

Dlouhá léta byla dvorním dodavatelem vrtulníků pro sovětskou armádu konstrukční kancelář M. L. Mila. Konkurenční kancelář N. I. Kamova se sice účastnila řady soutěží vypsaných armádou, ale Milova pozice byla neochvějná až do okamžiku, kdy armáda při hledání ekvivalentní protiváhy amerického programu AAH vypsala soutěž na nový bitevní vrtulník.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.12.2004 👁︎ 75631

Hawker Hunter 01 - Bratranec Sea Hawků

Říká se, že letadlo, které dobře vypadá, také dobře létá. Jedním z typů, o kterých to platí beze zbytku, je Hawker Hunter. Další pravdou je, že mnohá letadla, která navrhli konstruktéři na základě svých nejlepších zkušeností, splňovala požadavky pilotů lépe než výplody úředníků na ministerstvu. I to platí pro Huntery do puntíku.

🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 07.03.2013 👁︎ 17440

Sea Hawk 02 - nenáročný a spolehlivý

Firma Hawker na přelomu 40. a 50. let doháněla skluz, do kterého se dostala při vývoji proudových letadel. První projekt P.1040 zachránil jen zájem FAA, protože RAF ztratilo zájem. Přesto ho málem pohřbil jeho mladší bratr s šípovým křídlem.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 28.02.2013 👁︎ 19579

Suchoj T-4 Sotka - Lovec letadlových lodí

Absenci letadlových lodí va své flotě se SSSR snažil pokrýt rozvojem ponorkových sil a letadel určených k boji s americkými CVBG (Carrier Battle Group). Specialistou na lov letadlových lodí měl být Suchoj T-4, ale nakonec to dopadlo úplně jinak ...
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 26.03.2004 👁︎ 90423

Slovenská dvojka v čele Vojenské kontrarozvědky

V letech 1971 až 1989 vykonávali funkci náčelníka vojenské kontrarozvědky pouze dva muži, jejichž životy, způsoby práce, ale i kvalifikační předpoklady nebyly úplně obvyklé a očekávatelné. Zvláště zarážející je skutečnost, že v čele zpravodajské služby nebyl výskyt zpravodajců až tak častý. Mnohem cennější byla slepá věrnost komunistické straně a schopnost udržení vojácké disciplíny.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 28.02.2015 👁︎ 32708

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více