Přehled (2 článků)

Válka ve Vietnamu [1945-1975] : Bitvy

Bitva u Dien Bien Phu (díl 02.)

Bitva u Điện Biên Phủ byla vrcholnou konfrontací první indočínské války, která se odehrála mezi 13. březnem a 7. květnem 1954. Bojovalo se v ní mezi koloniálním Dálněvýchodním expedičním sborem Francouzské unie a komunistickými revolucionáři Viet Minhu. Spojené státy se války oficiálně neúčastnily, ale tajně se do ní zapojily tím, že poskytly Francouzskému svazu finanční a materiální pomoc, která zahrnovala i účast amerického personálu najatého CIA v bitvě. Čínská lidová republika a Sovětský svaz poskytovaly Viet Minhu podobně zásadní podporu, včetně většiny dělostřelectva a munice.
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 18.12.2011 👁︎ 39259

Bitva u Dien Bien Phu (díl 01.)

Dvě světové války se postaraly o celosvětové rozšíření moderních palných zbraní v takovém množství a kvalitě, že palebná převaha, umožňující i malým evropským vojenským jednotkám vítězit v koloniálních konfliktech nad výraznou přesilou domorodců, definitivně zmizela. Obrněná technika, tolik účinná na evropských bojištích, byla v horách a džunglích exotických válčišť s řídkou, případně vůbec neexistující silniční sítí v podstatě k ničemu. Jisté výhody přinášelo pouze letectvo, ať již jako vzdušná podpora pozemních jednotek nebo jako dokonalý dopravní prostředek v terénu bez sjízdných komunikací. Pro způsob myšlení absolventů evropských vojenských akademií bylo příznačné, že se tedy místo na zmizelou převahu v ručních zbraních (a víceméně zbytečnou převahu v obrněné technice) upnuli na převahu leteckou. Ve spojení s podceňováním protivníka a naprostým ignorováním reality vyústil tento postoj v porážku francouzské armády u Điện Biên Phủ...
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 18.12.2011 👁︎ 46316

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více