Přehled (31 článků)

Ruční zbraně : Palné zbraně

Zbraňaři par excellence - Bratři Josef a František Koučtí (2. díl)

Kulomet ZK 483 byl původně konstruován jako zkušební pro vývoj zbraně ráže 20 mm. Pokyny k práci na této zbrani dostal Vojenský technický ústav (VTÚ) v polovině roku 1948, od roku 1949 figuruje tento kulomet v Konstruktě jako ZK 492. Vývoj se ale postupně potlačoval, až se na něm v roce 1951 přestalo pracovat úplně.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 33243

Zbraňaři par excellence - Bratři Josef a František Koučtí (1. díl)

Světově proslulou bratrskou dvojicí československých konstruktérů-zbraňařů jsou Josef a František Koučtí. O soukromém životě Josefa bohužel neexistuje mnoho informací, protože jeho syn Josef žil dlouhá léta v Německu a tam také před několika roky zemřel. Pokud se tedy nějaká pozůstalost po jeho slavném otci zachovala, je už nenávratně ztracena. Poněkud lepší situace je ale kolem Františka: jeho syn Vojtěch, žijící v rodném domě v Krnsku, sice už převážnou část písemností po něm postoupil k publikování (mj. pro dva televizní pořady o otci), něco mu ale – včetně vzpomínek – ještě zbylo. Proto jsou také informace o Františkovi a jeho životě podstatně podrobnější než o Josefovi.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 30254

Hybridní systém automatiky

V posledních zhruba 60 letech pevně zakotvily na výsluní zájmu konstruktérů dlouhých automatických zbraní dva systémy pohonu automatiky, oba využívající tlaku plynů odváděných za střelou z vývrtu hlavně, jeden s plynovým pístem a pístnicí a druhý bez pístu i pístnice, jen s plynovou trubicí. Jsou dnes určitě nejrozšířenější a jiná řešení se vyskytují jen velmi sporadicky. Nedávno ale rozčeřila klidnou hladinu tohoto tradičního rybníka informace o novém systému, který je vlastně hybridem obou předchozích. Obšírnou informaci o něm přinesl německý časopis DWJ 10/2011 v článku Zweigleisig od A. Seremeka, jenž všechny systémy zhodnotil. Zde jsou volně podány a jen tu a tam lehce doplněny jeho názory.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 12.02.2015 👁︎ 23266

Story Divokého západu aneb zbraně, přestřelky a pistolníci 1. část

Koho by nevzrušoval Divoký západ? Příběhy neohrožených pistolníků, chrabře kráčejících vstříc tlupě banditů na liduprázdné ulici v záři zapadajícího slunce. Příběhy odhodlaných šerifů, šikovných bankovních lupičů, úžasných superstřelců, ušlechtilých indiánů i čestných kovbojů. Jako kluk jsem tyto příběhy miloval. Avšak jak jsem dospíval, chtěl jsem o životě těchto legendárních hrdinů vědět víc a s úžasem jsem začal odkrývat svět skutečného západu - jenž sice nebyl o nic méně vzrušující, ale přece jen byl poněkud jiný.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 28.03.2006 👁︎ 142395

Mýtus zastavujícího účinku

V sedmdesátých letech 20. století došlo k dalším rozsáhlým výzkumům v této oblasti. Klíčové prvky těchto studií tvořily experimenty se střelbou do speciální balistické želatiny. Tyto pokusy definitivně potvrdily teoretické úvahy badatelů Hungera a Woodruffa z 19. století.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 07.03.2004 👁︎ 196323

Wild Bill Hickok - 4. část

„Když Bill Hickok vládl ve jménu dobrého občanstva, tak na to doplatil každý pistolnický expert, který se pokusil ovládnout město. Jeho zavraždění v Deadwoodu bylo jedním z nejzbabělejších činů, které těžební tábory pamatují.“
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 17.07.2003 👁︎ 28946

Wild Bill Hickok - 3. část

Hickok byl nejspíš ohromně ješitný muž. Měl na svědomí tuny žvástu - a přitom o sobě nikdy neřekl ani slovo. Ani nemusel. Ostatní to dělali za něj.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 17.07.2003 👁︎ 26737

Wild Bill Hickok - 2. část

...V pátek 21. července bylo náměstí Public Square prázdné a přitom plné. Podél domů, na balkónech a v oknech se tísnily zástupy zvědavců. V devět ráno přišel Hickok na náměstí od Lyonského domu. Dave Tutt na něj už čekal na západním konci náměstí u soudní budovy...
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 17.07.2003 👁︎ 33212

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více