Přehled (15 článků)

Zbraně a vybavení : Vesmírná technika

Před 40 lety vyhlásil Reagan Hvězdné války

„Zahajujeme program, který má za úkol čelit strašlivé hrozbě sovětských raket novou obrannou zbraní. Musíme se obrátit k naší silné vědeckotechnické základně, díky níž dosáhl náš průmysl své vysoké úrovně a která nám také zajistila dnešní životní úroveň. Co byste řekli tomu, kdybychom mohli zachycovat balistické střely nepřítele ještě předtím, než dopadnou na naši půdu nebo na půdu našich spojenců?"
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 27.03.2013 👁︎ 16598

První lidé na Měsíci

Uplynulo padesát let od chvíle, kdy jsme viděli kráčet první lidi po Měsíci. Byl to jeden z vedlejších výsledků studené války. Na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století zahájili Sověti ofenzivu ve vesmíru: jako první vypouštěli družice, meziplanetární sondy a rovněž prvního člověka. Naproti tomu Američané zaostali, byli pokaždé druzí, a to považovali za národní ostudu. Cítili se totiž vědecky a technicky nadřazení ostatnímu světu – a teď to najednou nebyla pravda.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 23.07.2014 👁︎ 43262

Kosmická strava z Ruska na ISS i při jiných misích

Toto je překlad článku, kde je popsáno, jak se v Rusku vaří pro kosmonauty, kteří jsou na oběžné dráze.
I když je článek více než 8 let starý, o kosmické stravě toho zase tak moc napsáno není, proto jej zde uvádím.
Původní název článku Američané na oběžné dráze ujídají ruským kosmonautům je potřeba brát s rezervou, novináři prostě chválí ruskou kosmickou kuchyni, je v tom tak trocha patriotismu ale i humorná nadsázka.
🪖︎ František Chmelař 🕔︎ 15.06.2010 👁︎ 28409

Přední raketový konstruktér SSSR agentem CIA

První odtajněné informace o sovětském kosmickém programu jsou nejspíš vrcholem ledovce – Američané toho věděli víc, než zatím přiznávají

Získat tajné informátory mezi lidmi na sovětském území bylo pro západní výzvědné služby náramně obtížné, takřka nemožné. Každý cizinec, ať už diplomat, obchodník nebo turista, se od místních občanů zřetelně odlišoval – oblečením, chůzí, gesty. Setkání cizince s Rusem, Gruzíncem, Litevcem či jiným místním člověkem vždycky vzbudilo pozornost ostatních. Proto je zpráva o existenci agenta označovaného jako „Doll“ či „Delta“, který patřil mezi špičkové raketové konstruktéry, překvapením.

🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 21.08.2009 👁︎ 20720

Apollo: Užitečné odpady za stamiliardy

Když začali ve druhé polovině padesátých let američtí a sovětští odborníci chystat první družice, vůbec netušili, co to může lidstvu všechno přinést. Usilovali pouze o to zjistit, jak vypadá prostor okolo Země, současně však museli přinést generálům, kteří jim dávali rakety, úlitbu ve formě špionážních družic. Dál nikdo pořádně neviděl.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 21.07.2009 👁︎ 16309

Mýtizace Koroljova pokračuje

V Rusku mohutně oslavovali sto let od narození Sergeje Koroljova, tajuplného Hlavního konstruktéra, člověka, pod jehož vedením vznikla raketa R-7, první družice i první kosmické lodi. A přitom pokračovalo i jeho zbožnění a mytizace. Ovšem když se podíváme na životopisy jiných významných osobností, zjistíme, že to není nic nového, je to vlastně úděl každého význačného člověka.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 23428

Antidružice už všichni vyzkoušeli

Američané ohlásili, že po přistání raketoplánu Atlantis, tedy středou 20.2.2008 večer počínaje, chtějí sestřelit špionážní družici označovanou USA 193. Před rokem něco podobného udělali Číňané – meteorologickou družici zasáhli bojovou raketou, která ji roztříštila na velké množství úlomků.

Proti akci, kterou Číňané testovali antidružicovou zbraň, protestovala řada států. Vždyť po srážce vzniklo na 2800 úlomků o velikosti okolo 10 centimetrů, které lze pozorovat ze Země, a odhaduje se, že možná 150 tisíc trosek menších, které nejsou viditelné. Není divu, že i po oznámení amerického úmyslu se zvedla řada protestů.

🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 17144

Proč na Měsíc? Kvůli romantice, politice, nebo vědě?

Ve druhé polovině příštího desetiletí se chtějí Američané vrátit na Měsíc, na jehož povrchu přistávali jejich kosmonauti v letech 1969–1972, a od té doby tam nikdo nevkročil. Když tento program prezident George Bush ohlásil, poukazovali někteří komentátoři, že je to odpověď na zprávy z Pekingu, podle kterých tam chtějí ve třetím desetiletí 21. století přistát Číňané. Ve skutečnosti však jde o naplnění snu mnoha odborníků z celého světa, kteří na projektech osídlení Měsíce a jeho využití pracovali už od šedesátých let minulého století, jak připomněl vedoucí strategického oddělení centrály NASA Jeff Volosin
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 13691

Těreškovová svůj let profňukala

První kosmonautka světa Valentina Těreškovová oslavila 6. března sedmdesátiny. Prezident Vladimír Putin ji pozval do Kremlu, kde ji blahopřál. A ona po dlouhé době, kdy se vyhýbala sdělovacím prostředkům, se ve Hvězdném Městečku setkala s ruskými novináři, aby pokračovala ve vytváření mýtu o svém velkém činu.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 10.01.2008 👁︎ 24714

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více